ArtikelenAziëFilipijnenKostenoverzichten

De kosten van onze 42 dagen in de Filipijnen

Het is weer de hoogste tijd om de kosten van onze reis door de Filipijnen op een rijtje te zetten. Dit is niet de eerste keer dat we dit doen, want op onze website kan je deze overzichten ook vinden van ons verblijf in Singapore, onze 47 dagen in Nieuw-Zeeland, de 68 prachtige dagen in Australië, onze 49 dagen in Indonesië, de 51 dagen in Vietnam en de 57 dagen in Thailand. We zijn onze reis bewust in duurdere landen zoals Nieuw-Zeeland en Australië gestart. Het plan was om daarna de gemiddelde kosten per persoon per dag in Azië naar beneden te gaan krijgen. In Indonesië, Vietnam en Thailand is dit goed gelukt. We kunnen alvast verklappen dit in de Filipijnen helaas niet is gelukt. In dit artikel vertellen we je precies waar dit aan heeft gelegen.

Uitgave per categorie

Zoals we iedere keer aangeven wij vinden het handig om een app te gebruiken om onze kosten tijdens de reis bij te houden Zelf maken wij gebruik van de app Trail Wallet om onze kosten bij te houden. Helaas is deze app niet meer te downloaden. Vooral het opsplitsen in verschillende categorieen en het exporteren naar Excel zijn grote voordelen van deze app. Hierdoor kan ik in een uitgebreid bestand alles bijhouden en kan ik iedere dag zien wat de stand van zaken is. Al eerder hebben we aangegeven dat het doel van €50 per persoon per dag niet haalbaar bleek te zijn dus hopen we zo dicht mogelijk bij de €60 per persoon per dag te gaan komen.

We beginnen weer bij de kosten per categorie, maar ook deze kaar plaatsen we hier een kanttekening bij. Deze website is namelijk niet alleen een hobby, maar ook een beetje ons werk tijdens de reis. We gaan namelijk regelmatig leuke samenwerkingen aan met bedrijven. Ook in de Filipijnen is dit meerdere keren gelukt. In ruil voor onze diensten krijgen we daarom soms korting op tours en activiteiten. Dit komt ons niet aanwaaien, want we moeten hier natuurlijk wel iets voor doen. Zo schrijven we artikelen, plaatsen we posts en stories op social media en maken we soms ook op aanvraag foto’s en video’s. Deze kosten zijn wel allemaal gewoon verwerkt in het overzicht, maar hebben wij dus niet hoeven te maken.

Vervoer

Laten we direct zeggen dat de Filipijnen een van de duurste landen in Azië is die we bezocht hebben tijdens deze reis. Dit komt voornamelijk door het vervoer. Waar dit in andere landen nooit zoveel heeft gekost hebben we hier in de Filipijnen maar liefst 1419,09 aan uitgegeven, dat is 16,89 per persoon per dag. De Filipijnen is een enorm land met meer dan 7.000 eilanden. Als je net als ons 6 weken door dit land reist ontkom je er niet aan om meerdere boten, ferry’s en vliegtuigen te nemen. We hebben dan ook maar liefst 5 vluchten genomen (inclusief de vlucht vanuit Bangkok), en dit heeft ons in totaal 948,05 gekost. Ook hebben we 3 keer de boot genomen, en dit heeft ons in totaal 104,50 gekost. De bussen en scooters zijn daarentegen wel goed geprijsd.

Accommodaties

De grootste postenkost in de Filipijnen waren echter de accommodaties. Zoals we al vaker hebben verteld kiezen wij niet voor de goedkoopste overnachtingen en slapen wij niet in slaapzalen in hostels. Het is echter ook niet zo dat we de meeste dure en luxe verblijven uitzoeken. We proberen meestal voor een goede prijs een erg goed verblijf te vinden, en dat viel nog niet altijd mee in de Filipijnen. In totaal hebben we dan ook €1986,66 uitgegeven aan onze overnachtingen. Dit is €23,65 per persoon per nacht. Over het algemeen waren dit wel goede verblijven. Zo verbleven we in het uitstekende Rufana Suites in Moalboal voor €45,94 per nacht inclusief ontbijt, maar betaalden we in El Nido maar liefst €66,51 per nacht in het karige Casa Cecilia zonder ontbijt.

Activiteiten

Hierna hebben we de meeste kosten gemaakt aan de activiteiten die we gedaan hebben in de Filipijnen. Hier hebben we in totaal €1273,83 aan uitgegeven, dat is €15,16 per persoon per dag. Hier zitten een aantal uitschieters bij. Zo was de expeditie van El Nido naar Coron met Buhay Isla Ecotours maar liefst €607,31. Let wel dat dit een 3 daagse trip betrof inclusief 2 overnachtingen, ontbijt, lunch en avondeten. Zelfs het drinken zat hierbij inbegrepen. Andere prijzige activiteiten waren de dag met Kawasan Canyoneering in Moalboal (€70,14) en de Streetfood Tour van Explore Manila Tours van maar liefst €133,48. Ter daarbij op de verschillende tours in EL Nido (totaal €95) en Coron (€50) en dan weet je wel waarom de Filipijnen niet bepaald goedkoop is.

Eten en drinken

De laatste categorie die we nog even onder de loep nemen is het eten en drinken. Laten we eerlijk zijn dat de Filipijnen niet bepaald bekend staat om het lekkere eten. Nu wordt dit wel eens overdreven, want we hebben regelmatig erg lekker lokaal eten gehad. In totaal hebben we dan ook €1248,14 besteed aan het eten en drinken. Dit kwam ook doordat we heel vaak geen ontbijt hadden bij ons hotel en dus hiervoor extra kosten moesten maken. Daarnaast was de lokale keuken niet altijd zo smaakvol dat we toch ook vaak voor westerse en wat hippere eetgelegenheden hebben gekozen. Er was ook nauwelijks de mogelijkheid om een lunch bij bijvoorbeeld een 7-Eleven te kopen dus waren we hierdoor €14,86 per persoon per dag kwijt.

Het totaaloverizcht van de kosten voor 42 dagen Filipijnen per categorie
Gemiddelde kosten per persoon per dag

Ook deze keer sluiten we het artikel af met de gemiddelde koste per persoon per dag. Al snel hadden we onze richtlijn opgehoogd naar €60 per persoon per dag. Al snel kwamen we erachter dat dit in de Filipijnen niet ging lukken. De kosten per persoon per dag zijn hier zelfs 74,63 geworden.

Zoals je hebt kunnen lezen komt dit vooral door het vervoer en de accommodaties. Ook da activiteiten en het eten en drinken hebben hier flink aan meegeholpen. We hebben wel beduidende minder souvenirs gekocht in de Filipijnen en ook het wassen van onze kleren was vrij beperkt. Dit laatste kwam ook vooral doordat we op veel plekken hele dagen in onze zwemkleding hebben doorgebracht. Hierdoor ontstond er erg weinig vuile was.

We willen wel graag nogmaals duidelijk maken dat onze manier van reizen absoluut niet de goedkoopste is. Daarnaast beweren we ook op geen enkele wijze dat onze manier de beste manier van reizen is. Dit artikel is dan ook vooral bedoeld om een goed beeld te geven van de kosten van onze manier van reizen. Natuurlijk zouden we op allerlei manieren geld kunnen besparen. Zo zouden we simpeler kunnen overnachten en goedkoper kunnen eten. Toch hopen we met dit overzicht een duidelijk en realistisch beeld te geven wat 42 dagen in de Filipijnen ons gekost hebben.

Wil je nou precies weten wat we voor dit geld allemaal hebben gedaan dan moet je onze reisverslagen over de Filipijnen eens lezen. Op die manier kan je zelf beoordelen of je de door ons gemaakte kosten de moeite waard vindt. Wij vonden het in ieder geval iedere cent waard!

De gemiddelde kosten per persoon per dag voor 42 dagen Filipijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.