ArtikelenAustraliëOceanië

Onze favoriete tips voor Coober Pedy in Australië

Als je van plan bent om naar Australië dan moet je ook zeker de outback niet overslaan. Veel reizigers concentreren zich vooral op de oostkust van dit enorme land, maar ook in het hart van Australië is heel veel bijzonders te zien. Wij hebben in 2023 10 weken door Australië gereisd en vanuit Melbourne dwars door het midden naar Darwin gereisd. Een van de eerste stop die we hebben gemaakt was in het erg bijzondere plaatsje Coober Pedy. In dit artikel geven we je onze tips voor een kort verblijf in het bijzondere plaatsje Coober Pedy.

Coober Pedy

Als je niet veel naar Discovery Channel kijkt en het programma Outback Opal Hunters nog nooit hebt gezien is de kans groot dat je (net als ons destijds) nog nooit van Coober Pedy hebt gehoord. Coober Pedy heeft dan ook maar 1500 inwoners maar staat wel bekend als de opaalhoofdstad van Australië. Opaal is een edelsteen die tegenwoordig voornamelijk gebruikt wordt voor sieraden en ken verschillende kleuren. Afhankelijk van de kwaliteit kan opaal wel $16.000 per karaat opleveren. De stad ligt bijna 850 kilometer ten noorden van Adelaide en is ontstaan nadat er in 1915 opaal werd gevonden. In de zomer kunnen er extreem hoge temperatuur voorkomen waardoor veel mensen in huizen onder de grond leven. Deze unieke kenmerken zorgen ervoor dat Coober Pedy een bijzondere bestemming is en dat veel bezienswaardigheden zich dus ook onder de grond bevinden.

Bezienswaardigheden

Op het eerste oog is Coober Pedy helemaal geen mooie plek om te bezoeken. Het is er erg kaal, zanderig en behoorlijk grauw. Soms moet je een beetje verder kijken en dat geldt zeker voor deze plaats. Er zijn namelijk veel mooie plekken te vinden, waarvan de meeste zich onder de grond bevinden. We hebben daarom de leukste bezienswaardigheden even voor je op een rijtje gezet.

Neem een kijkje bij de ondergrondse St Peter & St Paul Catholic Church

Zoals verteld speelt het leven in Coober Pedy zich voor een groot gedeelte onder de grond af. Dan hebben we het niet alleen over de woningen van de inwoners, maar ook over andere gebouwen. Een daarvan is de St Peter & St Paul Catholic Church. Dit is de oudste ondergrondse kerk van de wereld en werd gebouwd in 1967. De kerk is klein en niet heel erg mooi, maar niet minder bijzonder. De uitbreidingen van deze kerk zijn in 1984 voltooid. Toegang is uiteraard gratis en er worden nog wekelijks kerkmissen gehouden. Wil je er een bijwonen dan kan je er in het weekend om 6:30 uur en 22:00 uur terecht.

Neem een kijkje onder de grond bij het Umoona Opal Mine & Museum

Tegenwoordig zijn niet alle oude mijnen nog werkzaam, en er is er zelfs een die omgebouwd is tot een museum. Dit is het Umoona Opal Mine & Museum. Dit museum is alleen op dinsdag gesloten en geeft om 10:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur rondleidingen tot het ondergrondse gebied dat tot dit museum behoort. Online een kaartje kopen is niet nodig, je moet gewoon 15 minuten voor de start van de tour naar het museum gaan.

Tijdens de rondleiding krijg je uitleg over het werken en leven in de mijn. Eerst krijg je echter in de ondergrondse bioscoop een film te zien over opaal om daarna meegenomen te worden naar een van de ondergrondse woningen. De gids was zeer bekwaam en uiteraard werd de tour afgesloten in de ruimte waar ook opaal werd verkocht. Een rondleiding kost je €8, dus daar hoef je het niet voor te laten.

Maak een wandeling naar Big Winch 360 en geniet van het uitzicht

Gelukkig is er boven de grond ook genoeg te zien. Een van de aanraders is om een kleine wandeling te maken naar de Big Winch 360. De “winch” is een grote machine waarmee het gesteente uit de mijnen naar boven wordt vervoerd. Bovenop een heuvel staan er een aantal oude werktuigen opgesteld naast het Big Winch 360 café. De oude machines zijn mooi om foto’s van te maken maar het gaat vooral om het uitzicht.

De omgeving is behoorlijk dor en erg vlak, maar daardoor kan je er ver kijken. Vanaf de heuvel heb je daarom een schitterend uitzicht over het hele stadje. Bij het Big Winch 360 café verkopen ze daarnaast goede maaltijden en lekker drinken dus is dit de perfecte plek om onder het genot van een drankje te genieten van het uitzicht.

Ga baby kangoeroes voeren bij Josephine’s Gallery and Kangaroo orphanage

Je kan het je bijna niet voorstellen, maar in deze omgeving zijn er ook enorm veel kangoeroes te vinden. Net zoals in veel plaatsen in Australië zijn er daarom hierdoor een aantal mensen die zelf een opvang voor kangoeroes zijn gestart. In Coober Pedy is dit het geval bij Josephine’s Gallery and Kangaroo orphanage waar voornamelijk gewonde kangoeroes worden opgevangen. Iedere dag kan je hier om 17:00 uur aanwezig zijn bij het voeren van de kangoeroes.

De wat excentrieke eigenaar en verzorger van de dierenlaat je kennis maken met de kangoeroes. Het aantal kangoeroes is natuurlijk altijd afhankelijk van de situatie op dat moment. Vervolgens mag je de grote kangoeroes met de hand voeren. Indien er ook kleine kangoeroes aanwezig zijn heb je vervolgens de mogelijkheid om deze me de fles te voeren. De $10 entree hiervoor gaat direct naar de verzorging van de kangoeroes en is daarom een van onze tips voor jouw verblijf in Coober Pedy.

Doe een tour door Coober Pedy en de wijde omgeving met Noble Tours

Absoluut een van de beste tips die we voor je hebben is een tour door Coober Pedy en The Breakaways met Noble Tours. De tours starten dagelijks om 13:00 uur en zijn online via de website van Noble Tours te boeken. De boomlange Aaron Noble runt dit familiebedrijf en neemt je met zijn enorme 4×4 bus mee door de omgeving. Zo bezoek je onder andere de grote ondergrondse Servische Orthodoxe kerk. Ook neemt hij je mee naar zijn eigen woning waar hij laat zien hoe ook deze mensen gedeeltelijk onder de grond leven.

Hierna is het tijd om door te rijden naar The Breakaways. Dit is een enorm groot beschermd natuurgebied met prachtige open vlaktes. Het rode zand en de verschillende rotspartijen zorgen voor een uniek uitzicht. Onderweg wordt er nog gestopt bij het zogenaamde “Dingo Fence”, een hek van 5600 kilometer lang. Daarnaast zijn er verschillende stops om foto’s te maken. De gids is duidelijk bekend in dit gebied en kent de mooiste plekken in de omgeving.

Op een van de mooie uitzichtpunten worden de glazen tevoorschijn gehaald en kan er genoten worden van een lekker glaasje bubbels. Een van de laatste stops is een nog actieve opaalmijn. Hier kregen we veel uitleg over het graven naar opaal. De tour duurt ongeveer 5 uur en kost $110 per persoon, ongeveer €66.

Werp een korte blik op het filmverleden van Coober Pedy

Coober Pedy is niet alleen beroemd vanwege het tv-programma Outback Opal Hunters. De kans is namelijk heel groot dat je de omgeving al eerder hebt gezien in een van de grote film en tv-producties die hier zijn opgenomen. Zowel de stad zelf als de directe omgeving is namelijk enorm fotogeniek. Zo is in 1985 Mad Max Beyond Thunderdome met Mel Gibson en Tina Turner opgenomen. Een echte cultfilm is het Australische The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert dat in 1994 opgenomen is in The Breakaways. In deze film wordt dit natuurgebied zeer herkenbaar in beeld gebracht.

In Coober Pedy zelf kan je zelfs nog wat overblijfselen vinden van de productie van The Chronicles of Riddick: Pitch Black uit het jaar 2000 met Vin Diesel in de hoofdrol. De film speelt zich grotendeels af op een verlaten planeet en daar werd de omgeving van Coober Pedy voor gebruikt. Toen men klaar was met filmen heeft men gewoon enkele rekwisieten achtergelaten, waaronder de restanten van een van de ruimteschepen. De lokale bevolking was er niet zo blij mee, maar als toerist is het nog best leuk om hier iets van te zien. Je kan het schip vinden direct naast het Umoona Opal Mine & Museum.

Op het moment dat wij in mei 2023 in Coober Pedy warren werd hier toevallig de grote Amerikaanse realityshow Stars On Mars opgenomen. Het hele stadje was in rep en roer vanwege de beroemdheden die er schijnbaar zouden zijn. Wie weet welke productie er in de directe omgeving opgenomen wordt mocht jij hier ooit terecht komen en daarom is dit een van onze tips voor Coober Pedy.

Eten en drinken

Coober Pedy is niet bepaald een grote plaats waar veel te beleven valt. Het wemelt er dus ook niet bepaald van de gezellige en leuke restaurantjes en bars. Toch hebben we een aantal goede tips op het gebied van eten en drinken in Coober Pedy voor je op een rijtje kunnen zetten.

– Zoals eerder vermeld is het een goed idee om bij het Big Winch 360 café iets te gaan eten en drinken. Vanaf het ruime terras heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Er is een zeer uitgebreid menu met gerechten variërend van salades en hamburgers tot Maleisische laksa en curry.

– Het Oliver’s Bar & Restaurant is al voeg in de ochtend open vanaf 6:00 uur. Dat klinkt wel heel erg vroeg, maar als je net als ons met de bus van Greyhound Australia reist zou dit wel eens een goede plek kunnen zijn voor je ontbijt mocht de bus vroeg in de ochtend aankomen. We waren dan ook blij dat we hier terecht konden om een lekker ontbijtje te nemen.

– De best bezochte plek in Coober Pedy is waarschijnlijk de Outback Bar And Grill. Je vindt dit restaurant zodra je het stadje binnen komt. Het bevindt zich bij een tankstation en op een afgelegen plek aan een van de hoofdwegen van de outback en is hierdoor erg populair. Het eten was hier ook prima en is daarom een van onze tips voor Coober Pedy. We hadden allebei een lekker broodje gyros.

– In Australië is het altijd een goed idee om een lekkere pie te nemen. Ze zijn overal in Australië te verkrijgen en zeker bij Ck Confectionaire. Dit kleine bakkerijtje is absoluut een aanrader en is open van 7:00 – 16:00 uur. Op zaterdag is het geopend van 8:30 uur – 15:00 uur en op zondag zijn ze gesloten. Naast een goed kopje koffie en een lekkere pie kan je hier ook nog lekkere hamburgers of een typisch Australisch ontbijt krijgen. De grote verrassing zijn echter de Aziatische gerechten zoals Thaise Pad Thai en een reeks Filipijnse gerechten. Dit komt allemaal door Aziatische medewerkers, een van de verrassende tips voor Coober Pedy dus!

Vervoer

Coober Pedy ligt op ongeveer 850 kilometer ten noorden van Adelaide en dus midden in the outback. Doordat deze stad zo afgelegen ligt zijn er maar hele beperkte mogelijkheden om hier te komen. Een van de opties is echter door de reizen met de Greyhound Australia bus waar we eerder al een uitgebreid artikel over hebben geschreven. Deze hop-on-hop-off bus rijdt door heel Australië en Coober Pedy is een van de stops. Bekijk wel goed het schema want de kans is vrij groot dat je door de bus rond 5:15 uur in Coober Pedy aankomt en hierdoor nog nergens terecht zal kunnen. Dit betekent ook dat bij het vertrek uit Coober Pedy je ook rond dat tijdstip klaar zal moeten staan voor het vertrek.

Als je een huurauto hebt dan is dat helemaal handig. Als je eenmaal in Coober Pedy zelf bent heb je namelijk weinig mogelijkheden wat betreft vervoer. Dat is op zich ook geen probleem want het stadje is zo klein dat je de meeste plekken gewoon te voet kan bereiken. Trekt dus je wandelschoenen aan en loop rustig door de zanderige straatjes van deze afgelegen plek. Wil je de omgeving bekijken en heb je geen huurauto dan zit er niets anders op dan de erg leuke tour bij Noble Tours te boeken.

Accommodaties

Verwacht in Coober Pedy geen luxe hotels of mooie verblijven, maar simpele motels of een aantal bijzondere ondergrondse verblijven. Wij hadden voor het Opal Inn Hotel gekozen. De kamer was wat gedateerd en erg simpel, maar wel schoon en van alle gemakken voorzien. Ook kan je er nog niet terecht als je bijvoorbeeld om 5:15 uur in de ochtend aan komt. Mocht je wat meer geld te besteden hebben dan zou je dus ook een extra nacht kunnen boeken zodat je direct je kamer in zo kunnen.

Verrassend genoeg zijn er nog best meer leuke accommodaties te vinden. Als je net als de locals ondergronds wil overnachten kan je dit uitstekend doen in 894 Holly Court, Down to Erth B&B of Ali’s Underground Studio. The Underground Motel en Radeka Downunder Underground Motel zijn daarentegen wat goedkoper maar degelijke verblijven in het centrum van Coober Pedy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.