2024AziëReisverslagenSri LankaWereldreis (08/03/2023 - 24/02/2024)

Van Sigiriya via Kandy naar Nuwara Eliya (Dag 328 t/m 332)

In het vorige reisverslag hebben we uitgebreid verteld over onze eerste dagen in Sri Lanka waarbij we vanaf Negombo met de tuktuk naar Anuradhapura zijn gereisd. Hier hebben we naast een safari in het Wilpattu National Park ook veel geleerd over het boeddhisme in Anuradhapura. Vanuit hier zijn we via Sigiriya doorgereisd naar Kandy. Hoe deze dagen zijn verlopen vertellen we je uitgebreid in dit reisverslag.

Met de tuktuk naar Sigiriya

Op maandag 29 januari 2024 verlieten we het Blooming Holiday Resort in Anuradhapura weer om door te gaan naar onze volgende bestemming. De eigenaar van het hotel had onze tuktuk zelfs nog schoongemaakt dus konden we weer fris op pad. Judith nam deze rit voor haar rekening en deze liep gesmeerd. Nog even getankt onderweg en we maakten nog een paar korte stops. Het uitzicht is prachtig onderweg dus je zou wel om de tien minuten kunnen stoppen voor een foto. Bij een mooi groot meer besloten we om even wat foto’s te maken. Ook stopten we nog bij een kleine tempel die grensde aan een klein kleuterschooltje.

Uiteindelijk kwamen we nog voor de middag aan bij het Tepraas Sigiriya waar we een prachtige kamer kregen. Omdat de douche bij het vorige hotel helaas alleen koud water leverde konden we ons hier gelukkig lekker opfrissen. Na een club sandwich begon het flink te regenen dus zat er niks anders op dan in de kamer wat te schuilen en onze plannen wat aan te passen.

Toen de regen wat was gaan liggen hebben we onze tuktuk gepakt en zijn we naar een uitkijkpunt gereden aan een groot meer vanwaar we prachtig zicht hadden op de Sigiriya Lion Rock. Ook hadden we gelezen dat hier in de buurt een man zit die leuke boekenleggers maakt van koper, dus ook dat pikten we nog even mee. Na een drankje zijn we teruggereden naar het hotel voor een paar flinke borden Sri Lankaanse curry.

Naar de top van de Pidurangala en een bezoek aan de temple cave van Dambulla

Op dinsdag 30 januari 2024 gingen we voor een actieve dag. Na het lekkere ontbijt in het Tepraas Sigiriya pakten we daarom onze spullen en stapten we weer in de tuktuk. We hadden namelijk besloten om de Pidurangala te gaan beklimmen. Deze berg is ongeveer 200 meter hoog en te beklimmen via een lange trap. Eerst passeer je een tempel om vervolgens de lange (en vaak slechte) trap te beklimmen. De laatste meters moet je echt handen en voeten gebruiken om boven te komen.

Er stond ons dus heel wat te wachten en voor 1000 LKR (+/- €2,90) per persoon mochten we naar boven. We begonnen om 10:15 uur en na wat zuchten en klagen kwamen we een half uur later al aan op de top. De laatste meters waren inderdaad uitdagend, maar het was ons gelukt. Eenmaal boven hadden we een geweldig uitzicht op de omgeving en op de Lions Rock die tegenover de Pidurangala ligt. Nadat we wat foto’s hadden gemaakt liepen we over de rots heen die een verrassend groot oppervlakte had. Er waren redelijk wat bezoekers, maar doordat er zo veel plek was had je daar niet veel last van. Anderen hadden er wel last van, want ik (Erik) werd nog gevraagd om aan de kant te gaan omdat ik schijnbaar in de weg stond voor de foto.

Gelukkig hadden wij ook genoten van het uitzicht en na ongeveer een uur lang genieten gingen we terug naar beneden. Dit ging een stuk makkelijker dan naar boven. Terug beneden zagen we aan de voetstappen dat er nog een aap in onze tuktuk had gezeten, maar gelukkig had hij niets meegenomen. We hadden er wel enorm honger en dorst van gekregen. Gelukkig konden we terecht bij Rastarant Sigiriya, een erg leuke plek om iets te eten. Het begon inmiddels ook flink te regenen, dus naast het eten was ht ook een fijne plek om even te schuilen.

de temple cave van Dambulla

Na de lunch was het tijd om naar Dambulla te rijden. Met onze tuktuk waren we daarom ongeveer een half uur onderweg. Het begon al snel te regenen, en zelfs heel hard te regenen. Over het algemeen bleven we aardig droog in onze tuktuk maar na een tijdje besloten we toch om even te stoppen en de flappen aan de zijkant naar beneden te halen. Door de ruitenwisser was het zicht gelukkig wel goed en al snel werd de regen ook wat minder.

Eenmaal aangekomen was het een flinke klim naar boven en daar kwamen we erachter dat we via een andere trap weer naar beneden moesten om een kaartje te kopen. Nogal een flinke omweg wat niet bepaald prettig was in deze hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Toen we eenmaal een kaartje hadden gekocht moesten we via een andere trap weer helemaal naar boven. Behoorlijk vermoeid en helemaal bezweet kwamen we boven aan en konden we de tempel bezoeken.

De tempel is helemaal gebouwd in een rots en staan bomvol Boeddhabeelden waarvan een groot gedeelte uit de rots gehouwen is. Alles was erg goed onderhouden en mooi verlicht. Daarnaast waren de rotswanden ook helemaal beschilderd. Het was de moeizame wandeling dan ook meer dan waard. Tijdens de wandeling terug naar beneden richting onze tuktuk kochten we nog een bakje met heerlijke verse stukken mango. Gelukkig joeg de verkoopster de aanwezige apen weg met een katapult zodat wij dit rustig op konden eten.

Een olifant op de terugweg

Daarna was het tijd om terug naar het Tepraas Sigiriya te rijden. We hadden een erg lange dag achter de rug en waren doodmoe van de verschillende beklimmingen. We stopten onderweg nog voor wat boodschappen en om te tanken en reden daarna lekker door. Vlak voordat we bij ons hotel waren moesten we echter op de rem trappen. Er liep namelijk een olifant over de weg! We hadden nog geen wilde olifanten gezien in Sri Lanka, en deze stond gewoon langs de kant van de weg. We maakten snel een filmpje en wat foto’s en reden verder. Met een lekker bordje eten bij het hotel keken we terug op een erg geslaagde dag.

Een tussenstop in Kandy

Op woensdag 31 januari 2024 vertrokken we na het ontbijt op tijd vanuit Sigiriya. We hadden een redelijke tocht op de planning staan van ongeveer 90 kilometer. Dat werd dus wel eventjes rijden. Nadat alles goed in de tuktuk zat konden we vertrekken en ditmaal was het de beurt aan Judith om te rijden. We hadden al een paar dagen wat last van het feit dat onze tuktuk soms schokte en daarom stopten we onderweg bij een kleine garage. Binnen een paar tellen hadden ze het probleem al kosteloos voor ons opgelost en konden we verder. Vanaf hier reed Erik verder. We stopten daarna nog even voor een paar lekkere broodjes en wat drinken voor we doorreden naar Kandy.

Kandy is een van de grotere steden in Sri Lanka en het is er enorm druk. Hoe dichter we bij de stad kwamen hoe drukker het werd. Het verkeer is niet overal even fijn, want vooral de enorme bussen rijden zo hard als ze willen en gebruiken daarbij het liefst beiden rijbanen. Omdat het ook nog erg klam weer was liep het zweet over mijn (Erik) rug. We konden wel onze kleren laten wassen bij The Clean Laundry en reden daarna door naar het Rivora Residence. Een erg mooi Boutique hotel in een rustige wijk. Daar hebben we die middag eerst even uitgerust van de pittige rit.

Heb je na het lezen van dit reisverslag ook zin om met een tuktuk van Tuktuk Rental door Sir Lanka te gaan reizen?

Gebruik dan de unieke kortingscode TUKTUKREISPRINS en krijg 5% korting op je boeking!

Kandyan Cultural Centre

Rond 16:00 uur begon het flink te regenen. Gelukkig hadden we al een tuktuk besteld naar het Kandyan Cultural Centre waar we die avond naar een voorstelling zouden gaan. Hier worden namelijk voorstellingen met Sri Lankaanse dans gegeven. Erg toeristisch, maar best leuk voor een avondje. Via WhatsApp hadden we met korting kaartjes kunnen reserveren. De tuktuk had wat moeite om er te komen maar uiteindelijk zaten we op onze stoeltjes op de voorste rij. Ruim een uur lang kregen we allerlei dansen te zien begeleid door drummuziek. Het regende nog altijd enorm en op verschillende plekken in de zaal kwam er dan ook behoorlijk wat water binnen.

De show ging gelukkig wel gewoon door en alles was erg vermakelijk. Van salto’s tot vuurspuwen, het zat er allemaal in. Aan het einde van de voorstelling konden we nog op de foto met een aantal van de dansers, uiteraard wel tegen een kleine betaling. Toen de voorstelling klaar was moest iedereen naar buiten, waar de regen nog altijd niet was opgehouden. Sterker nog, het kwam nog altijd met bakken uit de lucht. We konden snel naar het nabijgelegen Sweet Beans Kandy rennen om nog iets te eten. De vriendelijke medewerkster hielp ons zelfs nog met het regelen van een tuktuk. De straten stonden inmiddels helemaal blank, maar deze geweldige chauffeur wist ons toch veilig terug te brengen. Het lijkt wel of er geen saaie dagen zijn in Sri Lanka.

Naar de frisse theevelden van Nuwara Eliya

Op dag 331 van onze reis begonnen we aan de maand februari van 2024. We zijn dus al weer even onderweg. Na een uitstekende nacht in het hele rustige Rivora Residence schoven we aan voor een zeer uitgebreid ontbijt. Dat hadden we ook wel nodig want we hadden en route van ongeveer 100 kilometer gepland staan met onze tuktuk naar Nuwara Eliya. Met de hulp van Tuktukrental.com hadden we een hele leuke route gepland voor die dag. We vertrokken daarom op tijd en gingen eerst richting de Ambuluwawa Temple. Daarvoor moesten we wel eerst het grote stedelijke gebied van Kandy uit zien te komen.

Ambuluwawa Temple

De Ambuluwawa Temple is vooral bekend vanwege de vele video’s op YouTube waarbij mensen de spiraalvormige top van de toren beklimmen, maar ook dankzij het prachtige uitzicht is deze locatie de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen. Toegang kost je 2.000 LKR (+/- €5,88) per persoon. De tocht naar boven is ongeveer 3 kilometer en bovenop de top vind je de toren van 48 meter hoog. Toen we rond 10:00 uur aankwamen zagen we al veel groepen van Sri Lankanen naar boven lopen. Gelukkig hoefden wij alleen maar het laatste stuk naar boven te lopen omdat we het grootste gedeelte met onze tuktuk mochten doen. Het laatste stuk was echter ook nog behoorlijk pittig en volledig bezweet kwamen we dan ook aan.

Eenmaal boven besloot ik (Erik) ook nog de smalle spiraalvormige toren te beklimmen. Naarmate je over de trap loopt die aan de buitenzijde van de toren zit wordt deze alsmaar smaller tot er niets meer van overblijft. Hierdoor werd het steeds moeilijker om naar boven te lopen, zeker zodra je mensen tegen gaat komen die naar beneden willen gaan. Het was dus wringen op een enorme hoogte en ik was dan ook blij om weer heelhuids beneden aan te komen. Judith bleef wijs beneden en maakte nog een paar mooie foto’s.

Via de Kotmale Dam naar Ramboda Falls

Nadat we nog wat lekkers kochten bij een bakkertje reden we door naar de Kotmale Dam. Deze indrukwekkende dam lag op 23 kilometer van de Ambuluwawa Temple. Voor €0,08 per persoon konden we een kaartje kopen voor het uitkijkpunt. Dit was een prima plek om al het lekkers van het bakkerijtje op te eten. Een mooi uitzichtpunt waar het lekker rustig was.

Daarna was het weer ongeveer een uur rijden naar de Ramboda Falls. Vlak voor de waterval stopten we nog bij een mooi uitzichtpunt. We waren steeds hoger gegaan gedurende de rit dus het uitzicht werd ook steeds mooier. Nadat we door de Ramboda Tunnel waren gereden konden we direct rechtsaf slaan om naar een mooi uitkijkpunt te gaan om het onderste gedeelte van de Rambode Falls te gaan. Deze waterval bestaat namelijk uit 3 delen die je op verschillende plekken kan bekijken. Een kaartje was deze keer maar €0,30. De waterval was het geld helemaal waard en zo hadden we de dag mooi gevuld met een prachtige route vol met bezienswaardigheden.

Vanuit hier was het nog ongeveer een uur rijden naar La Grande Villa in Nuwara Eliya. Onderweg gingen we steeds hoger en reden we dwars door de vele theevelden die je hier kan vinden. De temperatuur begon ook steeds meer te zakken en voor we het wisten was het nog maar ongeveer 16 graden. In het hotel werden we hartelijk ontvangen. Het hotel is in een klassieke Engelse stijl met heel veel houtwerk, maar erg netjes. Onze kamer heeft zelfs een jacuzzi. Na een lekker pizza bij Salmiya Italian Restaurant (wat een grote naam is voor een heerlijke pizza in een gammel eettentje) namen we dan ook een heerlijk warm bad.

Een dagtje thee proeven in Nuwara Eliya

Na de lange rit van Kandy naar Nuwara Eliya was het op vrijdag 2 februari 2024 tijd om eventjes een dagje rustig aan te doen. We hadden wel wat plannen gemaakt en na het heerlijke uitgebreide ontbijt van La Grande Villa zijn we in de loop van de ochtend daarom in de tuktuk gestapt. Nuwara Eliya staat bekend om de vele theevelden en ook theefabrieken die er te vinden zijn. We besloten daarom om naar de Damro theefabriek te rijden. Hier kan je een gratis rondleiding krijgen door de fabriek inclusief een lekker kopje thee.

Eenmaal aangekomen was het er behoorlijk druk, maar we konden al heel snel mee met een van de rondleidingen. Een jongedame van Damro nam ons mee langs de verschillende stappen van het proces en legde alles duidelijk uit. Ze legde alles ook snel uit en na 15 minuten zat de rondleiding er dan ook al op. Het proces van thee maken is ook eigenlijk niet zo heel ingewikkeld. Daarna kregen we een kopje thee naar keuze aangeboden. We vonden het eigenlijk wel prima zo en zeker voor een gratis activiteit mag je niet snel klagen. Na wat foto’s bij de fabriek reden we weer door met onze tuktuk.

The Grand Hotel Nuwara Eliya 

Een van de activiteiten die je volgens veel blogs en reisgidsen gedaan moet hebben is een high tea bij The Grand Hotel Nuwara Eliya. Dit historische hotel staat hier bekend om dus reden we daar heen. Er was gelukkig nog een plekje op het mooie terras dat steeds beter gevuld werd. De high tea was erg lekker met allerlei hartige en zoete hapjes. Het mag dan wel wat prijzig zijn, maar zeker een aanrader. Ondanks dat het hier wat frisser is in Nuwara Eliya scheen de zon en was het daarom heerlijk toeven op het terras. Nadat er ook nog een lokale muzikant wat ging spelen aan onze tafel werd het tijd om weer verder te gaan.

We namen nog even een kijkje bij het Nuwara Eliya Post Office, een mooi ouderwets postkantoor dat stamt uit 1894. We proberen uit ieder land een kaartje naar huis te sturen, dus dit was de perfecte plek om dit te doen vanuit Sri Lanka. Uiteraard werden hier ook ansichtkaarten verkocht dus kon Judith aan de slag met het schrijven van de kaartjes. Hierna zijn we terug naar het hotel gegaan. We merkten dat de dag ervoor en flink had ingehakt en we nog behoorlijk vermoeid waren. Eventjes bijtanken op onze kamer is dan altijd de beste oplossing.

Benieuwd naar de bewegende beelden van dit gedeelte van onze reis?
Check dan hieronder de video van ons YouTube kanaal!

Heb je na het lezen van dit reisverslag ook zin om met een tuktuk van Tuktuk Rental door Sir Lanka te gaan reizen?

Gebruik dan de unieke kortingscode TUKTUKREISPRINS en krijg 5% korting op je boeking!

2 gedachten over “Van Sigiriya via Kandy naar Nuwara Eliya (Dag 328 t/m 332)

  • Wat een prachtig land is dat heel mooie natuur en wat gaaf om in zo n tuk tuk te rijden.geniet ervan veel geluk op jullie verdere reis.

    Beantwoorden
  • Stef van Roemburg

    Wat een fantastische reis. Groetjes Stef

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.