ArtikelenReisliteratuur

Reisliteratuur: FIJN WEEKEND, ANWB Inspiratiegids

In de categorie informatieve boeken bespreken we dit keer het boek FIJN WEEKEND, ANWB Inspiratiegids in de rubriek reisliteratuur. Dit boek kan je goed plaatsen in het rijtje boeken zoals Trotter Reizen (Een wereld om te ontdekken) en Backpack bestemmingen. Een echt inspiratieboek vol nuttige informatie en prachtige foto’s. In dit geval betreft het een boek van de ANWB van flink formaat en maar liefst 316 pagina’s dik. Speciaal voor de feestdagen is het boek ook nog eens afgeprijsd naar een mooie prijs van €19,95, dus een mooie prijs voor een kerstcadeau.

Hoofdstukken

De kracht van het boek is naar mijn mening wel de structuur die het boek kenmerkt. Het boek richt zich op 52 bestemmingen binnen Europa. Zoals de naam van het boek al doet vermoeden worden er tips gegeven wanneer je een weekend door wilt brengen in een van deze bestemmingen. In theorie zou je met dit boek dus een jaar door kunnen wanneer je ieder weekend er een bestemming uit kiest.

De 52 bestemmingen zijn opgedeeld in 4 hoofdstukken die gekoppeld zijn aan de seizoenen.

1. Lente; dit hoofdstuk bevat bestemmingen die met name geschikt zijn om in de lente te bezoeken. Hierbij moet je denken aan steden als Dublin, Amsterdam, Londen en Rome. Redenen die genoemd worden om deze steden juist in deze periode te bezoeken zijn specifieke evenementen zoals de London Marathon en St. Patrick’s Day of de Keukenhof.

2. Zomer; dit hoofdstuk bevat bestemmingen die met name in de zomer worden aangeraden om te bezoeken. Hier staan steden als Ljubljana, Parijs, Riga en Verona vermeld. Verschillende festivals en openluchtevenementen zijn een reden om deze steden in de zomer te vermelden.

3. Herfst; volgens de ANWB kan je in de herfst het beste plekken als Barcelona, Milaan, München en Tallinn bezoeken. In deze periode kan je bijvoorbeeld de stadsfeesten van Barcelona meemaken, de Milaan Fashionweek en natuurlijk het wereldberoemde Oktoberfest in München.

4. Winter; voor de winter raad men plekken als Berlijn, Keulen, Lapland en Wenen aan. Ook hier zijn in deze periode evenementen zoals het Berlijnse filmfestival, de Weiberfastnacht in Keulen en natuurlijk het Noorderlicht in Lapland.

Persoonlijk vind ik dit een erg goede vondst en een zeer prettige manier om de bestemmingen op te delen. Wanneer je een gaatje in je agenda vindt om er eens een weekend op uit te trekken maakt de opdeling het je een stuk makkelijker.

Hoofdstukken van ANWB FIJN WEEKEND zijn opgedeeld in de jaargetijden
De hoofdstukken zijn mooi verdeeld over de 4 jaargetijden.
Categorieën

Deze heldere structuur zie je door het hele boek door. Alle bestemmingen zijn duidelijk genummerd en voorzien van dezelfde herkenbare indeling. Iedere bestemming bevat hierdoor dezelfde punten, wat het makkelijker maakt om er een bestemming uit te kiezen. Iedere bestemming is op de volgende wijze ingedeeld:

– Naast een grote foto begint iedere bestemming met een opsomming en beschrijving van de bekendste bezienswaardigheden. Deze bezienswaardigheden zijn zo bekend dat hier de logische namen voorbij komen als de Tower Bridge in Londen, de Dom van Milaan en de Eiffeltoren in Parijs. Voor minder bekende bestemmingen als Neurenberg, Dubrovnik en Cornwall zijn ze daarom waarschijnlijk een stuk nuttiger.

– Hierna vind je voor iedere bestemming kor terug waarom je het juist in het geplaatste jaargetijde moet bezoeken. Zoals eerder vermeld zijn dit voornamelijk evenementen die in een speciale periode plaatsvinden.

– Iedere bestemmingen heeft ook een aantal tips met Restaurants en Café’s waar je dus lekker iets moet kunnen eten en drinken. Dit is inclusief vermelding van de website zodat je wel in het juiste restaurant terecht komt.

– Natuurlijk mag de categorie Shoppen niet ontbreken. Hier vindt je de beste winkels, winkelstraten en markten in terug.

– Onder de noemer In de buurt lees je wat je op korte afstand van de bestemming nog kunt bezoeken.

– Bij een weekendje weg horen natuurlijk ook een aantal overnachtingen, en in de categorie Slapen vind je daarom een paar nuttige tips wat betreft hotels en B&B’s.

– Tenslotte vind je onder de noemer Absoluut doen 5 activiteiten die je in de bestemming volgens de ANWB zeker gedaan moet hebben. Deze tips lopen uiteen van het eten van Churros in Madrid en het nationaal museum bezoeken in Helsinki tot het ontspannen in de thermale baden bij Lucca in Toscane.

De grootste bezienswaardigheden van Milaan kan je heel eenvoudig vinden in Fijn weekend ANWB.
Iedere bestemming begint met de bekendste bezienswaardigheden
Onder de noemer Absoluut doen staan de activiteiten die je volgens de ANWB echt niet mag missen.
Eindoordeel

Mijn eindoordeel over dit boek is eigenlijk kort maar krachtig. Naar mijn mening is dit gewoon een erg mooi en vooral praktisch inspiratieboek. Wanneer je op zoek bent naar een bestemming om een korte trip binnen Europa te maken kom je er met dit boek heel eenvoudig aan uit.

Natuurlijk zouden ze naar mijn mening bepaalde bezienswaardigheden wel weg mogen laten uit het boek. Want laten we eerlijk zijn, iedereen is wel bekend met de Eiffeltoren in Parijs en de Sagrada Família in Barcelona. Aan de andere kant kan je zeggen dat deze grote toeristische trekpleisters niet mogen ontbreken in een dergelijk overzicht.

Misschien daarom juist is dit boek zo geschikt voor de minder ervaren reiziger die juist iets aan deze tips heeft, en voor de meer ervaren reiziger die onbekendere bestemmingen zoals Straatsburg, Sylt en Bern graag nog eens wilt bezoeken. Het boek bevat voor ieder wat wils en is dan ook zeker een gepast cadeau voor onder de kerstboom. Voor 2020 staat uit dezelfde reeks Zonnige Eilanden al op de planning en als deze op dezelfde manier is opgebouwd zou dit boek ook een nuttige toevoeging aan de boekenkast kunnen zijn.

Het is feest want Reisprins bestaat 1 jaar!

Daarom mochten we 1 exemplaar van dit boek weggeven via ons Instagram account!

@sander.travels, gefeliciteerd met het boek!

Ook voor Londen staat er in wat je absoluut moet doen in de Fijn weekend ANWB.

FIJN WEEKEND, ANWB inspiratiegids
Auteur: Monika Baumüller
Uitgeverij: ANWB
EAN: 9789018045494
Prijs: € 19,95, paperback, 316 pagina’s


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.