11 TipsArtikelenBraziliëZuid-Amerika

Onze 11 tips voor jouw trip naar São Paulo

Tijdens onze reis van 4 maanden door Zuid-Amerika hebben we maar liefst 2 maanden in Brazilië doorgebracht. Naast prachtige stranden en geweldige natuurgebieden heeft Brazilië ook enkele fantastische steden zoal al te lezen was in het artikel met onze 11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro. In Brazilië hebben we echter ook de grootste stad van Zuid-Amerika bezocht; São Paulo. Volgens velen is het vooral een grote betonnen jungle waar je zo snel mogelijk weg moet gaan, maar wij hebben ons hier 5 dagen lang geweldig vermaakt. Ben jij ook van plan om São Paulo te bezoeken en ben je op zoek naar leuke tips? Hier zijn onze 11 tips voor jouw trip naar São Paulo!


1. Free Walking Tour São Paulo Old Downtown
Free Walking Tour São Paulo Old Downtown

Sinds onze reis door Zuid-Amerika van 2018 zijn we liefhebber geworden van de zogenaamde Free Walking Tours. De São Paulo Free Walking Tour staat zeker in de top daarvan. Ze werken op basis van een fooi en in ongeveer 4 uur (!) krijg je een heel groot gedeelte van de oude binnenstad te zien. De tour start om 11:30 uur op het Praça da República en wordt gehouden op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

Het enorme enthousiasme, de goede tips, leuke stops en behulpzame gidsen maken dit tot een van de beste Free Walking Tours die wij hebben gedaan! Ze houden overigens ook tours op de Avenida Paulista en in de wijk Vila Maldalena, en sinds kort zogenaamde “Food Tours” en “Night Tours”.


2. Municipal Market of São Paulo
Municipal Market of São Paulo

Zoals in veel steden is ook in São Paulo de markt de moeite waard om te bezoeken. Waar je in veel markten echter alleen goederen kunt kopen heb je in deze markt ook een ruime keuze aan restaurants en bars.

De markt heeft meer dan 290 kraampjes, en op de 12.500 vierkante meter werken dagelijks meer dan 1500 mensen. De markt bevindt zich in de wijk Mercado en staat er al sinds 1933. Het spreekt dan ook voor zich dat niet alleen de markt zelf de moeite waard is, maar ook in de omliggende straten wemelt het werkelijk van de winkels en kraampjes. De markt is beroemd geworden vanwege de mortadella sandwich die hier te verkrijgen is. Het broodje bevat naast kaas, tomaat en sla vooral heel veel plakjes warme worst.


3. Museu do Futebol
Museu do Futebol

Als je Brazilië zegt, dan zeg je voetbal. Of in dit geval Futebol. Het is de meest populaire sport van het land en het is ook niet gek dat het nationaal voetbalmuseum zich in São Paulo bevindt. Met clubs als São Paulo, Palmeiras, Corinthians en Santos heeft deze stad maar liefst 4 legendarische clubs binnen de staatsgrenzen.

Het Museu do Futebol bevindt zich in het Estádio do Pacaembu, het voormalig stadion van Palmeiras en Corinthians. Het museum is volledig gericht op de historie van het Braziliaanse voetbal en neemt je mee langs de nationale competitie tot de internationale triomfen van de Seleção. Ook voor buitenlandse toeristen is het een goed toegankelijk museum en voor R$20 (ongeveer €4,50) kan je hier al mooi een paar uur doorbrengen. Dinsdag is de beste dag om een bezoek te brengen, aangezien je dan helemaal gratis naar binnen mag!


4. Havaianas kopen bij de flagshipstore
Havaianas kopen bij de flagshipstore

Wanneer je Brazilië bezoekt kun je eigenlijk niet thuiskomen zonder een paar kersverse Havaianas slippers. Het Braziliaanse slippermerk stamt uit 1966 en is de erkende uitvinder van de teenslipper.

In Brazilië vind je bijna op iedere hoek van de straat wel een winkel, maar een van de meest bijzondere Havaianas winkels zit in São Paulo. Deze zogenaamde flagship store is een van de grootste Havaianas winkels in Brazilië, en als je hier jouw gewenste paar niet kunt vinden kan je wel ophouden met zoeken. Havaianas zijn in Brazilië overigens beduidend goedkoper dan in Nederland, dus een extra reden om een paar mee te nemen!


5. Museu de Arte de Sao Paulo (MASP) bezoeken
Judith in het Museu de Arte de Sao Paulo (MASP)

In de wereldstad São Paulo ontkom je er niet aan om een van de vele musea te bezoeken. Misschien wel het bekendste museum bevindt zich aan de Avenida Paulista en is het Museu de Arte de Sao Paulo, oftwel het MASP.

Dit museum bevat schilderen en kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars. Sta dus niet gek te kijken als je opeens tegenover een Rembrandt, Picasso of van Gogh staat. Ook vinden hier regelmatig thematische tentoonstellingen plaats. Voor maar R$40 (€8,50) mag je als volwassene al naar binnen. Ook voor dit museum geldt echter dat je op dinsdag gratis naar binnen mag.


6. Eten en drinken in de Rua Augusta
Een lekkere cocktail in Rua Augusta

Als je ’s avonds een ruime keus wilt hebben uit leuke restaurants en bars dan moet je richting Rua Augusta gaan. Deze straat is opgesplitst door de bekendste straat van São Paulo: de Avenida Paulista. Als je vanaf de Avenida Paulista richting Parque Augusta gaat zal je talloze restaurants en bars tegenkomen.

Of je nu iets simpels wilt eten onder het genot van een caipirinha of uitgebreid wilt dineren, het kan hier allemaal. Ook voor de echte feestgangers is dit de beste locatie aangezien er zich meerdere clubs bevinden waar je tot diep in de nacht door kunt gaan.


7. Streetart bij Beco do Batman bekijken
Beco do Batman

São Paulo is een geweldige stad om streetart te bekijken. Door de hele stad bevinden zich prachtige muurschilderingen van (inmiddels) beroemde kunstenaars. De hoogste concentratie streetart vind je in Beco do Batman, oftwel Batman’s Alley. De straat bevindt zich in de wijk Vila Madalena waar je ook heel erg veel leuke restaurants en bars kunt vinden. Je kan Beco do Batman het makkelijkst bereiken door de metro te nemen naar station Sumaré, waarvandaan het nog wel een kilometer lopen is. Op korte afstand stoppen er echter ook verschillende buslijnen.

Het eerder besproken São Paulo Free Walking Tour organiseert ook tours door dit gebied op dinsdag, donderdag en zondag. Je wordt dan om 11:00 uur bij metrostation Fradique Coutinho verwacht. De kans is echter wel groot dat het hierdoor erg druk is en het moeilijker wordt om goede foto’s te nemen. Wij zijn daarom een dag later terug gekomen en hadden toen veel meer tijd en ruimte om foto’s te nemen.


8. Fietsen door Ibirapuera Park
Fietsen door Ibirapuera Park

Als je een ontspannen dagdeel midden in de hectische stad door wilt brengen kan je het beste richting Ibirapuera Park gaan. Het grootste stadspark van São Paulo is een van de bekendste parken van Brazilië en is in totaal 158 hectare groot. Jaarlijks wordt het park door ongeveer 14 miljoen bezoekers bezocht.

Wij bezochten het park op een maandag omdat er dan veel bezienswaardigheden gesloten zijn. Helaas geldt dit ook voor de verschillende musea die zich in dit park bevinden, dus als je deze wilt bezoeken moet je een andere dag uitzoeken. Wel kan je de verschillende gebouwen bezichtigen die ontworpen zijn door de beroemdste architect uit Brazilië: Oscar Niemeyer. Met een beetje hulp van de lokale bevolking kan je er vrij eenvoudig een fiets huren en door het park fietsen. Je ziet er veel fietsers, skaters en hardlopers en in het park bevinden zich verschillende gelegenheden waar je iets te eten of drinken aan kan schaffen.


9. Wandelen over de Avenida Paulista
de Avenida Paulista

De spreekwoordelijke slagader van São Paulo is de Avenida Paulista. De 2,8 kilometer lange straat is een van de belangrijkste wegen van de stad en loopt van het noordwesten tot het zuidoosten. Aan de Avenida Paulista vind je ook het eerder genoemde MASP en de Rua Augusta.

Voor een bijzondere ervaring moet je op zondag de Avenida Paulista bezoeken. Op zondag is deze namelijk volledig autovrij. Dit biedt de mogelijkheid om heerlijk over de brede straten te wandelen, hardlopen en fietsen. Ook staan er op verschillende plaatsen straatartiesten en worden er in verschillende kraampjes van alles verkocht. Sla ook het cultureel centrum FIESP niet over, waar iedere zondag een band het openluchtpodium betreed.


10. Aziatisch eten in de wijk Liberdade
Taiwanese hot pot in de wijk Liberdade

Wat weinig mensen weten is dat São Paulo de stad is met de grootste Japanse gemeenschap buiten Japan. Naar schatting wonen er ongeveer 700.000 Japanse Brazilianen in São Paulo, en deze vind je vooral in de wijk Liberdade.

Liberdade herken je gelijk aan de kenmerkende Japanse Torii poort waaronder je de wijk binnen komt. Vooral op zaterdag en zondag tussen 9:00 uur en 18:00 uur barst het hier van de mensen tijdens de wekelijkse straatmarkt die dan plaats vindt. In kraampjes op het Praça da Liberdade vind je allerlei Aziatisch eten. Naast Japanse restaurants vind je hier ook een grote keur aan Chinees en Koreaans eten. Heb je dus trekt in sushi, okonomiyaki of Taiwanese hot pot, dan moet je zeker Liberdade bezoeken!


11. Een panoramisch zicht over de stad vanaf de Edifício Itália
de Edifício Itália

Met de voorgaande 10 tips kan je je uitstekend vermaken in deze enorme stad. De stad is echter zo enorm groot dat het erg moeilijk is om een goed overzicht ervan te krijgen. Een van de mogelijkheden om dit een beetje te krijgen is om de hoogte op te zoeken.

Een van de mogelijkheden om dit te toen is vanaf de Edifício Itália. Dit gebouw is met 168 meter het op een na hoogste gebouw van de stad en stamt uit 1965. Op de bovenste verdieping bevindt zich de zogenaamde Terraço Itália. Vanaf dit restaurant heb je een geweldig uitzicht over de stad. Uitgebreid eten is hier mogelijk maar is wel erg prijzig. Je kan echter ook gewoon een drankje nemen aan de bar en voor minder geld genieten van het uitzicht.


[bdotcom_bm bannerid=”3485″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.