ArgentiniëArtikelenBoliviaBraziliëKostenoverzichtenPeruUruguayZuid-Amerika

Onze kosten voor 4 maanden reizen door Zuid-Amerika

In november 2018 zijn we thuisgekomen van onze reis van 4 maanden door Zuid-Amerika. We hebben veel vragen gehad over onze ervaringen tijdens de reis. Veel mensen durven één vraag echter niet te stellen: “Wat heeft dat gekost ?” In dit artikel geven we je uitleg over het ons budget voor 4 maanden in Zuid-Amerika en vertellen we daarom precies wat onze kosten zijn geweest.

Budget

We hadden ons goed voorbereid op onze reis en hadden daarom van tevoren op verschillende websites gekeken wat de kosten ongeveer zijn voor een reis door Zuid-Amerika. Ook al wisten we op voorhand niet exact welke landen we allemaal zouden gaan bezoeken. Daarnaast zitten er behoorlijke prijsverschillen tussen de verschillende landen. Zo zijn landen als Peru en Bolivia nog altijd beduidend goedkoper dan Brazilië en Argentinië.

Uit onze eerdere reiservaringen weten we van onszelf dat we ook graag wat comfort willen. Daarom zouden we enkel in privékamers gaan slapen en zelden zelf eten klaar gaan maken. Ook wilden we niet bezuinigen op speciale activiteiten en excursies. Met dit in onze gedachten zijn we op voorhand uitgegaan van een dagbudget van €60 per persoon, wel wetende dat we in de gelegenheid waren om over dit budget heen te gaan. We hebben namelijk verschillende websites bezocht zoals Backpackenzuidamerika.nl of We Are Travellers waaruit blijkt dat dit zeker een reëel bedrag was voor de kosten voor 4 maanden reizen door Zuid-Amerika.

Trail Wallet App

Nu klinkt dat natuurlijk erg goed om een dagbudget op te stellen, maar hoe zorg je er nu voor dat je deze kosten voor een reis door Zuid-Amerika ook in het vizier blijft houden? Hier had ik al vrij snel een superhandig app voor gevonden: Trail Wallet. De app kost €5,49 in de Apple Appstore en heeft ons enorm geholpen gedurende de reis. De app geeft de mogelijkheid om voor vertrek een reis in te voeren met de bijbehorende bestemmingen en datums. Vervolgens kan je tijdens de reis heel simpel iedere uitgave in de lokale valuta invoeren en toekennen aan een specifieke categorie. Er zijn categorieën zoals accommodatie, vervoer, eten, drinken, excursies en alles waar je nog meer je geld aan uit wilt geven tijdens je reis.

Op basis hiervan kan je op ieder moment controleren wat je allemaal hebt uitgegeven en waaraan. Ook geeft de app aan of je op nog goed op budget zit en wat je gemiddeld hebt uitgegeven. We hebben echt veel profijt gehad van deze app. Het is dan ook zeker een aanrader als je tijdens je lange reis niet halverwege al naar huis wilt omdat al je geld op is!

Kosten per categorie

Middels de app hadden we de mogelijkheid om de uitgaven in verschillende categorieën op te splitsen en dat hebben we als volgt gedaan:

* Accommodatie: onze overnachtingen zijn voornamelijk in hostels (privékamers), hotels en appartementen geweest. Bij meerdaagse excursies zaten de overnachtingen inbegrepen. We hebben altijd zorgvuldig de accommodaties uitgezocht op prijs en kwaliteit.

* Eten/Drinken: we zijn bijna alle dagen zowel voor de lunch als diner uit eten geweest. Het ontbijt was bijna altijd inbegrepen bij de accommodatie. Bij meerdaagse excursies waren alle maaltijden inbegrepen.

* Vervoer: de meeste kilometers zijn per bus afgelegd. Tijdens de reis hebben we ook gebruik gemaakt van de taxi, boot, Uber en enkele binnenlandse vluchten. De kosten voor de heen- en terugvlucht zijn niet meegenomen in dit overzicht.

* Activiteit: iedere dag hebben we wel een activiteit gedaan. Dit kan uiteenlopen van een bezoek aan de bioscoop, museum, pretpark of voetbalwedstrijd tot actief snorkelen en mountainbiken. De ene activiteit is dan ook duurder dan de andere, maar we hebben (bijna) geen dag stil gezeten.

* Meerdaagse excursie: Onze bezoeken aan de Colca Canyon, Machu Picchu, Salar de Uyuni en het Pantal waren meerdaagse excursies die we tijdens deze reis hebben gedaan. Excursies lijken op het eerste oog duur, maar je bespaart vaak wel kosten op je overnachting en maaltijden.

* Souvenirs / Aankopen: Naast de souvenirs die we voor onszelf en anderen gekocht hebben tijdens deze reis hebben we ook andere aankopen gedaan. Dit was onder andere kleding, medicijnen en drogisterij artikelen.

* Kleding wassen: De laatste kostenpost is het laten wassen van onze kleding. We hebben dit voornamelijk bij wasserettes gedaan en via het hostel/hotel.


Ben je naast de kosten ook benieuwd wat je allemaal mee moet nemen op een reis van 4 maanden door Zuid-Amerika?

Check dan eens het artikel waarin we uitgebreid uitleg geven over onze packing list voor deze reis!


Totaalkosten

Uiteindelijk kom je dan tot de totaalkosten van de reis. Let wel dat hier de heen- en terugvlucht, inentingen en aankopen niet in zijn meegenomen, maar enkel de kosten ter plaatse. De reis heeft ons in totaal €15.444 gekost voor 2 personen voor 122 dagen. Per land zijn de kosten als volgt verdeeld:

Hieraan kan je zien dat we het grootste gedeelte van onze kosten voor 4 maanden in Zuid-Amerika in Brazilië hebben besteed. Dit is ook niet zo gek aangezien we hier ongeveer de helft van onze reis hebben doorgebracht en de gemiddelde kosten per persoon per dag hier het hoogste lagen.

We hebben veel geld bespaard op het boeken van accommodaties tijdens onze reis. Benieuwd hoe we dit hebben gedaan?

Op onze website staat een uitgebreid artikel met onze 11 stappen voor het vinden van het perfecte hotel!

Per categorie zijn de kosten als volgt verdeeld:

Hier kan je zien dat de het meeste geld is uitgegaan naar de volgende posten:

 1. Accommodaties
 2. Eten/Drinken
 3. Vervoer

Terugkijkend hebben we ons wat betreft het budget voor 4 maanden door Zuid-Amerika zeer goed voorbereid en was onze inschatting erg goed. Je budget moet ook een leidraad zijn voor je reis waar je uiteindelijk best van af mag wijken. Je moet ook niet meerdere malen per dag vol angst checken of je nog wel genoeg geld hebt voor die dag.

Natuurlijk kan je een reis als deze veel goedkoper maken dan dat wij gedaan hebben, maar om een lange mooie reis te maken hoef je echt niet per se op slaapzalen te liggen, zelf je eten klaar te maken, activiteiten over te slaan en ieder dubbeltje om te draaien! We hebben namelijk ongeveer €7.720 per persoon betaald voor een reis van 4 maanden door Zuid-Amerika, wat ons betreft valt dat enorm mee!

2 gedachten over “Onze kosten voor 4 maanden reizen door Zuid-Amerika

 • Super gaaf dat jullie dit delen! En heel mooi inzichtelijk zo. Ik heb mij altijd al afgevraagd hoeveel zo’n reis kost. 🙂

  Beantwoorden
  • Hoi Sandra, bedankt voor je reactie! Wij denk en dat het ook erg handig kan zijn voor mensen die er ook aan zitten te denken om een lange reis door Zuid-Amerika te maken 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.