ArtikelenAustraliëAziëFilipijnenIndonesiëKostenoverzichtenMaleisiëNieuw ZeelandOceaniëSingaporeSri LankaThailandVietnam

De kosten van onze wereldreis van 354 dagen door Oceanië en Azië

De langste reis van ons leven zit er op. We hebben genoten van ieder moment en het was een geweldige ervaring. Het was ook een vrij kostbare ervaring, want zoals iedereen wel kan verwachten is deze reis niet gratis geweest. Het heeft behoorlijk wat gekost, maar dat wisten wij natuurlijk al voordat we zouden vertrekken. We zijn hier altijd heel eerlijk en open over en willen daarom in dit artikel graag met jullie delen wat de kosten zijn geweest van onze wereldreis van 354 dagen door Oceanië en Azië.

Budget

We zijn op 8 maart 2023 vertrokken en hadden op dat moment natuurlijk wel een idee hoeveel geld we ongeveer wilden gaan besteden. Op basis van eerdere reizen en in formatie die we op internet hadden gevonden hadden we daarom een budget opgesteld. We wisten niet precies hoe lang dat we weg zouden gaan, maar de richtlijn werd in eerste instantie gezet op €50 per persoon per dag.

Al snel kwamen we er achter dat dit niet haalbaar zou zijn, vooral na de kosten die we in Australië en Nieuw-Zeeland hadden gemaakt. Daarom hadden we na een aantal maanden het budget bijgesteld naar €60 per persoon per dag. Als we dan een jaar op reis zouden gaan zou ons dit €43.800 gaan kosten. Voor de reis haden we altijd al gezegd dat we ongeveer €50.000 verwachten om uit te geven, wat dus uit zou komen op €68,50 per persoon per dag. Laten we dus zeggen dat we altijd al in ons achterhoofd rekening hadden gehouden met een bedrag tussen €60-€70 per persoon per dag.

Categorieën

Zoals we ook op eerdere reizen hebben gedaan maken we tijdens deze reis weer gebruik van de app Trail Wallet om onze kosten bij te houden tijdens onze reis. Deze app is helaas niet meer te downloaden, maar we gebruiken hem nog altijd. Het grote voordeel van deze app is dat je de kosten eenvoudig opsplitsen in verschillende categorieën. Daarnaast kan je de informatie exporteren naar Excel. Deze categorieën gaan we even doornemen.

Accommodatie

De accommodatie is een van de belangrijkste categorieën wat betreft de kosten. Ook op reis wil je namelijk aan het einde van de dag een dak boven je hoofd hebben. Daarnaast is een fijn bed, warme douche, een goede airconditioning en sterke wifi ook erg fijn. In ons geval kan een accommodatie overigens van alles zijn. Tijdens onze reis hebben we geslapen in hotels, hostels, guesthouses en Airbnb’s. Ook hadden we in Nieuw-Zeeland de beschikking over een campervan van Wendekreisen. Hierdoor hadden we enkel de kosten voor een plek op de camping. Daarnaast hebben we verschillende tours gedaan zoals de Ha Giang Loop in Vietnam, en de expeditie van El Nido naar Coron met Buhay Isla Ecotours. Tijdens deze tours waren de overnachtingen inbegrepen. Deze kosten zie je dan ook niet terug onder de categorie accommodatie.

Ben je benieuwd naar alle hostels, hotels, campings en guesthouses waar we hebben overnacht tijdens onze reis van 354 dagen?

Check dan het volgende artikel waar je ze allemaal kan vinden!

Activiteit

Wanneer je op reis gaat is het natuurlijk niet de bedoeling dat je de hele dag met de gordijnen dicht in je hotelkamer gaat zitten. Je wil natuurlijk wat zien op de bestemming waar je bent. Dit kan op allerlei manieren en deze hebben wij allemaal onder de noemer activiteit gestopt. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van een museum, tempel of een waterval. Deze activiteiten zijn over het algemeen vrij goedkoop. Het kan echter ook een tour zijn, of zelfs een meerdaagse tour. Zo hebben we onder andere met Noble Tours Australia een erg leuke dagtour gedaan in de omgeving van Coober Pedy en hebben we de Bromo vulkaan bezocht op Java met Cheapbromo. Een voorbeeld van een meerdaagse tours is de Lan Ha Bay cruis met Indochine Cruise. Tenslotte hebben we meerdere keren een cooking class of foodtour gedaan, zoals in de Ella Spice Garden Cooking Lesson in Sri Lanka en in de Streetfood Tour in Hanoi in Vietnam. Hierdoor maakten we wel kosten voor een activiteit, maar zat er natuurlijk wel eten bij inbegrepen.

Eten/Drinken

Op reis gaan doe je om verschillende redenen, maar het eten is zeker een van deze redenen. Overal ter wereld zijn er nog onontdekte lokale gerechten die heerlijk zijn om eens te proberen, en vooral in Azië. Eten en drinken is daarom ook een belangrijke kostenpost op reis. Het voordeel van van deze categorie is dat je zelf in de hand hebt hoeveel geld je hier aan uit wil geven. Zo hebben we in het begin van onze reis regelmatig zelf ons eten klaargemaakt of later in Azië hebben we genoten van het streetfood. Natuurlijk kan je ook uitgebreid uit eten gaan in een mooi restaurant. Deze categorie is dan ook voornamelijk gevuld met de lunch en het diner. We hebben gedurende de reis heel veel overnachtingen gehad waarbij het ontbijt zat inbegrepen, dus deze kosten zie je hier niet terug.

Kleding wassen

Een aparte categorie in de kosten van onze wereldreis hebben we gegeven aan het wassen van onze kleding. Omdat je maar beperkte ruimte in je backpack hebt nemen wij voor ongeveer een week aan ondergoed mee. Dit is dan ook altijd het signaal om de was te doen. We doen dan ook ongeveer 1 keer per week de was. Daar zijn over het algemeen 2 opties voor. Je kan naar een wasserette gaan en daar zelf je kleding wassen, wat gebruikelijk is in landen als Australië en Nieuw-Zeeland. Daarnaast ken je de was ook laten doen doen een kleine wasserette, iets wat heel gebruikelijk is in Zuidoost-Azië. Omdat deze kosten regelmatig terugkeren hebben we hier een aparte categorie voor gemaakt.

In Azië krijg je de gewassen kleding meestal netjes in het plastic verpakt terug
Overig

De categorie “overig” bevat allerlei kosten die niet goed in in een andere categorie vallen. We zijn hier zeer consequent in geweest en in alle landen daarom de volgende kosten onder de categorie overig laten vallen:

Een lokale simkaart, zoals jullie weten kopen wij in ieder land een lokale simkaart. Omdat deze kosten terug blijven komen wilden wij deze niet onder “Souvenirs/Aankopen” laten vallen.

– Visum. Als je wat langer in bepaalde landen wil blijven moet je een visum kopen. Dit geld overigens niet voor alle landen. In Sri Lanka, Nieuw-Zeeland en Australië hebben we bijvoorbeeld geen visum aan hoeven te schaffen. In landen als Indonesië, Thailand en Vietnam bijvoorbeeld wel. Ook deze kosten hebben we meegenomen in deze categorie

– Ook dokterskosten hebben we meegenomen in overig. Denk hierbij aan een bezoek bij een dokter, medicijnen of gewoon wat paracetamol. Dit zijn geen boodschappen die onder de noemer eten en drinken vallen maar zijn wel belangrijke kosten om mee te nemen.

– Tenslotte zitten de kosten voor een bezoek aan de kapper en bijvoorbeeld een massage ook in deze categorie.

Souvenirs/Aankopen

De categorie souvenirs/aankopen spreekt eigenlijk ook wel voor zich in de kosten voor onze wereldreis. Dit zijn aankopen van fysieke producten. Dit zijn dus onder andere de verschillende souvenirs die we tijdens onze reis hebben gekocht. Daarnaast hebben we tijdens onze reis ook regelmatig nieuwe kleren moeten kopen, zoals t-shirts, een zwembroek, regenponcho’s en nieuwe broeken. Ook zitten in deze kosten praktische aankopen zoals een poetsdoek, een usb-kabel, een baardtrimmer en een borsteltje. Daarnaast zitten ook toiletartikelen in deze categorie zoals shampoo, douchegel of zonnebrandcrème.

Vervoer

De laatste categorie is niet de minste. Vervoer is namelijk tijdens het reizen een enorme kostenpost. Denk alleen al aan het feit dat we tijdens de hele reis maar liefst 25 keer (!) in een vliegtuig hebben gezeten. Vliegen is nou eenmaal nog altijd niet goedkoop, dus dit is een belangrijke kostenpost. Daarnaast hebben we in Nieuw-Zeeland een camper gehuurd bij Wendekreisen, in Australië zijn we met de bus van Greyhound op pad gegaan en hebben we ook nog een auto gehuurd. Tel daar ook nog eens de talloze trein- en busritten bij op in landen als Vietnam, Indonesië Thailand en de Filipijnen. Tenslotte hebben we in Sri Lanka ook nog eens 28 dagen lang met een tuktuk van Tuktukrental rondgereden. Dit zie je dus allemaal terug in de categorie vervoer.

Landen

Nu we de verschillende categorieën hebben doorgenomen gaan we stap voor stap de verschillende landen kort doornemen. Gedurende onze reis hebben we namelijk al uitgebreide overzichten geplaatst van de kosten per land. Een uitgebreid verslag per land kan je dus teruglezen in deze artikelen. In dit artikel nemen we nog even kort alle landen door om vervolgens tot een totaaloverzicht te komen.

Singapore (6 dagen)

Onze reis zijn we begonnen in Singapore. Op 8 maart 2023 zijn we vanuit Amsterdam vertrokken en op 13 maart 2023 zijn we doorgevlogen naar Nieuw-Zeeland, waarmee we dus op een totaal van 6 dagen in Singapore komen. Je kan dus eigenlijk wel zeggen dat we onze reis begonnen zijn met een citytrip naar Singapore. De meeste kosten hebben we hier gemaakt voor het vervoer. Dat komt natuurlijk door de vliegtickets. Om te overnachten is Singapore ook een hele dure stad, we hadden hier namelijk een piepkleine kamer voor 4 nachten en betaalden hier maar liefst €260 voor. Gelukkig zijn er veel gratis bezienswaardigheden in Singapore en kan je in de hawker centres goedkoop eten. Hierdoor zijn we toch nog mooi op een totaal van €1470 gekomen.

Als je wil weten wat we voor dit geld allemaal gedaan hebben moet je zeker eens het reisverslag teruglezen van onze 6 dagen in Singapore.


Een uitgebreid verslag van onze kosten in Singapore kan je hier terugvinden.

Nieuw-Zeeland (47 dagen)

Na Singapore hebben we we bijna 7 weken doorgebracht in Nieuw-Zeeland. De eerste 24 dagen in Nieuw-Zeeland hebben we doorgebracht op het Zuidereiland waarvan we 23 dagen een campervan hebben gehad. Dat betekent dus automatisch dat we 23 dagen op het Noordereiland hebben doorgebracht. De meeste kosten hebben we daar gemaakt aan het vervoer, in totaal €5389,26. Dat komt vooral door de huur van de campervan en de huurauto, en natuurlijk de benzine. Daarnaast hebben we €2496,59 uitgegeven aan de accommodaties, voornamelijk Airbnb’s en campings.

Aan eten en drinken hebben we daarnaast ook €1903,24 uitgegeven. We betaalden uiteindelijk €119,51 per persoon per dag. Nieuw-Zeeland was dus zeker een dure start van onze wereldreis en drukte flink op de kosten, maar gelukkig hadden we hier van tevoren al rekening mee gehouden.

Als je wil weten wat we voor dit geld allemaal gedaan hebben moet je zeker eens een van de reisverslagen teruglezen van onze 47 dagen in Nieuw-Zeeland.


Een uitgebreid verslag van onze kosten in Nieuw-Zeeland kan je hier terugvinden.

Australië (68 dagen)

In Australië ging het al een stap beter met de kosten. We verbleven hier maar liefst 68 dagen, dus bijna 10 weken. Vooral op het vervoer hebben we hier heel veel geld bespaard. We hebben ongeveer 7 weken met de Greyhound Australia bus gereisd, en 3 weken met een huurauto. Hierdoor zijn we maar €23,19 per persoon per dag kwijt geweest aan het vervoer. Accommodaties waren dan wel weer water duurder dan in Nieuw-Zeeland. We hebben hier in Australië in totaal €5.110,75 aan uitgegeven. Dat is ongeveer een derde van onze totale uitgaven voor dit land.

Ook aan het eten en drinken hebben we hier meer geld uitgegeven. In totaal hebben we €3163,31 uitgegeven voor 68 dagen. In totaal hebben we €14.225,87 uitgegeven voor bijna 10 weken Australië. Dat is €104,60 per persoon per dag voor dit land. Aan het einde van onze reis door Australië waren we inmiddels bijna 4 maanden onderweg. Vanaf dat moment gingen we door naar Zuid-Oost Azië en werd het tijd om de gemiddelde kosten per persoon voor onze wereldreis naar beneden te gaan krijgen.

Als je wil weten wat we voor dit geld allemaal gedaan hebben moet je zeker eens een van de reisverslagen teruglezen van onze 68 dagen in Australië.


Een uitgebreid verslag van onze kosten in Australië kan je hier terugvinden.

Indonesië (49 dagen)

De eerste bestemming in Zuid-Oost Azië was Indonesië. Hier hebben we maar liefst 7 weken verbleven. Zoals we verwacht hadden liggen de prijzen in dit gedeelte van de wereld een stuk lager. We hebben hierdoor beduidend minder geld uitgegeven dan de voorgaande 4 maanden. Zo betaalden we maar €14,17 per persoon per dag voor het vervoer. Daarnaast hebben we in Indonesië ongeveer €40 per overnachting betaald. Ook dat scheelt dus veel. Daarnaast is het eten er een stuk goedkoper. We betaalden namelijk ongeveer €16 per persoon per dag. Dit is voor zowel het ontbijt, lunch als avondeten. Na 49 dagen kwamen we daarom uit op €5.889,39 voor Indonesië, wat net iets meer is dan €60 per persoon per dag.

Als je wil weten wat we voor dit geld allemaal gedaan hebben moet je zeker eens een van de reisverslagen teruglezen van onze 49 dagen in Indonesië.


Een uitgebreid verslag van onze kosten in Indonesië kan je hier terugvinden.

Vietnam (51 dagen)

Na 7 weken Indonesië zijn we doorgereisd naar Vietnam. Dit was voor ons het goedkoopste land van onze hele wereldreis. In totaal verbleven we 51 dagen in Vietnam, iets meer dan 7 weken dus. Het meeste geld hebben we hier uitgegeven aan de activiteiten. We hebben hier maar liefst €1918,18 aan uitgegeven. Dat is bijna een derde van onze totale kosten in Vietnam. Vooral de tour naar de Mekong Delta en de Indochine Cruise door Lan Ha Bay heeft hier aan bijgedragen. De overnachtingen waren daarentegen erg goedkoop.

We hebben ongeveer €26 betaald per overnachting, en vaak zat hier het ontbijt bij inbegrepen. Hierdoor hebben we ook maar €12 per persoon per dag uitgegeven aan het eten en drinken. Vietnam was dus echt de goedkoopste bestemming tijdens onze reis. Voor dit land hoefden we dus maar €6.015,36 op te tellen bij onze totale kosten voor onze wereldreis. Dat was dus €58,97 per persoon per dag. We hadden inmiddels onze richtlijn gezet op €60 per persoon per dag, dus in Vietnam hadden we dit mooi gehaald.

Als je wil weten wat we voor dit geld allemaal gedaan hebben moet je zeker eens een van de reisverslagen teruglezen van onze 51 dagen in Vietnam.


Een uitgebreid verslag van onze kosten in Vietnam kan je hier terugvinden.

Thailand (57 dagen)

Na Vietnam zijn we naar Thailand gegaan. Hier zijn we 2 weken met onze vriend Tom op pad gegaan, en de resterende 6 weken gewoon met zijn tweeën. Thailand is een enorm populaire bestemming voor backpackers en dat komt mede door de prijzen. De hoogste kostenpost waren de overnachtingen, al hebben we hier ook maar gemiddeld €48,90 voor betaald per nacht voor twee personen. Ook eten en drinken was met €17,19 per persoon per dag niet duur te noemen. Aan het vervoer hebben we in totaal €1299,08 uitgegeven. Daar zitten zowel scooters, boottochten, bussen en een aantal vluchten bij inbegrepen.

Activiteiten zijn gelukkig niet duur in Thailand. Er zijn veel bezienswaardigheden die je op eigen gelegenheid kan bezoeken en die daarnaast ook nog eens vrij goedkoop zijn. De €60 per persoon per dag hebben we niet gehaald, maar met €62,97 per persoon per dag kwamen we heel aardig in de buurt. Na Thailand telden we dus weer €7.178,86 op bij de totale kosten van onze wereldreis. Na Thailand waren we inmiddels al 32 weken onderweg en zaten we achteraf gezien al ruim over de helft van onze wereldreis.

Als je wil weten wat we voor dit geld allemaal gedaan hebben moet je zeker eens een van de reisverslagen teruglezen van onze 57 dagen in Thailand


Een uitgebreid verslag van onze kosten in Thailand kan je hier terugvinden.

Filipijnen (42 dagen)

Aan het einde van 2023 zijn we vanuit Thailand doorgereisd naar de Filipijnen. In totaal zijn we 6 weken in dit prachtige land verbleven. De Filipijnen vonden we relatief duur ten opzichte van de eerder bezochte landen in Zuid-Oost Azië. We betaalden in de Filipijnen het meeste aan de accommodaties. Toch was dit met €23,65 per persoon per dag goedkoper dan in Thailand. De kosten voor het vervoer waren echter wel heel hoog. Je ontkomt er in de Filipijnen dan ook nog aan om verschillende vluchten en boten te nemen tussen de verschillende eilanden. Dit heeft ervoor gezorgd dat we hier in totaal €1.4919,09 aan hebben uitgegeven.

Omdat veel van de bezienswaardigheden op het water zijn ontkom je er ook niet aan om verschillende boottochten te maken. De activiteiten waren met een totaal van €1.273,83 dan ook aan de hoge kant. In totaal hebben we in de Filipijnen €6.268,77 uitgegeven, wat neerkomt op €74,63 per persoon per dag. Dat is beduidend meer dan in Thailand, Vietnam en Indonesië.

Als je wil weten wat we voor dit geld allemaal gedaan hebben moet je zeker eens een van de reisverslagen teruglezen van onze 42 dagen in de Filipijnen


Een uitgebreid verslag van onze kosten in de Filipijnen kan je hier terugvinden.

Maleisië (5 dagen)

Na onze 6 weken in de Filipijnen hebben we begin 2024 een tussenstop van een paar dagen gemaakt in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Dit kan je vergelijken met de eerste dagen van onze reis waarbij we in Singapore verbleven. Het voordeel is echter dat Kuala Lumpur beduidend goedkoper is dan Singapore. Zo vonden we een erg mooi hotel met zwembad in de stad voor maar €188,20.

Het eten en drinken had goedkoper gekund, maar voor de verjaardag van Judith zijn we in het Hard Rock Café gaan eten, wat erg prijzig was. Toch hebben we de kosten van het eten en drinken nog op €165,37 kunnen houden doordat de andere maaltijden beduidend goedkoper waren. Vanwege de korte tijd hebben we ook maar 1 simkaart gekocht en hebben we ook onze kleding niet laten wassen. In het vervoer van €338,50 zitten de vliegtickets vanuit de Filipijnen en de verschillende taxiritten die we hebben gemaakt. Een totaal van €836,05 met €83,91 vinden wij helemaal niet slecht voor een korte citytrip in Kuala Lumpur.

Als je wil weten wat we voor dit geld allemaal gedaan hebben moet je zeker het reisverslag teruglezen van onze 5 dagen in Kuala Lumpur, Maleisië


Een uitgebreid verslag van onze kosten in Kuala Lumpur, Maleisië kan je hier terugvinden.

Sri Lanka (29 dagen)

Na Kuala Lumpur zijn we doorgevlogen naar Sri Lanka, waar we iets langer dan 4 weken hebben verbleven. Zonder visum mag je hier 30 dagen verblijven en dat leek ons voldoende. In Sri Lanka kwamen we weer een stuk dichter bij ons doel van €60 per persoon per dag. De accommodaties hebben ons het meest gekost, maar toch sliepen we voor gemiddeld ongeveer €42 per nacht vaak in uitstekende hotels. Hier zat regelmatig een enorm uitgebreid ontbijt bij inbegrepen. Daardoor hebben we de kosten voor het eten en drinken erg laag kunnen houden. In totaal hebben we hier €871,33 voor betaald, dat is €15 per persoon per dag.

Het vervoer was mede dankzij het huren van onze tuktuk bij Tuktuk rental een aardige kostenpost van in totaal €896,72, maar hier zit ook de vlucht vanuit Kuala Lumpur bij inbegrepen. Aan activiteiten hebben we weinig uitgegeven met gemiddeld €8 per persoon per dag. In totaal hebben we €3.657,73 uitgegeven in Sri Lanka, wat neerkomt op €63,06 per persoon per dag. Niet verkeerd voor de kosten van onze wereldreis dus vinden we zelf!

Als je wil weten wat we voor dit geld allemaal gedaan hebben moet je zeker een van de reisverslagen teruglezen van onze 29 dagen in Sri Lanka


Een uitgebreid verslag van onze kosten in Sri Lanka kan je hier terugvinden.

Dubai (4 dagen)

Als tussenstop naar huis vanuit Sri Lanka zijn we nog een aantal dagen naar Dubai geweest. Na Singapore en Kuala Lumpur dus nog even een citytrip in de Verenigde Arabische Emiraten van 5 dagen. Zoals we al verwacht hadden was dit wel een erg prijzige tussenstop. We moeten wel eerlijk zijn dat dit ook komt doordat hier zowel de vlucht van Sri Lanka naar Dubai, als de vlucht van Dubai naar Brussel in verwerkt zit. Tel daar een aantal dure taxiritten bij op en je komt op het bedrag van €1.476,31.

Ook het eten en drinken is niet goedkoop in Dubai, al betaalden we uiteindelijk maar €285,97. We hebben dan ook niet overdreven luxe gegeten. Ons verblijf was ook niet overdreven luxe, maar daar waren we uiteindelijk toch ook €522,18 voor kwijt. Gelukkig hebben we geen activiteiten gedaan die ons iets gekost hebben. Daarmee kwamen de kosten van onze wereldreis dus uit op €2.315,21 in Dubai.

Als je wil weten wat we voor dit geld allemaal gedaan hebben moet je zeker het reisverslag teruglezen van onze 5 dagen in Dubai


Een uitgebreid verslag van onze kosten in Dubai kan je hier terugvinden.

Totaaloverzicht

Uiteindelijk komen we dan aan bij het totaaloverzicht van de kosten van onze volledige wereldreis. Hier zijn alle kosten in meegenomen die we de hele reis hebben gemaakt. Het is dus letterlijk een opsomming van de kosten van alle landen bij elkaar die je hiervoor hebt gelezen. We zijn daarmee uitgekomen op een eindbedrag van €59.094,79. Dat is een enorm bedrag, waar we voorafgaan aan onze reis stiekem wel een beetje rekening mee hadden gehouden. Met een gemiddelde van €83,47 per persoon per dag lag dit wel een stuk hoger dan we hadden gehoopt. Onze 4 maanden die we in Nieuw-Zeeland en Australië hebben doorgebracht hebben dit gemiddelde dan ook flink omhoog getrokken.

Als we naar de verschillende categorieën gaan kijken zie je dat we het meeste geld hebben uitgegeven aan accommodaties (€17.739,18) en vervoer (€17.305,18). Dit is niet zo vreemd. We hadden er voor gekozen om altijd in een privékamer te slapen en hebben regelmatig best hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van deze accommodaties. Met een gemiddelde van €25,06 per persoon per dag vinden we dit nog steeds niet gek. Het vervoer is mede zo hoog uitgevallen door de 25 (!) vluchten die we tijdens de reis hebben moeten nemen. Tenslotte hebben we €12.602,21 uitgegeven aan eten en drinken (€17,80 per persoon per dag) en €8.835,59 aan activiteiten (€12,48 per persoon per dag).

Inkomsten website

Als afsluiting willen we ook in dit totaaloverzicht nogmaals een belangrijke kanttekening plaatsen. Deze website is namelijk niet alleen een hobby, maar ook een beetje ons werk tijdens een reis. We gaan namelijk regelmatig leuke samenwerkingen aan met bedrijven. Dit heeft ons gedurende de reis in totaal 37 samenwerkingen opgeleverd met allerlei bedrijven. Deze samenwerkingen hebben ons in totaal bijna €5.500 bespaard gedurende de hele reis.

Dit komt ons niet aanwaaien, want we moeten hier natuurlijk wel iets voor doen. Zo schrijven we artikelen, plaatsen we posts en stories op social media en maken we soms ook op aanvraag foto’s en video’s. We hebben er wel voor gekozen om deze kosten allemaal mee te nemen in het totaaloverzicht. We willen namelijk graag laten zien wat deze reis gekost heeft, en niet persé wat wij ervoor hebben betaald. De genoemde besparingen moet je dan ook nog van de totale kosten afhalen. Het totaaloverzicht zoals je hieronder ziet geeft dan ook perfect alle kosten weer voor onze volledige reis van 354 dagen vanaf het moment dat we op Schiphol vertrokken tot onze aankomst op het station van Essen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.