11 TipsArtikelenEuropaPortugal

Onze 11 tips voor jouw trip naar Porto

Na een prachtige reis door Jordanië is Judith in september 2022 samen met haar moeder naar Porto geweest. Ze zijn 4 dagen lang op pad geweest in deze grote stad in Portugal. Zoals je van ons gewend bent kan dat maar één ding betekenen. Dat is natuurlijk een overzicht met 11 tips voor jouw trip naar Porto! In dit artikel geeft Judith dan ook haar 11 tips voor jouw trip naar Porto.


1. Maak een stadswandeling door Porto met een Time to momo gids
De superhandige Time to momo gids over Porto vol met handige wandelroutes

Met de reisgids en wandelroutes van Time tot momo hebben we heerlijk een dag door de stad gewandeld. Dit is dan ook de eerste van 11 tips voor jouw trip naar Porto. De stad is erg heuvelachtig dus goede wandelschoenen zijn een must! In het boekje staan drie wandelroutes. De blauwe gaat door de wijk Bonfim, de groene door gaat langs het water door Ribeira en de rode gaat door het oude centrum.  Met onze Airbnb zaten wij in de wijk Bonfim en zaten wij erg dichtbij het metrostation Trindade. Aangezien we al veel van de blauwe route gezien hadden, hebben wij juist de rode route gelopen.

Wat helemaal ideaal is aan deze reisgids is de app. Achterin het boekje staat een code waarmee je gratis de wandelroutes in de app kunt downloaden. Het vreet wel wat batterij en MB’s van je bundel maar erg handig om te kijken of je nog op de route zit. De rode route bracht ons langs Torre dos Clérigos, één van de hoogste punten van Porto. Maar ook langs Miradoura da Vitöria. Dit betekent ‘kijk uit over de Douro’. Dit is een prachtig uitkijkpunt over de rivier de Douro, de oude gebouwen en de portwijnhuizen aan de overkant.  

Ook hebben we tijdens deze route de mooie Igreja do Carmo bezocht. Een kathedraal waarbij je ook op het dak een kijkje kan nemen en een mooi uitzicht hebt. De kathedraal is van 10:00 uur tot 18:00 uur dagelijks geopend. We hebben de route niet precies gevolgd zoals op het kaartje en zijn geëindigd bij het São Bento station.


Heb jij ook plannen om naar Porto te gaan en wil je ook zo’n superhandige Time to momo reisgids Porto?

Dan had je mee moeten doen aan onze winactie die je misschien wel had gezien op ons Instagramaccount of op onze Facebookpagina!

De winnaar is inmiddels bekend, Steff Nouws heel veel plezier ermee!


2. Neem de Hop on hop off bus inclusief combo deal
Wij kozen voor de Gray Line sightseeing bus

Omdat de stad nogal heuvelachtig is, hebben wij gekozen om gebruik te maken van de Hop on hop off bus. Op meerdere plekken in de stad zijn deze tours te boeken. Er rijden 3 verschillende bussen rond in de stad. De bekende rode bussen van City Sightseeing rijden rond. Maar ook blauwe bussen van het bedrijf Gray Line en gele bussen van Yellow Bus Tours. Wij hebben gekozen voor de blauwe bus van Gray Line. Hierbij konden we een Combo deal nemen.

Voor €30,- per persoon konden we 48 uur gebruik maken van de bussen, inclusief een rivier boottocht en een rondleiding + proeverij bij een portwijnhuis. Er zijn twee routes die de bus aflegt. De oranje gaat door het oude centrum en door Gaia aan de andere kant van het water. De hele route duurt 1,5 uur in totaal. De blauwe lijn gaat naar het strand en langs de Douro door Ribeira terug en duurt 2 uur in totaal. Tijdens de route krijg je via oordopjes informatie over de stad. Wij hebben de ene dag de oranje lijn gedaan en de andere dag de blauwe.

Op de bus is duidelijk te zien of je de oranje lijn volgt of de blauwe. Bij vertrek krijg je een plattegrond. Hierop staat een QR-code waarmee je de app kunt downloaden. In deze app is duidelijk te zien welke stops er zijn en waar je op dat moment rijdt. Ook kun je zien hoe lang het ongeveer duurt voordat de volgende bus eraan komt. Met de andere QR-code is een tijdschema van de bussen te downloaden. Hiermee kun je zien hoe laat de bus op welke stop komt. De bussen zijn ongeveer 1x per 30 minuten op iedere stop.


3.Maak een riviercruise over de Douro
Het prachtige uitzicht vanaf het water in Porto

Porto ligt aan de Douro rivier. Een riviercruise is dus een mooie manier om Porto vanaf het water te bekijken. Wij hebben dit gedaan via Riversightseeing. Met deze boten ga je in 50 minuten over de Douro onder 6 verschillende bruggen.

De boten vertrekken ieder half uur bij Cais de Gaia en zijn tijdens de zomertijd geopend van 9:30 uur tot 17:30 uur. Al zijn er in de maanden juli, augustus en september ook mogelijkheden om 18:30 uur. Tijdens de wintertijd zijn ze geopend van 9:30 uur tot 16:30 uur.


4. Maak een rondleiding porthuis met port proeverij
Het Burmester portwijnhuis

Porto staat bekend om zijn portwijn. De wijn wordt gemaakt in de Dourovallei en worden per boot naar Porto vervoerd. Daar worden portwijnen opgeslagen in de portwijnhuizen en gerijpt tot een witte, tawny of ruby port. Het bezoeken van een portwijnhuis is een leuke manier om meer te weten te komen over het productieproces van de portwijn. Deze tip mag dan ook niet ontbreken in de 11 tips voor jouw trip naar Porto.

Wij hebben het Burmester portwijnhuis bezocht, maar Taylor’s, Sandeman, Cálem, Croft en Offley zijn ook aanraders. Samen met een groep gezellige Amerikanen en een enthousiaste gids hebben we een rondleiding gekregen in dit wijnhuis. De grote vaten port stonden te rijpen en we hebben het verschil geleerd tussen de soorten port.

Na de rondleiding begon het leukste van de tour…..het proeven! We hebben heerlijk geproefd van de witte en tawny port. Na het proeven kom je in de shop terecht en hebben we (vanwege alleen maar handbagage) een kleine cadeauverpakking met vier kleine flesjes port gekocht.


5. Ga met de kabelbaan Teleférico de Gaia naar boven.
Het uitzicht vanuit de Teleférico de Gaia

Mocht je de trappen en steile hellingen even beu zijn, kun je bij Gaia aan de andere kant van het water gemakkelijk met de Teleférico de Gaia naar boven naar Jardim do Morro. En natuurlijk ook naar beneden. Een schitterend ritje over de daken en het water met een prachtig uitzicht.

Wij zijn alleen naar boven gegaan met de kabelbaan. Voor een enkeltje betaal je €6,- per persoon. Voor een retour betaal je €9,- per persoon. De kabelbaan is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 20:00 en in de winter tot 18:00 uur.6. Loop zelf over de brug Ponte Dom Luís I
De de brug Ponte Dom Luís I

Deze brug is de eyecatcher van Porto en is geopend in 1886. De bouwstijl heeft wat weg van de Eifeltoren in Parijs. De ontwerper Théophile Seyrig was dan ook een compagnon van Gustav Eiffel.

Je kunt op twee manieren over de brug lopen. Langs het onderste brugdek waar het autoverkeer ook over rijdt of het bovenste brugdek waar ook de metro rijdt , 44 meter boven het onderste brugdek.  Vanaf de brug heb je ook een prachtig uitzicht over de stad. Zelf over deze brug lopen hoort dan ook zeker bij een van de 11 tips voor jouw trip naar Porto.


7. Torre dos Clérigos beklimmen
De Torre dos Clérigo

De Torre dos Clérigos staat op een van de hoogste punten van Porto. De kerk zelf is ook prachtig om te zien en is gratis te betreden. Wil je de toren beklimmen kost je dit €5,- per persoon. Bij het kopen van een kaartje krijg je en tijdsslot toegedeeld zodat het niet te druk wordt op de trappen en bovenaan de toren.

Ik moest maar 10 minuten wachten voordat ik naar boven mocht. Op de smalle trappen was het niet heel druk maar boven aangekomen vond ik het wel erg druk. Het uitzicht over de stad was wel prachtig en echt de moeite waard. Een mooi uitzichtpunt over de stad mag daarom zeker niet ontbreken tussen deze 11 tips voor jouw trip naar Porto.


8. Ga lekker Pastéis de nata en bacalau kroketjes eten.
De prachtige winkel van Casa Portuguesa do pastel de bacalhau

In Porto kun je ook heerlijk eten en zijn er typische Portugese lekkernijen. Zo begonnen wij elke ochtend bij het ontbijt met een Pastéis de nata. Dit heerlijke bladerdeeggebakje is overal in de stad te verkrijgen. Wij hebben bij Fábrica da Nata nog een doosje gekocht om lekker mee naar huis te nemen. Bij deze winkel kun je ook kijken hoe deze gebakjes gemaakt worden.

Een ander Portugese lekkernij die wij gegeten hebben is Pastel de bacalhau. Een aardappelkroket met kabeljauw, kruiden en kaas. In de winkel Casa Portuguesa do pastel de bacalhau zijn deze krokketten apart of met een glaasje port te koop. De prachtige winkel alleen al is een attractie om te zien. Daarnaast zie je ook meteen hoe deze ze de Pastel de bacalhau maken.


9. Ga de beroemde Azulejos bekijken
De azulejos in het treinstation São Bento

De Azulejos zijn de blauwe tegeltjes waarmee huizen, restaurants, kerken en andere gebouwen versierd zijn. Dit zijn de mooiste plekken waar je deze tegeltjes kunt zien.

Treinstation São Bento: De stationshal bestaat helemaal uit Azulejos. De tegels verbeelden de geschiedenis van het transport en belangrijke gebeurtenissen in de Portugese geschiedenis.

Igreja do Carmo: De twee kerken Igreja do Carmo en Igreja das Carmelitas staan naast elkaar, maar zijn van elkaar gescheiden door een huisje van amper 1 meter breed.

Igreja de Santo Ildefonso: Ook de gevel van deze kerk bestaat uit Azulejos. De taferelen gaan over Sint Ildefonso en de symbolen van de eucharistie.


10. Bezoek de mooiste boekhandel van de wereld
Binnen bij de boekhandel Livraria Lello

Als echte boekengekken stond het bezoek aan de boekhandel Livraria Lello hoog op ons lijstje voor 11 tips voor jouw trip naar Porto. Deze boekhandel staat bekend als één van de mooiste van de wereld. Er wordt verteld dat J.K. Rowling (schrijfster van Harry Potter) de bibliotheek van Zweinstein gebaseerd heeft op deze boekhandel.

De boekhandel is prachtig, maar je moet wel eerst binnen zien te komen. Koop vooraf tickets op de website van de winkel zelf. Deze kosten €5,- per persoon. Je kiest hier een datum en een tijdsslot. Kies voor het vroegste tijdsslot zodat het nog niet zo druk is.  

Zodra je aankomt bij de boekhandel staan er twee bordjes voor de wachtrijen: één voor mensen die al een kaartje hebben voor het volgende tijdsslot en een rij voor mensen die geen kaartje hebben. Toen wij in de goede rij stonden, waren we binnen 10 minuten binnen. Met je ticket krijg je ook nog €5,- korting op je aankoop. Wij zijn natuurlijk allebei naar buiten gegaan met een boek én een tas.


11. Ga eens lekker naar het strand
Vanuit de stad ben je razendsnel bij het strand

Porto ligt dichtbij de kust en het is erg leuk om daar even te kijken. Wij zijn met de Hop on hop off bus naar het strand gegaan. Maar met een trammetje is het ook mogelijk om naar het strand te gaan.

De trammetjes vertrekken vanaf Igreja de S. Franciso en de oude binnenstad en rijdt langs de Douro naar het strand. Op het strand is het heerlijk vertoeven en erg leuk om te kijken naar alle surfers. Een beetje ontspannen is ook niet verkeerd toch?

16 gedachten over “Onze 11 tips voor jouw trip naar Porto

 • Ik kijk er helemaal naar uit om er met vrienden op uit te trekken en te genieten van de cultuur in Porto!

  Beantwoorden
  • Ha Steff! Leuk dat je meedoet aan onze winactie. Met vrienden richting Porto lijkt mij ook een uitstekend idee!

   Beantwoorden
 • Je krijgt gewoon zin om meteen je koffer in te pakken!

  Beantwoorden
 • Monique paardekam

  Bedankt voor de tips, wij vertrekken donderdag. Heb er al zin in.
  Bedankt voor het leuke verslag
  Groetjes

  Beantwoorden
 • Wat een enthousiast verslag en mooie foto’s, nu wil ik met mijn man naar Porto. Het liefst morgen al 😉

  Beantwoorden
 • Karolien S.

  Volgend jaar staat er een kort tripje naar Porto op de planning. Zoveel zin in! Deze gids zou daarbij goed van pas komen! Duimen dus :).

  Beantwoorden
 • Dirk Wuyten

  Portugal … met de Algarve destijds de bestemming van onze huwelijksreis. Ondertussen nog een keertje terug geweest naar Villamoura en natuurlijk Lissabon. Porto staat nog op de to-visit lijst. En voor het plannen van deze citytrip zou deze ’time to momo Porto’ gids alvast een handig hulpmiddel zijn. Daarom waag ik zeker ook een kansje.

  Beantwoorden
 • Wat een leuke tips, ik ben wel naar de Algarve geweest maar nog nooit de andere kant van Portugal, zou daar heel graag heen willen en dan met name Porto! ????

  Beantwoorden
 • Ik houd graag van reizen en Portugal is een mooie land.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.