Reisliteratuur: Ap Dijksterhuis – Wegwee

In april 2018 heb ik een van de eerste recensies geplaatst in de rubriek reisliteratuur. In deze eerste aflevering werd het boek “Wie (niet) reist is gek” van Ap Dijksterhuis besproken, en mocht ik zelfs een exemplaar weg geven. Na het tussentijdse “Maakt geld gelukkig?” is Ap Dijksterhuis nu terug met een echt reisboek getiteld “Wegwee”.

Wegwee

Laten we eerst eens beginnen met de titel: Wegwee. Voor de lezers van het boek “Wie (niet) reist is gek” zal deze term bekend in de oren klinken, maar voor de andere zal dit een onbekende term zijn. Wegwee is het Nederlandse antwoord van Ap Dijksterhuis op de Engelse term wanderlust. Heel kort gezegd is het exact het tegenovergestelde van heimwee. Het slaat op de gemoedstoestand van iemand die weg wil van zijn thuisomgeving en hevig naar verre horizonten verlangt.

Zoals Ap Dijksterhuis in het een interview begin 2019 in de Volkskrant uitlegt: Zodra Ap Dijksterhuis thuiskomt van een reis, begint hij zich alweer te verkneukelen over zijn volgende buitenlandse avontuur en begint het ‘grote aftellen’. Tien à twaalf weken houdt hij het uit. Daarna krijgt hij ‘wegwee’. Niet dat hij thuis ongelukkig is. ‘Maar op reis ben ik net iets gelukkiger.’

De kaft van Ap Dijksterhuis – Wegwee
Reisverhaal

Reisboeken kan je naar mijn idee vrij simpel opsplitsen in informatieve boeken en boeken met reisverhalen. De informatieve boeken zijn bijvoorbeeld de reisgidsen, inspiratieboeken en boeken die reisroutes bevatten. De boeken met reisverhalen nemen je echt mee op een reis aan de hand van beschreven gebeurtenissen en reisverslagen.

Dit boek van Ap Dijksterhuis hoort tot de tweede soort. In het boek word je vanaf de eerste dag meegenomen op zijn reis dwars door Azië. Vanaf Tokio in Japan naar Tbilisi in Georgië reis je echt mee. Ap geeft in het boek aan dat het altijd al een grote wens is geweest om een dergelijk boek te schrijven en in de voetsporen van schrijvers als Cees Nooteboom en Paul Theroux te stappen.

Hoewel ik zelf nog niet veel reisverhalen heb gelezen zit ik er al snel in. Dit komt mede door het feit dat de reis in Japan begint en we daar zelf enkele jaren geleden ook zijn geweest. Toch blijft het boek me ook boeien bij bestemmingen die wij niet zelf hebben bezocht. Met zijn kenmerkende schrijfstijl weet hij een goede mix te maken van informatief, beschrijvend en humoristisch. Hij weet hier erg goed een persoonlijk sausje overheen te gooien waaruit regelmatig zijn eigen vooroordelen en meningen naar voren komen, zonder dat dit vervelend wordt.

Met 432 pagina’s is het een reisverhaal van formaat geworden.
Route

Het boek neemt je mee langs zijn volledige reis door Azië. Door landen als Japan, Zuid-Korea, Noord-Korea, China, Tibet, Kazachstan en Kirgizië vertelt Ap alles over zijn gebeurtenissen. Zo word je uitgebreid geïnformeerd over het bijzondere eten dat hij naar binnen werkt in landen als Japan en Noord-Korea. Ook de nauwkeurige beschrijving van de verschillende gidsen waar hij op zijn reis gebruik van maakt zijn erg vermakelijk.

Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn wat er voorbij komt. Ook de verschillende fysieke ongemakken die bij hoogteziekte horen worden uitgebreid besproken waarbij Ap regelmatig op de meest ongemakkelijke plekken een sanitaire stop moest maken. Natuurlijk schroomt hij ook niet om in ieder land de politieke situatie te schetsen en probeert hij hier regelmatig de lokale bevolking over aan de tand te voelen.

Erg handig is overigens dat de volledige route in de binnenkant van de kaft gedrukt staat. Aangezien ik niet de volledige topografie van deze regio in mijn hoofd heb zitten blijkt dit erg handig te zijn. Gedurende het lezen van dit boek heb ik regelmatig even de kaart bekeken om te kijken waar we ons precies bevinden.

De kaarten aan de binnenkant van de kaft geven de route mooi weer.

Eindoordeel

Zoals je uit het artikel wel kunt lezen ben ik erg enthousiast over dit boek. Het is zeer toegankelijk geschreven en in een aangenaam tempo reis je echt met Ap Dijksterhuis mee op zijn reis door Azië. Het boek is een goede combinatie van humoristische reisverslagen met een persoonlijke insteek waar regelmatig ook nog ruimte is voor een informatieve toevoeging.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen grote lezer ben en soms best moeite kan hebben om een dik boek zoals deze helemaal door te lezen. Bij dit boek was dit echter niet zo een probleem. Het is wel zo dat ik eigenlijk best graag nog een kleine fotosectie had willen zien in het boek. De beschrijving van sommige plaatsen, eten of personen maken me zo nieuwsgierig dat ik ze graag op een foto had willen zien.

Ben jij nieuwsgierig naar het maken van een reis door deze regio, of heb je dit al eens gedaan? Dan is dit boek een erg vermakelijke toevoeging voor je boekenkast! Met de feestdagen op komst kan ik denk ik wel zeggen dat dit boek voor iedere reisliefhebber een mooi cadeau zal zijn.


De winnaar is inmiddels bekend

Manouk Oord, van harte gefeliciteerd met winnen van dit prachtige boek.

Het komt zo snel mogelijk jouw kant op!

Ap Dijksterhuis – Wegwee ( 10.000 kilometer van Tokio naar Tbilisi )
Auteur: Ap Dijksterhuis
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9789044641714
Prijs: € 19,99, paperback, 432 pagina’s


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 comments