ArtikelenAustraliëOceanië

Met de bus van Greyhound Australia door Australië

In Nieuw-Zeeland hebben we meer dan 3 weken gebruik gemaakt van een campervan van Wendekreisen. Daarna hebben we 18 dagen met een huurauto van Rentalcars247 rondgereden. In Australië begon het echte werk want daar hebben we rondgereisd met de bus van Greyhound Australia. Hoe dit in zijn werk gaat en hoe ons dit is bevallen lees je in het onderstaande artikel.

Greyhound Australia

Greyhound Australia heeft het grootste busnetwerk van heel Australië. Het bedrijf is in 1905 ontstaan als de AA Withers Bus Company. Hiermee is het een van de oudste busmaatschappijen ter wereld. Na een aantal naamsveranderingen en overnames ontstond in 2004 het bedrijf zoals het nu bekend is. De originele bus waarmee het allemaal begon had een ouderwetse en kenmerkende Ford Greyhound radiator dop dat inmiddels een bekend symbool is voor de busmaatschappij.

Tegenwoordig brengt de bus passagiers naar meer dan 180 stops over het hele land. Deze stops bevinden zich op alle staten en gebieden op het vaste land van Australië. Alle bussen beschikken over USB aansluitingen om je apparatuur tijdens de reis mee op te laden. Daarnaast hebben een groot aantal bussen WiFi aan boord. Greyhound beschikt daarnaast over een aantal flexibele travel passes waarmee je heel flexibel over verschillende routes kan reizen.

National Whimit Travel Pass

Greyhound Australia biedt de mogelijkheid aan om losse tickets te kopen om je van de ene plaats naar de andere te brengen. Wat voor toeristen echter interessant is zijn de zogenaamde National Whimit Travel Passes. Volgens het bedrijf is er in Australië geen andere optie om zo flexibel te reizen door het land. Met de National Whimit Travel Pass kan je namelijk onbeperkt gebruik maken van van het volledige netwerk, ongeacht welke richting je op gaat. Je hebt dus een ongelimiteerd aantal kilometers, en trips tot je beschikking. Eigenlijk heb je hier dus te maken met een een hop on hop off bus, maar dan door het hele land. Deze formule kan je vergelijken met Peru Hop, waarover we al eens eerder een artikel hebben geschreven.

Er zijn verschillende varianten te krijgen. Deze hebben allemaal een eigen maximaal aantal dagen waarmee je gebruik kan maken van het netwerk. Zo is er er een pass voor 15 dagen ($369 = +/- €227,50), 30 dagen ($465 = +/- €285), 60 dagen ($529 = +/- €325), 90 dagen ($665 = +/- €410) of zelfs 120 dagen ($789 = +/- €485). De ritten die je wil maken kan je na aanschaf van een pass via de website boeken. Zodra je rit geboekt is kan je daarna ook nog een stoel uitkiezen. Mocht je gedurende je reis er achter komen dat je langer wil reizen dan is het daarnaast ook mogelijk om extra dagen bij te boeken.

De National Whimit Pass is overigens niet de enige travel pass die Greyhound Australia aanbiedt. Zo kan je ook de East Coast Whimit Passes aanschaffen. Deze gaat echter alleen langs de oostkust van Cairns tot Melbourne. De kans is echter aanwezig dat dit voldoende zal zijn als je alleen dat gebied aandoet. De Commuter Passes is niet interessant aangezien die alleen geschikt is voor woon-werk verkeer.

Het volledige netwerk waarover je kan reizen met de National Whimit Travel Pass van Greyhound Australia
Onze ervaring

Tijdens onze 68 dagen in Australië hebben we vanaf Adelaide tot Darwin en van Cairns tot Melbourne 44 dagen lang gebruik gemaakt van de bussen van Greyhound Australia. In totaal hebben we 14 keer in de bus gezeten en meer dan 6500 kilometer afgelegd. De ritten varieerden van nog geen 2 uur tot een enkele rit van meer dan 15 uur. Daarvan waren er 3 nachtbussen waar we dan in de ochtend aankwamen.

We zijn erg te spreken over de busdienst van Greyhound Australia. Het online inchecken en boeken van de zitplaatsen vonden wij erg makkelijk. Met de kaart op de website was het makkelijk om ritten te plannen en ze online vast te leggen. Eigenlijk hebben we twee routes afgelegd en deze verschilden best van elkaar.

Van Adelaide naar Darwin ervaarden wij minder drukte in de bussen. Hierdoor had je regelmatig veel meer plek om te zitten of zelfs een beetje te liggen. Daarnaast merkten we dat er hier ook veel meer gebruik gemaakt werd door de lokale bevolking. De bussen leken hier wel wat ouder en door de afgelegen plekken had je er geen wifi. Hier hebben we wel de mooiste ritten gemaakt met prachtige uitzichten, leuke chauffeurs en een paar hele bijzondere tussenstops.

Aan de oostkust van Cairns tot Melbourne werd er veel meer gebruik gemaakt door backpacker. De bussen zaten dan ook een heel stuk voller en de gebruikers waren een stuk jonger. De ritten waren hier ook korter. De bussen waren wel wat nieuwer en voorzien van wifi die vaak goed werkte.

Als je met een beperkt budget rond wil reizen door Australië dan vinden wij Greyhound Australia een geweldige optie. Voor onze route zou je aan een 60 dagen pas voldoende hebben en met 14 ritten ongeveer €23 per persoon per rit betalen. Dit vinden wij een prima score. We vonden de (meeste) bussen erg comfortabel. Zelfs tijdens de nachtritten hebben we wonderbaarlijk genoeg best nog wat kunnen slapen. Helaas werkte niet overal de wifi even goed en kwam het regelmatig voor dat de USB aansluitingen ook niet werkten. De meeste buschauffeurs waren erg vriendelijk en er werden voldoende tussenstops gemaakt om even de benen te strekken en iets te eten en/of te drinken. We zouden het zo weer doen!

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geraakt over de buspassen van Greyhound Australia?

Bestel je pas dan hier!


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen

2 gedachten over “Met de bus van Greyhound Australia door Australië

  • Mijn naam is Romeo, als ik jullie verhaal leest dan lijk mij dit een ideaal vervoer om zo’n bus
    pass aan te vragen ,wan ik ben van plan in feb.2024 naar austalié te reizen.ik ben op zoek naar meer informatie ,waar kan ik zo’n bus pass aanvragen bij wie moet ik zijn.

    Beantwoorden
    • Hoi Romeo, leuk om te lezen dat ons artikel je geholpen heeft bij het plannen van jouw reis. De buspassen van Greyhound Australia kan je gewoon via de website van Greyhound Australia boeken via de DEZE LINK

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.