11 TipsArtikelenNieuw ZeelandOceanië

Onze 11 tips voor jouw trip naar Nieuw-Zeeland

Inmiddels heb je al veelvuldig kunnen lezen op deze website dat we over onze wereldreis in van 2023. Tijdens deze wereldreis hebben we maar liefst 47 dagen doorgebracht in Nieuw-Zeeland. We hebben hier enorm veel gezien van zowel het Noorder- als Zuidereiland. Van leuke steden tot bergachtige omgeving, mooie kustlijnen en dieren als zeeleeuwen en dolfijnen. In Nieuw-Zeeland is enorm veel te beleven, daarom hebben we onze 11 tips voor jouw trip naar Nieuw-Zeeland op een rijtje gezet.


1. Kom meer te weten over de aardbeving in Christchurch
Quake City, een goede keuze als je meer wil weten over de aardbeving in Christchurch

Christchurch was voor ons de eerste bestemming in Nieuw-Zeeland. Als je net als ons begint op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland is de kans dat dit voor voor jou de eerste bestemming zal zijn. Christchurch is leuk genoeg om even te blijven en de stad zelf te verkennen. Naast het feit dat de stad enkele leuke restaurants en musea heeft is hij buiten Nieuw-Zeeland bekend geworden vanwege de grote aardbeving die er plaats heeft gevonden in 2011. Op 22 februari van dat jaar trof deze stad een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter.

Wij wisten er niet heel veel van, maar deze historische gebeurtenis heeft de stad destijds enorm getroffen. Daarom wilden we er graag meer over te weten komen. Een van de opties om dit te doen is om naar Quake City te gaan. Dit museum vertelt het hele verhaal van de enorme aardbeving. Videobeelden, foto’s en enkele interactieve onderdelen zorgen er echt voor dat je een goed beeld krijgt van de impact van deze ramp. 

Een toegangsbewijs kost $20 (+/- €11). Neem daarna eens een kijkje bij het Christchurch Transitional Cathedral, de zogenaamde “Kartonnen Kathedraal”. Na de aardbeving was deze kathedraal opnieuw gebouwd uit staal, karton en scheepcontainers. Zeker de moeite waard om eens te bezichtigen.


2. Zeeleeuwen spotten bij Portobello
Op Allans Beach liggen de zeeleeuwen regelmatig in de zon op het strand

In tegenstelling tot buurland Australië staat Nieuw-Zeeland niet bekend om de grote hoeveelheid bijzondere dieren. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om dieren in het wild te spotten. Het bekendst zijn waarschijnlijk de walvissen die je kan spotten bij Kaikoura. Wij kiezen echter voor een andere optie, die ook nog eens gratis is. Mede daarom staat is dit een van onze 11 tips voor jouw trip naar Nieuw-Zeeland

Op het zuidereiland kan je kan je nabij de stad Dunedin namelijk een schiereiland vinden waarop het plaatsje Portobello ligt. We verbleven hier een aantal nachten op het Portobello Village Tourist Park. Op ongeveer 6,5 kilometer van deze camping af ligt Allans Beach. Een gedeelte van de wandeling ging bergop, maar dit was maar een klein gedeelte. Je passeert hier Hoopers Inlet waar je veel vogels kan zien.

Met een beetje geluk spot je hier al de eerste zeeleeuwen, maar op het strand heb je nog veel meer kans. Ze liggen daarop verschillende plekken te genieten van de zon en je kan ze dus heel goed van dichtbij zien. Het zijn wel wilde dieren, dus houd wel voldoende afstand.


3. Maak een boottocht door Milford Sound
Op de boot bij Milford Sound heb je een prachtig uitzicht

Als mensen aan ons vragen wat het mooiste in Nieuw-Zeeland was geven we toch regelmatig als antwoord Milford Sound. In het zuidwesten van Nieuw-Zeeland kan je Fjordland vinden, en Milford Sound is de bekendste fjord van dit gebied. Het is vernoemd naar Milford Haven in Wales. De fjord is ongeveer 16 kilometer lang tot aan zee en bereikt een maximale diepte van 450 meter. De rotsen die je er kan zien bereiken soms wel een hoogte van 1200 meter. Jaarlijks trekt dit gebied meer dan 1 miljoen bezoekers.

Wij snappen wel waarom. Onze tip is om de boottocht pas aan het einde van de middag in te plannen. Het zal dan waarschijnlijk minder druk zijn, de zon staat dan erg mooi en je hebt veel meer tijd om van de heenweg te genieten. Onderweg zijn er prachtige stopt zoals Eglinton Valley, Mirror Lake en het uitzicht vanaf Pop’s View Lookout.

Wij hadden online via Bookme.nz met korting een cruise geboekt bij Mitre Peak Cruises en dit was een goede keuze. De boot was goed en het uitzicht was geweldig. Zo zagen we zelfs nog zeeleeuwen en dolfijnen. Milford Sound is dus absoluut een aanrader en staat daarom tussen onze 11 tips voor jouw trip naar Nieuw-Zeeland!


4. Ga thrillseeken in Queenstown
De Luge is een erg leuke rodelbaan, maar niet de meeste heftige activiteit die je in Queenstown kan doen

Als je op zoek bent naar spanning en avontuur dan is Queenstown de perfecte bestemming in in Nieuw-Zeeland. De stad heeft ongeveer 10.000 inwoners en ligt op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het middelpunt van de stad is het Wakatipumeer. Hier kan je bijvoorbeeld met een zogenaamde River Jet met een rotgang over het water vliegen. Ook in de winter kan je er terecht in de nabijgelegen skigebieden zoals Coronet Peak en de Remarkables. Ongeveer vijf maanden per jaar kan je hier skiën.

Wij kozen echter voor de Skyline Luge Queenstown. Luge noemen we in Nederland rodelen en daar zijn wereldwijd verschillende vormen van te vinden. In deze vorm ga je in een zittende houding in een klein karretje over een parcours van 1600 meter bergaf richting de finish. Om bij de start te komen moet je eerst een kabelbaan nemen naar de top van Ben Lomond Scenic Reserve.

Voordat je dit gedaan hebt kan je kiezen voor een ticket met 2,3,5,6 of een onbeperkt aantal ritjes met de luge naar beneden. Wij kozen voor de kabelbaan en 3 ritjes met de luge wat ons $73 kostte, ongeveer €40. Wat ons betreft een aanrader!


5. Ontdek het zuidereiland met een camper
Een camper is de beste manier op het zuidereiland te ontdekken

Wil je Nieuw-Zeeland echt op een unieke manier ontdekken dan moet je zeker een camper of campervan huren. Dit is daarom dan ook een van onze 11 tips voor jouw trip naar Nieuw-Zeeland. Het land is namelijk uitermate geschikt om met een camper te bezoeken. De wegen zijn er goed, de afstanden tussen de verschillende bestemmingen zijn prima te berijden en je kan overal campings vinden. Campings met veel voorzieningen worden in Nieuw-Zeeland ook wel “Holiday Parks” genoemd, en hier zijn er maar liefst 280 van in het hele land. Daarnaast heb je nog eens meer dan 200 campsites in het hele land waar je mag kamperen.

Vooral het Zuidereiland vonden wij uitermate geschikt om met een camper te bezoeken. Er zijn meer bezienswaardigheden dan op het Noordereiland en de uitzichten zijn er werkelijk prachtig. Dat hebben we dan ook 3 weken lang gedaan met een campervan van Wendekreisen. Er zijn talloze aanbieders te vinden, maar dit bedrijf biedt compacte en compleet uitgeruste campervans voor een zeer aantrekkelijke prijs. Veel voor weinig dus.

Let bij het kiezen van een campervan wel goed op of deze “self-contained” is of niet. Als dit niet het geval is mag je namelijk niet zomaar overal kamperen. Een camping die we overigens enorm aanraden en waar je met iedere soort van kamperen terecht kan is het prachtige Driftaway Queenstown.


6. Wandel de uitdagende Tongariro Crossing
Het prachtige uitzicht tijdens de uitdagende Tongariro Crossing

Als je naar Nieuw-Zeeland gaat ontkom je er niet aan om veel te wandelen. Overal in het land kan je wandelpaden vinden die goed bewegwijzerd zijn. Daarnaast is de natuur prachtig en het klimaat uitstekend voor wandelaars. Een van de meest uitdagende wandelingen die wij hebben gedaan is de zogenaamde Tongariro Alpine Crossing. We verbleven hiervoor in Ohakune in een tiny house op het Snowman Lodge and Spa. Het voordeel van dit verblijf was dat er ook jacuzzi’s aanwezig waren en die kwamen later nog goed van pas.

Vanaf Ohakune kan je makkelijk met de auto naar het eindpunt van de Tongariro Alpine Crossing. Vanaf dat punt rijdt er een shuttle bus die je naar het startpunt van de trail brengt. Zo kom je makkelijk aan het einde van de tocht weer bij je auto aan. De Tongariro Alpine Crossing is 19,2 kilometer lang en neemt ongeveer 6 tot 8 uur in beslag. Hij begint vrij vlak maar gaat vervolgens behoorlijk bergop.

Er wordt gezegd dat dit een van de spectaculairste wandelingen op het Noordereiland is. Hij gaat grotendeels over een vulkanisch terrein, welk ontstaan is door uitbarstingen van de Mount Ngarahoe en de Mount Tongariro. Onderweg heb je daarom prachtige uitzichten en je loopt door een geweldig gebied. Wij hebben er uiteindelijk 8 uur over gedaan en waren bij het einde helemaal gebroken. Een uitdagende wandeling dus die absoluut de moeite waard is!


7. Bezoek het Te Papa Tongarewa in Wellington
De de tentoonstelling Gallipoli: The Scale of Our War is een absolute aanrader

Als je Nieuw-Zeeland bezoekt kan je volgens ons niet om de hoofdstad Wellington heen. Deze stad met ongeveer 180.000 inwoners ligt in het meeste zuidelijke puntje van het Noordereiland. Wij vonden het een erg leuke stad met de leuke restaurantjes en barretjes in Cuba Street. Daarnaast is het erg leuk om met de Wellington Cable Car naar de wijk Kelburn. Vanaf deze hooggelegen wijk heb je een prachtig uitzicht over de stad. Vanaf daar kan je ook mooi het Te Papa Tongarewa zien liggen, het nationaal museum van Nieuw-Zeeland.

Het museum ligt aan het water bij Lambton Harbour aan Cable Street en is gratis toegankelijk. Het is dus ook nog eens goed voor je budget, al wordt er voor sommige tentoonstellingen wel een vrijwillige bijdrage gevraagd. In het museum zijn vaste tentoonstellingen over de Maori cultuur en de natuur en het ontstaan van Nieuw-Zeeland. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen.

Zo is er van 18 april 2015 tot 25 april 2025 de voorstelling Gallipoli: The Scale of Our War. Hierbij wordt een verhaal uit de Eerste Wereldoorlog in beeld gebracht middels levensechte beelden met een van 2,4 keer de menselijke grootte. Enorm indrukwekkend en absoluut de moeite waard om te bezoeken.


8. Doe een wijntour in de omgeving van Napier
Napier is een uitstekende plek om een wijntour te doen en te genieten van de bekende Nieuw-Zeelandse wijn

Als je aan Nieuw-Zeeland denkt, dan denken er vast ook veel mensen aan de heerlijke wijnen van dit prachtige land. Op verschillende plekken in Nieuw-Zeeland kan je wijngaarden vinden zoals Auckland, Otago en Marlborough. In Hawke’s Bay ligt echter de geboorteplaats van Nieuw-Zeelandse wijnen: de Mission Estate Winery. Dit gebied telt inmiddels meer dan 72 wijnhuizen. In dit gebied ligt ook de stad Napier, met ongeveer 57.000 inwoners. De stad is bekende vanwege de gebouwen in art-decostijl maar is vooral een goede plek om een wijntour te doen.

In Napier zijn we direct naar de lokale de lokale iSite gegaan waar we direct een wijn- en cidertour konden boeken voor de volgende dag bij de Hawkes Bay Scenic Tours. De tour begint rond 12:00 uur en je kan bij je hotel of Airbnb opgehaald worden. We zouden 4 wijnhuizen bezoeken en begonnen bij de beroemde Mission Estate Winery. Vervolgens bezochten we Church Road Winery, The Filter Room Ale & Cider House en sloten we de middag af bij Askerne Estate Winery.

Tussendoor werden we voorzien van hapjes en om 18:15 uur werden we weer netjes teruggebracht. Dat was wel nodig ook, want door alle proeverijtjes was zelf rijden geen optie meer! Dit alles kost je wel ongeveer $165, ongeveer €90. Geen goedkope middag dus, maar zeker de moeite waard. Dit is dan ook met afstand de lekkerste van onze 11 tips voor jouw trip naar Nieuw-Zeeland!


9. Pak een citytrip mee in Auckland
Auckland is een erg levendige stad waar je veel leuke dingen kan doen

De grootste, en wat ons betreft ook leukste, stad van Nieuw-Zeeland is Auckland. Deze stad mag je absoluut niet overslaan en staat daarom tussen onze 11 tips voor jouw trip naar Nieuw-Zeeland. Het volledige stedelijke gebied telt 1,4 miljoen inwoners. Dit betekent dat een op de 3 inwoners van Nieuw-Zeeland in dit gebied woont. Het is een van de zonnigste steden van het land en er is genoeg te beleven.

Wij verbleven er in het prachtige Lylo Auckland hotel/hostel in het centrum van de stad. Vanaf het centrum is het erg leuk om de bus naar Mount Eden te nemen en vanaf daar van het uitzicht over de stad te genieten. Je moet hiervoor wel eerst in een van de supermarktjes een speciale buskaart kopen. Vanuit hier kan je ook doorgaan naar de leuke wijk Ponsonby vol met leuke winkeltjes en restaurantjes. Je kan ook de bus naar het Auckland War Memorial Museum nemen, vol met historie over Nieuw-Zeeland.

Bij goed weer moet je absoluut een kijkje nemen bij de Auckland Fish Market. In het weekend hebben we hier onder het genot van livemuziek genoten van het zonnetje en het lekkere eten. Vanuit hier is het ook maar een korte wandeling naar Silo Park. Vervolgens kan je een wandeling langs de North Warf maken om een kijkje te nemen bij Karanga Plaza. Auckland is wat ons betreft een mooie moderne stad met leuke wijken waar je jezelf een paar dagen prima kan vermaken.


10. Ga lekker ontspannen in Hanmer Spring
De baden in Hanmer Springs zijn heerlijk om te bezoeken en helemaal tot rust te komen

Als je op het Zuidereiland verblijft heb je vast enorm veel gewandeld, in de camper gereden en geslapen in de camper. Genoeg redenen dus om eens lekker te ontspannen in een lekker warm bad. Plan daarom eens een dagje in Hanmer Springs in. In deze plaats kan je namelijk de gelijknamige warmwaterbronnen vinden. Ben je met de camper dan moet je zeker overnachten op het Hanmer Springs TOP 10 Holiday Park. Deze camping heeft het meest luxe sanitair dat we ooit op een camping (of zelfs hotel) hebben gezien en is op loopafstand van het park.

Via de superhandige website Bookme kan je met korting kaarten kopen voor korting. Hierdoor kan je met wat geluk al een kaartje kopen voor $28 (+/- €15) in plaats van de reguliere $38 (+/- €21). Daarna kan het genieten beginnen. Het park heeft verschillende baden die verschillen van temperatuur. Het koudste bad is 28 graden, waar de andere baden oplopen tot 36-38, 38-40 en zelfs 40-42 graden. Ook is er een groot zwembad om baantjes te trekken en zijn er zelfs nog verschillende glijbanen. Er is dus voor iets wat wils. Het park is erg schoon, tijdens ons bezoek was het er niet druk en je kan er tussen de middag ook nog iets eten en drinken. Niet voor niets is dit een van onze 11 tips voor jouw trip naar Nieuw-Zeeland.


11. Ga kajakken in het Abel Tasman National Park
Het Abel Tasman National Park is een perfecte plek om te gaan kajakken

De laatste van onze 11 tips voor jouw trip naar Nieuw-Zeeland is een bezoek aan het Abel Tasman National Park. Dit is weliswaar het kleinste nationale park van het land, maar niet het minste. Het park ligt in het noorden van het Zuidereiland op ongeveer 2 uur rijden van de stad Nelson. Het gebied is in 1942 officieel erkend als nationaal park en is 225 km2 groot. Het park is vooral bekend vanwege de zogenaamde Abel Tasman Coastal Track die je er kan lopen. Deze route is maar liefst 60 kilometer lang. Je kan er echter ook voor kiezen om met een bootje afgezet te worden en vervolgens terug te lopen. Zo pak je maar een gedeelte van de route mee. Dit hebben wij ook gedaan.

Daarnaast zijn we ook gaan kajakken. We verbleven namelijk op de prachtige camping The Barn Cabins & Camp die direct aan de ingang van het nationaal park zit. Via deze camping hebben we via Kahu Kayaks kajaks geboekt. Om 8:30 uur word je dan opgehaald en na wat instructie naar het water gebracht. Hier konden we op eigen gelegenheid gaan varen. De kosten hiervoor zijn $99 per persoon, ongeveer €54.

De stroming kan vrij sterk zijn maar er zijn verschillende strandjes waar je aan kan meren. Onderweg zagen we verschillende zeeleeuwen en met een beetje geluk kan je er ook nog dolfijnen zien. Neem wel wat te eten mee want je gaat zeker honger krijgen. Als je vervolgens in de loop van de middag terug naar de startplaats gaat word je weer terug naar de startplaats gebracht.

2 gedachten over “Onze 11 tips voor jouw trip naar Nieuw-Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.