Artikelen

Lokale drank, een lekkere souvenir van je reis!

Natuurlijk neem je souvenirs mee naar huis wanneer je een mooie reis hebt gemaakt. Deze souvenirs kunnen uiteen lopen van koelkastmagneten, t-shirts, petten tot boeken…en drank! Aangezien wij niet vies zijn van een lekker drankje of een cocktail proberen we in ieder land wel de lokale drank. Dit kan uiteenlopen van de caipirinha in Brazilië tot whiskey in Dublin. Wat is er dan een betere souvenir dan om een fles van deze lokale drank mee naar huis te nemen? Bij iedere slok die je er thuis nog eens van neemt droom je namelijk direct terug naar de bestemming die er bij hoort. In dit artikel dan ook een overzicht van de lokale dranken die wij in de loop van de jaren tijdens een reis hebben aangeschaft.


Riga Black Balsam uit Letland
Riga Black Balsam uit Letland

In 2014 hebben wij een bezoek gebracht aan Litouwen en Letland. Waar we in Litouwen de hoofdstad Vilnius hebben bezocht verbleven we in Letland enkele dagen in Riga. Riga Black Balsam is een traditionele kruidenlikeur die al stamt uit de 18e eeuw. De drank werd gecreëerd door een apotheker en is een mix van 24 verschillende kruiden, wortels en bladeren gemengd met pure wodka. De kruidenlikeur bevat ongeveer 45% alcohol en kan zowel puur als in een mix gedronken worden.

In de koude winterdagen in Riga was deze drank een aangename borrel en vandaar dat we zelfs meerdere flessen naar huis hadden meegenomen. Vooral deze variant waar zwarte bessen aan toegevoegd zijn is erg lekker en wat minder sterk met 30% alcohol. De drank is in heel Riga makkelijk te verkrijgen in de slijterijen die verspreid zijn door de hele binnenstad en dus de ideale souvenir van je reis naar Letland.


Tequila uit Mexico
Tequila uit Mexico

Als je naar Mexico gaat kom je er niet onderuit om tequila te drinken. Ook wij hebben daarom heel wat tequila genuttigd tijdens ons verblijf in Mexico in 2019. Tequila is de bekendste alcoholische drank van Mexico die gemaakt wordt van de Agave tequilana. Een tequila moet voor minimaal 51% uit agavesap bestaan om deze naam te mogen dragen. Tequila heeft vaak een alcoholpercentage van 35%.

Natuurlijk kan je tequila puur drinken (sla dan wel die citroen en dat zout over alsjeblieft!), maar onze favoriet is in een cocktail. De Tequila Sunrise is daarvan de meest bekende en is een mix van tequila, sinaasappelsap en grenadine. Zeker in de toeristische plekken wordt je regelmatig een tequila winkel ingelokt, maar trap hier niet in. In een plaatselijke supermarkt kan je namelijk voor een veel betere prijs dezelfde tequila kopen. Zeker als je de tequila wilt gebruiken in een cocktail is het aan te raden om niet de duurste variant te nemen.


Becherovka uit Tsjechië
Becherovka uit Tsjechië

Tijdens onze roadtrip door Duitsland, Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië in 2013 hebben we ook een bezoek gebracht aan de hoofdstad Praag. In Praag kochten we deze fles Becherovka, die we in 2019 nog altijd hebben staan. Net als de Riga Black Balsam werd Becherovka door een apotheker uitgevonden, begin 19e eeuw. Becherovka bevat water, suiker, een groot aantal verschillende kruiden en 38% alcohol. Hij wordt verkocht in de kenmerkende groene fles die nog heerlijk ouderwets aan doet.

De fles die wij inmiddels al meer dan 6 jaar in bezit hebben bevat overigens nog voldoende Becherovka. We hebben hem voornamelijk vanwege de bekende naam en mooie fles aangeschaft in de binnenstad van Praag. De hoofdreden is vooral dat we, ondanks het aanschaffen van de fles, de drank niet om te zuipen vinden. Alleen bij een serieuze kriebel in de keel gaat er nog wel eens een slokje doorheen, of wanneer er tijdens een feestje de shotjes op tafel komen….


Aquavit uit Noorwegen
Aquavit uit Noorwegen

Tijdens onze reis naar Noorwegen in 2016 hebben we een combinatie gemaakt met Oslo en Tromsø. Na het spotten van het noorderlicht in een van de meest noordelijke steden ter wereld hebben we daarna oudejaarsavond gevierd in de hoofdstad van dit Scandinavische land.

Net voor vertrek richting Nederland hebben we destijds (als een soort van traditie inmiddels) een fles lokale drank meegenomen, Aquavit. Deze sterkte drank wordt net als wodka gemaakt uit aardappelen of graan en bevat een minimum percentage van 37.5% alcohol. Het verschil met bijvoorbeeld wodka is echter dat er bij de tweede destillatie kruiden worden toegevoegd waaronder karwij en dillezaad. De fout die we in Noorwegen maakten was dat we nog nergens Aquavit hadden geproefd voordat we op het vliegveld een fles kochten. Thuis bleek ook namelijk deze drank niet te zuipen te zijn. Misschien moeten we hem de komende tijd eens in de vriezer bewaren of eens mixen met sinaasappelsap…


Jameson Whiskey uit Dublin
Jameson Whiskey uit Dublin

In 2014 hebben we een erg leuke citytrip gemaakt naar de Ierse hoofdstad Dublin. Een van de hoogtepunten van deze trip was een bezoek aan de Jameson Whiskey stokerij in het hartje van de stad. Tijdens deze rondleiding kreeg je de mogelijkheid om verschillende soorten whiskey te proeven, en zodoende ook de kenmerken van de Ierse whiskey te leren herkennen. We hebben wel geleerd om een dergelijk bezoek overigens niet meer in de ochtend te plannen…

Jameson werd in 1780 opgericht door John Jameson in de Ierse hoofdstad Dublin. Jameson is nog altijd de best verkochte Ierse whiskey ter wereld met ongeveer 5 miljoen kratten per jaar. Zelf ben ik sindsdien nog altijd een liefhebber van deze whiskey en zoals het hoort drink je deze natuurlijk puur. Het mixen van Jameson whiskey is eigenlijk een schande, maar voor een combinatie met ginger ale wordt zelfs in Ierland een uitzondering gemaakt.


Cachaca uit Brazilië
Cachaca uit Brazilië

In 2018 hebben we een geweldige rondreis door Zuid-Amerika gemaakt. Tijdens deze reis van 4 maanden hebben we 2 maanden in Brazilië doorgebracht, en als je in Brazilië bent kan je gewoon niet om de caipirinha heen. Deze heerlijke cocktail is een combinatie van cachaça, limoen, ijs en suiker. Cachaça wordt gemaakt van suikerriet en is een soort Braziliaanse rum, maar met een iets hoger alcohol percentage.

De variant die in de caipirinha gebruikt wordt is helder van kleur en in korte tijd gerijpt. De variant die langer gerijpt wordt heeft een minder heldere kleur en wordt voornamelijk puur gedronken. We zijn enorme liefhebbers van de caipirinha geworden in Brazilië, en dit kom waarschijnlijk door het feit dat we er in die twee maanden bijna iedere dag wel één hebben gedronken. In Rio de Janeiro hebben we dan ook een fles van deze drank als souvenir mee naar huis genomen, want voor minder dan €10 konden we al 1 liter in onze backpack stoppen en thuis nogmaals genieten van deze reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.