ArtikelenBoliviaPeruZuid-Amerika

Review: Hop on Hop off door Peru en Bolivia met Peru Hop

In juli 2018 hebben we in 17 dagen van Lima in Peru naar La Paz in Bolivia gereisd middels Peru Hop. Tijdens die reis hebben we bewust voor dit bedrijf gekozen. Middels hun Hop on hop off concept zou het namelijk een toegankelijke manier moeten zijn om deze reis te beginnen. In dit artikel geven we je dan ook uitgebreid uitleg over Peru Hop, en vertellen we je wat wij als de voor- en nadelen hebben ervaring. Dat alles lees je dus in deze review over Peru Hop.

Peru Hop

Zoals gewoonlijk beginnen we eerst met een beetje uitleg over het bedrijf. Peru Hop is een bedrijf dat verschillende busroutes aanbiedt binnen Peru en Bolivia. Hierbij kan je voor een vastgestelde prijs per route zelf bepalen hoeveel tijd je besteed bij iedere tussenstop. Het bedrijf is hier in oktober 2013 mee gestart. Nadat hij in 2012 naar Peru verhuisde voor zijn vriendin dacht hij terug aan een reis die hij door Nieuw-Zeeland had gemaakt. Hier had hij rondgereisd in een landelijke hop-on hop-off bus. Al snel kwam hij erachter dat hij dat concept samen met 3 anderen in Peru wilde gaan neerzetten. Het begin was erg moeizaam, maar door mond-tot-mondreclame verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje.

Er zijn in totaal 36 verschillende routes die je kan boeken met vertrekken vanuit Lima, Cusco en Arequipa in Peru en La Paz en Puno in Bolivia. Peru Hop beweert een van de veiligste manieren te zijn om door Peru en Bolivia te reizen. Daarnaast zeggen ze lokale prijzen aan te bieden en unieke bestemmingen te bezoeken. Peru Hop is een busbedrijf dat op veel verschillende forums en Facebookpagina’s wordt besproken en kent zijn voor- en tegenstanders. We zullen in deze review dan ook direct ingaan op de voor- en nadelen die wij hebben tijdens het reizen met Peru Hop.

Peru Hop, de voordelen

Als eerste gaan we de voordelen opnoemen. Gelukkig zijn er daar een stuk meer voor- dan nadelen. De voordelen zijn vooral het gemak, de veiligheid, het ontmoeten van andere mensen, kortingen, de informatie die je krijgt en de extra gratis tussenstops. We gaan hieronder even wat verder in op de voordelen.

Makkelijk

Zoek je een zorgeloze en makkelijke manier om door Peru te reizen dan is dit een van de grootste pluspunten van Peru Hop. Op veel plaatsen wordt je bij je hotel opgehaald en afgezet. Je kan via je persoonlijke login aangeven wanneer je naar de volgende tussenstop wilt reizen. Je hoeft je daarom geen moment zorgen te maken. Ook is Peru Hop geschikt voor zowel een korte als lange reis aangezien je zelf een geschikte route uit kan kiezen. Ben je dus op zoek naar gemak, dan moet je zeker niet verder zoeken.

Veilig

Waar over het algemeen de busreizen binnen Peru en Bolivia niet bekend staan als de meest veilige optie zegt Peru Hop wel heel veilig te zijn. Men heeft veel verschillende buschauffeurs in dienst. Op iedere bus is ook een gids aanwezig die niet onder een bepaalde tijdsdruk hoeven te werken. Persoonlijk hebben we de busreizen ook als heel veilig ervaren. De bussen waren van goede kwaliteit. We hadden chauffeurs die geen vreemde capriolen uithaalden. Daarnaast werd er regelmatig een leuke film vertoond wat heerlijk was tijdens een lange busrit.

Mensen ontmoeten

We kunnen je in deze review vertellen dat we tijdens onze 4 maanden door Zuid-Amerika nergens zoveel mensen ontmoet op korte tijd dan tijdens het gebruik van Peru Hop. Zowel in de bussen als tijdens de tussenstops maak je makkelijker contact met andere mensen dan bij een standaard busbedrijf. De kans is namelijk dat je elkaar door de vastgestelde routes vaker tegen zal komen en je regelmatig samen deelneemt aan plaatselijke activiteiten. De leeftijden liepen hier ook enorm uiteen. Het is dus zeker niet zo dat je in een bus vol jongeren zit die zojuist hun middelbareschooldiploma hebben gehaald. Zelf gingen we als dertigers op reis en we voldoen ons zeker geen bejaarden tijdens de ritten met Peru Hop.

Informatie

Wij waren erg te spreken over de informatievoorziening van Peru Hop. Bij de start van je reis krijg je een zeer uitgebreid boekje met daarin alle tussenstops en de mogelijkheden tot activiteiten en accommodaties aldaar. Daarnaast werkt het inlogsysteem op internet erg goed en krijg je per email van iedere wijziging een bevestiging. Op dat inlogsysteem staat ook precies aangegeven waar de bus vertrekt en op welk tijdstip. Op die manier kan je ook tijdens je reis dus heel makkelijk je planning aanpassen.

Kortingen

Het eerder genoemde boekje dat je bij de start van je Peru Hop reis krijgt bevat meer dan alleen informatie. Peru Hop biedt namelijk in (bijna) iedere tussenstop accommodaties, activiteiten en restaurants met korting aan. Voorwaarde is wel dat je vaak via de website van een hostel moet boeken. Je moet daarbij aangeven dat je via Peru Hop reist, maar de kortingen maken wel degelijk een verschil. Ook zijn er verschillende restaurants en bars waarbij je korting krijgt als je je Peru Hop bandje laat zien. Oh ja, en als je klaar ben met je busreis kan je bij het kantoor ook nog een gratis t-shirt op gaan halen. Als echte Nederlanders hebben wij dit natuurlijk niet overgeslagen!

De tussenstops

Buiten de steden die in de route liggen maakt Peru Hop regelmatig stops bij interessante plekken op de route, de “Unique Hop Stops” zoals ze dit zelf graag noemen. Je moet hierbij denken aan het korte stop van maximaal 45 minuten. Bijvoorbeeld de Nacional Reserve de Paracas, slaventunnels, een pisco distilleerderij of een uitkijktoren bij de Nazcalijnen worden hierbij bezocht. Een aantal van deze stops zou je op eigen gelegenheid moeilijk kunnen bezoeken of zijn ook niet de moeite waard om een dagdeel in door te brengen. Het was dus erg praktisch dat Peru Hop hier een korte stop maakt.

Peru Hop, de nadelen

Ondanks de vele voordelen hebben we natuurlijk ook nog wel wat op te merken aan Peru Hop. De nadelen zitten dan ook vooral in de prijs, het ontbreken van het avontuur en de tussenstops. De tussenstops? Jazeker! Die hebben we zowel bij de voor- als nadelen gezet. We leggen je dan ook graag uit waarom dit zo is.

De prijs

Ondanks dat Peru Hop zelf beweert dat het een van de goedkoopste opties is lijkt ons dit wat sterk. We willen dan ook wel eerlijk zijn in deze review over Peru Hop. Het reizen met lokale busmaatschappijen zoals Cruz del Sur zal zeker goedkoper zijn. Die bieden echter weer niet de bovengenoemde pluspunten van Peru Hop. Ben je echter een backpacker die heel erg op zijn beperkte budget moet letten, dan is Peru Hop waarschijnlijk niet de allerbeste optie. Een kaartje kost namelijk al snel tussen de €140 – €200.

Het avontuur

Het reizen met Peru Hop is zo makkelijk en goed geregeld dat het een stuk minder avontuurlijker is. De gidsen spreken uitstekend Engels, je zit in een bus vol andere westerse toeristen en alles wordt voor je geregeld. Ook kan je er heel veel Nederlandse backpackers vinden. Het écht avontuur waarbij je reist tussen de lokale bevolking is dus wel wat ver te zoeken soms. Wil je echter meer tussen de locals reizen, zelf je routes samenstellen en het echte avontuurlijke Peru proeven? Dan zou ik ergens anders gaan kijken.

De tussenstops

Natuurlijk is het leuk dat er onderweg tussenstops gemaakt worden, maar soms zit je er gewoon niet helemaal op te wachten. Vaak wil je gewoon zo snel mogelijk naar je bestemming toe. Dan zit je tijdens een hele lange dag in de bus niet te wachten op een rondleiding. Ook zijn de tussenstops nogal wisselend. Zo vonden we de tussenstop bij het Nacional Reserve de Paracas absoluut de moeite waard. We hebben ons echter enorm zitten ergeren aan de irritante gids tijdens de rondleiding bij de pisco distilleerderij.

Onze ervaring

Zit je erover na te denken om een reis door Peru (en Bolivia) te maken. Wil je graag andere mensen ontmoeten? Zit je niet gebonden aan een enorm krap budget en ben je op zoek naar gemak?

Dan is Peru Hop een uitstekende keuze. Wij hebben er zelf geen moment spijt van gehad, We hebben de eerste weken van onze reis hierdoor zeer ontspannen met de bus gereisd en erg leuke mensen ontmoet. We waren te spreken over de stops en de kwaliteit van de bus. Wij zijn dan ook zeer te spreken over Peru Hop zoals je kan lezen in deze review.

Misschien ben jij echter wel iemand die graag zelf zijn vervoer regelt en in een lokale bus wil reizen. Als je een ervaren backpacker bent die graag het avontuur op zoekt, dan is Peru Hop dus misschien niet helemaal wat je zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.