ArtikelenReisrecepten

Reisrecept: De Tequila Sunrise cocktail uit Mexico

Na het succes van ons reisrecept over de caipirinha uit Brazilië, mocht een vervolg dan ook niet uitblijven. Met de warme dagen op komst is er daarom voor gekozen om opnieuw een recept van een cocktail uit te kiezen. Aangezien we vorige zomer een prachtige reis van 3 weken door Mexico hebben gemaakt was de keuze snel gemaakt. Want als je Mexico zegt, dan zeg je tequila. En als je tequila zegt, dan zeg je natuurlijk de Tequila Sunrise. (Of je zegt de Margarita, maar die vinden wij helemaal niet zo lekker!) In dit artikel geven we je dan ook uitleg over hoe je thuis de Tequila Sunrise cocktail uit Mexico zelf kunt maken!

Tequila Sunrise

Eerst even wat uitleg over de Tequila Sunrise, of beter gezegd eerst even wat uitleg over tequila. Tequila is de bekendste alcoholische drank uit Mexico en is gemaakt van de Agave tequilane, een Mexicaanse agavesoort. Het is de naam van een specifiek type mescal, wat dan weer de verzamelnaam is voor alle alcoholische dranken die van agave worden gemaakt. De drank stamt al uit de 16e eeuw en werd geïntroduceerd door de Spaanse veroveraars. Grof gezegd heb je 4 typen tequila, de plata, blanca (tot 3 maanden gerijpt en doorzichtig van kleur), de reposado (3 maanden tot 1 jaar gerijpt en minder doorzichtig) en añejo (langer dan 1 jaar gerijpt en vrij donker van kleur.

Als we dan de Tequila Sunrise bekijken blijk dat deze helemaal niet uit Mexico komt maar uit de Verenigde Staten van Amerika. Het eerste recept stamt al uit de jaren ’30 en bleek afkomstig uit Phoenix (Arizona), maar werd pas echt populair in Sausolito (Californië) in de jaren ’70. Het verhaal gaat dat de populariteit van de drank te danken is aan de Rolling Stones die bij de aftrapt van hun tour in 1972 erg onder de indruk waren van deze cocktail tijdens een privéfeestje. De naam Tequila Sunrise heeft de cocktail overigens te danken aan het feit dat, wanneer je de cocktail goed maakt, de kleurovergang veel weg heeft van een zonsopgang.

Ingrediënten

Zelf thuis een tequila sunrise maken is eigenlijk vrij eenvoudig, want je hebt helemaal niet zo veel nodig . Voor het maken van één Tequila Sunrise moet je namelijk het volgende in huis hebben:

  • 45 ml tequila. Je kan hier het beste witte tequila voor nemen. Witte of doorzichtige tequila wordt direct na destillatie gebotteld. Hierdoor proef je voornamelijk de scherpe smaken. Vaak is dit ook de goedkoopste soort, en je gaat hem toch in een cocktail verwerken.
  • 90 ml sinaasappelsap. Neem hier bij voorkeur sinaasappelsap voor zonder vruchtvlees.
  • 15 ml grenadine. Grenadine werd van oorsprong gemaakt van het sap van de granaatappel, maar tegenwoordig is het een beetje een algemene benaming voor siroop. Zorg er bij het kopen van de grenadine wel voor dat deze rood van kleur is voor het juiste effect.
  • ijsblokjes
  • 1 schijfje citroen
Onze fles el Jimador tequila meegenomen uit Mexico
Bereiding

Om de perfecte tequila sunrise te maken is het van belang dat je de stappen op de juiste volgorde doorloopt. Dit zorgt er namelijk voor dat je de kenmerkende volgorde van de kleuren krijgt waardoor het op een zonsopgang lijkt. Je moet de volgende stappen doorlopen:

1. Eerst pak je een handjevol ijsblokjes, en deze doe je in een longdrinkglas
2. Daarna doe je de 45 ml tequila erbij, en de 90 ml sinaasappelsap en dit roer je eventjes allemaal goed door elkaar!
3. Vervolgens doe je de 15 ml grenadine erbij. Dit kan ook iets meer of minder zijn, gewoon wat je zelf lekker vindt.
4. Tenslotte doe je de citroenschijf erbij en moet je gewoon even geduld hebben en wachten tot de zwaartekracht zijn werk doet. Zo ontstaat de perfecte Tequila Sunrise!
5. Stap 5 is gewoon dat je de cocktail lekker opdrinkt en je met je ogen dicht aan een Mexicaans strand waant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.