AziëVietnam

De kosten van onze 51 dagen in Vietnam

We hebben Vietnam achter ons gelaten, dus is het tijd om de balans op te maken. Inmiddels hebben we al een hele reeks artikelen over de kosten va ons verblijf in Singapore, onze 47 dagen in Nieuw-Zeeland, de 68 prachtige dagen in Australië en onze 49 dagen in Indonesië. Na de lange periode in Nieuw-Zeeland en Australië was het in Indonesië al een goede stap voor ons budget. Vietnam bleek nog goedkoper te zijn en dat hebben we gemerkt. Wat de impact hiervan is geweest en wat de uiteindelijke kosten voor meer dan 7 weken Vietnam zijn geworden lees je in dit artikel.

Uitgave per categorie

We vertellen nog maar eens een keer dat we tijdens deze reis gebruik van de app Trail Wallet om onze kosten bij te houden We vinden het namelijk erg handig dat we hiermee de kosten eenvoudig kunnen opsplitsen in verschillende categorieën. Ook kan je met deze app het overzicht exporteren naar Excel. In een uitgebreid bestand houd ik daarom alles bij en kan ik iedere dag zien op welke gemiddelde kosten we zitten. De €50 per persoon per dag bleek niet helemaal haalbaar bij ons, dus we richten ons momenteel op €60 per persoon per dag. De bedoeling was om het gemiddelde dichter bij dit bedrag te gaan krijgen.

Ook voor Vietnam nemen we de kosten door per categorie. Daar moeten we wel weer een kleine kanttekening bij zetten. Tijdens onze reis gaan we namelijk regelmatig leuke samenwerkingen aan met bedrijven. Ook in Vietnam hebben we het geluk gehad dat we dit vrij veel hebben kunnen doen. In ruil hiervoor krijgen we bijvoorbeeld overnachtingen, vervoer, tours of activiteiten (met korting). Natuurlijk moeten we hier wel wat voor doen, zoals stories en posts plaatsen op social media en een artikel voor onze website maken. Deze kosten hebben we wel meegenomen in het overzicht, maar hebben we dus zelf niet hoeven te maken.

Tijdens onze 51 dagen in Vietnam hebben we deze keer de meeste kosten gemaakt aan activiteiten. Dit is in totaal €1916,61 geworden. Iets ondernemen in Vietnam is op zich niet zo heel duur, maar regelmatig moet je er wel een tour voor boeken. Denk hierbij aan de cruise door Lan Ha die we met Indochine Sails hebben gedaan. Een tweedaagse cruise kost je namelijk €328. Let wel dat hier de maaltijden en overnachting bij in zitten begrepen. Daarnaast koste de Ha Giang Loop ons in totaal €228,22. Tenslotte heeft Local Vietnam onze tour naar de Mekong Delta georganiseerd, wat ons €470 kostte. Hierbij zaten wel verschillende maaltijden, overnachtingen en het vervoer vanaf Ho Chi Minh City en naar Phú Quốc. Voor veel zaken is de toegang overigens erg laag. Bezoek je een uitzichtpunt, museum, tempelcomplex of een grot dan ben je vaak maar €2,50 per persoon kwijt.

Hierna hebben we de meeste kosten gemaakt aan de accommodaties. De overnachtingen hebben ons in totaal €1317,40 gekost. Dat is gemiddeld dus maar €12,92 per persoon per dag. We hebben in hotels, homestays en een enkele Airbnb gezeten. Let wel op dat we ook overnachtingen hebben gehad tijdens de de cruise door Lan Ha die we met Indochine Sails, de Ha Giang Loop, en de tour door de Mekong Delta. Deze zie je hier dus niet in terug. Ondanks dit vonden we de overnachtingen spotgoedkoop in Vietnam. We hebben op veel plekken inclusief ontbijt overnacht en ook de kwaliteit van de overnachtingen was erg hoog. De €12,92 per persoon per dag vinden wij dus echt een koopje.

Hierna hebben we het meeste geld uitgegeven aan eten en drinken. Dit heeft ons in totaal €1236,33 gekost. Dat is dus maar €12,12 per persoon per dag. Dit is opnieuw een paar euro goedkoper dan in Indonesië. Je moet dan ook nog eens nagaan dat dit voor 3 maaltijden per dag is, inclusief drankjes. We hadden wel heel vaak overnachtingen waarbij het ontbijt zat inbegrepen. Gemiddeld heeft een maaltijd ons hierdoor dan ook ongeveer €4 per persoon gekost inclusief een drankje. Een prima score vinden wij zelf.

Tenslotte lichten we nog even de kosten voor het vervoer uit. We hebben hier namelijk een behoorlijke slag geslagen en in totaal €1034,77 betaald. Hierbij hebben we €159 uitgegeven aan taxi’s. Verspreid over maar liefst 46 (!) ritten was dit gemiddeld €3,46 per taxirit. Daarnaast hebben we 7 busritten gemaakt. Hier hebben we niet bepaald op bezuinigd, want deze hebben ons in totaal €244,31 gekost. 3 treinreizen hebben ons vervolgens €75,83 gekost. Daarnaast hebben we 9 keer een scooter gehuurd dat ons inclusief benzine en parkeergeld gemiddeld €14 heeft gekost. Het meeste geld hebben de vluchten ons gekost, en dan met name de vlucht vanuit Indonesië naar Vietnam. Omdat we hier na een geannuleerde vlucht extra kosten hebben moeten maken heeft ons dit maar liefst €327 gekost..

Gemiddelde kosten per persoon per dag

Uiteindelijk komen we dan uit bij de gemiddelde kosten per persoon per dag. Onze richtlijn hadden we vorige keer al doorgeschoven naar €60 per persoon per dag. Dat hebben we deze keer dan ook gehaald. Na 51 dagen in Vietnam hebben we namelijk €58,97 per persoon per dag uitgegeven.

Ook deze keer komt dit vooral voor de accommodaties, activiteiten, eten & drinken en het vervoer. Ook deze keer hebben we vrij weinig geld uitgegeven aan souvenirs of andere aankopen, en het wassen van onze kleding was helemaal spotgoedkoop. De overige kosten waren in €2,46 per persoon per dag en hierbij moet je denken aan onze visums voor Vietnam, kappersbezoeken en paracetamol.

Laten we voorop stellen dat onze manier van reizen zeker niet de goedkoopste is. Ook beweren we op geen enkele wijze dat dit de beste manier van reizen is. Het is vooral een weergave van de manier waarop wij dit doen, en waar wij ons prettig bij voelen. Natuurlijk zijn er allerlei manieren om kosten te besparen. Zo zijn er veel goedkopere accommodaties te vinden, goedkopere bussen en kan je ook veel goedkoper eten. Toch hopen we met dit overzicht een duidelijk en realistisch beeld te geven wat deze 51 dagen in Vietnam ons gekost hebben.

Als je wil weten wat we voor dit geld allemaal hebben gedaan kan je al onze reisverslagen van Vietnam nog eens teruglezen. Zo kan je zelf bepalen of je dit de moeite waard vindt. Wij vonden in ieder geval van wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.