ArtikelenReisliteratuur

Reisliteratuur: Reizen Waes Vlaanderen

Een tijd geleden bespraken we hier al het Reizen Waes bordspel, waaraan een erg leuke winactie gekoppeld zat. Nu hebben onze Belgische vrienden niet stilgezeten, want de afgelopen weken hebben we op TV kunnen genieten van Reizen Waes Vlaanderen. Zoals eerder besproken is Reizen Waes een van onze favoriete reisprogramma’s, dus ook Reizen Waes Vlaanderen hebben we niet aan ons voorbij laten gaan. Het programma was erg succesvol met gemiddeld bijna 2 miljoen kijkers. Dat hebben de makers dan ook geweten en daarom werd besloten om op basis van het programma, na het Reizen Waes Bordspel ook het boek Reizen Waes Vlaanderen uit te brengen. In dit artikel lees je alles over deze bijzondere reisgids over Vlaanderen!

In het boek zijn veel foto’s te zien van de opnames van Reizen Waes Vlaanderen, zoals deze foto van de aflevering die zich in en rond Brussel afspeelt.
Reizen Waes

Misschien is het eigenlijk al niet meer nodig, maar we beginnen eerst met eens korte uitleg geven over het tv-programma waar dit boek uit is voortgekomen. Reizen Waes is een tv-programma wat op de Vlaamse televisiezender Één wordt uitgezonden. Het wordt gepresenteerd door de populaire presentator Tom Waes. Dit verklaart dus ook de naam van het programma. Er is een grote kans dat je Tom Waes kent van zijn eerdere programma Tomtesterom of als acteur in de populaire Netflix serie Undercover.

Al vanaf het eerste seizoen in 2013 kijken we mee hoe Tom Waes de meest ongebruikelijke bestemmingen bezoekt. Hij reist namelijk door landen en gebieden die toeristen vaak links laten liggen vanwege onrust, natuurrampen of andere gevaren. Je moet hierbij denken aan landen als Vanuatu, Spitsbergen, Venezuela en Albanië. Eigenlijk test Tom eigenlijk een beetje of je als toerist deze bestemmingen kan bezoeken en wat je er dan zoal zou kunnen zien en beleven.

Reizen Waes is echt een van onze favoriete reisprogramma’s en we hebben dan ook geen aflevering gemist. Inmiddels zijn er al 4 seizoenen van het programma uitgezonden, waaronder een laatste seizoen met bestemmingen in Europa. Vanwege het coronavirus was Tom in 2020 echter verplicht om in België te blijven en dus besloot men een 7-delige serie te maken waarin hij de 6 Vlaamse provincies bezoekt. Op deze laatste serie is dit nieuwe boek dan ook gebaseerd.

De inhoudsopgave van het Reizen Waes Vlaanderen boek
Het Reizen Waes Vlaanderen boek

Het Reizen Waes Vlaanderen boek is echt een weerspiegeling van het tv-programma. Je merkt dit direct bij de inhoudsopgave, die is onderverdeeld in de 6 Vlaamse provincies. Ze worden op dezelfde volgorde besproken zoals ook het tv-programma was opgezet:West-Vlaanderen

1. West-Vlaanderen. Binnen deze provincie zijn locaties als Heuvelland, Langemark-Poelkapelle, Steenkerke, Brugge, Oostende bezocht.

2. Oost-Vlaanderen. Hierin werden locaties als Oosteeklo, Doel, Oudenaarde, Gent en Ninove bezocht.

3. Antwerpen. Binnen de volledige provincie Antwerpen zijn naast de stad Antwerpen ook locaties zoals Kalmthout, Meerstel-Dreef en Kasterlee bezocht.

4. Belgisch Limburg. Genk, Sint-Truiden, Brustem en Nationaal Park Hoge Kempen zijn de locaties die hier aan bod kwamen.

5. Vlaams Brabant. Wommersom, Diegem-Lo, Tremelo en Walfergem werden onder andere in deze provincie bezocht.+

6. Brussel. Naast de stad Brussel werd in deze provincie specifiek ingegaan op metrostation Maalbeek, Sint-Jans-Molenbeek, Elsene en het Zoniënwoud.

Ieder hoofdstuk toont een kaart van de desbetreffende provincie.

Naast het Reizen Waes Vlaanderen boek is onlangs ook het Reizen Waes Bordspel uitgebracht.

Benieuwd naar dit boek? In dit artikel op onze website lees je er alles over!

Ieder hoofdstuk laat eerst een kaart zien waarin alle locaties van de desbetreffende provincie te zien zijn die in het hoofdstuk worden besproken. Daarna wordt er ingegaan op de bestemmingen en wat er zoal te beleven valt. Het boek staat vol met mooie foto’s die tijdens de opnames zijn gemaakt en neemt je dus echt mee door de hele serie.

Naast alle bezochte plekken lees je ook verschillende hoofdstukken die de opnames niet hebben gehaald. Dit zijn dus de extra’s die je echt in het boek moet lezen. Deze hoofdstukken geven je dan ook een beetje een kijkje achter de schermen.

Uitleg over Hoogstraten, de meest noordelijk gelegen plaats van België.
Eindoordeel

Het Reizen Waes Vlaanderen boek is een leuke aanvulling op het tv-programma. De verschillende verhalen brengen je terug naar de afleveringen en worden met hetzelfde enthousiasme besproken zoals Thom Waes dit ook op tv doet. Het is dus erg leuk om deze verhalen eens terug te lezen. Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat deze hoofdstukken weinig extra’s bieden als je de hele serie gezien hebt. Het biedt namelijk niets nieuws.

Wat wel wat nieuws biedt zijn de hoofdstukken waarin onderwerpen besproken worden die het tv-programma niet hebben gehaald. In sommige gevallen vraag je je af waarom een dergelijk leuk onderwerp het programma niet heeft gehaald. In andere gevallen begrijp je dit echter meteen. Deze verhalen zorgen er wel voor dat het boek wat extra’s biedt. Dat is helemaal het geval wanneer je helemaal achterin het boek gaat kijken. Hier staan namelijk de praktische tips per provincie op een rijtje gezet. Zo kan je er lezen waar je zoal kan eten, overnachten of een wandeling kan maken.

Wat mij betreft zorgen vooral deze laatste hoofdstukken ervoor dat het boek erg handig is als je net als ons enthousiast bent geraakt over Vlaanderen na het zien van de serie Reizen Waes Vlaanderen en komende zomer zelf ook een reisje door België wil gaan maken!

De laatste bladzijdes bieden nog extra praktische informatie per provincie.

Reizen Waes Vlaanderen
Auteur: Tom Waes
Uitgeverij: Manteau
EAN: 9789022337363
Prijs: € 24,99, paperback, 192 pagina’s

Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.