ArtikelenReisliteratuur

Reisliteratuur: Mythische autotochten in de wereld van Lonely Planet.

Deze keer bespreken we het boek Mythische autotochten in de wereld van Lonely Planet. Dit boek valt duidelijk in de categorie informatieve boeken en is een echt inspiratieboek. Je kan dit boek misschien wel het beste vergelijken met het eerder besproken FIJN WEEKEND van de ANWB. Het is een inspirerend boek vol autoroutes aangevuld met nuttige informatie en prachtige foto’s. Het is een flink zwaar boek met maar liefst 328 pagina’s, en in dit artikel vertellen we je precies wat je van dit boek kan verwachten.

De stijlvolle hardcover van het boek Mythische autotochten in de wereld van Lonely Planet.
Hoofdstukken

Wanneer je een van de eerste pagina’s open slaat zal je direct opvallen hoe het boek is ingedeeld. De hoofdstukken zijn heel simpel verdeeld over de verschillende werelddelen en bevat in totaal 50 verschillende autoroutes.

1. Afrika & het Midden-Oosten. Hier vind je 6 autoroutes waaronder routes door Zambia, Botswana, Marokko en Zuid-Afrika

2. Noord- en Zuid-Amerika. Wil je een autoreis maken door de Verenigde Staten, Canada, Bolivia, Brazilië, Chili, Argentinië, of Cuba dan kan je kiezen uit 17 verschillende routes.

3. Azie. Deze 5 routes brengt je naar Bhutan, India, Vietnam, Nepal en Zuid-Korea.

4. Europa. De 14 Europese routes brengen je onder andere naar landen als Ierland, Frankrijk en Duitsland, maar ook onbekende bestemmingen als de Baltische staten en Slowakije.

5. Oceanië. In dit hoofdstuk vind je 8 routes door Australië en Nieuw Zeeland.

Bij de inhoudsopgave valt de duidelijke indeling je direct op.
Indeling van de hoofdstukken

Net zoals bij eerdere besprekingen van reisliteratuur zoals FIJN WEEKEND van de ANWB en Trotter Reizen ben ik een grote liefhebber van een duidelijke indeling van de hoofdstukken. Op die manier kan je namelijk makkelijk de gewenste informatie vinden bij iedere bestemming. Ook in dit boek is de indeling van de hoofdstukken goed, duidelijk en herkenbaar.

Reisverslag

De basis van ieder hoofdstuk is het reisverslag waarin de schrijver je meeneemt naar zijn ervaring op deze route. Dit reisverslag verspreid zich door het hele hoofdstuk en beschrijft de route van dit hoofdstuk. Zo worden er interessante stops genoemd, bezienswaardigheden tijdens de route en zaken waar je op moet letten. Dit alles wordt vanuit een verrassend persoonlijke kant verteld. De schrijver neemt je dus echt mee op reis. Dit zorgt ervoor dat de kans groot is dat je na het lezen van een hoofdstuk direct in je auto wilt stappen.

Route

Naast de beschrijving van de route vind je in ieder hoofdstuk een kaartje met daarop de route weergegeven. Natuurlijk staat daar het begin en eindpunt op aangegeven, maar ook stops die in het reisverslag worden genoemd. Het grafisch weergeven van de autoroute zorgt er voor dat je een goed beeld krijgt welke afstand je af zult leggen en waar je route allemaal langs gaat.

Ieder hoofdstuk begint met een uitgebreid reisverslag en een afbeelding van de route.
Uitgelicht

In ieder hoofdstuk wordt er ook iets uitgelicht wat kenmerkend is voor deze route. Dit kan uiteenlopen van de kraanvogels in Bhutan, uitleg over Monaco en de drankregels in Noorwegen tot de schapenkaas in Slowakije. Het zijn korte stukjes over een specifiek onderwerp. In deze korte stukjes vind je goede plekken, restaurants, museums en theaters met wat extra informatie hierover. Deze specifieke informatie zorgt er voor dat je net op dat speciale plekje terecht kan komen dat je anders mogelijk gemist zou hebben.

Praktische info

Natuurlijk bevat ieder hoofdstuk ook een overzicht met praktische informatie die noodzakelijk is bij een autoroute. Zo krijg je over iedere autoroute informatie over:

– Het begin- en eindpunt van de route
– De afstand in kilometers die je af zal moeten leggen
– De beste periode om deze route af te leggen

Daarnaast is iedere reisroute aangevuld met extra praktische informatie over websites, accommodaties, eten, kleding, vervoer en andere interessante tips.

Een uitgelicht hoogtepunt en praktische informatie van de route vind je zo terug.
Meer van dit

Ieder hoofdstuk wordt vervolgens afgesloten met “meer van dit”. Op deze pagina worden drie bestemmingen beschreven die op een bepaald gebied een sterke overeenkomst hebben met de autoroute die wordt besproken. Deze overeenkomst betreft meestal een van de grootste kenmerken van de route.

Voorbeelden hiervan zijn meer van dit door de woestijn, unieke uitzichten, rijden in de wildernis en wijnroutes. Opvallend is wel dat deze tips zich niet altijd in het zelfde werelddeel bevinden van de reisroute waarnaar het verwijst.

Onder de noemer “meer van dit” vind je in ieder hoofdstuk drie vergelijkbare routes.
Eindoordeel

In dit gedeelte van de recensie geef ik altijd het eindoordeel over dit boek. Voor dit boek is dat eigenlijk heel makkelijk. Het boek Mythische autotochten in de wereld van Lonely Planet is gewoon een prachtig inspiratieboek wanneer je op zoek bent naar een autoroute. Ieder hoofdstuk bevat een uitgebreid reisverslag van de route en dat leest heel prettig weg. De uitgelichte informatie is erg leuk, en de praktische info is precies voldoende. De prachtige foto’s maken het boek niet alleen nuttig, maar ook nog eens heerlijk om doorheen te bladeren.

Natuurlijk kan je jouw reis niet gaan maken op basis van de 6 pagina’s die je over de autoroute vindt in dit boek. Het zal je echter wel goed helpen om een keuze te maken en hierna verder op zoek te gaan naar informatie om jouw volgende rondreis met de auto helemaal compleet te maken!


Mythische autotochten in de wereld, Lonely Planet
Auteur: Lonely Planet
Uitgeverij: Lannoo
EAN: 9789401462877
Prijs: € 27,99, hardcover, 328 pagina’s


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.