ArtikelenAziëFilipijnen

Onze favoriete tips voor El Nido in de Filipijnen

De Filipijnen is een enorm populaire bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar parelwitte stranden en helder water. Ondanks dat het land uit meer dan 7.000 eilanden bestaat is er bijna geen toerist die het eiland Palawan overslaat. Wij begrijpen dat heel goed, want een van de plaatsen die je hier kan vinden is El Nido. Tijdens onze wereldreis in 2023 en 2024 hebben we hier dan ook een week verbleven. Dit is de perfecte uitvalsbasis om te genieten van de typische Filipijnse plaatjes en daarom hebben we in dit artikel onze favoriete tips voor deze bestemming voor je op een rijtje gezet.

El Nido

Laten we eerst heel even iets meer vertellen over El Nido. El Nido ligt in het noorden van de provincie Palawan, een eiland dat ten zuiden van de hoofdstad Manilla ligt. De belangrijkste inkomstenbron van deze plaats is het toerisme ook al is de plaats van oorsprong een vissersdorp. El Nido betekent letterlijk “het nest” in het Spaans en heeft die naam te danken aan het feit dat men al heel lang eetbare vogelnesten verkoop die een delicatesse in China zijn.

De stad is toeristisch geworden vanwege het Bacuit Archipel dat bestaat uit ongeveer 1750 kleine eilandjes die zich voor de kust van El Nido bevinden. Bijna alle activiteiten die je vanuit El Nido kan doen hebben hier dan ook mee te maken. Dit trekt dan ook toeristen aan van over de hele wereld, en tijdens onze 6 weken in de Filipijnen was dit dan ook een van de drukste plekken die we hebben bezocht. Toch vinden we het absoluut de moeite waard om te bezoeken en dat ga je dan ook zeker lezen in onze tips voor El Nido.

Bezienswaardigheden
Marimegmeg Beach

Als je in El Nido zit en gewoon hier een dagje aan het strand wil besteden is het een goede keuze om een trycicle naar naar Marimegmeg Beach te nemen, dat ook wel bekend staat als Vanilla Beach. Laat je afzetten bij de McDonalds, die zich bij de ingangspoort naar het strand bevindt. Dit populaire strand ligt ongeveer 5 kilometer ten zuiden van het toeristische centrum. Het strand is mooi schoon en er is voldoende plek om je handdoek te leggen. Met een beetje geluk kan je zelfs nog een plekje in de schaduw vinden.

Als je trek krijgt kan je zeker iets lekkers eten en drinken bij de Maremegmeg Beach Club. Maak ook even een wandeling over het strand en loop even richting Las Cabañas Beach. Hier heb je een mooi zicht op de enorme rotspartijen die uit de zee omhoog lijken te komen en krijg je al een beetje een idee hoe de omgeving van El Nido eruit ziet. Een van onze tips dus voor een lekker relaxt dagje in de omgeving van El Nido!

Island Tours met Discover El Nido

De reden waarom er zo veel toeristen naar El Nido komen is de prachtige natuur. In dit geval hebben we het dan over de eilanden die hier aan de kust liggen in het Bacuit Archipel. EL Nido staat er om bekend dat het de toegangspoort is naar de prachtige eilandjes, lagunes, stranden en geheime snorkelplekken. De beste manier om deze te bezoeken zijn de verschillende Island Hopping Tours die worden aangeboden. In heel El Nido worden daarom overal dezelfde eilandentours tours aangeboden onder de noemer A, B, C en D. Er zijn veel verschillende aanbieders maar de 4 routes zijn bij alle aanbieders hetzelfde. De meest populaire tours zijn Tour A en C. Na een online zoektocht kozen wij ervoor om eerst tour A te doen bij Discover El Nido, wat een van onze tips is voor El Nido.

Island Tour A

De tour kostte ons 1.600 PHP (+/- €26 per persoon). Dit was de prijs inclusief alle extra fees en lunch, maar nog zonder het huren van een kajak. Hier betaal je nog €2,50 extra per persoon voor. Natuurlijk heb je ook de optie om dit niet te doen. De dag begon met het vertrek om 9:00 uur vanuit het hoofdkantoor. Vanaf het strand vertrokken we met een groep van in totaal 25 personen naar de eerste stop, de Big Lagoon. Hier konden we kajakken in een prachtige omgeving om daarna een lunchplek op te zoeken.

Ook bezochten we dit dag Secret Lagoon, konden we snorkelen en sloten we de dag af op het prachtige 7 Commandos Beach. Alles was uitstekend verzorgd. De bemanning was erg behulpzaam en vriendelijk en de stops waren allemaal erg leuk. Ook hadden we leuk contact met de andere mensen op de boot. Een geweldige dag dus. Met 25 personen op de boot was het wel erg druk en de stops waren ook behoorlijk druk. Houd hier dus wel rekening mee.

Island Tour C

De tour was ons zo goed bevallen dat we besloten om een paar dagen later ook Island Tour C bij Discover El Nido te gaan doen. Deze tour was 1.450 PHP (+/- €23), vanwege de keuze voor een goedkopere lunchoptie. We werden wederom om 9:00 uur bij het hoofdkantoor verwacht en op het strand bleken we deze keer maar met 12 personen te zijn op de boot. Er stond weer een vol programma gepland en de eerste stop die we gingen maken was voor de kust van Helicopter Island, waar we konden gaan snorkelen. Hierna bezochten we Hidden Beach dat mooi verscholen lag.

Op Talisay Beach konden we onze lunch nuttigen om daarna Secret Beach te bezichtigen. De laatste stop was kajakken bij Cadlao Island. Ook deze keer moesten we hiervoor €2,50 per persoon extra betalen. Ook tijdens deze tour hadden we prachtige plekken bezocht, maar mede vanwege de groep hadden we van deze dag misschien nog wel meer genoten. De gids leverde uitstekend werk, zorgde dat we veilig waren en maakte nog een aantal leuke groepsfoto’s. De Island Tours zijn absoluut goede tips voor een leuke tijd in El Nido, en wij hadden met Discover El Nido een aantal erg goede ervaringen.

Met de scooter naar Nacpan Beach

Al onze tips voor El Nido zijn eigenlijk wel gebaseerd op eilanden en stranden, zo ook deze tip voor Nacpan Beach. Voor 250 PHP (+/- €4) konden we daar voor een dagje een scooter huren bij GO AROUND EL NIDO AAE ADVENTURE Motorbike rentals. Om naar Nacpan Beach te gaan kan je ook een shuttlebus nemen. Dit wordt door verschillende bedrijven aangeboden, maar is beduidend duurder dan het huren van een scooter. De rit was ongeveer 20 kilometer en tot het laatste stuk was de weg behoorlijk goed.

Wij besloten om onze scooters al te parkeren bij het nabijgelegen Twin Beach. Het strand wat ons hier naartoe bracht was niet bepaald schoon. Op Nacpan Beach was dit gelukkig niet het geval. Het strand is maar liefst 4 kilometer lang en door de afgelegen ligging is het er meestal helemaal niet zo druk. Er zijn verschillende plaatsen waar je een strandstoel of ligzak kan huren. We besloten om naar het Mad Monkey Hostel te gaan waar je gratis gebruik kan maken van de ligbedjes bij het nemen van een consumptie.

Een eindje verder bij Twin Beach Club kan je ook bedjes huren en zijn er nog meer voorzieningen zoals toiletten en een klein restaurantje. Heb je zin om gewoon een dag aan een heerlijk ruim en rustig strand door te brengen, dan is Nacpan Beach voor die gelegenheid wat ons betreft een van de beste tips voor El Nido!.

Neem de 3 daagse expeditie van El Nido naar Coron met Buhay Isla Ecotours

De beste en meest bijzondere van onze favoriete tips voor El Nido is het maken van een meerdaagse boottocht van El Nido naar Coron. Er zijn verschillende aanbieders in de Filipijnen die deze tocht aanbieden. De bekendste zijn Big Dream Boatman, TAO, El Nido Paradise en Buhay Isla Ecototours. De expeditie is een enorm populaire meerdaagse tour die je vanuit beide kanten kan doen. Door de populariteit is hij vaak al snel uitverkocht dus is het goed om deze tour tijdig te boeken. Door de beschikbaarheid kozen wij voor Buhay Isla Ecotours, maar ook doordat zij meerdere varianten voor deze tour hebben. Wij zochten namelijk een 3-daagse tour en vonden die hier.

Een dergelijke meerdaagse expeditie is eigenlijk een avontuur wat je aan gaat. Met de boot ga je naar verlaten eilanden, prachtige witte stranden en mooie snorkelplekken. De plaatsen waar je komt lijken rechtstreeks uit Expeditie Robinson te komen, en dat is niet zo gek want een van de eerste seizoenen van dit programma is hier ook opgenomen. Wij kozen voor de 3-daagse tour. Dat betekende dat we 2 nachten in kleine houten hutjes op het strand zouden overnachten. Dit klinkt enorm primitief, maar er ligt een prima matras met schoon beddengoed, een klamboe en er is een gelegenheid om je met schoon water te wassen en er zijn toiletten.

Onze groep bestond uit 19 personen, waaronder wat jonge koppels, single reizigers, en oudere koppels. Deze expeditie is dus echt niet alleen voor jonge backpackers. De eerste dag vertrokken we om 8:00 uur vanuit de haven in El Nido en bleven we nog vrij dicht bij het vaste land van Palawan. We hadden die dag verschillende stops en kwamen rond 16:00 uur aan op het eerste basecamp. De volgende dag legden we een grotere afstand af en maakten we een aantal goede snorkelstops. We sliepen op Linapacan Island waar de crew die avond ook nog een klein optreden inclusief vuurshow voor ons had voorbereid.

Op de laatste dag maakten we een lange tocht naar Coron. Het water was met tijden behoorlijk wild, maar gelukkig gaat de expeditie alleen door als de omstandigheden veilig zijn. Pas rond 19:30 uur in de avond kwamen we aan bij de haven van Coron. We keken direct terug op een paar geweldige dagen die een enorme indruk op ons hadden gemaakt. De kosten voor deze tour zijn 18.500 PHP (+/- €300) per persoon voor een 3-daagse tocht. Voor de 4-daagse tocht betaal je 21.500 PHP (+/- €350) en voor de 5-daagse tocht 25.500 PHP (+/- €415) per persoon. Dit is een behoorlijk bedrag, maar hierbij zitten alle fees, maaltijden, overnachtingen en drank bij inbegrepen. Wat ons betreft is dit dus iedere cent waard en is het een van onze favoriete tips voor El Nido!

Eten en drinken

Van al die activiteiten op en aan het water van El Nido krijg je natuurlijk ook honger en dorst. Wat dat betreft zit je in deze toeristische stad op de juiste plek want er is een groot aanbod van verschillende restaurants, cafés en barretjes. Van smoothiebowls in de morgen tot pizza in de avond met een lekkere cocktail, je kan het hier allemaal vinden. Wij hebben daarom onze favoriete tips voor het eten en drinken in El Nido voor je op een rijtje gezet.

Taste El Nido was voor ons de perfecte plek om de dag te beginnen. Het kleine koffietentje zit midden in het centrum van El Nido en toevallig ook recht tegenover ons hotel. Het serveert heerlijke smoothiebowls die vers voor je bereid worden. Het restaurantje is erg klein en er zijn weinig comfortabele plekken om te zitten, maar het eten maakt alles goed.

Happiness Beach Bar is onderdeel van een kleine keten van Happiness Hostels die je in de Filipijnen kan vinden. Dit restaurant is erg hip en prachtig ingericht. Het is niet de goedkoopste plek om te gaan eten. Ze bieden echter een verscheidenheid aan gerechten aan waarvan een groot gedeelte ook nog eens vrij gezond is. Wat dacht je van een lekker bordje shakshuka of falafel met humus? Het restaurant heeft veel vegetarische en vegan opties, maar ook voor vlees kan je hier prima terecht. Van ontbijt tot avondeten en van een smoothie tot een lekkere cocktail, je kan het hier allemaal vinden.

Basil’ Pizza & Pasta El Nido is een plek in El Nido waar we zelfs twee keer zijn gaan eten en dat zegt wel iets voor ons. Dit restaurant ligt in de toeristische hoofdstraat en er staat regelmatig een rij buiten met wachtende bezoekers. Via een smalle trap ga je naar boven waar je plaats kan nemen in een sfeervolle ruimte. Het menu is Italiaans gericht en ze bieden zowel pasta als pizza aan. We hebben beiden geprobeerd en zowel de pasta als de verse pizza’s uit de houtoven smaakten heerlijk.

Dayo El Nido is ook een uitstekende plek om je dag te beginnen. Dit hippe en sfeervolle restaurantje heeft veel opties voor het ontbijt zoals french toast, omeletten, broodjes, toast en natuurlijk onze favoriete smoothie bowls. Ook de zogenaamde Japanse fluffy pancakes zijn erg populair in dit restaurantje. Het is niet de goedkoopste optie, maar je begint je dag wel goed. Wij hebben er alleen ontbeten, maar ze hebben ook een ruim aanbod van wraps, pasta’s en salades voor in de middag of avond.

Gusto Gelato + Bistro is de beste plek voor een lekker ijsje. Ze bieden allerlei heerlijke smaken vers gemaakt roomijs aan. Ook hier zie je in de avonduren regelmatig een rij met toeristen staan die nog even een ijsje willen nemen op een warme Filipijnse avond. Mocht de rij je te lang zijn dan kan je gewoon doorlopen. Verder in de straat zit namelijk nog een tweede ijszaak van hetzelfde bedrijf.

Food Truck is een uitstekende plek als je niet uitgebreid uit eten wil. Op de hoek van de toeristische hoofdstraat staat een hele grote oude gele bus geparkeerd die omgebouwd is tot een keuken. Vanuit hier worden de verschillende streetfood gerechten geserveerd. Deze kan je zowel aan de bar van de foodtruck als op de zitplaatsen aan de zijkant rustig eten. Het menu is beperkt maar met gerechten als pad thai, gebakken rijst of noedel soep staan de Aziatische klassiekers gewoon op het menu en wordt je niet teleurgesteld.

Mad Monkey Nacpan Beach is een hostelketen die erg populair is in Zuidoost-Azië. Ook in de buurt van El Nido zit er een, al moet je daar wel even voor rijden. Als je Nacpan Beach bezoekt raden we daarom zeker aan om een lunch en drankje te nemen bij het Mad Monkey Nacpan Beach. Het eten is er prima, er is een ruim aanbod aan drankjes en ze hebben heerlijke ligstoelen en zitzakken aan het strand waar je ook gebruik van mag maken als je niet in het hostel verblijft.

Osaka Castle El Nido is een uitstekende plek als je eens een keer lekker Japans wil gaan eten. Als je denkt aan sushi zit je hier aan het juiste adres want in dit kleine restaurantje hebben ze volop keuze uit heerlijke sushi. Via een trap loop je naar buiten en kom je in een kleine ruimte, gelukkig is er ook een balkon waar je kan eten met uitzicht op de hoofdstraat. Wij kwamen hier echter niet voor de sushi maar voor de okonomiyaki, een van onze favoriete gerechten uit Japan. Deze Japanse pannenkoek was uitstekend en was dan ook een aangename verrassing en daarom een van onze favoriete tips voor El Nido.

Vervoer

Er zijn verschillende manieren om in El Nido te komen. Mocht het een van je eerste bestemmingen zijn in de Filipijnen dan is de kans groot dat je via Manilla direct naar El Nido vliegt. Deze vlucht neemt 1 1/2 uur in beslag en er gaan dagelijks verschillende vluchten. Houd er in de Filipijnen wel rekening mee dat de vluchten niet altijd even betrouwbaar zijn. Wij vinden het daarom verstandig om voldoende tijd in de plannen tussen de verschillende vluchten om problemen te voorkomen. Mocht je vanuit Coron komen dan is onze grote aanrader om de eerder genoemde expeditie van 2 nachten met Buhay Isla Ecotours te doen. Je kan deze tour namelijk ook in de omgekeerde volgorde doen. Daarmee start je in Coron en eindig je de trip in El Nido.

Is El Nido een van de laatste bestemmingen op je reis dan is de kans groot dat je bijvoorbeeld vanuit Cebu komt. Het is dan een optie om naar Puerto Princesa te vliegen en vanuit daar direct naar El Nido te reizen. Wij deden dit met een busje van Port Barton Escapade by JC Albert. De bus brengt je in een rotvaart van de ene kant van het eiland Palawan naar de andere kant. Je moet er wel een beetje tegen kunnen, want we vonden het een behoorlijk heftig ritje.

Eenmaal in El Nido spelen veel activiteiten zich af op het water. Daarom kan je vaak simpelweg naar El Nido beach lopen om daar op een van de boten te stappen. Wil je echter een uitstapje maken naar het nabijgelegen Marimegmeg beach dan raden we aan om een trycicle te nemen. Voor ongeveer 150PHP (+/- €2,50) wordt je dan probleemloos naar het strand gebracht. De rit naar Nacpan Beach is wat verder. Daarvoor raden we dan ook aan om zelf met de scooter op pad te gaan. Wij huurden onze scooters bij GO AROUND EL NIDO AAE ADVENTURE Motorbike rentals dat toevallig recht tegenover ons hotel zat. We betaalden hier 500PHP (+/- €8,35) voor 2 scooters waar we de hele dag mee op pad konden.

Accommodaties

Laten we beginnen met het feit dat wij van mening zijn dat de hotels in El Nido enorm duur zijn. De prijs staat in dit gebied totaal niet in verhouding tot de kwaliteit die ze aanbieden. Dit komt doordat El Nido werkelijk overspoelt wordt met westerse toeristen en men daarom de prijzen flink omhoog heeft gegooid. Wij verbleven in het Casa Cecilia hotel en dit hotel viel ons erg tegen. We betaalden ongeveer €67 per nacht exclusief ontbijt. Na wat klachten kregen we een andere kamer. Ook deze was echter erg gehorig, met een ijskoude douche en dunne matrassen. Dit hotel zouden we dus niet echt een van onze tips voor El Nido willen noemen.

Het valt dus niet mee om hier voor een lage prijs een mooi verblijf te krijgen. Een van onze tips voor El Nido is dat je dus genoegen moet nemen met wat minder, of bereid zijn om wat meer te betalen. Ben je bereid om in een simpel verblijf te slapen dan heb je al een privékamer in het Spin Designer Hostel – El Nido voor €47 per nacht inclusief ontbijt. Een andere optie is een bed in een dorm van het Frendz Hostel El Nido voor ongeveer €22 per nacht.

Ben je bereid om wat meer uit te geven dan worden de mogelijkheden wat groter. Voor €196 (!) heb je een prachtige kamer in The Funny Lion – El Nido of voor €68 een mooie kamer in het J Boutique Hotel El Nido

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.