ArtikelenJapanReisrecepten

Reisrecept: Okonomiyaki uit Japan!

In 2017 hebben we een reis door Japan gemaakt, en een van de dingen die de meeste indruk op ons heeft gemaakt is het uitstekende eten. Natuurlijk staat Japan bekend om zijn sushi en ramen, maar we hebben er ook genoten van heerlijke takoyaki en okonomiyaki. Nu is de kans vrij groot dat je bij dat laatste denkt, wat is dat nou weer? Daarom speciaal voor deze keer een reisrecept van ons favoriete gerecht uit Japan: Okonomiyaki!

Okonomiyaki

Okonomiyaki wordt in Nederland ook wel eens beschreven als de zogenaamde “Japanse pannenkoek”. Vrij vertaald betekent het gerecht gegrild zoals je wilt. Het gerecht is voornamelijk verbonden aan de keukens van Kansai en Hiroshima, maar in heel Japan is het gerecht populair en zijn er verschillende varianten te vinden. De basis is een deeg van bloem, ei, water (of dashi) en kool. Daarnaast zijn er varianten met varkensvlees of octopus.

Wij aten onze eerste okonomiyaki in Kyoto bij Okonomi & Monja bij de AEON Mall tegenover het station van Kyoto. Ondanks dat we niet precies wisten wat we besteld hadden bleek het een goede keuze te zijn geweest. Later die reis hebben we ook in Hiroshima nog een keer okonomiyaki gegeten, en ook dit restaurant stelde ons niet teleur.

Ondanks dat we niet precies wisten wat we hadden besteld waren we aangenaam verrast.
In Hiroshima kon je de bereiding van de okonomiyaki live zien.
De okonomiyaki werd aan tafel geserveerd op een bakplaat zodat hij altijd warm blijft.
Ingrediënten

Als je net als ons de heerlijke okonomiyaki thuis ook eens wilt namaken is dat eigenlijk vrij simpel. Je hebt voor 2 okonomiyaki de volgende ingrediënten nodig:

  • 100g bloem (of bapaomeel of okonomiyaki meel)
  • 160 ml bouillon (of dashi)
  • 2 eieren
  • 1 zakje 300g gesneden witte kool
  • 2 bosuitjes
  • 8 repen spek
  • Okonomiyakisaus
  • Kewpie Japanse mayonaise
  • Eventueel nog Katsuobushi/bonitovlokken

Ga je naar Japan?

Denk er dan ook eens over na om een Pocket WiFi te huren.

Maak dan natuurlijk wel gebruik van de exclusieve couponcode  JWREISPRINS

en krijg 10% korting op je bestelling bij Japan Wireless!

Bereiding

De bereiding is vervolgens echt enorm simpel. In een grote kom meng je als eerste de bloem, bouillon en eieren door elkaar. Hier schudt je vervolgens het zakje witte kool in leeg en gooi je er de fijngesneden bosuitjes bij. Meng dit allemaal goed door elkaar zodat alles in de kom helemaal onder de mix zit.

Met deze mix maak je als het ware 2 pannenkoeken met een doorsnede van ongeveer 20 cm en een dikte van ongeveer 2 centimeter. Dit kan je het beste doen op een bakplaat, maar in de pan is dit natuurlijk ook mogelijk. Daarbovenop verdeel je de repen spek. Als je merkt dat de pannenkoek stevig aanvoelt en al goed is aangebakken draai je hem om (na ongeveer 7-9 minuten). Na enkele minuten zal ook de andere kant goed doorbakken zijn.

Als laatste smeer je de bovenkant nu goed in met okonomiyakisaus. Wees hier niet te zuinig mee maar smeer er lekker een flinke laag op. Deze saus zorgt namelijk voor de specifieke smaak, dus hier wil je echt niet op besparen. Tenslotte spuit je met een mooi patroon de Kewpie Japanse mayonaise in streepjes erbovenop. Middels een stokje kan je voor het mooie figuurtje zorgen. Eventueel kan je nog wat bonitovlokken erop leggen als finishing touch!

Onze eigen gemaakte okonomiyaki!

Zo kan je dus zelf thuis okonomiyaki maken en jouw herinneringen aan Japan laten herleven met dit reisrecept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.