ArtikelenBelgiëEuropa

De striproute van Brussel

Eind december 2022 hebben we een citytrip gemaakt met ons neefje Kai naar Antwerpen. Eerder dit jaar hadden we in de zomer al een citytrip gemaakt naar Brussel. We hebben hier al eerder een uitgebreid artikel over geplaatst. Naast het eten van een echte Brusselse wafel en het bekijken van de wereldberoemde Manneken Pis hebben we die dag ook een groot gedeelte van de striproute gelopen door de straten van Brussel. We zijn al meerdere malen in de hoofdstad van België geweest en die blijft een van onze favoriete activiteiten. In dit artikel vertellen we je daarom alles over de striproute in Brussel.

Ontstaan Striproute

België is een land dat bekend staat om zijn striptekenaars. De bekendste voorbeelden zijn natuurlijk Willy Vandersteen, Hergé en Peyo. Al vanaf 1911 verschenen er in Belgische bladen strips uit eigen land, maar pas vele jaren later raakte dit in een stroomversnelling toen in 1945 het stripblad Kuifje werd opgericht. Daarna heeft deze ontwikkeling zich doorgezet want wie is er niet bekend met de strips zoals Suske & Wiske, Kuifje, Lucky Luke, Robbedoes, de Smurfen en Guust Flater.

In de begin jaren ’90 werd de Belgische hoofdstad behoorlijk vervuild door de grote reclames die op verschillende gebouwen werden geplakt. Na het verwijderen van deze reclames bleken veel van de verwaarloosde muren er echter nogal slecht aan toe te zijn. Zo ontstond de eerste muurtekening van Ragebol van de Brusselse striptekenaar Frank Pé in de Plattesteenwijk.

In de loop van de jaren zijn er enorm veel prachtige muurtekeningen bijgekomen. Waar men zich eerste nog richtte op enkel Brusselse auteurs werden er later ook auteurs van buiten Brussel en zelfs buiten België toegevoegd. Net zoals de strips zich ontwikkelen heeft ook de striproute zich ontwikkeld. Hierdoor is er ook meer streetart aan de route toegevoegd. Inmiddels bestaat de route uit meer dan 70 muurtekeningen die wijd verspreid zijn door de stad.

De route lopen

Zoals al eerder aangegeven vinden wij de striproute een erg leuke manier om een stadswandeling te maken door Brussel. Je wordt overal verrast door de prachtige muurtekeningen en daarnaast loop je ongemerkt door allerlei wijken van de stad. Voor je het weet heb je op een hele leuke manier veel van Brussel gezien. Bij het bezichtigen van de tekeningen mogen er een aantal niet ontbreken. Zo moet je natuurlijk Suske & Wiske en de Smurfen hebben bezocht. Ook Ragebol, de allereerste muurtekening, moet op je lijstje staan en zelf vonden wij de tekening van Kinky & Cosy ook erg leuk. Helaas is er geen officiële route waarbij je alle muurtekeningen één voor één langs kan lopen op een logische volgorde. Toch zijn er verschillende manieren om dit wel handig te doen.

Als je de route wil lopen kunnen we je een aantal tips geven. Als je in Brussel bent is het bijvoorbeeld erg handig om naar een van de informatiekantoren van visit.brussels te gaan. Er zijn 3 van deze kantoren in de stad en voor €3,50 kan je er een boekje kopen waar alle locaties staan aangegeven van de striptekeningen. Daarnaast staat er bij iedere tekening ook uitleg bij. Hiermee kan je dus zelf makkelijk op pad.

Je kan natuurlijk ook met je smartphone in je hand op pad gaan. Zoals gezegd is er geen officiële route, maar gelukkig zijn er op internet verschillende partijen aan de slag gegaan om dit wel zo makkelijk mogelijk te maken. We kunnen je de volgende links aanraden hiervoor.

Routes

Op de website van RouteYou is iemand zo vriendelijk geweest om alle muurtekeningen in een route te stoppen.

Volledige route: Afstand 13 kilometer – duur +/- 8 uur LINK NAAR ROUTE OP RouteYou

Ook op de website van visit.brussels staan verschillende wandelroutes, maar hier zijn ze opgesplitst in verschillende wijken. Het is wel erg handig dat er een link is geplaatst met een wandelroute op Google Maps, wat het navigeren een stuk makkelijker zal maken. De volgende routes zijn er geplaatst:

– Historisch centrum: Afstand 5 kilometer – duur +/- 3 uur – LINK NAAR ROUTE OP GOOGLE MAPS
De Marollen: Afstand 5 kilometer – duur +/- 3 uur – LINK NAAR ROUTE OP GOOGLE MAPS
– Sint-Katelijnewijk: Afstand 5 kilometer – duur +/- 3 uur – LINK NAAR ROUTE OP GOOGLE MAPS
Laken & Haren: Afstand 7 kilometer – duur +/- 4 uur – LINK NAAR ROUTE OP GOOGLE MAPS

2 gedachten over “De striproute van Brussel

  • Ik heb er een aantal gezien in Brussel, maar nog nooit de hele route gelopen. Maar binnenkort ga ik weer! Dan kan ik ook een keer die van Suske en Wiske bekijken zonder dat het gebouw in de stijgers staat.

    Beantwoorden
    • Wat leuk! Ze worden inderdaad regelmatig vernieuwd, dus altijd een reden om ze weer eens te bekijken 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.