ArtikelenDenemarkenEuropa

Onze gids voor LEGOLAND Billund in Denemarken

In de zomer van 2021 hebben we een geweldige roadtrip gemaakt door Denemarken, Zweden en Duitsland. Op onze website kan je hier inmiddels al heel wat artikelen en reisverslagen over terugvinden. Omdat het weer een beetje tegenzat in Denemarken besloten we om na Aalborg door te reizen naar Billund. Daar staat namelijk LEGOLAND Billund en daar dachten we ons wel een dag te kunnen vermaken. Dat hebben we geweten, want we hebben er ondanks het weer een geweldige dag gehad. Daarom presenteren we je nu onze gids voor jouw trip naar LEGOLAND Billund in Denemarken!

Historie

In 1916 opende Ole Kirk Christiansen een houtbewerkingswinkel in de stad Billund in Denemarken. Hij bouwde met name meubels voor boeren in de omgeving. Vanaf 1932 begon Christiansen met het maken van houten speelgoed en kwam de naam LEGO om de hoek kijken. In 1947 is het hout vervangen door kunststof en werd het wereldberoemde LEGO blokje geboren. Zijn zoon Godtfred Kirk naam in 1957 het bedrijf over en kwam in de jaren ’60 tot het idee om de producten van LEGO tentoon te stellen, wat vanaf toen al jaarlijks al 20.000 bezoekers trok. Na een bezoek aan Madurodam werd het idee voor LEGOLAND geboren.

Naast de fabriek werd een stuk grond gekocht en werd in 1968 LEGOLAND geopend. De hoofdattractie was op dat moment dan ook Miniland, waarin miniaturen van veelal beroemde gebouwen zijn nagemaakt met LEGO. Ook was er toen al een safaririt, verkeerstuin, indianendorp en stoomtrein te vinden. Het park trok in het eerste jaar meteen al 625.000 bezoekers. In de loop van de jaren breidde het park zich steeds verder uit. Naast miniaturen werden er steeds meer attracties toegevoegd waardoor het zich echt ontwikkelde tot een volwaardig attractiepark.

Zozo opende het park de attractie Pirate Boats en in 1992 de boomstamattractie LEGO Canoe. Hierna volgde achtbanen zoals The Dragon, X-treme Racers en Ice Pilot School. Toen de jaren vorderde groeide het park zelfs uit naar een heus resort met het Hotel LEGOLAND en later volgde ook het LEGOLAND Castel Hotel en het Legoland Holiday Village. Hier heb je de mogelijkheden om bijvoorbeeld in het LEGOLAND Pirates´ Inn Motel te slapen of in de verschillende cabins gebaseerd op thema’s als het Wilde Westen of NINJAGO. Zoals het speelgoed van LEGOLAND zich ontwikkelde heeft het park zich ook ontwikkeld. In de loop van de jaren heeft het zich door de vele attracties, verschillende hotels en themagebieden zoals Ninjago World, Duploland en LEGO Movie World ontwikkelt tot een van de beroemdste attractieparken van de wereld.

Praktische informatie

In een echte gids voor jouw trip naar LEGOLAND Billund in Denemarken hoor je natuurlijk ook praktische informatie te vinden. Je wil het park immers mogelijk zelf bezoeken, dus wil je weten waar je aan toe bent. Daarom eerst hier wat informatie

– LEGOLAND Billund ligt op ongeveer 700 kilometer van Utrecht af. In ongeveer 7 1/2 uur rijd je er naartoe. Het is dus een flinke rit om te maken, dus is het niet bepaald geschikt om vanuit Nederland voor een dagje te bezoeken.

Overnachten in Billund is dus zeker een goed idee. Wij verbleven in het dorp zelf in het Refborg Hotel. Dit koste ons al €159. Het is dus niet goedkoop om hier te overnachten, en al helemaal niet als je in een van de officiële accommodaties van LEGOLAND overnacht. Een overnachting in Hotel LEGOLAND kost je al al snel €225 per nacht, en voor het LEGOLAND Castle Hotel betaal je al snel het dubbele. Goedkoper is echter het Legoland Holiday Village. Op deze grote camping kan je met je eigen camper of caravan overnachten of verblijven in het LEGOLAND Pirates´ Inn Motel voor ongeveer €200 per nacht of een in een van de hutten. De hutten zijn er in de thema’s Wilderness Barrels, NINJAGO en Wild West. Afhankelijk van het aantal mensen en het formaat van de hut kan je hier al terecht voor ongeveer €150 per nacht.

– LEGOLAND is alleen in juni, juli en augustus elke dag geopend. Van november t/m maart is het park gesloten en in april, mei, september en oktober is het park beperkt geopend. Als je voor deze maanden wil weten of het park geopend is kan je het beste even op de website van LEGOLAND kijken.

– Het park gaat om 10:00 uur open en sluit om 18:00 uur. In de zomermaanden is het park ook regelmatig tot 19:00 uur of 20:00 uur geopend.

– Een kaartje is niet goedkoop. Als je geld wil besparen kan je daarom het beste online een ticket kopen. Daar betaal je namelijk DKK 329 per persoon, ongeveer €45. Wil je 2 dagen naar het park gaan dan betaal je DKK 478, ongeveer €65 dus. Voor de 2e dag betaal je dan dus maar €20 entree. Het loont echt om online een kaartje te kopen, want daar zijn ze DKK 100 goedkoper. Je steekt dus dan al mooi €13 in je zak.

– Zodra je het kleine plaatsje Billund in komt rijden staan er overal borden om naar LEGOLAND te gaan. Ook om te parkeren zijn er voldoende mogelijkheden. Vanwege het slechte weer konden wij parkeren op de parkeerplaats recht tegenover de ingang van het park. Parkeren kost je wel DKK 60 (ongeveer €8).

Onze ervaring

Zoals al eerder aangegeven in deze gids hebben wij LEGOLAND Billund bezocht tijdens onze roadtrip van 18 dagen door Denemarken, Zweden en Duitsland. Op de 16e dag van onze reis zijn we naar LEGOLAND Billund geweest. Hier hebben we destijds nog een uitgebreid reisverslag over geschreven. Laten we eerst wel even voorop stellen dat we op een regenachtige dag zijn gegaan. Hierdoor was het niet druk in het park. Dit heeft natuurlijk wel invloed gehad op onze ervaring in deze gids voor jouw bezoek aan LEGOLAND Billund in Denemarken.

Omdat het niet zo druk was konden we onze auto parkeren op Parking 1, de enige parking die deze dag open was. Deze ligt recht tegenover de ingang, dus na het oversteken van het zebrapad konden we zo het park inlopen. We hadden immers online onze tickets gekocht, wat een heel stuk goedkoper is dan bij de ingang van het park. Vanwege de regen waren we al snel op zoek naar een poncho. Direct bij de ingang zit een enorme LEGO winkel, waar ze naast enorm veel producten ook prachtige gele poncho’s verkopen.

Heb je na het lezen van deze gids voor jouw trip naar LEGOLAND Billund in Denemarken nog vragen of ben je er zelf ook al eens geweest?

Laat dan een reactie achter onderaan dit bericht!

Het park is 14 hectare groot en trekt jaarlijks ongeveer 1,7 miljoen bezoekers. Het park is dus helemaal niet zo groot. De Efteling is is bijvoorbeeld 72 hectare groot en Bobbejaanland 28 hectare. Het park bestaat uit verschillende themagebieden: Adventure Land, Duploland, Imagination Zone, Knight Kingdom, LEGOREDO Town, Miniland, Polar Land, Ninjago World, Pirate land en LEGO Movieworld. We kwamen er al snel achter dat een bezoek van 1 dag ruim voldoende was, mede doordat het niet zo druk was natuurlijk.

Het park heeft een mooie afwisseling van attracties. Zo zijn er 3 kindvriendelijke achtbanen en verschillende wildwaterbanen. Daarnaast zijn er ook talloze leuke familieattracties zoals de piratenboten en het spookhuis en kunnen de allerkleinsten terecht in de Duplo vliegtuigjes of de brandweerauto’s. Wij vonden het Miniland gedeelte ook erg leuk om te zien. De miniaturen die met LEGO gebouwd zijn zien er nog altijd erg goed uit. Over het algemeen is het park sowieso erg goed onderhouden en ziet alles er schoon en keurig uit. Daarnaast zijn er verschillende restaurants in het park, van fastfood tot een ‘all you can eat’-familiebuffet.

Wij zijn in ieder geval erg te spreken over dit prachtige park. Het is goed onderhouden, lekker compact en vermaakt voor jong en oud. Als je op zoek bent naar extreme achtbanen of attracties waarvan je hart sneller gaat kloppen dan moet je hier niet zijn. Als je echter met je familie (of gewoon met twee personen zoals wij hebben gedaan) een leuke dag wil hebben en gek bent op LEGO, dan zal je zeker niet teleurgesteld zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.