ArtikelenAziëKostenoverzichtenThailand

De kosten van onze 57 dagen in Thailand

We kunnen al weer een tijdje een land afstrepen van onze lijst. Dus is het tijd om de kosten van onze reis door Thailand eens in beeld te brengen. Dit doen we bij alle landen en die kan je op onze website ook de kosten van ons verblijf in Singapore, onze 47 dagen in Nieuw-Zeeland, de 68 prachtige dagen in Australië, onze 49 dagen in Indonesië en 51 dagen in Vietnam terugvinden. We zijn onze reis bewust gestart in de duurdere landen, Nieuw-Zeeland en Australië. Het plan was om het gemiddelde per persoon per dag in Zuidoost-Azië naar beneden te gaan krijgen In Indonesië en Vietnam is dit aardig gelukt. Of het ons in Thailand ook gelukt is kan je lezen in dit overzicht van onze kosten van 57 dagen in Thailand!

Uitgave per categorie

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar wij vinden het echt superhandig om een app te gebruiken om onze kosten tijdens de reis bij te houden Wij maken dan ook gebruik van de app Trail Wallet om onze kosten bij te houden Het grote voordeel hiervan is dat je de kosten eenvoudig kunnen opsplitsen in verschillende categorieën. Wat ik helemaal fijn vind is dat je alles kan exporteren naar Excel. Hierdoor kan ik in een uitgebreid bestand alles bijhouden en kan ik iedere dag zien op welke gemiddelde kosten we zitten. We hebben al eerder aangegeven dat het eerdere doel van €50 per persoon per dag voor ons niet helemaal haalbaar bleek. We willen dan ook graag aan het einde van de reis dit gemiddelde zo dicht mogelijk bij de €60 per persoon gaan krijgen.

Natuurlijk nemen we voor Thailand ook weer eerste de kosten door per categorie. Ook deze keer moeten we daar een opmerking bij plaatsen. Tijdens onze reis gaan we namelijk regelmatig leuke samenwerkingen aan met bedrijven. Ook in Thailand hebben we verschillende keren het geluk gehad dat we dit konden doen. Eigenlijk is dit een beetje ons werk tijdens onze reis. In ruil voor onze diensten hebben we in Thailand bijvoorbeeld korting gekregen op tours en activiteiten en enkele gratis overnachtingen kunnen krijgen. Natuurlijk moeten we hier wel wat voor doen, zoals stories en posts plaatsen op social media en een artikel voor onze website maken. Ook gebeurt het regelmatig dat er gevraagd wordt om foto’s en video’s te maken. Deze kosten hebben we wel meegenomen in het overzicht, maar hebben we dus zelf niet hoeven te maken.

Accommodaties

In tegenstelling tot Vietnam hebben we deze keer de meeste kosten gemaakt aan de accommodaties in Thailand. Hier hebben we in totaal €2787,06 aan uitgegeven. Dat lijkt veel, maar voor 57 dagen is dat gemiddeld €24 per persoon per dag. We hebben voornamelijk in hotels en appartementjes overnacht die we via Booking.com of Airbnb hebben geboekt. Let wel op dat hierbij ook de nacht op het 500 Rai Flaoting Resort is meegenomen. Een nachtje slapen hier kost namelijk maar liefst €573 en dat hakt er natuurlijk wel in. Hier zitten dan wel weer lunch, diner, ontbijt en de activiteiten bij inbegrepen. Het goedkoopste verblijf in Thailand was overigens het PaiApartHotel waar we €24 per nacht betaalden voor 2 personen.

Eten en drinken

Hierna hebben we de meeste kosten gemaakt aan het eten en drinken. Dit heeft ons in totaal €1960,13 gekost, wat neerkomt op €17,19 per persoon per dag. Dit betreft zowel het ontbijt, lunch en diner, maar ook drankjes, cocktails, tussendoortjes en boodschappen. We hebben regelmatig een hotel gehad waar het ontbijt bij inbegrepen was. Dit helpt natuurlijk wel om dit bedrag naar beneden te krijgen. Heel vaak kozen we echter voor een appartementje zonder ontbijt. We gingen dan soms ergens ontbijten, maar gedurende de reis zijn we steeds vaker het ontbijt gekocht bij de supermarkt. Dit is natuurlijk veel goedkoper en beter voor de kosten.

Vervoer

Daarna komt het vervoer. Daar hebben we vervolgens het meeste geld aan uitgegeven. Met €1299,08 is dit best een flink bedrag wat we hier aan uit hebben gegeven. Verdeeld over ons hele verblijf in Thailand was dit echter maar €11,40 per persoon per dag. Hier hebben we onder andere in Kanchanaburi een aantal dagen een auto voor gehuurd. Omdat we destijds met Tom samen aan het reizen waren hoefde we hiervoor maar 2/3 van de kosten voor onze rekening te nemen. Daarnaast zijn we voor €155,60 van Ho Chi Minh City naar Bangkok gevlogen en voor €217,31 van Chiang Mai naar Hat Yai. De bus van Ayutthaya naar Chiang Mai was onze duurste busreis, maar dat mag ook wel als je zo luxe als zat als ons.

Activiteiten

Tenslotte kijken we ook nog even naar de kosten voor de activiteiten. Deze waren namelijk verrassend laag in Thailand. We hebben de meeste kosten gemaakt bij ons bezoek aan het Elephant Nature Park. Gelukkig weten we nu dat het geld goed besteed gaat worden. Ook onze proefduik bij Impian Divers was vrij prijzig met €65 per persoon, maar zeer goedkoop als je het vergelijk met andere duikscholen. Veel bezienswaardigheden in Thailand zijn gewoon erg goedkoop. Neem bijvoorbeeld de tempels, musea of paleizen die je kan bezoeken. Hier betaal je gemiddeld maar €7 per persoon voor. Mocht je er nieuwsgierig naar zijn, het bezoek van een pingpong show kost je in Bangkok €13 per persoon.

Het totaaloverzicht van de kosten voor 57 dagen in Thailand per categorie
Gemiddelde kosten per persoon per dag

Zoals altijd sluiten we af met de gemiddelde kosten per persoon per dag. Onze richtlijn hebben we een tijd geleden al doorgeschoven naar €60 per persoon per dag. Dat hebben we deze keer net niet gehaald, want met deze gemaakte kosten zijn we uitgekomen op €62,97 per persoon per dag.

Ook deze keer zijn de meeste kosten gemaakt bij de accommodaties, eten & drinken en het vervoer. We hebben verrassend weinig kosten gemaakt bij de activiteiten. Het wassen van de kleding was deze keer spotgoedkoop. Dat kwam vooral doordat we in veel wasserettes zelf onze kleding hebben gewassen. Uiteindelijk is dit een stuk goedkoper dan het wegbrengen van je kleding. De overige kosten waren €1,09 per persoon per dag. Hierbij moet je denken aan bezoeken aan de kapper, simkaarten en de kosten voor een visum.

Laten we tenslotte nog maar eens duidelijk maken dat onze manier van reizen zeker niet de goedkoopste is. Ook beweren we op geen enkele wijze dat onze manier de beste manier van reizen is. Het is dan vooral ook om een beeld te geven van de manier waarop wij dit doen. Natuurlijk zouden we op allerlei manieren kosten kunnen besparen. Er zijn veel goedkopere accommodaties te vinden, goedkoper vervoer en we zouden ook veel goedkoper kunnen eten. Toch hopen we met dit overzicht een duidelijk en realistisch beeld te geven wat deze 57 dagen in Thailand ons gekost hebben.

Als je precies wil weten wat we voor dit geld allemaal hebben gedaan kan je al onze reisverslagen van Thailand nog eens lezen. Op die manier kan je zelf beoordelen of je de kosten de moeite waard vindt. Wij vonden het in ieder geval wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.