ArtikelenReisliteratuur

Reisliteratuur: De reis van je leven van Viora Rebergen en Joost van Willigenburg

Het wordt weer hoog tijd voor een goed reisboek. Dat dacht ik een tijdje terug, en dus besloot ik op Bol.com het boek De reis van je leven van Viora Rebergen en Joost van Willigenburg aan te schaffen. Zoals inmiddels bekend ben ik een liefhebber van de échte reisverhalen waarin de schrijver je meeneemt tijdens een prachtige reis. Zo heb ik hier al eerder het boek Wegwee van Ap Dijksterhuis besproken en 1 jaar, 164 bestemmingen van Carmen Schuurman. De reis van je leven past precies in dit rijtje en neem je mee op de wereldreis die dit stel heeft gemaakt. In dit artikel uit de categorie reisliteratuur lees je alles over dit boek.

Viora Rebergen & Joost van Willigenburg

Eerst beginnen we met een korte uitleg over de auteurs. Dat zijn er in dit geval namelijk 2. Viora Rebergen en Joost van Willigenburg zijn een stel van begin 30 afkomstig uit Utrecht. Ze zijn allebei fulltime actief met social media waarbij ze zich richten op het maken van content, marketing campagnes en daarnaast is Joost ook actief als fotograaf. Het is dan ook niet zo gek dat ze een aantal succesvolle Instagram accounts hebben zoals Be More Unicorn, en het persoonlijk account van Viora.

In 2016 kregen ze een grote klap te verwerken toen de diagnose werd gesteld dat Viora acute leukemie had. De behandeling duurde 2 1/2 jaar en legde de basis voor hun eerste boek Beter op reis. In dit boek vertellen Joost en Viora over hun leven gedurende deze periode en hoe gedurende deze tijd het besluit wordt genomen om een jaar op wereldreis te gaan. In De reis van je leven kan je dan ook alles lezen over de reis die ze vervolgens ook daadwerkelijk hebben gemaakt.

Aan de binnenkant van de kaft kan je op de kaart mooi de bestemmingen zien die Viora en Joost hebben bezocht.
De reis van je leven

In de De reis van je leven wordt er in het voorwoord nog even kort teruggeblikt op het vorige boek. Daarna begint de reis. Door het boek is dat niet alleen de reis van Viora en Joost maar ga je echt mee naar de verschillende bestemmingen die ze tijdens hun reis aandoen. Tussen de hoofdstukken door vind je vervolgens tips voor de reis van je leven. Daarnaast duikt er regelmatig een pagina op met blokken vol kleinere tips en praktische informatie.

Bestemmingen

De reis begint in het boek wanneer het stel via Boedapest en Moskou de op 28 april 2019 de Transmongolië Express neemt. Ze vertellen uitgebreid hoe de dagen in deze trein eruit zien. Via Mongolië komen ze vervolgens in China aan. Viora en Joost schrijven ieder hun eigen stukjes en in het boek wordt duidelijk aangegeven van welke hand het desbetreffende stuk tekst komt. Ze omschrijven op een vrolijke manier en met een open blik wat ze meemaken in deze bijzondere landen. Dit loopt uiteen van het bezoek aan de Chinese muur, tot een taak als het wassen van hun kleren.

Vanaf China reist men verder via Hongkong naar de Filipijnen, Thailand en Vietnam. Van het drukke leven in China en Hongkong belanden ze op de mooiste stranden en wanen ze zich soms zelfs in Expeditie Robinson. Ze staan tijdens de reis regelmatig stil bij wat er de afgelopen jaren in hun levens is gebeurd waardoor de waardering voor deze reis steeds groter lijkt te worden. Via een bezoek aan Maleisië trekken ze verder naar Sri Lanka waar de surflessen op het programma staan.

Vanaf de Malediven vliegen ze via Singapore naar Bali. Daar blijven ze langer en krijgen ze ook bezoek van de moeder van Joost. Vanaf hier reizen ze verder naar Australië als het inmiddels kerst is geworden dat met de familie van Viora gevierd zal worde. Het is eind februari 2020 wanneer ze in Nieuw-Zeeland aankomen nadat ze onderweg zo veel goede verhalen over dit land hadden gehoord. Helaas breekt op dat moment de wereldwijde coronacrisis uit en moeten ze op 8 april de reis afbreken om huiswaarts te keren.

Tips voor de reis van je leven: “Laat het los”.
Tips en praktische informatie

Tussen het reisverhaal door delen Viora en Joost ook nog eens hun beste tips met de lezers. Deze zijn opgedeeld in pagina’s die blokken met kleine korte tips bevatten en tips die in een aantal pagina’s worden uitgelegd. Vragen die waarschijnlijk vaak door vrienden en familie zijn gesteld worden hier uitgebreid beantwoord. Zaken als verzekeringen, kosten, inpaklijsten en het maken van een planning komen allemaal voorbij. Er wordt vooral aangegeven hoe zij dit zelf hebben aangepakt. Natuurlijk zijn er nog allerlei andere manieren om dit aan te pakken. Met de praktische informatie vanuit hun eigen ervaring krijg je als lezer toch een heleboel tips over hoe je dit aan kan pakken.

De blokken vol met korte tips zijn ook erg handig. Goede roadtrip muziek is natuurlijk nooit weg. Ook de handigste apps voor op reis komen voorbij, net als een minicursus afdingen van Joost. De tips en praktische informatie in de vorm van de blokken zijn vermakelijk om te lezen en bevatten goede informatie. Daarnaast is het een erg leuke afwisseling tussen het mooie grote reisverhaal.

Verspreid door het boek vind je verschillende blokken met tips zoals deze 2 pagina’s over het boeken van een vlucht.

In samenwerking met schrijvers Viora Rebergen & Joost van Willigenburg en Xander Uitgevers mochten we een exemplaar van De reis van je leven weggeven!

De uiteindelijk winnares was Danielle Vreeken van het Instagram account @daaniediscovers geworden!

Eindoordeel

Het eindoordeel is eigenlijk simpel. Dit is namelijk precies het boek wat ik zocht. Ik hou enorm van reisverhalen, en dan zeker van reizigers die op dezelfde manier reizen als dat wij doen. Dat doen Viora en Joost zeker. Ze maken gebruik van overnachtingen, vervoer en middelen zoals wij dat ook zouden doen. Dit zal vast met de leeftijd te maken hebben, en met het feit dat wij ook als koppel reizen. De tips zijn leuk en zelfs als ervaren reizigers zaten er nog best een aantal tips tussen waar we vast iets aan zullen hebben.

Het grote reisverhaal was lekker luchtig geschreven en leest heerlijk weg. De route spreekt ons erg aan, omdat we in de toekomst een groot aantal van deze bestemmingen zeker ook nog willen gaan bezoeken. De tips zijn leuk, handig en op geen enkele wijze laten ze blijken dat ze de absolute wijsheid in pacht hebben. Wat ons betreft is dit boek dan ook zeker een dikke aanrader voor de (ervaren) backpacker.

YouTube

Tenslotte wil ik je zeker nog even wijzen op het YouTube kanaal van Viora en Joost, Be More Unicorn. Al voor de reis zijn ze namelijk begonnen met het maken van vlogs en tijdens hun wereldreis zijn ze hier actiever mee aan de slag gegaan. Van veel bestemmingen van hun reis kan je er dan ook vlogs vinden van ongeveer 15 á 20 minuten lang. Zelf vond ik het erg leuk om tussen het lezen door deze video’s te bekijken. Het geeft je een beter beeld van de personen achter het verhaal en het is allemaal enorm herkenbaar.


De reis van je leven
Auteur: Viora Rebergen en Joost van Willigenburg
Uitgeverij: Xander Uitgevers
EAN: 9789401616003
Prijs: € 20,99, paperback, 352 pagina’s


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

14 gedachten over “Reisliteratuur: De reis van je leven van Viora Rebergen en Joost van Willigenburg

 • Danielle (@daaniediscovers)

  Klinkt als een boek dat elke reisfanaat moet lezen, ben benieuwd!

  Beantwoorden
 • Ik hou enorm van reisverhalen. Weg dromen en daarbij mooie ideeën en tips op doen, dat klinkt goed! Zou het boek heel graag willen lezen:)

  Beantwoorden
 • Ik denk echt dat dit boek ons kan helpen om nieuwe reizen te plannen. Vorig jaar een prachtige reis door ijsland gemaakt en over twee maanden staat Jordanie op de planning. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mooie reizen! En dan is dit inspiratieboek erg welkom!!

  Groetjes Linda

  Beantwoorden
 • Heb al vaker over dit boek gehoord, ben dus heel benieuwd! Toch maar eens proberen denk ik en een kansje wagen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.