ArtikelenAziëThailand

Ontdek Bangkok met de fietstour van Co van Kessel

Zoals je vast al hebt gelezen op onze website hebben we tijdens onze wereldreis van 2023 lange tijd doorgebracht in Thailand. Natuurlijk start je dan je reis door dit land in de hoofdstad Bangkok, zoals je hebt kunnen lezen in een van onze reisverslagen. Daarnaast ga je dan natuurlijk als Nederlander een fietstour door deze populaire stad maken. Tenslotte kom je dan natuurlijk uit bij Co van Kessel, de bekendste fietstours van Bangkok. In dit artikel vertellen we je alles over hun tours en hoe onze ervaring was.

Co van Kessel

Laten we eerst maar eens wat meer informatie geven over Co van Kessel. Voor reizigers naar de hoofdstad van Thailand is dit een bekende naam. Co van Kessel kwam meer dan 35 jaar geleden naar Bangkok en verkende daar op eigen houtje met zijn mountainbike de straten van deze enorme stad. Hij legde zijn tochten vast op papier en al snel ontstond het idee om fietstours te gaan geven. Eerst was dit nog voor vrienden en kennissen, maar later waren het ook gestationeerde KLM-medewerkers die aan Co vroegen of hij ze mee kon nemen op een tour. Als langdurige inwoner van de stad kende hij Bangkok. Hij vond het belangrijk om de ware schatten van de stad te tonen die nagenoeg onbekend zijn voor de buitenstaanders.

Co van Kessel overleed in 2012 toen hij al jaren professioneel bezig was met de fietstours onder zijn eigen naam Co van Kessel Bangkok Tours. De Thaise Co-Founder Nong heeft de fietstours voortgezet, met sinds 2014 hulp van de Nederlander Jurgen. Friend of the company Henry, is na het overlijden van Co bijgesprongen, en is sinds mijn komst langzaam weer naar de achtergrond verdwenen. Jaarlijks trekt het bedrijf meer dan 15.000 toeristen aan die de verschillende fietstours door de stad willen maken. Het grootste gedeelte hiervan zijn Nederlandse toeristen, die nou eenmaal gek zijn op fietstours. Co van Kessel biedt in Bangkok momenteel 8 verschillende tours aan. Deze variëren van wandel, fiets, boot en tuktuk tochten. Ook zijn er combinatietours en zelfs een avondfietstocht. Naast Bangkok worden er inmiddels ook fietstours aangeboden in het populaire Chiang Mai.

De Co Classical Fietstour

Co van Kessel biedt momenteel verschillende tours aan. Naast de fietstours bieden ze een tour aan per Tuk-Tuk, een wandeltour, een tour door de kanalen of een over de rivier per rocketboat. De bekendste tours zijn echter de fietstours. Hier bieden ze 4 varianten van aan. Bij de Co Combo ga je 5 uur lang per fiets en boot Bangkok verkennen. Bij de Co All Day ben je 9 uur op pad per fiets, boot en trein. Tenslotte heb je de meest populaire fietstours waarbij je een 3-uur durende fietstocht maakt. De Co Classical Fietstour en de Co By Night, die zoals de naam al doet vermoeden in de avond plaats vindt.

Wij kozen voor de zogenaamde Co Classical Fietstour. Deze tour gaat dagelijks om 8:00 uur en 14:00 uur en kost 1150 Thaise baht, dat is ongeveer €30. Hiermee ga je 3 uur lang op pad door het echte Bangkok zoals je dat normaal niet zou zijn. Denk hierbij aan kleine steegjes, pleintjes en woonwijken. In die tijd leg je een afstand af van ongeveer 12 kilometer. Tijdens de tour worden er regelmatig interessante stops gemaakt. De route is vrij vlak en kinderen vanaf 5 jaar tot ouderen van 80 jaar hebben deelgenomen aan deze tour. Het is dus voor iedereen mogelijk om mee te doen. Let er wel op dat je soms over verhoogde paden moet fietsen en door smalle steegjes. Een beetje fietsbehendigheid is dus wel handig.

Co van Kessel kan je vinden op 23 Charoen Krung 24, Talat Noi, Samphanthawong, Bangkok 10100, Thailand.

Onze ervaring

Op dinsdag 17 oktober 2023 zijn we zelf op pad gegaan met de Co Classical Fietstour. We hadden er voor gekozen om de tour van 14:00 uur te nemen. Dit deden we enerzijds omdat we geen zin hadden om al om 8:00 uur te vertrekken. Anderzijds omdat we op deze manier eerst nog wat door China Town konden lopen. Dit is namelijk de wijk in Bangkok waar het kantoor van Co van Kessel is gevestigd. Hier zal je dus ook starten met de tour. Voordat de tour begon hebben we daarom eerst rondgekeken in China Town en vervolgens heerlijk te gaan eten bij Nai Ek Roll Noodles.

De fietstour was alles wat we er van hadden verwacht. De fietsen waren van uitstekende kwaliteit met goed opgepompte banden. Ze hadden een fijne zitting, degelijke remmen en een zadel dat goed in hoogte verstelbaar was. Daarnaast was onze gids uitstekend. Hij sprak goed Engels, gaf duidelijke uitleg en wist een leuke route samen te stellen. Ook de bijrijder zorgde ervoor dat de groep compleet bleef en we op verschillende plekken veilig konden oversteken. De route is namelijk niet standaard maar wijzigt regelmatig omdat de gids gedurende de rit de route bepaalt. De stops waren erg leuk en we kregen voldoende tijd en ruimte om foto’s te maken.

Zo stopten we in de hoofdstraat van Chinatown, Yaowarat Rd, en keken we voor de The First Post Office Monument uit op de skyline van Bangkok. Ook het bezoek aan de Pak Khlong Talat bloemenmarkt was erg leuk. Net als de Wat Kalayanamit Woramahawihan die we bezochten. We kregen hier uitleg over de boeddhistische gebruiken en hoe we een offer moesten geven. We eindigden de tour bij een lokale verkoopster waar we samen met iedereen iets hebben gedronken en gegeten. Op dit moment vertelde de gids uitgebreid over het leven in Thailand.

Bangkok is een enorme en indrukwekkende stad die niet bepaald gebouwd is voor fietsers. De tour van Co van Kessel heeft er echter voor gezorgd dat we op een aangename manier de mooiste plekjes van de stad hebben kunnen zien. We zijn dan ook zeer te spreken over deze erg leuke middag. We raden het dan ook absoluut aan als je ook een trip naar deze geweldige stad gaat maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.