2023AziëReisverslagenThailandWereldreis (08/03/2023 - 24/02/2024)

Koh Tao, ons laatste eiland in Thailand (Dag 267 t/m 274)

In ons vorige reisverslag hebben we je uitgebreid verteld over onze week op Koh Phangan. We hebben hier onder andere het grote Full Moon Party bezocht en met de scooters het eiland verkend. Na Koh Phangan zijn we met de boot naar Koh Tao gereisd. Dit is het laatste eiland dat we bezoeken in Thailand en we verbleven er daarom ook maar liefst 8 dagen. In dit reisverslag lees je alles over deze 8 dagen op Koh Tao.

Met de (horror)boot naar Koh Tao

Op woensdag 29 november 2023 was het weer tijd om Koh Phangan te verlaten. We brachten onze scooters weg en leverden de sleutel van de Ocean View Mini-Villa in. Daarna was het inchecken bij Lomprayah Ticket Office voor de boot naar Koh Tao. We waren er al vroeg maar we waren niet de enigen. Het stroomde hier langzaam vol met reizigers die na de Full Moon Party het eiland weer gingen verlaten. Na wat wachten zaten we rond 13:15 in een bomvolle boot voor de tocht naar Koh Tao.

We hadden al heel wat horrorverhalen gehoord over deze tocht. Het zou enorm druk zijn op de boot en overgeven zou schijnbaar tot het standaard pakket horen. We pakten dan ook de kotszakjes maar al te graag aan toen deze vlak voor vertrek werden uitgedeeld. Gelukkig waren we zo slim geweest om wat pilletjes tegen reisziekte in te nemen voor vertrek. Hierdoor waren we ook wat slaperig en sukkelden we allebei een beetje weg.

Om ons heen vielen de eerste slachtoffers al. De zakjes waren erg in trek en overal op de boot werden ze gevuld met de maaginhoud van onze medereizigers. Sommigen waren zelfs te laat. De boot schommelde dan ook enorm. Hij ging werkelijk alle kanten op en het was eigenlijk onmogelijk om nog zicht op de horizon te houden. Er was weinig gelogen aan de verhalen. Gedurende de tocht besloten we allebei wijselijk om onze ogen dicht te houden. Hierdoor voelde het beduidend minder erg aan en hebben we eigenlijk weinig last gehad.

Aangekomen op Koh Tao

Na ongeveer 1 1/2 uur varen kwamen we aan bij de Mae Haad Pier. We hadden het overleefd. Sommige reizigers strompelden werkelijk van de boot af, maar wij liepen er gelukkig vrij frisjes bij. We pakten daarna een taxi naar onze Balcony Villa. Een leuk en vrij ruim appartementje boven op een heuvel. We hadden dan ook een geweldig uitzicht. Nadat we de reis nog even hebben kunnen laten zakken zijn we in de avond gaan eten. Er zijn erg veel leuke restaurantjes en barretjes. Na het eten belandden we dan ook bij de Lotus Bar. Onder het genot van een cocktail keken we nog maar eens naar een vuurshow op het strand. De eerste indruk van Koh Tao was in ieder geval goed!

Op pad met de scooter

We hadden werkelijk heerlijk geslapen in onze eigen Balcony Villa. Het bed is erg goed en het was doodstil bovenop de berg. Een goede nachtrust doet altijd goed, alleen werden we wakker met regen. Heel veel regen. Gelukkig hadden we de avond ervoor boodschappen gedaan voor ons ontbijt, dus we konden wel gewoon lekker ontbijten. De regen duurde nog wel even, maar toen deze was gaan liggen en mijn (Erik’s) online wachtwoordproblemen achter de rug waren konden we eindelijk op pad.

Op ongeveer een kwartiertje bergaf lopen zit namelijk DJS Motorbike Rental, en vanwege de vele goede reviews hadden we besloten om hier onze scooters voor de komende week te huren. De eigenaar was erg vriendelijk en behulpzaam en binnen een paar minuten konden we al met een paar prachtige nieuwe scooters op pad. Eerst aten we nog een lekker broodje bij ScuBahn Mi Koh Tao en daarna was het op naar de strandjes!

Op naar de strandjes!

Het eerste strandje op het lijstje was Sai Nuan Beach. Via kronkelige weggetjes die bergop en bergaf gingen kwamen we daar aan. Het water stond er echter heel hoog, dus er was eigenlijk geen strand meer over. Later hoorden we dat in november en december het water altijd erg hoog staat, en dat merkten we. We keken er eventjes rond maar besloten daarna om door te rijden naar Aow June Juea. Deze was was nog steiler maar wel de moeite waard. Ook hier was niet heel veel strand over, maar gelukkig wel een paar stoeltjes om iets te drinken. Bij aankomst was er helemaal niemand, maar binnen een half uur kwamen er verschillende mensen aan lopen.

De zon begon steeds meer te schijnen en het was de hele middag heerlijk droog. Genoeg redenen dus om door te gaan naar Chalok baan kao bay. Ook hier was door de hoge waterstand weinig strand over, maar het was wel een prachtige plek. Zeker toen we iets gingen drinken bij The Happy Monk Bar & Restaurant. Prachtig gelegen op het water heb je vanaf hier een schitterend zicht over de hele baai. Na een ijsje en een drankje zijn we weer terug naar de Balcony Villa gegaan. Die avond zijn we lekker pasta gaan eten. Na een rondje wandelen kwamen we uit bij de The Local waar een R&B Bingo werd gehouden. Ondanks dat Judith op het laatste moment dacht er met de hoofdprijs vandoor te gaan dropen we toch teleurgesteld af en gingen we zonder prijzen terug.

Naar Shark Bay en Freedom Beach

Op vrijdag 1 december 2023 waren we inmiddels beland op dag 269 van onze reis. Ook deze dag begon met regen. We werden wakker van de regen, maar vooral van de enorm harde donder die er een aantal keer was. We lagen bijna te schudden in ons bed. Gelukkig was het na het ontbijt droog en konden we met de scooters op pad. Je merkt onderweg wel veel van de regen, want sommige wegen staan continu onder water.

Judith had weer een paar mooie plekjes opgezocht en we reden eerst naar Shark Bay. Koh Tao is maar een klein eiland, dus deze baai lag op ongeveer 5 kilometer afstand. We waren er dan ook vrij snel. Ook hier zagen we dat het water erg hoog was en er nauwelijks nog strand over was. Gelukkig was deze plek er op berekend. Op een aantal rotsen waren namelijk terrassen gebouwd waar we op konden liggen. Een prima oplossing dus. We namen allebei nog een duik in het water aangezien dit gebied bekend staat om de schildpadden en haaien die je mogelijk kan zien. Het water was echter veel te troebel om iets te zien.

Freedom Beach

Na een heerlijke lunch bij Big Bite Cafe kohtao zijn we op pad gegaan naar een ander strand. Freedom Beach stond ook op de lijst en dit was een voltreffer. Bij aankomst zagen we al veel scooters staan en dat was niet voor niks. We moesten hier weliswaar 50 baht per persoon betalen voor het strand, maar hier was tenminste wel plek om te liggen. Sterker nog, er stonden een heleboel strandstoelen om gebruik van te maken. We konden nog net een paar lege exemplaren vinden en ploften neer. Het water hier was ook heerlijk rustig en daardoor helder genoeg om nog even in te kunnen snorkelen. Een prima plek wat ons betreft.

We hebben hier ongeveer 2 uur doorgebracht voordat we weer terug naar ons appartementje zijn gegaan. We waren mooi op tijd, want daarna kwam de regen weer met bakken uit de lucht. Toen het droog was zijn we snel op de scooter ergens gaan eten. Een lekkere maaltijd en nog een regenbui later zaten we in ons appartementje die avond naar The Railwayman te kijken. Dit was een mooi moment om deze film te kijken die zich voornamelijk afspeelde in de regio van Kanchanaburi waar we weken terug nog samen met Tom zijn geweest.

Een rustig dagje tussendoor

Zaterdag 2 december 2023 was geen groot succes. Waarschijnlijk was het eten de avond ervoor niet helemaal goed gevallen en we voelden ons allebei behoorlijk futloos. Zulke dagen zitten er nou eenmaal soms tussen. Daarom besloten we al snel om er een heel rustig dagje van te maken. We doen immers zo veel en hebben alle tijd. Het is dan ook geen enkel probleem dat er soms eens zo’n dagje tussen zit. We zijn nog wel erg lekker gaan lunchen aan het strand bij Cactus Cafe & Beach Bar dat gelegen is aan Sairee Beach. Na een regenbuitje zijn we terug naar ons appartementje gegaan om aan het einde van de middag naar het naastgelegen Sandbar Beachclub te gaan. Na een lekkere maaltijd en een mooie zonsondergang was het weer mooi geweest deze dag.

Onze proefduik bij Impian Divers

Iets wat hoog op onze lijst stond maar we nog nooit hadden gedaan was duiken. Voordat we aan deze wereldreis begonnen hadden we altijd al het plan om dit ergens te gaan doen. Op zondag 3 december 2023 was het eindelijk zover. We hadden ervoor gekozen om dit vanuit Koh Tao te doen met Impian Divers. Dit is een Nederlandse duikschool met Nederlandstalige instructeurs, dat leek ons wel fijn voor een allereerste keer.

Nadat we om 4:30 uur al gewekt werden door een flinke regenbui ging de wekker uiteindelijk om 7:30 uur. Na het ontbijt zijn we met de scooter naar het kantoor van Impian Divers gegaan. We hadden voor een proefduik gekozen en hierbij hoorde eerst de uitleg. We hadden een zeer aardige Belgische begeleider die ons, en Cor en Ida, alles vertelde over het materiaal waarmee we gingen duiken. Ook gaf hij instructies over het klaren en de handsignalen die we zouden krijgen onder water. Het was een heleboel informatie. Hierna nog even lunchen en daarna zouden we om 12:45 richting te boot gaan. Deze zou ons naar een gebied gaan dat de Japanese Garden werd genoemd, gelegen tussen Ko Hang Tao en Koh Nang Yuan.

De proefduik

Samen met het andere Nederlandse koppel was het daarna tijd om onze uitrusting aan te trekken en het water in te gaan. Helaas was het weer behoorlijk omgeslagen en regende het de hele dag door. Naast onze begeleider was er nog een vrouw mee van de duikschool. Dit kwam goed van pas, want de oefeningen in het water gingen niet even soepel voor iedereen. Judith had eerst wat moeite om te zinken, en ik (Erik) kreeg na een tijdje flink wat kramp in mijn tenen en kuit. Het andere stel had problemen met oorpijn en ademhalen.

Na een tijdje ging het voor ons, en vooral voor Judith, een stuk beter. Op een diepte van ongeveer 3 meter hebben we vlak over de bodem gedoken tussen het koraal en de visjes. Daarna was het tijd om weer even terug aan bord te gaan. Zo konden we even bijkomen en wat drinken. Hierna konden we er nog een extra duik bijboeken. Ik (Erik) en het andere stel besloten om het hierbij te laten. Judith ging er echter nog een keer voor en samen met de instructeur doken ze nogmaals het water in. Daar had ze geen spijt van. Ze gingen uiteindelijk tot een diepte van 8,5 meter en zagen nog talloze mooie vissen.

Daarna was het tijd om met de boot terug naar het vaste land van Koh Tao te gaan waar we rond 17:00 uur weer aankwamen. Omdat het al vrij laat was en Judith helemaal afgepeigerd was besloten we om direct naar een restaurantje te rijden. Met natte kleren zaten we daar een paar flinke borden Thais eten weg te werken. Nog even boodschappen doen en daarna snel terug naar ons appartementje voor een lekkere warme douche en even flink uitrusten van deze intensieve dag!

Een middagje naar Sun Suwan 360 view en Tanote Bay

We hebben behoorlijk veel regen gehad de laatste weken in Thailand, en maandag 4 december 2023 was daar geen uitzondering op. De regen kwam de hele ochtend met bakken uit de lucht. Dat beperkt ons nogal omdat er naast de leuke stranden en uitzichtpunten hier niet veel andere opties zijn. Dat werd dus chillen in de kamer en pas rond 14:00 uur konden we op pad. We gingen onszelf eerst wat verwennen bij Big Bite Cafe kohtao. Een lekkere lunch was het resultaat.

Vanuit hier was het niet ver meer naar het Sun Suwan 360 view. Voor 100 baht (+/- €2,60) kan je hier naar een goed opgezet uitkijkpunt. Bij inlevering van een paar bonnetjes die je na het betalen van de entree krijgt kan je ook nog wat drankjes krijgen. Geen verkeerde opzet dus. We vonden het uitzichtpunt absoluut de moeite waard. Ondanks dat het wat eenvoudig was opgezet waren er verschillende plateaus vanwaar je uit kon kijken of Shark Bay en Chalok baan kao bay. Vanaf boven zag je pas hoe mooi helder het water is en hoe groen de baaien zijn. Het miezerde nog een beetje, maar we gingen lekker verder naar het volgende plek.

Tanote Bay

Na een behoorlijk eindje rijden over de bergachtige wegen van het eiland kwamen we aan in Tanote Bay. Tot onze grote verassing was hier een vrij groot zandstrand. Het was een flinke daling om er te komen, maar zeker de moeite waard. Het was een vrij breed en groot zandstrand waar het flink golfde. De golven waren dermate hoog dat we al snel besloten om er geen duik in te nemen. Helaas dreef er daarnaast ook behoorlijk wat afval het strand op, alhoewel de aanwezige barmedewerkers van het Montalay Beach Resort al snel aan de slag gingen om dit op te ruimen.

We namen een paar cocktails (het was immers happy hour) en keken vol bewondering hoe een aantal jongens van de grote rots sprongen die vrij pontificaal uit het water stak. Hierna was het tijd om de flinke klim terug omhoog te maken. Ondanks de slechte start van de dag hadden we er toch nog iets moois van kunnen maken. De lunch was zo stevig dat we die avond een pizza deelden. Na een cocktail op het strand gingen we terug naar het appartementje. Helaas bleek daar het Facebook account van mij (Erik) gehackt te zijn en ben ik nog tot de late uurtjes wanhopig bezig geweest om dit op te lossen.

De laatste dagen op Koh Tao

Op dinsdag 5 december 2023 geen Sinterklaas voor ons, maar nog wel een paar flinke buien in de ochtend. Gelukkig minder dan de dag ervoor, maar we hebben het wel een beetje gehad met al die regen de afgelopen weken. Dat komt ook goed uit, want dit zijn ook de laatste dagen in Thailand. Op de 273e dag van onze wereldreis was het Erik helaas nog niet gelukt om zijn Facebook account weer aan de praat te krijgen. Na een slechte nacht lukt het ook in de ochtend nog niet. Het klaarde gelukkig wel wat sneller op dan de voorgaande dag dus we waren op tijd op pad. We gingen wederom naar Freedom Beach. Onderweg vielen er nog wel een paar druppels, maar meer gelukkig niet.

Door deze druppels was het er ook niet heel erg druk en konden we zo een paar strandstoelen uitzoeken. Hier hebben we lekker wat gezeten en gegeten bij de Freedom beach bar. Vanaf het terras dat boven het water zweefde hadden we mooi zicht op de vele visjes. De hele dag door voelde we zo af en toe een druppeltje water naar beneden komen, maar wat later in de middag kwam het toch nog even los. Net zoals iedereen gingen we even in het restaurant schuilen om daarna de scooter terug naar het appartement te nemen zodra het weer droog was. Die avond hebben we voor het eerst eend gegeten bij 995 Roasted Duck. Iedere avond staat er hier een lange rij mensen te wachten maar toen wij aankwamen was dit gelukkig niet het geval. We konden direct aanschuiven voor een heerlijk bordje eend met rijst.

Kleren wassen en een massage

Woensdag 6 december 2023 was dan toch echt onze laatste dag op Koh Tao, en warempel het was nog goed weer ook. Niet dat we daar heel veel aan zouden hebben, want we hadden eigenlijk al plannen gemaakt voor deze dag. Onze kleren moesten namelijk weer eens gewassen worden. We hadden de Mango Wash and Dry gezien en dit was een nette wasserette. Na het ontbijt pakte we dan ook al onze vuile was bij elkaar en zijn we er heen gereden. Ter plaatse raakte we aan de praat met een Nederlands koppel die nog maar net aan hun wereldreis van een jaar waren begonnen. Daardoor vloog de tijd voorbij.

Toen de was in de droger zat zijn we nog een broodje gaan eten om er daarna achter te komen dat de was niet voldoende gedroogd was. Er zat niks anders op dan alles nog een keer in de droger te doen en wat langer te wachten. Toen alles eenmaal schoon, droog en opgevouwen in de tas zat reden we met de scooter naar Kayo healing massage. We wilden namelijk graag nog een massage nemen in Thailand. We kozen niet voor de keiharde Thaise massage, maar voor een oliemassage van 30 minuten. Ook tijdens deze 30 minuten werden we flink onder handen genomen.

Een mooie afsluiting van onze dagen op Koh Tao, en bijna van ons hele verblijf in Thailand. Met een heerlijk bordje eten bij Sandbar Beachclub met de voeten in het zand. Terug in de kamer was het weer eens tijd om alle spullen bij elkaar te rapen en de tas in te pakken. De volgende ochtend moesten we er namelijk vroeg uit, we zouden namelijk terug naar Bangkok reizen. Maar daar lees je alles over in de volgende blog!

Benieuwd naar de bewegende beelden van dit gedeelte van onze reis?
Check dan hieronder de video van ons YouTube kanaal!

2 gedachten over “Koh Tao, ons laatste eiland in Thailand (Dag 267 t/m 274)

  • Ha Judith en Erik ik hoop dat jullie volgende trip meer kunnen genieten van de zon. Veel reis plezier verder.lieve groetjes Ada

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.