AziëIndonesië

De kosten van onze 49 dagen in Indonesië

Het is weer zover, we gaan weer over de centen vertellen. We hebben al eens eerder verteld over de kosten die we gemaakt hebben tijdens ons verblijf in Singapore, onze 47 dagen in Nieuw-Zeeland en de 68 prachtige dagen in Australië. Na de lange periode in Nieuw-Zeeland en Australië was het ook voor het budget hoog tijd om naar Zuidoost-Azië te gaan. Zowel de accommodaties, activiteiten en het eten en drinken is hier veel goedkoper. Dat hebben we gemerkt. Wat de impact hiervan is geweest en wat de uiteindelijke kosten voor 7 weken Indonesië zijn geworden lees je in dit artikel.

Uitgave per categorie

Nog altijd maken we tijdens deze reis gebruik van de app Trail Wallet om onze kosten bij te houden Dit doen we omdat we hiermee de kosten eenvoudig kunnen opsplitsen in verschillende categorieën. Nieuw-Zeeland en Australië zijn dure landen en hier hebben we dan ook niet onze richtlijn van ongeveer €50 per persoon gehaald. Onze verwachting was dat we het gemiddelde in Azië wel naar beneden konden gaan halen. We zijn hiermee gestart in Indonesië, en het is zeker de goede kant op gegaan.

We nemen de kosten dus door per categorie. Ook ditmaal plaatsen we en kleine kanttekening bij de kosten. Tijdens onze reis gaan we namelijk regelmatig leuke samenwerkingen aan met bedrijven. In ruil hiervoor krijgen we bijvoorbeeld overnachtingen, vervoer, tours of activiteiten (met korting). Natuurlijk moeten we hier wel wat voor doen, zoals stories en posts plaatsen op social media en een artikel voor onze website maken. Deze kosten hebben we wel meegenomen in het overzicht, maar hebben we dus zelf niet hoeven te maken.

Zoals je kan zien hebben we tijdens onze 49 dagen in Indonesië de meeste kosten gemaakt aan accommodaties. Dit is in totaal €1836,68 geworden. We hebben enkel in hotels en zogenaamde homestays gebleven. In veel gevallen is dit laatste eigenlijk niet veel minder dan een heel klein hotelletje. De prijzen liggen behoorlijk laag in Indonesië, maar we hebben ook weer niet het onderste uit te kan proberen te halen. We hebben daarom hiermee €18,74 per persoon per dag betaald voor een overnachting.

Hierna hebben we het meeste geld uitgegeven aan eten en drinken. Dit heeft ons in totaal € 1561,97 gekost. Dat is dus maar €15,94 per persoon per dag. Als je dan nagaat dat dit voor 3 maaltijden per dag is plus wat tussendoortjes en drankjes dan vinden wij dit zelf helemaal niet veel. Gemiddeld heeft een maaltijd ons dan ongeveer €5 per persoon gekost inclusief een drankje. We hebben dit gemiddelde ook laag kunnen houden doordat we bijna overal een overnachting hadden inclusief ontbijt.

Ook op de kosten van het vervoer hebben we een flinke slag kunnen slaan. We hebben in totaal namelijk € 1388,97 betaald voor ons vervoer. Deze keer geen huurauto of camper, maar veelal taxi’s, privéchauffeurs en scooters. Op Java hadden we het geluk om met de trein te kunnen reizen. Dit heeft ons in totaal €100 gekost voor 2 personen voor 3 lange treinritten. Ook hebben we 3 keer gevlogen, naar Jakarta, naar Bali en op de laatste dag nog een keer naar Bali. Dit heeft ons in totaal €758,63 gekost. Zoals je kan zien is dit een flinke hap uit de totale kosten voor het vervoer. De taxi’s waren echter veel goedkoper. De 39 ritten die we gemaakt hebben kosten ons gemiddeld €7,40.

Tenslotte willen we kijken we ook nog even naar de kosten van onze activiteiten. Hier hebben we in totaal €676,63 voor betaald. De museums zijn niet zo duur, soms waren die maar €0,30 entree. Dagtours waren echter wel duurder. Zo kostte de dagtour in Bandung ons €95, de dagtour op Bali met Gungde kostte ons in totaal €83,87 en voor de dagtour in Sembalun waren we €59,17 kwijt. Toegang tot Borobudur was €55 en Prambanan €44. De duurste activiteit was onze dagtour naar de Bromo vulkaan met Cheap Bromo. Deze kostte ons €193,96.

Gemiddelde kosten per persoon per dag

Dan komen we aan bij de gemiddelde kosten per persoon per dag. Onze richtlijn van €50 per persoon per dag hebben we nog niet gehaald. Misschien is deze voor ons ook niet helemaal reëel. Laten we deze dan maar eens doorschuiven naar €60 per persoon per dag. 49 dagen in Indonesië is exact 7 weken en we hebben hier €60,10 per persoon per dag uitgegeven.

Zoals je kan zien komt komt dit zoals altijd door de accommodaties, eten en drinken en vervoer. Gelukkig geven we niet al te veel geld uit aan bijvoorbeeld souvenirs, want dan had het bedrag nog verder uit de hand gelopen. Natuurlijk kan je voor veel minder kosten een rondreis door Indonesië en op veel plekken nog besparen. Toch hopen we met dit overzicht een duidelijk en realistisch beeld te geven wat deze 7 weken ons hebben gekost.

In alle reisverslagen van Indonesië kan je zelf teruglezen wat we voor dit geld allemaal hebben gedaan en hebben meegemaakt, en of je dit de moeite waard vindt. Wij vonden het in ieder geval iedere cent waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.