ArtikelenAziëKostenoverzichtenSri Lanka

De kosten van onze 29 dagen in Sri Lanka

Nu onze reis er op zit is het de hoogste tijd om de kosten van onze reis door Sri Lanka op een rijtje te zetten. Dit hebben we gedurende onze reis in ieder land gedaan en daarom kan je onze website overzichten vinden van de kosten van ons verblijf in Singapore, onze 47 dagen in Nieuw-Zeeland, de 68 prachtige dagen in Australië, onze 49 dagen in Indonesië, de 51 dagen in Vietnam, de 57 dagen in Thailand en de kosten van onze 42 dagen in de Filipijnen. Na 5 dagen in Kuala Lumpur zijn we met Sri Lanka zijn we aangekomen in een van de laatste landen van onze wereldreis. We hoopten hier beduidend minder uit te geven dan in de Filipijnen, en ik kan alvast verklappen dat dat zeker is gelukt. In dit artikel vertellen we je precies hoeveel we hebben uitgegeven en wat we allemaal met dit geld hebben gedaan.

Uitgave per categorie

Ook in dit overzicht van onze kosten in Sri Lanka willen we nog maar eens aangeven dat wij het handig vinden om een app te gebruiken om onze kosten tijdens de reis bij te houden. Wij gebruiken hiervoor de app Trail Wallet. maar helaas is deze app niet meer te downloaden. Wij vinden het het opsplitsen in verschillende categorieën en het exporteren naar Excel grote voordelen van deze app. Dit geeft me namelijk de mogelijkheid om in een uitgebreid bestand alles bijhouden. Zo kan ik iedere dag zien wat de stand van zaken is. De richtlijn was namelijk om ongeveer €60 per persoon per dag uit te geven.

We beginnen weer bij de kosten per categorie, maar ook deze kaar moeten we hier een kleine opmerking bij palatsen. Deze website is namelijk ook een beetje ons werk tijdens de reis. Zo gaan we namelijk regelmatig leuke samenwerkingen aan met bedrijven. Ook in Sri Lanka hebben we dit kunnen doen. Denk nu niet dat we iets gratis krijgen, want we moeten hier natuurlijk wel iets voor doen. Zo schrijven we artikelen, plaatsen we posts en stories op social media en maken we soms ook op aanvraag foto’s en video’s. Deze kosten hebben we wel verwerkt in het overzicht, maar hebben wij dus niet zelf hoeven te maken.

Accommodaties

In Sri Lanka hebben we het meeste geld uitgegeven aan de accommodaties. Zoals we altijd aangeven slapen we niet in hostels en kiezen we ook niet altijd voor de goedkoopste overnachtingen. Het is echter zeker niet zo dat we hele luxe verblijven hebben gehad in Sri Lanka. De kunst is altijd om voor een lage prijs een goed verblijf te vinden. Dat is ons in Sri Lanka gelukkig een aantal keer goed gelukt. In totaal hebben we €1.234,18 uitgegeven aan onze overnachtingen. De gemiddelde prijs was hiervan €42,56 voor twee personen. Hierbij zat bijna overal het ontbijt bij inbegrepen. De goedkoopste overnachting was bij het Ceylon Resort Wilpattu waar we maar €29 betaalden voor 2 personen, maar dit was dan ook wel te merken. De duurste overnachtingen waren bij het La Grande Villa in Nuwara Eliya, maar daar hadden we onszelf dan ook verwend met een kamer met een jacuzzi.

Vervoer

Het vervoer was hierna de grootste kostenpost met in totaal €896,72 Zoals al eerder aangegeven hebben we 4 weken lang met een tuktuk van Tuktuk Rental rondgereden. Dit is niet de goedkoopste optie, maar het heeft wel enorm veel voordelen. Zo ben je enorm flexibel en heb je ook op je bestemming altijd vervoer om bezienswaardigheden te bezoeken of om ergens iets te gaan eten of drinken. We betaalden hiervoor in totaal €621,29 voor 28 dagen. Hier zit ook de huur van een koelbox en bluetooth speaker bij inbegrepen. Dat is dus iets meer dan €22 per dag. Let er wel op dat hij niet bepaald zuinig is, want in totaal hebben we 12 keer moeten tanken. En volle tank koste ons ongeveer €5, en in totaal hebben we dus €56,38 betaald aan de benzine. Daarnaast hebben we ook nog een paar keer een taxi moeten nemen.

Eten en drinken

Na de accommodaties en het vervoer hebben we het meeste geld uitgegeven aan eten en drinken. De totale kosten hiervoor waren €871,33, wat neerkomt op €15 per persoon per dag. Wij vinden dit nog best weinig, en dat komt omdat we bijna overal het ontbijt inbegrepen hadden bij ons verblijf. We hebben dus niet vaak kosten hoeven te maken voor het ontbijt. Daarnaast was het ontbijt vaak zo uitgebreid dat we zeker in de ochtend nauwelijks een tussendoortje hoefden te nemen, of soms zelfs de lunch hebben overgeslagen. Als we met de tuktuk onderweg waren kozen we er ook regelmatig voor om bij een bakkerijtje wat te halen. Hier had je dan al snel 2 hartige broodjes, 2 zoete broodjes en 2 drankjes voor ongeveer €3. Tenslotte moeten we zeggen dat de maaltijden in populaire bestemmingen zoals Ella of Hiriketiya vaak duurder zijn dan in bijvoorbeeld Anuradhapura. We betaalden gemiddeld dan ook €14,25 voor een avondmaaltijd voor twee personen.

Activiteiten

De laatste kostenpost waren de activiteiten. In tegenstelling tot andere landen in Azië hebben we hier veel minder geld aan uitgegeven. Sri Lanka is namelijk een land dat je heel makkelijk zelf kan ontdekken, en zeker met je eigen tuktuk. Met onze tuktuk hebben we bijvoorbeeld een aantal tempels bezocht, waarvoor we ongeveer €5 per persoon toegang moesten betalen. Ook de beklimming van de Pidurangula koste ons maar €6. Toch kom je er niet altijd onder uit. Zo hebben we in Wilpattu National Park en in Udawalawe National Park een safari gedaan. Inclusief toegang tot het park betaal je hier toch ook al snel minimaal €100 voor kwijt. Dat hakt er natuurlijk we flink in. Een gids meenemen is natuurlijk toch al een duurdere optie, maar soms is het wel beter. Zo hadden we in Anuradhapura gids Amara die ons een hele dag mee op pad nam. Dit koste ons weliswaar €70, maar hij heeft ons dingen laten zien dien we anders nooit hadden gezien.

Het totaaloverizcht van de kosten voor 29 dagen Sri Lanka per categorie
Gemiddelde kosten per persoon per dag

Net als iedere keer sluiten we het artikel af met de gemiddelde koste per persoon per dag. Al vroeg in onze reis hadden we onze richtlijn voor de kosten opgehoogd naar €60 per persoon per dag. De kosten in Sri Lanka zijn uitgekomen op €63,06 per persoon per dag. Dat vinden wij dus helemaal niet zo verkeerd.

Zoals je hebt kunnen lezen zitten de kosten vooral in de accommodaties en het vervoer. Als je dus goedkoper op reis wilt is een tuktuk misschien niet de beste optie en zijn er ook genoeg goedkopere overnachtingen te vinden. Om op de activiteiten te besparen kan je bijvoorbeeld ook een safari minder doen. Zoals je kan zien hebben we minder geld uitgegeven aan kleding wassen en andere aankopen. De overige kosten zaten vooral in de visums die ons €96,40 hebben gekost en twee simkaarten voor €11.

In ieder kostenoverzicht willen we duidelijk maken dat onze manier van reizen absoluut niet de goedkoopste is. Onze manier van reizen is niet heilig en misschien ook wel niet jouw favoriete manier om dit land te ontdekken. Dit artikel is dan ook vooral bedoeld om een goed beeld te geven van de kosten van onze manier van reizen. Er valt hier dan ook best nog wel wat geld op te besparen. Toch hopen we met dit overzicht een duidelijk en realistisch beeld te geven wat 29 dagen in Sri Lanka n ons gekost hebben. Misschien kan het jou ook wel helpen om je budget samen te stellen voor dit prachtige land.

Als je nou precies wil weten wat we voor dit geld allemaal hebben gedaan dan moet je onze reisverslagen over Sri Lanka eens lezen. Op die manier kan je zelf beoordelen of je de door ons gemaakte kosten de moeite waard vindt. Wij vonden het in ieder geval iedere roepia waard!

De gemiddelde kosten per persoon per dag voor 29 dagen Sri Lanka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.