ArtikelenAziëIndonesië

Bezoek de Borobudur op Java in Indonesië

Als je een reis naar het prachtige Indonesië gaat maken zal je vast een aantal tempels gaan bezoeken. Dit kunnen Hindoeïstische tempels zijn, of boeddhistische tempels. De grootste boeddhistische tempel ter wereld die je kan bezoeken is de Borobudur op het eiland Java in Indonesië. Wij zijn er in 2023 tijdens onze wereldreis geweest en hebben onze ogen uitgekeken op dit prachtige tempelcomplex. In dit artikel vertellen we je precies wat de Borobudur is en waar je op moet letten bij het bezoeken van deze prachtige bezienswaardigheid.

Borobudur

Voordat we duidelijk gaan maken waarom je deze plek echt moet bezoeken geven we wat uitleg over wat De Borobudur eienlijk is. De Borobudur is een boeddhistisch tempelcomplex in Indonesië. Het ligt op ongeveer 40 km afstand van de stad Yogyakarta in de provincie Midden-Java op het eiland Java. Naast de Prambanan en de Kraton in Yogyakarta is het een van de grootste toeristische trekpleisters van dit eiland.

De Borobudur is gebouwd tussen 750 en 850 na Christus. De naam van het complex betekent waarschijnlijk boeddhistische tempel op een berg. In principe is de hele Borobudur opgebouwd als een grote stoepa. Een stoepa is een rond gebouw op een vierkante verhoging met daarin relikwieën van een boeddhistische heilige. Deze grote stoepa is 123 meter breed en 123 meter lang en heeft negen etages. Helemaal bovenaan de top staat een grote stoepa die wordt omringd door 72 kleinere stoepas die zich op de bovenste etages bevinden. De verschillende etages en stoepa’s symboliseren de weg die een boeddhist moet afleggen om in het Nirvana te worden opgenomen.

Ondanks dat de Borobudur al in de 9e eeuw voltooid was is hij erg lang geheim gebleven. Pas in 1814 werd het tempelcomplex herontdekt door het Engelse Tussenbewind in Nederlands-Indië. Het herstel van het complex ging echter zo moeizaam dat er geluiden opgingen om het zelfs helemaal af te breken. In 1907 werd er echter toch gestart met de eerste restauratie die 4 jaar in beslag zou nemen. De middelen waren echter maar zeer beperkt en het hele complex dreigde al snel weer te verslechteren.

Dankzij geld van UNESCO werd het tempelcomplex vanaf 1973 helemaal afgebroken. Na het versterken van de ondergrond werd het complex vervolgens weer helemaal opnieuw opgebouwd en 11 jaar later, in 1984, keerde het terug in zijn originele staat. Vanaf 1991 is het complex dan ook terug te vinden op de bekende werelderfgoedlijst van UNESCO. Na de uitbarsting van de Merapi vulkaan in 2010 was het hele complex nog bedolven onder het as. Inmiddels is het complex al langere tijd helemaal schoon, goed onderhouden en te bezichtigen door toeristen.

Openingstijden

Vanwege de warmte in Indonesië kan het wel eens interessant zijn om al vroeg in de ochtend de Borobudur te gaan bezoeken. Dat komt goed uit want het tempelcomplex is iedere dag geopend vanaf 6:30 uur tot 16:30 uur. Je kan het terrein echter pas vanaf 7:00 uur betreden en de laatste persoon moet het terrein om 17:00 uur verlaten. Daarnaast worden en met tijdslots gewerkt om de tempel te beklimmen. De beklimmingen starten vanaf 8:30 uur ieder uur tot 15:30 uur.

Vervoer

Als je de Borobudur gaat bezoeken kan je dit het beste vanuit Yogyakarta doen. Er zijn vervolgens verschillende manieren om er te komen. Let erop dat het tempelcomplex op ongeveer 40 kilometer afstand ligt van de stad, dus dat je best nog even onderweg bent. Vanuit het centrum van Yogyakarta kan je buslijn 2A or 2B nemen naar Jombor. Vanuit hier kan je een lokale bus nemen naar de Borobudur en is het maar een klein stukje lopen vanaf de busterminal. Let er wel op dat de laatste bus om 15:00 uur al weer terug gaat.

Wij kozen ervoor om met een van de zogenaamde Damri shuttle busjes te gaan. Deze vertrekt vanaf het Bank Indonesia Heritage gebouw in Yogyakarta. Deze busjes brengen je voor IDR 20.000 (€1,20) per persoon naar de parkeerplaats van. De bus vertrekt iedere ochtend om 4:30 uur, 6:30 uur, 10:00 uur en 12:30 uur en doet er ongeveer 2 uur over. De bus gaat m 7:00 uur, 9:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur weer terug.

Omdat we pas ver na 15:00 uur klaar waren bij de Borobudur zijn we met de taxi terug gegaan. De taxi nam ons voor ongeveer €14 in 1 1/2 uur mee terug naar Yogyakarta. Dit is dus ook een optie voor de heenweg. Hoe dan ook zijn er verschillende goede mogelijkheden om naar de Borobudur in Indonesië te gaan.

Tickets

Na de grote schoonmaak van de Borobudur mogen er dagelijks nog maar 1200 reguliere gasten en 300 VIP gasten de tempel beklimmen. Hiermee hopen ze ernstige slijtage aan de gebouwen te voorkomen. Om deze reden wordt er tegenwoordig gewerkt met tickets die je pas 7 dagen voor voor je bezoek kan kopen. Dit kan je ter plekke doen aan de linkerkant van de hoofdingang van de Borobudur. De kans is dan echter heel erg groot dat je teleurgesteld af zal druipen omdat de dag al helemaal volgeboekt is.

Gelukkig kan je ook gewoon online tickets kopen via de volgende link van de officiële website van de Borobudur. Je kan daar een Temple Ground en Temple Structure kaartje kopen. Met de Temple Ground tickets mag je alleen het gebied rondom de grote stoepa bezoeken. Je kan dan rondlopen in de tuinen en de omliggende gebouwen bezoeken. Met een ticket voor de Temple Structure mag je daarnaast onder begeleiding van een gids ook de tempel beklimmen. Een kaartje voor de Temple Ground kost je IDR 400.000 (+/- €23) en voor de Temple Structure betaal je IDR 455.000 (+/- €26).

Wil je net als ons dus ook echt de tempel beklimmen en de stoepa’s van dichtbij zien dan moet je dus voor een ticket voor de Temple Structure gaan. Met dit ticket mag je namelijk ook rondlopen en de omliggende gebouwen bezoeken. Let er wel op dat je deze op tijd aanschaft, want dit zijn uiteraard ook de tickets die het snelste zijn uitverkocht.

Onze ervaring

Tenslotte willen we nog even vertellen wat we zelf van de Borobudur in Indonesië vonden. Omdat wij voor langere tijd op reis waren hadden wij veel tijd. Dat is de reden dat het voor ons geen enkel probleem was om langer in een busje te zitten. We hadden die dag immers toch niet meer gepland staan. Mocht je nu wat krapper in je tijd zitten dan is het verstandig om een wat meer georganiseerde tour te doen waarbij je zelfs misschien wel de Borobudur en Prambanan op één dag kan bezoeken.

Rondom het tempelcomplex waren er enorm veel toeristenwinkeltjes met souvenirs en verschillende plekken om iets te eten. Dat is altijd handig om te weten. Zodra je het tempelcomplex verlaat kan je hier ook nog terecht voor een hapje, drankje of een leuke souvenir. Als je goed onderhandelt heb je al voor €1,50 een mooi beeldje van de Borobudur.

Wij hebben ons uitstekend vermaakt de hele dag. Doordat we laat arriveerden en ter plekke een kaartje kochten hadden we nog heel veel geluk dat we met een gids de tempel mochten beklimmen later op de dag. Voordat we de tempel gingen beklimmen kregen we overigens nog slippertjes uitgereikt. Deze moest je dragen om de tempel niet te beschadigen. Wij vonden ze erg leuk en hebben ze zelfs nog mee naar huis genomen. De gids gaf goede en duidelijke informatie en door dit systeem was het ook niet zo druk bovenop de tempel. We vonden het een geweldige ervaring en zouden het dan ook iedereen aanraden die Java gaat bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.