ArtikelenReisliteratuur

Reisliteratuur: 9 reisboeken om lekker weg te lezen!

Al sinds het begin van onze website in de huidige vorm plaatsen we recensies over reisgerelateerde boeken in de categorie “Reisliteratuur“. We nemen nou eenmaal nog steeds (bijna) altijd een ouderwetse reisgids mee in onze bagage, maar ook thuis gaan er lezen we heel wat reisboeken. Dit kunnen zowel grote salontafelboeken boeken zijn zoals Trotter Reizen (Een wereld om te ontdekken), maar ook de echte ouderwetse leesboeken vol met reisverhalen of reistips. Uit deze laatste categorie hebben we al eerder aantal boeken besproken zoals Wegwee van Ap Dijksterhuis en Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken – Liesbeth Rasker, en in dit artikel hebben we 9 reisboeken op een rijtje gezet!


Met 50 euro de wereld rond – Christopher Schacht
Met 50 euro de wereld rond – Christopher Schacht

Het eerst boek uit deze lijst is Met 50 euro de wereld rond van de Duitste avonturier Christopher Schacht. Op moment van schrijven zit ik nog midden in dit meeslepende boek dat in juni 2019 uitgebracht is. De 19-jarige Christopher besluit om na het afronden van zijn studie met maar 50 euro op zak voor een onbeperkte tijd zonder een plan op reis te gaan. In dit boek neemt hij je mee op zijn 4 jaar durende reis van 100.000 kilometer lang. In totaal brengt hij tijd door in 45 verschillende landen.

Het verhaal is enorm fascinerend en ik heb me regelmatig afgevraagd waar deze Duitse jongeman in godsnaam mee bezig is. De manier waarop hij reist is echter enorm boeiend om te lezen en laat je wederom maar eens zien dat je niet veel nodig hebt om een prachtige reis te maken.


Noord-Korea Dagboek – Micheal Palin
Noord-Korea Dagboek – Micheal Palin

In september 2019 heeft Micheal Palin het boek Noord-Korea Dagboek uitgebracht naar aanleiding van zijn 2 weken durende reis door dit fascinerende land. Deze reis maakte het voormalig Monty Python-lid in opdracht voor het Engelse Channel 5, en heeft hier in totaal 2 jaar aan gewerkt. In Nederland werd de documentaire uitgezonden op National Geographic. Het boek is eigenlijk een papieren versie van de documentaire die de 75-jarige Palin heeft gemaakt. Dag tot dag wordt beschreven hoe de reis verliep, en waar ze tijdens het filmen zoal tegen aan liepen.

Noord-Korea is een fascinerend land waar reizigers niet snel komen. Dit boek van Micheal Palin geeft je de mogelijkheid om op deze manier de eerste stappen te zetten. Het is lekker persoonlijk maar wel respectvol geschreven. Dit boek zal je zeker aanzetten tot het zien van de documentaire, en andersom geldt precies hetzelfde!


Wie (niet) reist is gek – Ap Dijksterhuis
Wie (niet) reist is gek – Ap Dijksterhuis

Ap Dijksterhuis is een van de invloedrijkste psychologen van Nederland, en hoogleraar psychologie van het onbewuste aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De 68 -jarige psycholoog is een enorme reisliefhebber en in dit boek geeft hij dan ook zijn vakkundige blik op de psychologische voordelen van reizen. In een rap tempo neemt hij je mee op een humoristische reis door India, de V.S., Ecuador, Zanzibar en Wit-Rusland. Dit alles met het doel om met wetenschappelijk onderbouwde argumenten je te overtuigen dat reizen goed voor je is.

Van dit boek heb ik echt genoten! De anekdotes van Ap uit de verschillende bestemmingen zijn in sommige gevallen echt hilarisch, zijn taalgebruik is vindingrijk en de wetenschappelijke achtergrond is erg interessant. Wil je iemand overtuigen om de stap te maken om op reis te gaan, of mensen uitleggen waarom je die grote reis wilt gaan maken? Dan is Wie (niet) reist is gek van Ap Dijksterhuis de juiste aankoop!

(Op zoek naar een uitgebreide recensie van dit boek? Check hem hier!)


Universele reisgids voor moeilijke landen – Jelle Brandt Corstius
Universele reisgids voor moeilijke landen – Jelle Brandt Corstius

Een van de eerste reisboeken die ik heb aangeschaft was dit boek, de Universele reisgids voor moeilijke landen van Jelle Brandt Corstius. Het boek stamt dan ook al uit 2012. Jelle Brandt Corstius is vooral bekend als journalist met een directe link naar Rusland waarover hij verschillende boeken, tv-programma’s en krantenartikelen heeft gemaakt. Met dit boek heeft Jelle een reisgids proberen te maken die alle andere reisgidsen overbodig maakt. Het boek staan dan ook bomvol tips die gelden voor iedere bestemming. Denk hierbij aan hoe je succesvol afdingt, hoe je vieze hapjes pijnloos door kunt slikken of hoe om te gaan met schrijnende armoede. Aangevuld met humoristische anekdotes en illustraties maken dit een reisgids die iedere reiziger in bezit zou moeten hebben.

Naast het eerste reisboek dat ik gekocht heb was dit boek ook het eerste reisboek wat ik aan iemand cadeau heb gedaan. Dat zegt voldoende, want het is een absolute aanrader. Het boek is voor een echte reiziger enorm herkenbaar en je zal daarom regelmatig hardop moeten lachen om verschillende passages. De illustraties zijn overigens echt een toevoeging op dit boek en maken het helemaal af!


Achter de schermen bij oplichters in het buitenland – Kees van der Spek
Achter de schermen bij oplichters in het buitenland – Kees van der Spek

Kees van der Spek is een journalist die jarenlang achter de schermen werkte bij het programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. In maart 2013 startte zijn eigen succesvolle programma Oplichters in het buitenland, wat 6 seizoenen lang een groot publiek trok op SBS6. Voor dit programma reisde hij heel de wereld rond waarbij hij zich voordeed als een argeloze toerist en zich opzettelijk liet oplichten. In het programma bracht hij daarom ook menige toeristenval in beeld. In het boek Achter de schermen bij oplichters in het buitenland neemt hij je mee langs verschillende bestemmingen en geeft daarin uitgebreid uitleg over de plaatselijke oplichterspraktijken. Het boek geeft je niet alleen informatie over hoe het programma werd gemaakt, maar sluit ook ieder hoofdstuk af met een overzicht van de gevaarlijkste locaties per bestemming.

Zelf ben ik een erg grote liefhebber van dit programma. Als reiziger kom je de verschillende oplichters overal ter wereld tegen, en naast het feit dat het erg vermakelijk is steek je er ook nog iets van op. Het boek biedt ook echt iets extra’s voor de liefhebbers van het programma en zijn dus een goede aanvulling wanneer je de afleveringen gezien hebt.


Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken – Liesbeth Rasker
Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken – Liesbeth Rasker

Liesbeth Rasker ging in 2012 voor het eerst in haar eentje op reis en sindsdien is reizen haar grote hobby. Ze schrijft verhalen voor tijdschriften als Glamour, is columniste voor Elle en heeft een eigen website Bag to Reality. In mei 2018 bracht ze haar boek Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken uit dat een handboek is hoe te reizen, en ook direct een pleidooi óm te reizen. Op een no-nonsense geeft Liesbeth je tips over praktische zaken zoals het het plannen van je reis, het boeken van vliegtickets en het boeken van een slaapplek. Ook is er in dit boek speciale aandacht voor de soloreiziger, een onderwerp waar ze later nog een ander boek over heeft geschreven.

Wij kregen dit boek cadeau voordat we onze grote reis door Zuid-Amerika gingen maken en hij ging dan ook mee de backpack in. Tijdens de reis hebben we met veel plezier de herkenbare hoofdstukken gelezen. Het was een feest der herkenning en daarnaast bevatte het boek ook nog eens veel goede tips!

(Op zoek naar een uitgebreide recensie van dit boek? Check hem hier!)


365 dagen onderweg – Floortje Dessing
365 dagen onderweg – Floortje Dessing

Floortje Dessing is een nationaal bekende radio- en televisiepresentatrice, programmamaakster, onderneemster, uitgeefster en dus ook schrijfster van reisboeken. Vooral bekend geworden van reisprogramma’s als RTL Travel, Yorin Travel en 3 op Reis heeft ze reisprogramma’s echt een eigen gezicht gegeven met haar bekroonde Floortje naar het einde van de wereld. Mede door haar bekendheid werden van haar eerste boek 100 wereldplekken die je gezien moet hebben meer dan 150.000 exemplaren verkocht. 365 dagen onderweg stamt alweer uit 2010 en is een persoonlijk boek vol reistips. Floortje neemt je mee naar bestemmingen als Bhutan en Australië, maar ook steden als Bilbao en Oslo komen in dit boek naar voren. Dit alles wordt aangevuld met handige tips en nuttige websites.

Het boek stamt uit 2010 en hebben we dus al een tijdje in bezit. De persoonlijke inslag van het boek geeft het gevoel dat je ook krijgt bij de programma’s van Floortje. Het is heerlijk om haar ervaringen terug te lezen in dit boek, dat niet alleen leuk is om te lezen maar ook nog eens erg praktisch is door de tips en websites genoemd worden.


FC London – Tom van Hulsen
FC London – Tom van Hulsen

Uit maart 2017 stamt het boek FC Londen van Tom van Hulsen, dat misschien niet direct een reisboek is. Tom van Hulsen is oud-hoofdredacteur van weekblad Voetbal International en schreef eerder de boeken Kick & Rush en Het geheim van Ipswich. Dit boek is de ultieme combinatie van een voetbal- en reisboek over Londen. Aan de hand van vele smakelijke verhalen en gedetailleerde routebeschrijvingen wordt je meegenomen door de voetbalhoofdstad van de wereld. Dit boek is een reis langs alle clubs en accommodaties, maar ook een reis door de tijd, terug naar de oorsprong van het voetbal.

Londen is mijn favoriete stad, en voetbal mijn favoriete sport. Dit boek is dan ook de perfecte combinatie voor mij. In mijn collectie staan meer boeken die deze combinatie bevatten, maar toch is dit mijn favoriet. Dat komt omdat je dit boek echt kan gebruiken als een voetbalreisgids. Zo zijn de hoofdstukken ingedeeld op basis van de verschillende stadsdelen en bevat ieder hoofdstuk een overzicht met relevante adressen. Het leukste is echter misschien nog wel de tips met de pubs die je moet bezoeken en de voetbalgerelateerde standbeelden die je in de stad kunt vinden.


Wegwee – Ap Dijksterhuis
Wegwee – Ap Dijksterhuis

Van schrijver Ap Dijksterhuis staan er gewoon 2 boeken in dit overzicht, want na Wie (niet) reist is gek sluiten we dit overzicht af met zijn laatste boek Wegwee. Waar zijn vorige boek een pleidooi was om te gaan reizen, is dit boek een echt reisverslag. Hij voert je met zijn bekende vaart en humor door veertien Aziatische landen, van China en Japan tot Turkmenistan, Nagorno-Karabach en Abchazië. Het zijn niet alleen de positieve kanten van reizen die voorbij komen, zo worden verschillende fysieke ongemakken die bij hoogteziekte horen worden uitgebreid besproken waarbij Ap regelmatig op de meest ongemakkelijke plekken een sanitaire stop moest maken. Daarnaast schroomt hij ook niet om in ieder land de politieke situatie te schetsen en probeert hij hier regelmatig de lokale bevolking over aan de tand te voelen.

Ondanks dat ik geen grote lezer ben heb ik dit boek in één ruk uitgelezen. Het is een meeslepend reisverhaal langs allerlei landen die voor de grote massa vrij onbekend zijn. De humor en persoonlijke inslag zorgen ervoor dat dit een boek is wat de echte reisliefhebber zeker op zijn nachtkastje moet hebben liggen!

(Op zoek naar een uitgebreide recensie van dit boek? Check hem hier!)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.