ArtikelenKostenoverzichtenMexicoNoord-Amerika

De kosten van onze 3 weken reizen door Mexico

Vorig jaar hadden we na onze reis een artikel geschreven over het geld dat we tijdens deze 4 maanden hadden uitgegeven. Aangezien de kosten voor veel mensen een belangrijk onderdeel is in het bepalen van hun reizen sloeg dit artikel erg aan. Ook voor onze reis van 3 weken door Mexico heb ik daarom besloten onze uitgaven goed bij te houden om hier zodoende een overzicht van te kunnen plaatsen.

Budget

Wat betreft budget hoefden we het een stuk minder strak aan te houden dan vorig jaar. Waar we vorig jaar 4 maanden op reis gingen was het deze keer een rondreis van 3 weken door Mexico. Daarnaast hebben we op dit moment allebei gewoon een baan waardoor de inkomsten gewoon doorlopen.

Toch hebben we van tevoren een inschatting gemaakt van de totale kosten per persoon, en de verwachting was dat dit ongeveer €2.000 per persoon zou gaan worden (exclusief vliegtickets) om door Mexico te reizen. Net als vorig jaar hebben we deze reis wel weer gebruikt gemaakt van een van mijn favoriete reisapps; Trail Wallet. Deze app heeft ons ook tijdens deze reis weer geholpen in het bijhouden van alle kosten en deze op te splitsen in categorieën.

Uitgaven per categorie

Onze uitgaven voor 3 weken door Mexico zijn op te splitsen in 5 categorieën:
– Accommodatie; onze hotelovernachtingen
– Vervoer; autohuur, tolwegen, taxi’s en Ubers
– Souvenirs / Aankopen; Denk naast souvenirs aan bijvoorbeeld zonnebrandcrème of muggencrème
– Activiteit; toegang voor bijvoorbeeld cenotes, musea of een tour
– Eten/drinken; lunch, avondeten en drank

Het totaaloverzicht per categorie
Accommodatie

Zoals verwacht ging een groot gedeelte van onze kosten voor deze reis naar Mexico op aan de accommodaties. We hebben er ditmaal voor gekozen om niet in hostels te slapen. Dit komt voornamelijk doordat er tijdens onze reis weinig hostels nog beschikbaar waren met goede kwaliteit privékamers waardoor we besloten om gewoon voor hotels te kiezen.

Wel hebben we goed op de prijs gelet van de accommodaties en zo veel mogelijk met korting de kamers uiteindelijk geboekt. Hierdoor hebben we gemiddeld voor €76,28 (met 2 personen) overnacht. Dit waren overigens allemaal overnachtingen inclusief ontbijt in uitstekende hotels met airconditioning en een zwembad. Wil je ook zo goedkoop mogelijk een hotelovernachting boeken, lees dan nog eens een van onze artikel terug.

Vervoer

Vanwege de locatie en de vrijheid hebben we er ditmaal voor gekozen om zelf een auto te huren. Wij hebben dit gedaan bij Alamo wat ons uiteindelijk €630 heeft gekost. De autohuur heeft ons dus €30 per dag gekost voor 2 personen. Daarnaast hebben we nog wel extra kosten gemaakt voor de auto zoals €83 aan benzine en €27 aan tol.

Daarnaast hebben we de boot naar Isla Holbox (€28 retour) genomen en de auto ter plekke (betaald) geparkeerd (€14) en hebben we ook de ferry naar Cozumel genomen (€31 retour). Tenslotte hebben we in Mérida en Playa del Carmen ook nog gebruik gemaakt van taxi’s en Ubers. In totaal hebben we hierdoor gemiddeld €40 (met 2 personen) betaald per dag voor vervoer.

De vliegtickets zitten niet in dit overzicht. Deze kosten zijn eruit gelaten omdat dit het overzicht volledig scheef zou trekken en dit ook geen kosten zijn die we ter plekke hebben gemaakt maar al enkele maanden voor de reis hebben gemaakt.

Souvenirs / Aankopen

De volgende categorie zijn de souvenirs en aankopen die we tijdens de reis hebben gedaan. Dit is een relatief kleine kostenpost van nog geen €200 in totaal. Wat betreft noodzakelijk aankopen moet je denken aan 2 simkaarten van Telcel die we hebben aangeschaft waarvan we er 1 tussentijds nog op hebben moeten waarderen (totaal €30). Daarnaast hebben we nog muggenzalf, muggencrème en zonnebrandcrème moeten kopen voor in totaal €24. Oh ja, ik ben zelfs nog naar de barbershop geweest voor maar €7.

Souvenirs die we gekocht hebben maken de kosten compleet. Zo hebben we een hangmat aangeschaft voor €21 en souvenirs zoals een beschilderde schedel, een tortilla mandje en een beeldje voor in onze verzameling.

Activiteit

De activiteiten is ook een categorie waar je tijdens een reis veel geld aan uit geeft. Aangezien we er voor kiezen om niet de hele dag aan het strand te liggen gaat hier een groot gedeelte van de uitgaven naartoe. Deze kostenpost is eigenlijk op te splitsen in een aantal bezienswaardigheden:

– Cenotes van X’keken, Samulá en X’batún (totaal €19 entree)

– Ruïnes van Chichén Itzá, Ek’ Balam, Uxmal en Tumul (totaal €127,50 entree)

– Tours op Isla Holbox, Boat Tour Bacalar en Whale Shark Experience (totaal €397)

– De overige kosten zijn gemaakt voor o.a. entree van het Mayan World Museum of Mérida en Los Rapidos in Bacalar.

De kostenverdeling binnen de categorie activiteiten
Eten/drinken

Tenslotte hebben we de categorie eten & drinken. Ook deze kosten voor Mexico kunnen we opsplitsen:

– Extra ontbijtkosten; ondanks dat we bij ieder hotel ontbijt hadden kwam het nog wel eens voor dat we iets extra bestelden waarvoor betaald moest worden. Dit gebeurde niet vaak en komt daarom maar tot een totaal van €8,40.

– Lunch; ondanks dat de lunch in Mexico de meest uitgebreide maaltijd is probeerden wij dit toch wat te beperken. Toch hebben wij regelmatig taco’s en andere uitgebreide warme gerechten als lunch gegeten waardoor we €350 aan lunch hebben uitgegeven.

– Avondeten; dit was voor ons toch altijd nog de hoofdmaaltijd en dus is hier het meeste geld aan uitgegeven. Ook hebben we hier regelmatiger alcohol bij gedronken waardoor het totaal hoger uitkomt dan de lunch: €410.

– Tenslotte kochten we regelmatig wat flesjes drinken, wat andere boodschappen of op zijn tijd een heerlijk ijsje waardoor dit op €84 uit komt.

De kostenverdeling binnen de categorie eten & drinken.
Gemiddelde kosten per dag per persoon

Het laatste overzicht is waarschijnlijk het meest interessant als je zelf naar Mexico wilt gaan. In onderstaande overzicht kan je namelijk per categorie zien wat wij gemiddeld per persoon per dag hebben uitgegeven.

Kort samengevat hebben we dus ongeveer €40 per persoon uitgegeven aan een overnachting, €20 aan eten, €20 aan vervoer en €14 aan activiteiten. Let wel dat we deze reis absoluut niet low budget was. We hadden enorm veel kunnen besparen op accommodaties en het eten. Aangezien we ditmaal echter maar 3 weken gingen reizen door Mexico was er voor ons deze keer geen noodzaak om op de kosten bezuinigen.

Ook op het vervoer hadden we natuurlijk kunnen bezuinigen door met de bus te reizen. Omdat dit gedeelte van Mexico echter zeer geschikt is om met de auto te reizen hebben we hier voor gekozen. Het biedt een bepaalde vrijheid waar wij graag iets meer voor wilden betalen. Toch hebben we hier wel op de kosten gelet door via de website Rentalcars.com eerst de verschillende aanbieders te vergelijken.

Het totaaloverzicht met de gemiddelde kosten per dag per persoon.

Ga jij naar Mexico dan heb je misschien wel iets aan dit overzicht. Natuurlijk kan je het een stuk goedkoper maken, of nog meer geld uitgeven dan dat wij hebben gedaan. Dit overzicht van de kosten kan in ieder geval een stap in de goede richting zijn voor jouw reis naar het prachtige Mexico!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.