ArtikelenJapan

Onze 11 tips voor jouw trip naar Tokio

Japan is een bestemming die steeds populairder wordt voor Nederlandse reizigers. Nu de Olympische Spelen een jaar zijn doorgeschoven worden er in 2012 helemaal veel toeristen verwachten in Japan, en dan voornamelijk in Tokio. Wij hebben in 2021 3 weken door Japan gereisd, waarvan we de eerste 4 dagen in Tokio hebben doorgebracht. Tokio heeft meer dan 13 miljoen inwoners, en als je de aangrenzende steden meetelt is het zelfs, na Guangzhou in China, met ongeveer 34 miljoen inwoners de grootste agglomeratie ter wereld. Tokio is echter zo groot, en er is zo veel te zien dat je mogelijk door de bomen het bos niet meer kan zien. Daarom geven we je in dit artikel 11 tips voor jouw trip naar Tokio!1. Rustig beginnen bij bij de Zojoji Tempel
Zojoji Tempel

Tokio is een enorm drukke stad met verschrikkelijk veel mensen en enorm veel verkeer. Daarom is het goed om rustig te beginnen, en daar is de Zojoji Tempel heel erg geschikt voor. Daarom is dit onze eerste van de 11 tips voor Tokio.

De Zojoji Tempel is gebouwd in 1393 maar in 1598 verplaats naar de huidige plek. Je gaat de tempel in via de enorme Sangedatsumon poort van maar liefst 21 meter breed en 18 meter hoog. Eenmaal op het complex vallen de Jizo beeldjes in een zijstraatje direct op. Ze worden gezien als beschermheiligen van overleden kinderen. De beeldjes worden dan ook gekleed door ouders, zodat hun overleden kind naar een volgende wereld wordt gebracht.

De Zojoji Tempel ligt in het Shiba park in de wijk Minato en is dagelijks gratis te bezoeken tussen 9:00 uur en 17:00 uur. Het is één van de minder drukbezochte tempels in Tokio, dus heerlijk om je dag rustig te beginnen.


2. Bekijk Tokio van boven vanuit de Tokyo Tower

Als je dan toch bij de Zojoji Tempel bent kan je net zo goed even doorlopen naar de nabijgelegen Tokyo Tower. De Tokyo Tower is met 333 meter inmiddels de op een na hoogste toren in Japan, nadat in 2012 de Tokyo Skytree van maar liefst 634 meter is geopend. Nog altijd is deze enorme toren uit 1958 de moeite waard om te bezoeken.

De eerste gedachte zal zijn dat dit een kopie is van de Franse Eiffeltoren, en dat is ook inderdaad waarop het ontwerp van de Tokyo Tower is gebaseerd. Voor 1200¥ (ongeveer €10) kan je het hoofddek bezoeken op 150 meter hoogte. Nog leuker is het echter om nog 100 meter hoger te gaan, maar hier betaal je dan ook wel 2800¥ (ongeveer €23) voor. De Tokyo Tower is iedere dag open van 9:00 uur tot 23:00 uur. Meer informatie vind je op de officiële website.


3. Vroeg je bed uit voor de grootste vismarkt van de wereld
De Toyosu vismarkt

Markten zijn overal ter wereld interessant om te bezoeken. Je ziet de lokale bevolking aan het werk in hun natuurlijk omgeving en daarnaast wordt je omringd door de meest wonderlijke etenswaren. In Tokio is het daarom een aanrader om de vismarkt te bezoeken, maar hier moet je wel vroeg voor uit de veren.

Wij bezochten in 2017 de Tsukiji vismarkt, die op dat moment bekend stond als de grootste vismarkt ter wereld. In oktober 2018 is deze vismarkt echter verhuisd naar het eiland Toyosu en heeft het ook de naam Toyosu vismarkt gekregen. Gelukkig zijn er een aantal dingen niet veranderd. De ouderwetse hal is helaas verdwenen en hier is een modernere hal voor in de plek gekomen. De charme is misschien wat verloren gegaan, maar de voorzieningen voor toeristen zijn wel verbeterd.

Je kijkt dus nog altijd je ogen uit, maar je moet nog wel altijd vroeg je bed uit als je de tonijnveiling wilt zien die rond 5:30 uur begint. Ook later op de dag kan je de bordjes volgen en is er genoeg te zien. Voordeel is nu wel dat in één van de drie hallen ook groente en fruit verkocht wordt, wat ook een lust voor het oog is. De hallen zijn de hele dag geopend en zijn makkelijk bereikbaar via het nabijgelegen Shijo-mae station.


4. Bekijk het drukste kruispunt ter wereld van een afstand
Het beroemde Shibuya kruispunt

Een van de bekendste wijken in Tokio is Shibuya. Het is een van de grootste wijken van de stad en er wonen meer dan 200.000 mensen. Je kan in Shibuya uitstekend eten en winkelen, maar de bekendste bezienswaardigheid is eigenlijk gewoon een kruispunt. We hebben het hier dan ook niet over een normaal kruispunt, maar over het wereldberoemde Shibuya kruispunt. Dit kruispunt is zo beroemd omdat er momenten zijn waarbij er wel 2.500 mensen tegelijk oversteken via de 5 brede zebrapaden. Zoals overal in Japan gaat dit overigens erg geordend.

Het is eigenlijk een heel bijzonder en leuk schouwspel, en daarnaast een unieke gelegenheid om foto’s en filmpjes te maken. Als je dit wilt doen zijn er verschillende mogelijkheden, wij namen deze foto vanaf de brug over de weg bij Shibuya Station. Een andere optie is de Starbucks Shibuya Tsutaya die je op een van de hoeken van het kruispunt vind. Deze Starbucks heeft stoelen met uitkijk op het kruispunt waardoor je onder het genot van een drankje heerlijk naar beneden kunt kijken.

Zo zie je maar dat Tokio veel gratis bezienswaardigheden heeft. Ben je op zoek naar nog meer gratis bezienswaardigheden? Check dan de website van Expedition Anywhere waar ze hun top 20 met gratis bezienswaardigheden voor Tokio voor je op een rijtje hebben gezet.


Wil je overal in Japan connected zijn en gebruik kunnen maken van je smartphone om bijvoorbeeld te navigeren of te vertalen?

Probeer dan eens de pocket wifi van Japan Wireless. In ons artikel lees je er alles over en vind je ook de unieke kortingscode!


5. Eet sushi op een hypermoderne manier
Restaurant Uobei

In Tokio moet je natuurlijk een van de bekendste Japanse gerechten hebben gegeten: Sushi. In Tokio die je dit natuurlijk niet zomaar, maar op de meest moderne manier die er mogelijk is. Je hebt op veel plaatsen de mogelijkheid om aan de lopende band te eten, maar er is nog een overtreffende trap en dat is de volgende van onze 11 tips voor Tokio. Op ongeveer 5 minuten lopen van het Shibuya Kruispunt vind je namelijk restaurant Uobei. Je neemt hier plaats op een krukje met voor je neus een lopende band en een tablet. Via de tablet kan je vervolgens je bestellingen doorsturen.

De thee is gratis, maar je kan ook gewoon frisdrank bestellen die ze dan netjes naar je komen brengen. De sushi wordt echter niet naar je gebracht maar komt met een rotvaart naar je toe vliegen over de lopende band. Na een bestelling kan je via de tablet ook nog eens een spelletje spelen waarmee je gratis gerechten kunt winnen! Het is snel, leuk en de sushi smaakte ook nog eens erg goed. Zeker dus eens proberen.


6. Kijk je ogen uit in Takeshita Street
Takeshita Street

Als je je buik hebt volgegeten aan sushi kan je met een wandeling van 20 minuten Takeshita Street bereiken. Als je dit te ver lopen vindt kan je ook de metro pakken en uitstappen bij Harajuku Station die recht tegenover Takeshita Street zit. Takeshita Street bevindt zich in het Harajuku gebied, dat vernoemd is naar het station, maar ligt officieel in de wijk Jingumae. Harajuku staat bekend als de modebuurt en je vindt hier dan ook talloze kledingwinkels.

De Japanse stijl wijkt echter in sommige gevallen nogal af van wat wij in Europa gewend zijn. Je moet hierbij vooral denken aan gothic lolita, visual kei, en cosplay. Je komt hier dus vooral om (mensen) te kijken en niet zozeer om hier zelf met tassen vol met kleding weg te gaan. Een straat die je dan zeker niet over mag slaan in Takeshita Street. Dit is de meest populaire straat van dit gebied. De straat is volledig autovrij en het krioelt er van de mensen. Er zijn voornamelijk kleine boetiekjes te vinden. Je hebt hier ook enkele plekken om iets te eten en te drinken, maar net als bij alles wat je ziet in deze straat is ook dat voornamelijk erg kleurrijk en mierzoet!


7. Ga gamen in Akihabara
Akihabara

Japan is natuurlijk bekend van de grote elektronicamerken zoals Casio, Nintendo, Sony, Fujitsu, JVC, Nikon en Sega. En als je misschien meer een liefhebber bent van gamen, dan moet je absoluut de wijk Akihabara bezoeken. Je bereikt deze wijk door de metro te nemen naar Akihabara Station. Op allerlei vlakken kijk je hier je ogen uit. Zo heb je er talloze elektronicawinkels waar je de nieuwste gadgets en de klassieke videogames kunt kopen. Vooral de Yodobashi electronics store mag je niet overslaan, wat met 9 verdiepingen de grootste electronicawinkel ter wereld is.

Nog leuker is het echter om hier jezelf helemaal uit te leven met alle games die je kunt vinden. Je ziet hier nog heel veel ouderwetse grijpkranen en voor je het weet neem je een Japanse knuffel mee naar huis. Ook moet je zeker even binnen kijken bij het typisch Japanse Pachinko. Dit onbegrijpelijke heeft een enorm verslavende uitwerking op veel Japanners. Wij konden het maar heel even volhouden in de rokerige en lawaaierige hallen waarin dit spel gespeeld wordt. Hiernaast zijn er ook veel arcadehallen te vinden waar je bijvoorbeeld zelf een potje Mariokart of het geweldige Taiko No Tatsujin kan spelen. Als dat Mariokart je zo goed bevalt moet je zeker eens naar onze 8e tip kijken voor Tokio!


8. Race in een kart verkleed door de straten van Tokio
Als Mario Kart door de straten van Tokio

Als je net als ons Mariokart een te gek spel vindt moet je zeker door de straten van Tokio gaan karten. Dit kan bij het bedrijf Street Kart, dat je in de wijk Akihabara kan vinden. Het bedrijf begon onder de naam MariCar, totdat Nintendo in 2017 een rechtszaak aanspande. De rechter besloot uiteindelijk dat het bedrijf een schadevergoeding van meer dan €400.000 moest betalen en geen verwijzingen meer mocht maken naar het Nintendospel Mariokart.

Verkleed als Super Mario, Luigi, Bowser of Princess Peach is dus niet meer mogelijk, maar men is hier creatief mee omgegaan. Zo scheur je tegenwoordig verkleed als Minion, Harry Potter of Spiderman rond. Het is geen goedkope activiteit want je betaalt ¥10.000 (ongeveer €83), maar als je een review op SNS achterlaat betaal je maar ¥8.500 (ongeveer €70). Voor een iets langere route betaal je ¥13.000 (ongeveer €110), of ¥11.000 (ongeveer €91). Een bril, mondmasker en helm zit bij de prijs inbegrepen.

De korte versie van de tour duurt al 1 1/2 tot 2 uur en is absoluut de moeite waard. Je wordt goed begeleid maar het is wel goed opletten. De Japanners zijn gelukkig erg beleefd in het verkeer dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Wij deden de tour in de avond en vonden het geweldig om zo verkleed in deze karts door de straten van Tokio te scheuren, echt een unieke belevenis!


9. Zie de zon ondergaan over Tokio vanaf de Mori Tower
Het prachtige uitzicht vanaf de Mori Tower

In heel Tokio zijn er verschillende mogelijkheden om de stad van boven te bekijken. Zo kan je dit natuurlijk doen via de eerder beschreven Tokyo Tower, of de Tokyo Sky Tree, maar er is nog een interessante optie. Daarvoor moet je namelijk naar de wijk Minato waar je het nieuwbouwproject Roppongi Hills kan vinden. Dit grote complex bevat onder andere kantoren, appartementen, winkels, restaurants, cafés, een bioscoop, tv-studio en een hotel. Een van deze gebouwen is de zogenaamde Mori Tower. Deze toren bevat voornamelijk kantoren, maar op de onderste verdiepingen vind je er ook winkels en restaurants. Op de bovenste verdiepingen ligt hier echter het Tokyo City View And Sky Deck.

Online koop je hier voor ¥1500 (€12,50) een kaartje waarmee je tussen 10:00 uur en 20:00 uur naar de bovenste verdieping kan. Je krijg dan toegang tot een indoor 360 graden uitzicht op 250 meter hoogte, en vanaf 11:00 uur krijg je ook nog toegang tot het dak dat nog eens 20 meter hoger ligt. Vanaf het dak kan je de mooiste foto’s maken van de stad, zeker aangezien je hier geen last hebt van het glaswerk. Wij vonden het erg leuk om vanaf hier de stad te zien aangezien het een stuk minder druk was dan bij andere populaire uitzichtpunten.


10. Laat je toekomst voorspellen bij de Senso-Ji tempel
de Senso-Ji tempel

De oudste en bekendste tempel van Tokio is met grote afstand de Senso-Ji tempel. De tempel is gesticht in het jaar 628. De gebouwen die je er kan vinden zijn echter replica’s doordat er veel gesneuveld waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks komen er maar liefst 30 miljoen bezoekers naar de tempel. Waarschijnlijk zal je de Kaminarimon (donderpoort) met de enorme lampion wel herkennen, aangezien dit waarschijnlijk het meest gefotografeerde object is in Japan. Als je na dit object verder loopt wandel je over de Sandō. Deze toegangsweg naar de Nakamise-dori tempel staat helemaal vol met winkeltjes en eetkraampjes. Het is een erg goede plek om een klein souvenirtje te kopen of een typisch Japanse snack te proeven.

In de tempel vind je de zogenaamde omikuji-ladenkasten. Voor ¥100 (€0,85) kan je hier je toekomst laten voorspellen. Eert schud je een stokje uit een metalen koker, het teken dat erop staat kan je vervolgens linken aan een van de honderd genummerde laden van de kast. Daaruit haal je een papiertje met daarop de voorspelling. Mocht hier slecht nieuws op staan, dan is dat geen probleem. Je vouwt het papiertje gewoon op en bindt het aan een van de draden bij de kast om ongeluk te voorkomen. De tempel is het hele jaar door geopend en is gratis te bezoeken tussen 6:00 uur en 17:00 uur. De tempel is heel goed bereikbaar want hij ligt pal naast het Asakusa station.


11. Ga eens kijken bij het keizerlijk paleis van Tokio
het keizerlijk paleis van Tokio

Als laatste tip van de 11 tips voor Tokio geven we je mee om eens eens kijkje te nemen bij het keizerlijk paleis. Het paleis is gebouwd rond 1457, toen Tokio nog de naam “Edo” droeg. Nadat Tokio in 1868 weer de officiële hoofdstad van Japan werd neemt de keizer van Japan plaats in dit paleis. Nog altijd woont de keizer van Japan in dit paleis, en sinds 1 mei 2019 is dit de 126e keizer Naruhito. Dit is ook de reden dat het paleis zelf niet te bezoeken is, behalve op zijn verjaardag (23 februari) en 2 januari. Je kan echter wel de de prachtige Japanse tuinen bezoeken die het hele jaar toegankelijk zijn voor toeristen. De toegang is gratis en het is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 17:00 uur.

Je kan via de officiële kanalen een rondleiding krijgen over het terrein waarbij je helaas geen enkel gebouw van binnen mag bekijken. Als je minder tijd hebt om geen zin hebt om een uitgebreide tour te gaan doen kan je ook gewoon naar het Kōkyo Gaien (plein voor het keizerlijke paleis) gaan. Vanaf hier kan je een paar prachtige bruggen zien die toegang bieden tot de binnenplaats. Ook de vestingsmuren kunnen op verschillende plekken zeker de moeite waard zijn om van de buitenkant te zien. Je kan het keizerlijk paleis te voet bereiken vanuit Tokyo Station. Tokyo station is weliswaar het zogenaamde “centraal station”, maar is absoluut niet het drukste en grootste station van de stad.


[bdotcom_bm bannerid=”3575″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.