2023ArtikelenAziëReisverslagenThailandWereldreis (08/03/2023 - 24/02/2024)

Een week in Chiang Mai (Dag 231 t/m 237)

In het vorige reisverslag heb je uitgebreid kunnen lezen over onze prachtige dagen in Kanchanaburi en Ayutthaya. Vanuit hier zijn we met een lange busreis in Chiang Mai terechtgekomen. We hebben maar liefst 7 dagen in de tweede stad van Bangkok verbleven. Ook Tom was hier nog 3 dagen bij. In dit reisverslag lees je precies wat we deze dagen allemaal hebben uitgespookt.

Met de bus naar Chiang Mai

Op de 231e dag van onze reis was het weer tijd voor een dagje in de bus. Om 7:30 uur werden we met een tuktuk opgehaald bij Chez Bure – Bure Homestay in Ayutthaya. We werden naar een bushalte gebracht waar we iets na 8:00 uur werden opgehaald. De bus was uitstekend. Grote ruime schone stoelen. Daar konden we best een dagje in zitten. Ook Tom vond het prima. Bij binnenkomst kregen we nog allerlei lekkers toegestopt. Na ongeveer 3 uur rijden was het tijd voor een stop waarbij we ook nog eens een gratis bordje met eten kregen. Uiteindelijk kwamen we rond 16:30 uur aan in Chiang Mai.

Daar namen we een Grab naar onze appartementjes die we via Airbnb hadden geboekt. Deze bevinden zich in het enorme The Astra Sky River gebouw. Dit gebouw is vooral bekend vanwege het enorme zwembad bovenop het dak. We hadden een lange dag achter de rug en sloten deze af met een bordje friet met een frikandel speciaal. Het was inmiddels al zeker 8 maanden (!) geleden dat we dit hadden gegeten. Het was dan ook een heerlijke maaltijd!

De Free Walking Tour in Chiang Mai

De volgende ochtend zijn we naar Bella Goose Cafe at the Hill gegaan voor het ontbijt. Hier hebben we ook samen plannen gemaakt voor Tom’s resterende dagen in Thailand. Hij zou op vrijdag 27 oktober 2023 naar Bangkok vliegen om de volgende ochtend naar het vliegveld te gaan voor zijn vlucht terug naar Nederland. Toen we er eenmaal uit waren en de verschillende activiteiten geboekt waren namen we nog maar eens een duik in het lekkere water van het enorme zwembad van ons appartementencomplex.

Nog voor de middag vertrokken we naar het centrum voor de lunch en waren we nog net op tijd voor de The charm of Chiangmai: free tour van Guruwalk. Wij doen wel vaker een Free Walking Tour, wat meestal een goede manier is om een goede indruk van een stad te krijgen. Onze gids Kan was erg snel. Snel van stof, en in zijn tempo van wandelen. Ook de andere reizigers uit België en Spanje hadden net als ons soms wat moeite om hem bij te houden.

De inhoud was gelukkig wel erg goed. We kregen de lokale markt te zien waar hij vertelde over de sticky rice en we verschillend fruit konden proeven. Ook de tempels werden niet overgeslagen. Hij gaf veel informatie en naarmate de middag vorderde bracht hij ook steeds meer humor in zijn verhalen. Het was wel erg warm en door de vele informatie bleef niet alles goed hangen. Een goede start in ieder geval.

The Anusarn Market en Chiang Mai Cabaret Show

Die avond besloten we naar de Anusarn Market te gaan. Deze night market is iedere avond open vanaf 17:00 uur tot ongeveer middernacht. Omdat het nog geen 20 minuten lopen was vanaf ons appartement besloten we te voet te gaan. We waren zeer aangenaam verrast. Er waren talloze kraampjes met erg leuke producten. Natuurlijk zie je veel kraampjes met de bekende souvenirs maar we vonden hier ook verrassend veel andere leuke producten. Zowel Tom als wij wisten hier dus nog wat leuks te vinden.

Ook zit hier Chill Square, de foodcourt van deze night market. Een ruim aanbod van eten van over de hele wereld. Ik (Erik) koos voor een bord vol Indiaas eten terwijl Judith en Tom van samosa’s en dim sums genoten. Er waren nog tientallen andere kraampjes. Het was er ook niet superdruk, wat wij wel erg prettig vonden. Eigenlijk waren we hier voor een andere reden gekomen. Je kan hier namelijk de Chiang Mai Cabaret Show vinden.

Chiang Mai Cabaret Show

De Chiang Mai Cabaret Show is een van de bekende “ladyboy shows” die je hier Thailand kan vinden. In tegenstelling tot de grote shows in bijvoorbeeld Bangkok is deze show erg laagdrempelig. Voor 390 baht (+/- €10) krijg je een mooi plekje aangewezen inclusief een gratis drankje. De show begon om 21:30 uur dus na het eten schoven we aan. Het was er vrij druk, voornamelijk met westerse toeristen. Onder het genot van een drankje kregen we een kleurrijke show voorgeschoteld waarbij de “dames” al dansend bekende popnummers stonden te playbacken.

Dit alles werd afgewisseld door een aantal erg humoristische acts waarbij regelmatig het publiek werd betrokken. Wij wisten gelukkig de dans te ontspringen. Zowel Tom als ik (Erik) zaten er namelijk niet echt op te wachten om een striptease te krijgen van een van deze dames of om zelf in een jurk op het podium te staan. We hebben wel erg hard moeten lachen om alle acts en hebben vol bewondering zitten kijken naar de danskunsten. Na afloop konden we tegen een kleine fooi nog op de foto. Een show als deze moet je zeker bezoeken in Thailand. De humor en zelfspot in de show zorgde ervoor dat we een onvergetelijke avond hebben gehad!

Door de bossen met Skyline Jungle Luge

Donderdag 26 oktober 2023 kozen we ervoor om er een actieve dag van te maken. In de omgeving van Chiang Mai zijn er talloze activiteiten te doen, maar wij kozen ervoor om te gaan ziplinen. We kozen uiteindelijk voor Skyline Jungle Luge omdat je hier kan ziplinen, maar ook met een zogenaamde luge weer naar beneden kan rijden. Na het ontbijt op de kamer werden we rond 9:00 uur opgehaald bij ons appartement. In het busje zat al een Nederlands stel en een Australische dame, dus onze groep zou voor deze dag uit 6 personen bestaan.

Na ongeveer 1 1/2 uur rijden kwamen we aan in het bosrijke en bergachtige gebied op ongeveer 60 kilometer afstand van Chiang Mai. Onderweg waren we al aardig de hoogte in gegaan. Bij aankomst konden we onze spullen in een kluisje stoppen en moesten we direct ons harnas aantrekken. Er was geen tijd te verliezen want na een korte uitleg werden we achter in een pick-up truck gezet om naar de eerste zipline te gaan.

Ziplinen

Tom had het nog nooit eerder gedaan maar Judith en ik (Erik) hadden het al vaker gedaan. De medewerkers van Skyline Jungle Luge zorgden ervoor dat je overal veilig vast werd gemaakt en voor we het wisten vlogen we over de verschillende kabelbanen door de prachtige jungle van Thailand. De assistentie van de medewerkers was erg goed, wat altijd erg belangrijk is bij deze activiteit. In totaal hebben we 2,1 kilometer aan kabels gehad, variërend van kabels van ongeveer 50 tot 100 meter tot de langste kabel van 900 meter. Het ging erg soepel en we hadden regelmatig een prachtig uitzicht over de natuur.

De groep was ook erg gezellig en we maakten onderling foto’s die we op de terugweg uit zouden wisselen. Er werd flink gelachen en gegild. Ook Tom had er zichtbaar plezier in. Na ongeveer 1 uur lang ziplinen was het tijd voor de laatste zipline van 900 meter. Het was de hele ochtend droog gebleven, maar juist op dit moment kwam de regen met bakken uit de hemel. Er zat dan ook niks anders op om met een poncho aan naar beneden te gaan. De ervaring was er gelukkig niet minder op.

Luge

Na de laatste zipline was het tijd voor schommelen op enorme hoogte. Een grappige activiteit, maar niet waar we voor gekomen waren. Hierna konden we wel onze harnassen afdoen en plaatsnemen in een van de karretjes van de luge. Luge hebben we al eerder gedaan in Queenstown in Nieuw Zeeland. Eigenlijk is het gewoon met een klein wagentje bergaf een parcours afleggen. Klinkt leuk, en dat is het ook. Helaas was het door de regen erg nat geworden. Dit was waarschijnlijk de reden dat een van de medewerkers voorop reed en ons op die manier afremde. Begrijpelijk voor de veiligheid, maar jammer voor de ervaring. Achteraf gezien was het niet zo heel erg. Door het natte parcours spetterde mijn broek helemaal vol met water. Met een kletsnatte broek reden we daarom, inclusief een lunchstop, weer terug naar Chiang Mai.

Na wat ontspanning in het zwembad zijn we die avond lokaal gaan eten bij het erg populaire Dash restaurant. Er stonden zelfs mensen te wachten om plaats te nemen. Wij hadden gelukkig snel een plaatsje. Het eten smaakte heerlijk dus we begrepen waarom het er zo druk was. We wilden de avond afsluiten met een lekker drankje. We kwamen uiteindelijk terecht in een straatje vol met barretjes die gevuld waren met oude kale westerse mannen die vergezeld werden door Thaise dames. Alle barretjes hadden een pooltafel, dus speelden Tom en ik (Erik) een potje pool en hielden we het na 1 drankje weer voor gezien.

Een dagje naar het Elephant Nature Park

Op vrijdag 27 oktober 2023 was het de 234e dag van onze reis. Een bijzondere dag omdat we die dag afscheid zouden nemen van Tom en omdat we olifanten zouden gaan kijken. We werden dan ook al om 8:00 uur opgehaald door een busje van het Elephant Nature Park. In veel gedeeltes van Thailand kan je olifanten zien, maar dit gebeurd nog altijd niet overal op de juiste manier. Vaak kan je op olifanten rijden of ze wassen en voeren. Deze acties komen vaak niet ten goede van de olifanten. Via verschillende websites zijn we daarom terecht gekomen bij het Elephant Nature Park. Volgens onze informatie wordt hier zo veel mogelijk op de juiste manier gedaan. Wereldwijd zijn er dan ook veel positieve verhalen te horen over dit park.

Na een flink eindje rijden kwamen we om ongeveer 9:30 uur aan bij het Elephant Nature Park. Hier kregen we uitleg van onze gids Paul over hoe het programma voor deze ochtend eruit zou gaan zien. Daarna gingen we met hem op pad. We kregen uitleg over waar de olifanten vandaan komen. Dit is vaak uit het circus, of van tours of uit steden. Ze worden hier opgevangen, verzorgd en de dieren kunnen de hele dag zelf gaan waar ze willen. We liepen met de gids vlak langs de olifanten en konden wel dichtbij komen om wat foto’s te maken van de mooie beesten.

De olifanten hebben allemaal een naam gekregen en luisteren hier goed naar. Het terrein is enorm, en dat moet ook wel. Er zijn immers meer dan 100 olifanten die hier worden opgevangen. Overal zijn er bomen en overkappingen waar ze lekker in de schaduw kunnen zitten en er loopt zelfs een rivier waar ze in kunnen gaan. Dat werd dan ook uitgebreid gedaan en met de groep van in totaal 10 mensen liepen we het hele terrein over. We zagen de olifanten lekker in het water spelen, met modder gooien en over het terrein wandelen. Het was geweldig om zo veel olifanten te zien en op die afstand. We waren nog nooit zo dicht bij deze machtige beesten geweest.

Na ongeveer 2 uur wandelen over het terrein en talloze foto’s was het tijd voor de lunch. Na een uitstekend buffet ging om 13:00 uur het busje weer terug. We hebben een erg goed gevoel overgehouden aan deze activiteit, omdat we echt het idee kregen dat de olifanten goed verzorgd worden. Terug in het hotel zijn we nog even lekker in het zwembad gegaan. Ook hebben we nog wat van onze spullen in Tom zijn backpack gepropt. Rond 18:00 uur hebben we Tom uitgezwaaid. Die avond hebben we lekker Indiaas eten laten komen en in ons appartementje tv gekeken. Ook wel eens lekker na een paar drukke weken.

Een rustig weekend in Chiang Mai

Omdat Tom ons de afgelopen weken had vergezeld lag het reistempo wat hoger dan we gewend waren. Mede daardoor besloten we om een rustig weekend in te plannen in Chiang Mai. Zaterdag 28 oktober ben ik (Erik) naar de kapper geweest, hebben we boodschappen gedaan en lekker geluncht. Lekker wat tv kijken en met het thuisfront bellen en de dag afsluiten op de Saturday Night Market aan Wua Lai Walking Street was een heerlijk zaterdagje.

Ook de zondag was ongeveer hetzelfde We hebben heerlijk uitgeslapen, even gezwommen, lunch gehaald bij de 7-Eleven aan de overkant van de straat en lekker wat tv gekeken. We hebben ook nog wat contact gehad met het thuisfront en hebben die avond de Sunday Night Market aan Rachadamnoen Rd bezocht. Een paar echte rustdagen dus.

Op de scooter naar de Sticky Waterfalls, de Nam Tok Bua Tong

Maandag 30 oktober 2023 was onze laatste dag in Chiang Mai voordat we verder zouden reizen naar Pai. De avond ervoor hadden we besloten om op deze laatste dag scooters te gaan huren. Na het ontbijt liepen we dan ook de straat van ons appartementencomplex in en na een paar minuten lopen konden we al een scooter huren. Voor 200 baht (+/- €5) hadden we een scooter dus we besloten er twee te nemen.

Het was een flinke rit naar de Nam Tok Bua Tong watervallen die ook wel bekend staan als de Sticky Waterfalls. We vertrokken rond 10:00 uur en inclusief een tankstop kwamen we tegen 12:00 uur aan bij het Nam Phu Chet Si National Park waar deze watervallen zijn. We besloten om eerst iets te eten en voor een klein prijsje kregen we een paar lekkere pad thai voorgeschoteld. Toegang was trouwens helemaal gratis, dus dat was een meevaller.

Daarna was het tijd voor de watervallen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit niet zomaar watervallen, maar sticky watervallen. Dit betekent dat je er heel makkelijk overheen kan lopen en op kan klimmen zonder uit te glijden. De Nam Tok Bua Tong watervallen had vier lagen en we namen we trap helemaal naar beneden. Daar begonnen we om naar boven te klauteren. Warempel waren de stenen helemaal niet glad, al had je wel dat gevoel als je er naar keek.

Zo gingen we van waterval naar waterval. Op sommige plekken hingen er touwen om jezelf omhoog te trekken. Het zonnetje scheen lekker en er waren behoorlijk wat mensen. Echt druk was het gelukkig niet, maar het waren wel bijna allemaal Nederlanders! Eenmaal boven hebben we ons afgedroogd en besloten we dat we 1 keer naar boven klauteren wel genoeg vonden.

Het Air Diamond Café

Rond 14:30 zaten we daarom al weer terug op de scooter om terug naar Chiang Mai te gaan. Als we een leuke tussenstop vonden zouden we nog ergens stoppen. Die vonden we! We passeerden namelijk het Air Diamond Café en maakten direct rechtsomkeer om er te gaan kijken. Dit café is namelijk gebouwd in een enorm vliegtuig, een echte Airbus A330-300. Het enorme vliegtuig staat hier opgesteld. En voor 140 baht (+/-€3,70) koop je een boarding pass waarmee je binnen een gratis drankje kan krijgen. We vonden het een hilarische stop, zeker omdat we dit vliegtuig absoluut niet verwacht hadden. Absoluut een aanrader dus als tussenstop voor de sticky waterfalls.

Vanuit hier naar Chiang Mai was het nog ongeveer een uur rijden, als het droog was gebleven. Hoe dichter we bij de stad kwamen, hoe donkerder het werd. We waren al even gaan schuilen maar toen bleef de regen nog even weg. Toen we toch besloten door te rijden kwam het met bakken uit de hemel. Behoorlijk nat gingen we nog maar een keer schuilen om vervolgens door te rijden toen de regen wat minder was geworden. Zo kwamen we nat aan in de doorweekte straten van Chiang Mai. We hadden het wel een beetje gehad en bestelden een bezorgmaaltijd en kropen lekker op de bank. Deze dag was een mooie afsluiter van onze week in Chiang Mai!

Benieuwd naar de bewegende beelden van dit gedeelte van onze reis?
Check dan hieronder de video van ons YouTube kanaal!

2 gedachten over “Een week in Chiang Mai (Dag 231 t/m 237)

  • Ha Judith en Erik wat heb ik weer genoten van jullie reisverslag. Wat een prachtige belevenissen weer heerlijk om aan zo n kabel te hangen jullie durven wel hoor?En dan prachtig om zo dichtbij de olifanten te zijn geniet van je verdere reis.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.