ArtikelenAziëVietnam

Onze favoriete tips voor Da Lat in Vietnam

Als je een reis naar Vietnam gaat maken zal je zeker een bezoek brengen aan Ha Long Bay, Hoi An en Hanoi, Een plek die je volgens ons ook echt niet over mag slaan is Da Lat. De bestemming is zeker wel populair onder toeristen, maar de stad zelf is niet zo bekend. Op zich is dat niet zo vreemd, want Da Lat zelf is geen aantrekkelijke stad. Het is echter wel de perfecte plek om de prachtige omgeving te verkennen waar enorm veel te zien en beleven is. In dit artikel geven we je daarom ook onze favoriete tips voor jouw trip naar Da Lat in Vietnam!

Da Lat

Eerst vertellen we iets meer meer over Da Lat. Da Lat is de hoofdstad van de provincie Lâm Đồng. De stad ligt vrij hoog en bevindt zich op 1500 meter boven zeeniveau. Dat merk je dan ook goed in de stad, want in de warme zomermaanden is het er beduidend koeler dan op andere plekken in Vietnam. Da Lat heeft daarom ook de bijnaam “Stad van de Eeuwige Lente”. Zoals veel plaatsen in Azië die wat hoger gelegen zijn vindt hier een grote productie van bloemen en groentes plaats. Da Lat heeft ongeveer 250.000 inwoners en heeft veel toeristische attracties in de omgeving. Jaarlijks komen er dan ook 1,5 miljoen binnenlandse en 300.000 buitenlandse toeristen naar Da Lat. Da Lat is voor Vietnamezen ook de favoriete bestemming voor een huwelijksreis.

Bezienswaardigheden

Da Lat is dus een zeer populaire plaats voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. De stad zelf vonden wij niet bepaald de moeite waard. Het is dan ook niet een mooie Vietnamese stad zoals je in de reisgidsen wel eens ziet. Zodra je de stad uit gaat zie je echter direct waarom je absoluut een bezoek aan Da Lat moet brengen. Onze favoriete bezienswaardigheden hebben we daarom als tips voor Da Lat even voor je op een rijtje gezet.

Breng een bezoek aan de Datanla waterval

Op ongeveer 6 kilometer van het centrum van Da Lat ligt de Datanla waterval. Je kan er daarom heel eenvoudig komen, mede omdat de waterval maar een paar honderd meter van de hoofdweg af ligt. Deze waterval is niet alleen een waterval, maar een heel complex vol met attracties die wel allemaal naar deze waterval leiden. Zo kan je doen aan canyoning, ziplining, rodelen en er was een klimbos.

De toegangsprijs is dan ook afhankelijk van de activiteiten die je wilt doen. Als je alleen naar de waterval wil kijken ben je nog geen €2 kwijt voor een kaartje. Wil je een enkeltje met de rodelbaan dan betaal je €3 en voor een retourticket €4. Dit is echter de korte rodelbaan waarmee je bij waterval 1 kan gaan kijken. Neem je de langere rodelbaan die je naar waterval 3 brengt dan betaal je €9 per volwassene.

Wij kozen voor de korte rodelbaan waarbij we dus zelf terug moesten wandelen. De rodelbaan was erg leuk en de watervallen waren mooi om te zien. Zoals bij veel toeristische attracties in Vietnam zijn er vervolgens ook een aantal plekken om foto’s te nemen voor je favoriete social media kanalen.

Maak een ritje naar de Thac Voi waterval

Ook de volgende van onze tips voor Da Lat is een waterval, maar ditmaal een heel ander soort. De Thac Voi waterval is namelijk een hele massale waterval waarbij een water echt als een grote massa met een flinke afstand van de rotsen naar beneden stroomt. Hij ligt op ongeveer 30 kilometer afstand van Da Lat bij het plaatsje Nam Ban. Thac Voi betekent letterlijk Olifant Waterval en de waterval is 30 meter hoog en 15 meter breed.

De officiële toegang is al een tijdje gesloten. Het is dan ook niet aan te raden om via deze optie naar de waterval toe te gaan. De trappen zijn verouderd en het is er behoorlijk gevaarlijk. De best optie is daarom naar het Elephant coffee café te rijden. Dit café heeft een ruim terras met talloze zitplaatsen die met een beetje geluk uitzicht hebben op de waterval. Je betaalt hier ongeveer €1,50 per persoon entree, en natuurlijk wordt er dan ook nog verwacht dat je iets te drinken neemt. Vanaf het terras loopt er ook en trap naar beneden zodat je dichter bij de waterval kan komen. Wij vonden het een erg leuke plek met een prachtige waterval.

Bekijk het enorme beeld van in van Bodhisattva de Linh An Pagoda

Vanaf het terras van het Elephant coffee café kan je vervolgens aan de overkant al het enorme beeld van Bodhisattva zien staan. Het beeld is maar liefst 71 meter hoog en steekt ver boven alles uit. Je ziet het dan ook al van verre als je aan komt rijden. Het beeldt bevindt zich op de Linh Ẩn Pagoda en is pas in 2017 gebouwd. Het tempelcomplex zelf is ook nog relatief nieuw, want dit stamt ook nog maar uit 1993. Vanwege de verkoelende ligging is het een aangename tempel om te bezoeken. Daarnaast is het complex ook niet heel groot, met maar 4 hectares grond.

De entree voor dit tempelcomplex is natuurlijk gratis en naast het enorme beeld van Bodhisattva staan er nog een paar imposante beeldwerken. Zo heb je er een lachende Boeddha van 12,5 meter hoog en een prachtige gouden Boeddha. Toen wij er waren was het er heerlijk rustig dus namen we alle tijd om even rond te kijken. Vergeet ook zeker niet om even rondom het enorme beeld van Bodhisattva te lopen want aan de achterkant kan je genieten van het geweldige uitzicht over de vallei.

Kijk je ogen uit bij het wereldberoemde Crazy House

Gelukkig zijn er in Da Lat zelf ook nog leuke tips. De bekendste bezienswaardigheid is het zogenaamde Crazy House. Het is zeer centraal gelegen dus de kans is groot dat je er gewoon heen kan lopen. Het is lastig om uit te leggen wat dit precies is, maar de naam dekt al grotendeels de lading. Het is namelijk een erg vreemd huis. De bouw is gestart in 1990 maar eigenlijk is het nog altijd niet klaar. De ontwerpster is Dang Viet Nga, de dochter van een oud-president van Vietnam. Het doel van het gebouw was om mensen dichter bij de natuur te brengen. De ontwerpster zelf is inmiddels 84 jaar maar woont nog altijd zelf in het Crazy House.

Het kost je maar €2,50 om deze bijzondere plek te bezoeken en je bent er al snel 1 1/2 uur zoet. Je loopt via verschillende trappen over en door de aparte gebouwen heen. Deze gebouwen bevatten trouwens verschillende kamers, want het is ook nog eens een hotel. Een met hele bijzondere kamers kunnen we wel zeggen. Zo staan er grote beelden in van dieren die dienst doen als open haard. De ogen van deze dieren geven ook nog eens licht dus ik weet niet zeker of dit voor een fijne nachtrust zal zorgen. Een bezoekje overdag is echter een stuk goedkoper en zal je geen slapeloze nacht opleveren. Echt een must-do in Da Lat!

Neem een drankje bij de Maze Bar, de vreemdste bar ter wereld

Misschien nog wel gekker dan het Crazy House is de Maze Bar die je in het centrum van de stad kan vinden. Officieel heet het de 100 Roof Bar, maar iedereen kent het als de Maze Bar. Toen wij er in september 2023 waren was er toch al niet veel te beleven in de binnenstad van Da Lat, dus was dit voor ons een erg leuke keuzen. Deze vreemde bar is van binnen verbouwd tot een soort van natuurlijk psychedelisch doolhof. Bij de ingang koop je voor een goede prijs een drankje en daarna ga je met je drankje in de hand op zoek naar een plekje. Via een wirwar van trappen en klein ruimtes zal je vast wel een plaatsje vinden.

In eerste instantie leek het bij ons bezoek niet zo druk te zijn. We namen verschillende routes maar konden maar troffen relatief weinig mensen aan. Dat blijkt vaker zo te zijn, maar komt mede doordat de bezoekers zich erg goed kunnen verstoppen op de 6 verdiepingen tellende bar. Achterin de bar heb je ook toegang tot de tuin. Hier troffen we destijds wel wat mensen aan. De bar is iedere dag geopend van 8:00 uur in de ochtend tot 00:00 uur ’s nachts, maar de tuin sluit eerder. De bar is populair onder westerse toeristen en backpackers. Gedurende de avond werd het dan ook steeds drukker en hebben we echt een gezellige avond gehad op deze bijzondere plek.

Ga naar de Pongour Watervallen, een van de mooiste watervallen die wij hebben gezien

De Pongour watervallen mogen absoluut niet ontbreken tussen onze tips voor jouw trip naar Da Lat. Deze waterval ligt weliswaar bijna 50 kilometer buiten de stad maar is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Je kan er eenvoudig met de scooter komen. Op de weg naar de watervallen kann je niet echt merken wat je te wachten staat. Het landschap gaat wel wat bergopwaarts maar je ziet weinig bergen in de direct omgeving. Het verhaal gaat dat de waterval ontstaan is nadat de vrouw Kanai overleed. Zij kon grote gevaarlijke dieren overwinnen en na haar door veranderden haar 4 neushoorns in rotsen en Kanai in het water dat over deze rotsen stroomde.

De toegang tot de Pongour watervallen kost je maar €2 voor twee personen en dat is ook nog eens inclusief het parkeren van je scooter.Vervolgens kan je via een lange trap naar beneden lopen. Hierna kan je over een klein bruggetje lopen on de immense waterrval te zien. Het is eigenlijk meer een verzameling van meerdere watervallen die allemaal overlopen in verschillende plateaus. Wij vonden de waterval werkelijk prachtig. Je loopt als het ware over een groot stenen plateau en op verschillende plekken liggen er ook grote stenen waar je op kan zitten. Deze waterval is absoluut de moeite waard om te bezoeken, en misschien wel een van de mooiste die we in Vietnam hebben gezien.

Tour een dag met de scooter door de prachtige bosrijke omgeving van Da Lat

Tenslotte willen we als algemene tip geven om met een scooter de prachtige bosrijke omgeving van Da Lat te gaan verkennen. Met de scooter kan je ook de eerder genoemde bezienswaardigheden bezoeken, maar er zijn nog veel meer leuke plekken. Deze plekken zijn vaak wat kleiner of je brengt er gemiddeld wat minder tijd door. Een heel goed uitgangspunt hiervoor is de website van Vietnam Coracle. Hier vonden we namelijk een paar hele goede routes voor Google Maps. Een van de routes geeft je de mogelijkheid om de bezienswaardigheden rondom het Tuyền Lâm te bekijken.

Via deze route kan je eerst naar een mooi uitzichtpunt aan het Tuyền Lâm meer. Hier ligt ook de Truc Lam Pagoda dicht in de buurt. Dit tempelcomplex heeft een erg goede ligging boven op een berg en is ook nog eens gratis te bezoeken. Er is een mooie gouden stupa te zien en nog altijd zouden er ongeveer 100 monniken actief zijn in dit complex. Vanuit hier kan je via een schitterende route iets eten bij Rừng Thông Mơ Farm & Bistro. Mooi gelegen in het bos, en best een beetje deftig. In de zomer kan het met 25 graden en een zonnetje perfect weer zijn voor een mooie rit, en rij dan ook even naar Happy Hill. Op een schitterende locatie kan je hier een lekkere koude ijsthee drinken in een van de bijzondere fotospots.

Eten en drinken

Van al die watervallen, tempels en mooie uitzichten krijg je natuurlijk ook flink honger en dorst. Laten we wel nogmaals benadrukken dat wij Da Lat geen sfeervolle stad vonden vol met leuke restaurantjes en barretjes. Toch hebben we nog wel een paar leuke tips wat betreft eten en drinken in Da Lat voor je op een rijtje kunnen zetten.

Elephant coffee café is de beste plek om de Thac Voi waterval te bekijken en ook nog eens een lekker drankje te nemen. Het café heeft veel zitplaatsen die verdeeld zijn over verschillende hoogtes. Je moet wel €1,50 entree betalen om hier iets te drinken, maar dan heb je ook een schitterend uitzicht. Een uitstekende plek dus om iets te drinken.

– Onze favoriet in Da Lat was wel het Dalahouse Juice Bar & Bistro. Wij maakten er iedere ochtend een stop voor de heerlijke smoothie bowls die ze verkochten. Een smoothie bowl was maar €2,60 en dus ook nog eens spotgoedkoop. Het restaurant verkoop daarnaast veel vegan-vriendelijke gerechten, maar is niet specifiek een vegan restaurant. Zo kan je er ook allerlie springrolls, pasta, pizza, soep en salades bestellen. Ze zullen je niet teleurtstellen!

Bò Né 3 Ngon chi nhánh Tân Hội was een uitstekende plek om te stoppen voor een lunch richting de de Pongour waterval. Er staat heel weinig op het menu, maar je komt hier ook eigenlijk vooral voor de lokale versie van de bánh mì. Hierbij krijg je het vlees niet geserveerd op een broodje, maar apart. Je eet het dus wel met het brood en het vlees is daarnaast voorsien van ei, kruiden en onder andere ui en mais. Het smaakte heerlijk en een broodje kost je maar €0,70.

– de 100 roofs oftewel de Maze Bar mag ook niet op het lijstje ontbreken. Hij is al eerder besproken maar het is een uitstekende keuzen om ’s avonds een drankje te doen en je ogen uit te kijken. Een biertje kost je hier ongeveer €1,80 en een cocktail €2,60. Met een beetje geluk kom je hier nog wat leuke mensen tegen en heb je net als ons een onvergetelijke avond.

Le Chalet Dalat is een restaurant dat je recht tegenover het Crazy House kan vinden. Een perfecte locatie dus als je honger hebt gekregen na het bezoeken van deze attractie. Toen wij er waren was het er behoorlijk druk, en niet zonder reden. Het eten was er uitstekend. Je hebt er lokale specialiteiten zoals pho al vanaf €3,60 maar ook enkele westerse gerechten.

Happy Hill Coffee is zeker de moeite als je een drankje wil doen met een geweldig uitzicht. Uitkijkend op het Tuyen Lam meer kan je hier genieten van van koffie of thee. Veel meer keuze is er trouwens niet. Je betaalt hier €3 voor. Daarna begint het pas, want vervolgens kan je een plekje uit gaan zoeken. Alles hier is gemaakt om een mooie foto voor je social media kanalen te maken, dus aan jou de keuze om van je drankje te genieten in een boomhut, op een schommel of gewoon op een bankje.

Rừng Thông Mơ Farm & Bistro is de keuze als je ergens wat luxer wil eten. Gelegen in een bosrijke omgeving nabij het Tuyen Lam meer heb je hier een prachtig restaurant. In het bos zijn er verschillende zitplaatsen gecreëerd waar je in alle rust kan genieten van je eten. Het professionele personeel is zeer behulpzaam, maar je betaalt wel iets meer dan op een andere plek. Zo ben je voor een bordje curry met brood ongeveer €7 kwijt, wat voor Vietnamese begrippen vrij duur is. Het eten smaakt wel heerlijk en de setting is prachtig, dus daarom is het zeker een van onze tips voor jou bezoek aan Da Lat.

Vervoer

Da Lat is vrij zuidelijk gelegen in Vietnam en de bekendste nabijgelegen plaats is de kustplaats Nha Trang. Wij zijn dus ook vanaf Nha Trang naar Da Lat gereisd. Je kan hier verschillende bussen voor nemen. De afstand is echter maar 135 kilometer dus je bent ongeveer 3 1/2 uur onderweg. Een nachtbus is dus zeker niet nodig. Wij kozenervoor om met een luxe limousine busje van Vietnam Tech Bus te gaan. We namen in Nha Trang een taxi naar de vertrekplaats en in alle luxe kwamen we er aan. De chauffeur reed overigens wel heel erg enthousiast waardoor we er zelfs een half uur eerder al waren. Het gevolg was wel dat er enkele misselijke passagiers in de bus zaten. Deze kit kost je trouwens €22 per persoon.

Eenmaal in Da Lat kan je heel veel met het openbaar vervoer doen, maar wij raden je zeker aan om voor je hele verblijf hier een scooter te huren. Omdat je voor veel bezienswaardigheden de stad uit moet is dit erg handig. Een scooter kan je makkelijk huren bij een van de verhuurbedrijven in de stad, maar je hotel of guesthouse zal ook zonder moeite een paar scooters voor je kunnen regelen. Voor het huren van scooter moet je rekenen op ongeveer €5 per dag. Als je met meerder personen rijdt is het niet aan de traden om een scooter te delen. De afstanden zijn erg lang en het kan behoorlijk ongemakkelijk zijn om urenlang achter op de scooter te zitten vinden wij.

Accommodaties

Je weet nu wat je in Da Lat kan doen en waar je moet zijn om iets lekkers te eten en drinken. Het enige wat nu nog ontbreekt is een accommodatie om te overnachten. Wij verbleven in het Dalat Stream Hotel waar we zeer hartelijk werden ontvangen door de eigenaar Tony. Dit hotel is eigenlijk meer een guesthouse waar de Vietnamese familie op de benedenverdieping woont. De eigenaar is enorm aardig en behulpzaam en de kamer is netjes, maar niet meer dan dat. De prijs is echter uitstekend, want we betaalden maar €13 per nacht.

Voor diezelfde prijs kan je ook terecht bij het uitstekend beoordeelde Myrtle Boutique Hotel of het Sunset Hill Dalat. Zoek je iets luxers met ontbijt dan heb je met The Note Dalat ook een uitstekende optie voor maar €30 per nacht. Heb je geen tekort aan geld dan kan je ook naar het Mercure Dalat Resort waar je €135 voor een overnachting betaalt. Maar dan heb je ook wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.