ArtikelenMexicoNoord-Amerika

Onze gids voor jouw bezoek aan Chichén Itzá in Mexico

In 2019 hebben we een prachtige reis van 3 weken door Mexico gemaakt. We hebben hier al menig artikel over geschreven. Een van de beroemdste bezienswaardigheden die we tijdens deze reis hebben bezocht was de Mayastad Chichén Itzá. In dit artikel geven we je uitleg over deze bijzondere plek en geven we je praktische informatie voor jouw bezoek aan Chichén Itza in Mexico.

Chichén Itzá

We beginnen eerst met wat korte uitleg over Chichén Itzá. Deze Mayastad ligt in het oostelijke punt van Mexico op ongeveer 45 minuten rijden van de stad Valladolid in de regio Yucatán. Aan het einde van de 10e eeuw was dit de belangrijkste stad van de Maya’s. Vanaf 1988 staat Chichén Itza op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bekendste gebouw is Kukulkan (El Castillo), een grote piramidevormig gebouw in het midden van het complex. Dit is dan ook het gebouw wat je overal direct zal vinden als je zoek naar Chichén Itzá.

Toch is er veel meer te zien dan enkel dit gebouw. Zo kan je er de enorme Tempel van de Krijgers vinden en El Coracol, het ronde observatorium. Ook vind je op het complex 8 sportvelden. Het grootste is de Juego de Pelota Principal, oftwel de Ball Court. Hier kan je nog heel goed zien hoe de maya’s het Meso-Amerikaanse balspel speelden.

Chichén Itzá is een van de grootste toeristische trekpleisters van Mexico. Naar schatting wordt het jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Al vanaf 1894 kan je het complex als toerist bezoeken dat in totaal meer dan 740 hectare groot is. In 2007 werden de zeven nieuwe wereldwonderen bekend gemaakt. Naast Christus de Verlosser (Brazilië), het Colosseum (Italië), de Chinese Muur (China), Machu Picchu (Peru) en Petra (Jordanië) en de Taj Mahal (India) staat Chichén Itza ook genoteerd op deze lijst.

Locatie

Zoals aangegeven ligt Chichén Itzá in de staat Yucatán in het oosten van Mexico. In dit gebied kan je ook bekende badplaatsen als Playa del Carmen, Cancún en Tulum vinden. Vanuit deze plaatsen is het tussen de 2 en 2 1/2 uur rijden. Vanuit deze populaire badplaatsen gaan er dan ook veel dagtours om Chichén Itza te bezoeken.

Als je van plan bent om op eigen gelegenheid te reizen is het makkelijker om vanuit Mérida of Valladolid te vertrekken. Als je in een van deze leuke steden vertrekt ben je maar 1 1/2 uur onderweg vanuit Mérida, of zelfs maar 45 minuten vanuit Valladolid. Valladolid is daarom volgens ons dan ook de beste plek om te verblijven om een bezoek te brengen aan Chichén Itzá. Je kan er heel eenvoudig met een eigen huurauto heenrijden, of met een van de lokale bussen.

Valladolid is de perfecte plaats om te verblijven wanneer je Chichén Itzá wil bezoeken.
Praktische informatie

De toegangsprijs voor Chichén Itzá is $533 MXN, wat ongeveer €25 is. Voor een kind tussen de 3 en 12 jaar betaal je maar $80 MXN, wat ongeveer €3,75 is.

Tickets kan je ter plekke kopen, maar ook al online via de officiële website van Chichén Itzá. Als je online je kaartje koopt hoef je ter plekke niet meer in de rij te staan, wat natuurlijk erg lekker is, maar deze zijn wel duurder dan bij de ingang.

Een gids huren is ter plekke mogelijk. Wij vonden het echter niet nodig en hebben op eigen gelegenheid het complex ontdekt. Op onze website staat een uitgebreid artikel over het gebruik van een lokale simkaart. Als je die aanschaft je terplekke met behulp van verschillende website ook heel goed zelf het complex ontdekken en nuttige informatie vinden.

Openingstijden voor Chichén Itzá zijn vastgesteld tussen 8:00 uur en 17:00 uur en is 7 dagen per week geopend.

In de avond kan je het complex ook bezoeken tijdens de zogenaamde Kukulkan Nights. In het donker vindt er dan een lichtshow plaats. Kaarten hiervoor kan je vanaf 15:00 uur kopen bij de ingang voor $600 MXN, ongeveer €28.

Ben je misschien op zoek naar een reisroute door Yucatán in Mexico?

Check dan eens dit artikel op onze website!

Ook hebben we een superhandige packing list voor 3 weken Mexico op onze website staan!


Bezoek het complex zo vroeg mogelijk. Wij waren er vlak na de opening al te vinden. Op die manier ontloop je de grote massa die met de tourbussen pas rond 10:00 uur zullen arriveren. Daarnaast kan de temperatuur in de zomer behoorlijk oplopen. In de ochtend is het daarom nog aangenaam om rond te lopen.

Vermijd een bezoek op zondag. Inwoners van Mexico kunnen het complex op die dag namelijk gratis bezoeken. In het weekend is het toch al een drukte van jewelste, maar zeker op zondag is dit het geval.

Smeer je goed in. Misschien een overbodige tip, maar door het open terrein sta je op veel plekken midden in de zon.

Cenote Ik Kil is uitstekend te combineren met een bezoek aan Chichén Itzá. Er is niks lekkerder dan een frisse duik in een cenote na een bezoek aan een bloedheet Maya complex. Op onze website kan je ook een uitgebreid artikel vinden over het bezoek van cenotes in Mexico.

Bij de ingang kan je veel voorzieningen vinden. Van souvenirs tot gidsen en van een lekker fris ijsje tot een toiletbezoek. Als je urenlang over het complex hebt lopen slenteren ben je daar echt wel aan toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.