ArtikelenAziëFilipijnen

Onze favoriete tips voor Siquijor in de Filipijnen

De Filipijnen is al jaren een enorm populaire vakantiebestemming voor hen die op zoek zijn naar prachtige eilanden met parelwitte stranden en helder water vol prachtige vissen. Het is echter moeilijk om een keuze te maken uit de verschillende bestemming in dit land dat uit meer ean 7.000 eilanden bestaat. In 2023 zijn we op wereldreis geweest en hebben we onder andere 6 weken lang in de Filipijnen verbleven. Een van onze favoriete plekken was het eilandje Siquijor en in dit artikel geven we je daarom onze favoriete tips voor deze bestemming.

Siquijor

Laten we eerst een kleine uitleg geven over Siquijor. Siquijor is een eiland van ongeveer 340 km2 groot ten zuiden van het eiland Cebu en telt in totaal ongeveer 96.000 inwoners. In 1565 kwamen hier de eerste westerlingen aan land. Het waren de Spanjaarden die het eiland de naam door de vele vuurvliegjes de naam Isla del Fuego noemden, oftewel eiland van vuur. De oorspronkelijke bewoners beweerden echter dat het eiland is ontstaan doordat het uit zee oprees onder het geweld van donder en bliksem en het daarom deze bijnaam heeft gekregen.

Het weer is hier vooral erg lekker en droog tussen januari en mei. Dit is de ideale periode om de prachtige stranden en heerlijke watervallen die die het eiland rijk is te bezoeken. Het eiland staat tenslotte ook bekend om de hekserij en voodoo die door sommige lokale inwoners bedreven zouden worden.

Bezienswaardigheden

Siquijor is een heerlijk eiland dat niet zo toeristisch is als sommige delen van bijvoorbeeld Palawan of Boracay. Je kan er daarom veel meer locals vinden en hebt bijna nergens het idee dat je op een drukke toeristische plek zit. Zo zijn er een aantal typisch Filipijnse plaatsjes te vinden op het eiland. Waarom je naar dit eiland komt zijn echter de schitterende stranden, prachtige zonsondergangen, heerlijke watervallen waar je in kan zwemmen en goede snorkelplekken. Wij hebben onze favoriete tops voor Siquijor wat betreft de bezienswaardigheden even voor je op een rijtje gezet.

Tubod Beach

De eerste van onze tips voor Siquijor is Tubod Beach. Tubod Beach ligt in het zuidwesten van Siquijor en bevindt zich direct achter het Coco Grove Beach Resort. Het is een erg mooi schoon en rustig lang strand. Het water kan er behoorlijk laag staan waardoor je vanaf het strand eigenlijk direct op het koraal afloopt. Dit is even wennen, maar hierdoor is het wel een prachtige plek om ook te snorkelen. Naast het mooie koraal zijn er ook talloze visjes die erg goed te zien zijn.

Als je via de Siquijor Circumferential Road aan komt rijden staat er een bord op de weg om Tubod Beach te bereiken. Vervolgens betaal je hier 100 PHP (+/- €1,60) per persoon om het strand op te komen en te gaan snorkelen. Op het strand is voldoende plek om je handdoek weg te leggen. Daarnaast zijn er een aantal kleine strandtentjes waar je een lekker koel drankje kan kopen. Bezoek Tubod Beach zeker aan het einde van de middag zodat je ook de adembenemende zonsondergang kan meemaken!

Cambugahay Falls

Er zijn veel verschillende watervallen op Siquijor dus zie je er meerdere terug in onze tips voor dit prachtige eiland. De meest bekende waterva zijn ongetwijfeld de Cambugahay Falls. Het is een van de bekendste en populairste watervallen van het eiland in het zuidoosten dichtbij het plaatsje Lazi. De entree is 50PHP per persoon (+/- €0,80) . Via een lange trap naar beneden kom je uit bij de watervallen. Het is een populaire plek dus de kans is vrij groot dat je er niet alleen zal zijn. De waterval bestaat uit verschillende lagen en via kleine wandelpadjes en trapjes kan je op de verschillende verdiepingen komen. Vooral bij de onderste laag is het erg druk. Naarmate je hoger gaat worden de verdiepingen steeds rustiger.

Op alle drie de lagen kan je ook zwemmen. Zoals op veel plekken in de Filipijnen zitten daar wel extra kosten aan verbonden. Zo moet je extra betalen voor de zogenaamde swing. Ook voor het gebruik van een zitplaats en tafel moet je extra betalen. Het gaat om hele kleine bedragen, maar wees hiervan op de hoogte. Je kan er heerlijk zwemmen in het heldere water dat fris aanvoelt. Als je een echte waaghals bent zijn er verschillende manieren om je helemaal uit te leven. Anders is het vooral erg leuk om te kijken. Na ongeveer 2 1/2 uur hadden we het hier pas gezien. Bij de ingang zit overigens ook nog een kleinere versie van de Twenty4 Restaurant and Burger Bar waar je nog lekker iets kan eten en drinken.

Old Enchanted Balete Tree

Een bekende plek op het eiland Siquijor is de Old Enchanted Balete Tree in het zuiden van het eiland. De zogenaamde balete-boom stamt af van de ficus. Volgens de Filipijnen leven er in deze bomen ’s nachts mysterieuze en mythische wezens. Zo zouden er elven, demonen en feeën leven in deze bomen.

Al van oudsher staat Siquijor bekend als een mysterieus eiland in de Filipijnen. De boom is meer dan is meer dan 400 jaar oud en voor toeristen te bezoeken. Er stroomt ook een natuurlijke waterbron onder de boom door, wat deze boom nog specialer maakt. Deze waterbron zit vol met visjes die dode huidcellen van je voeten eten. Op het terrein kan je nog een aantal aardige restaurantjes vinden en een souvenirshop. Het is een leuke stop als het op de route ligt, maar we zouden er geen grote omweg voor maken. Je betaalt trouwens ongeveer €0,30 entree, dus daar hoef je het niet voor te laten.

Lagaan Falls

Nog een leuke tips voor Siquijor zijn de Lagaan Falls. Ook deze waterval bevindt zich in het zuiden van het eiland, dicht bij de plaats Lazi. Zoals overal in de Filipijnen moet je hier ook entree betalen. Daarnaast proberen ze je echter ook een gids aan te smeren. Ondanks dat ze hier op aandringen is dit zeker niet verplicht. Wij hebben dit dan ook niet gedaan. De entree bedraagt 60PHP per persoon (+/- €1) en via een kleine wandeling kom je er makkelijk terecht.,

De Lagaan Falls zijn kleinschalig maar lekker om in te zwemmen. Het water is fris, schoon en diep en groot genoeg om in te zwemmen. Bij aankomst troffen wij enkel een aantal locals. Na verloop van tijd kwamen er toch nog een aantal westerse toeristen aanlopen. Deze hadden allemaal wel een gids bij. Mocht je het leuk vinden om bijvoorbeeld van een natuurlijke glijbaan af te gaan of met een swing het water in te springen dan raden we het wel aan om een gids mee te nemen die je daar bij kan helpen. Wij vonden het in ieder geval een heerlijke plek om een uurtje door te brengen.

Tulapos Marine Sanctuary

Heb je zin om te gaan snorkelen dan is het een goed idee om naar het noordoosten van het eiland te rijden. Daar kan je namelijk een bezoek brengen aan het Tulapos Marine Sanctuary wat ook een van onze tips is voor Siquijor. Het klinkt heel interessant, maar is eigenlijk gewoon een gebied waar je onder begeleiding mag snorkelen. We betaalden 500 PHP (+/- €8,20) voor 2 personen bij een klein houten hutje waar een groepje Filipijnen op klanten zitten te wachten. Hier was het daadwerkelijk verplicht om een gids te nemen. Dit heeft normaal niet onze voorkeur. Van de kant zagen we echter de golven al in zee. Daarom leek het ons dus toch niet zo’n slecht idee. Wij hadden onze eigen snorkelsets bij, maar het is ook mogelijk om die hier te huren.

Onze gids stelde zich voor en heette Jeremy. De werkwijze is vrij simpel. De gids zwemt met een grote reddingsboei voor je uit en al snorkelend blijf je deze boei vasthouden om de onderwaterwereld te ontdekken. Onze gids was een goede zwemmer en nam ons mee naar een grote school barracuda’s. In dit gebied zijn er ook haaien en schildpadden te vinden, al hebben wij ze deze keer niet aangetroffen. Het snorkelen met de gids duurde ongeveer een uur voordat we terug naar de kant gingen. Na het snorkelen heb je vast honger en dorst gekregen dus is het nog een goede tip om iets lekkers te nemen bij het Barakoda Arts Cafe.

Salagdoong Beach

Een lekkere plek om een middagje te chillen is Salagdoong Beach in het oosten. Dit is dan ook een van onze tips voor Siquijor. Zoals overal in de Filipijnen moet je hier ook entree betalen, maar 60PHP per persoon (+/- €1) is een mooie prijs om het strand te betreden. In tegenstelling tot andere stranden die we bezocht hebben bestond deze niet uit een wit zandstrand maar voornamelijk uit stenen. Er zijn veel plaatsen om te zitten, zowel in de zon als in de schaduw. Er is genoeg plek om lekker te zitten, zelfs in de schaduw.

Salagdoong Beach is een erg populair strand onder de lokale bevolking. In het weekend is de kans dan ook groot dat je hier veel Filipijnse families aan zal treffen. Dit strand is niet alleen populair vanwege het prachtige en rustige heldere water, maar ook door de grote rots die je hier in het water kan vinden. Vanaf deze rots heb je een prachtig uitzicht en er zijn verschillende gelegenheden om er vanaf te springen. Deze bezigheid is dan ook erg populair. Aan het strand zit ook het Saladong Cafe waar je een lekker koel drankje of een hapje kunt komen. Daar kom je de middag dus wel door.

Locong Falls

Onze laatste van de tips voor Siquijor is nog maar eens een waterval. Dicht bij Cambugahay Falls kan je namelijk ook de Locong Falls vinden. Het is dan ook handig om deze twee watervallen te combineren. Je zal al heel snel merken dat deze waterval een stuk minder toeristisch is. Als je aankomt rijden zit er een vrouw aan een klein tafeltje. Hier betaal je de entree die 50PHP per persoon (+/- €0,80) is. Ook hier kan je een gids huren, maar het betreft hier een paar jonge meiden die snel een t-shirt aan zullen trekken. Het is dan ook niet nodig en je kan dit aanbod eenvoudig overslaan.

Je kan heel makkelijk op eigen gelegenheid een wandelpad volgen. Dit wandelpad gaat langzaam over in een trap die je af moet lopen om bij de waterval aan te komen. De waterval heeft twee gedeeltes om in te zwemmen en het is hier erg schaduwrijk. Daarom voelt het hier beduidend koeler aan dan op andere plekken. Het kan hier heel rustig zijn, want wij waren er helemaal alleen. Na een tijdje kwamen er nog een groep Franse toeristen en lokale kinderen. Ook bij deze waterval is een zogenaamde swing. Met dit touw kan je van een aardige hoogte in het water springen.

Eten en drinken

Van al dat zwemmen, snorkelen en springen in de watervallen ga je zeker honger en dorst krijgen. Het eiland zit niet bomvol met leuke restaurantjes, maar als je de scooter bij hebt zijn er voldoende leuke plekken te vinden. Wij hebben daarom onze favoriete tips voor eten en drinken op Siquijor voor je op een rijtje gezet.

Twenty4 Restaurant and Burger Bar is een erg goed restaurant in het plaatsje Lazi in het zuidoosten van het eiland. Het is iedere dag geopend van 9:00 uur tot 20:00 uur en ze serveren er de lekkerste wraps, salades of een broodje banh mi. De prijzen zijn uitstekend en er is ook nog eens een flink aanbod in vegan gerechten. Voor ieder wat wils dus.

–  JJ’s Backpackers Village is de ideale plek om een lekker drankje te nemen in het weekend. Deze uitgaansgeledenheid ligt in het westen van het eiland en erg populair. In het weekend heb je er op vrijdag- en zaterdagavond regelmatig live bands die op komen treden waarbij je een kleine vergoeding als entree moet betalen. Op zondag is de sfeer wat relaxter en is de entree vaak gratis. Drankjes zijn er zeker niet duur, dus dit is dé plek als je een avondje wil feesten op Siquijor.

Luca Loko ligt in het plaatsje San Juan in het westen van Siquijor. Deze plaats heeft veel voorzieningen voor toeristen en Luca Loko is absoluut een aanrader. Het restaurant is iedere dag behalve maandag geopend van 7:00 uur – 23:00 uur en serveert ontbijt, lunch en avondeten. Ze hebben er de lekkerste smoothie bowls en een groot aanbod aan vegetarische gerechten. Wij vonden het zo lekker dat we hier meerdere malen zijn gaan eten en daarom is het absoluut een van onze tips voor Siquijor.

Mad Monkey Hostel Siquijor ligt in het zuiden van Siquijor en en is eind 2023 pas geopend. Het hostel ziet er dan ook nog helemaal nieuw uit en het eetgedeelte ook. Wij zijn er een paar keer gestopt om te lunchen en dat was erg goed bevallen. Er staan lekkere gerechten op het menu zoals kebab, burgers of een hele reeks gezonde salades. Het is een levendige plek waar je met een gerust hart kan stoppen voor een lekkere maaltijd of een drankje.

El Monte Cafe & Restaurant ligt misschien niet zo voor de hand, maar wij vonden het een prima plek om te ontbijten in het plaatsje Lazi. Een simpel ontbijtje heb je hier al voor een paar euro dus een goede start voordat je de verschillende watervallen gaat bezoeken.

Barakoda Arts Cafe is een goed verstopt pareltje bij het Tulapos Marine Sanctuary in het noordoostelijke puntje van het eiland. Het is de perfecte plek voor een lekkere lunch nadat je gesnorkeld hebt. Het menu is zeer beperkt, maar wij kozen voor de beef quesadilla die erg goed smaakte. Het kleine restaurantje is erg sfeervol en de kok enorm vriendelijk. Met het prachtige uitzicht erbij zal dit restaurantje je zeker niet teleurstellen.

Vervoer

Nu je weet wat er allemaal op Siquijor te doen is en wat onze tips zijn om lekker te eten en drinken. Dan moet je natuurlijk ook nog weten hoe je er kan komen. Het eiland is het beste te bereiken vanaf Dumaguete op het eiland Negros. Een goede optie is om vanuit hier een boot van OceanJet te nemen die je in ongeveer 40 minuten naar Siquijor brengt, dit kost je ongeveer €5,70 per persoon en er vertrekken boten om 7:20 uur, 11:00 uur, 13:00 uur en 19:10 uur. Mocht je vanuit Bohol komen dan is het een goede optie om met Apekop Travel boot van Bohol naar Siquijor te nemen. Deze vertrekt om 10:00 uur uit de haven van Tagbilaran en brengt je naar de haven van Larena op Siquijor.

Eenmaal op Siquijor is het aan te raden om scooters te huren. Het eiland is vrij groot en ondanks dat er veel tricycles rijden die je ergens kunnen brengen is een scooter de beste optie vanwege de prijs en flexibiliteit. Wij hadden op voorhand al contact gehad met Motorbike Rental JB&L die er voor hadden gezorgd dat ze al klaar stonden met een paar scooters toen wij met de boot aankwamen bij haven van Larena. Voor ongeveer €3,50 per persoon per dag hadden we al een scooter die we hard nodig hadden.

Accommodaties

Tenslote wil je natuurlijk ook nog een fijne plek hebben om te slapen. Daarom geven we ook op dat gebied nog wat tips voor Siquijor. Wij verbleven in het prachtige The Gabayan Riviera. Dit hotel was wel wat duurder de gemiddelde verblijven tijdens onze reis met ongeveer €64 per nacht. Het hotel was echter uitstekend met mooie ruime kamers die voorzien waren van een uitstekend bed, goed internet, een grote Smart TV en een heerlijk zwembad. Enige nadeel was de afgelegen ligging en het beperkte aanbod in het restaurant.

Gelukkig zijn er op Siquijor nog talloze andere leuke verblijven te vinden. Wat dacht van het U Story Resort dat begin 2024 geopend is en je vanaf €67 al geniet van een luxe bungalow. Ook een luxe villa bij het Island Casitas Siquijor heb je er al voor €54 per nacht net als het Dolce Amore Resort voor €58 per nacht. Als je op zoek bent naar een goedkoper verblijf moet je zeker eens kijken bij het Dwarf Guest House waar je al een schattig hutje hebt voor €23 per nacht, of bij Hidden Valley waar je voor €32 je eigen cottage hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.