Reisliteratuur: Anika Redhed – Cappuccino in Curaçao

Een paar weken terug hebben we onze volgende reis al aangekondigd op onze website, en dit gaat naar Curaçao! Nu zijn er allerlei manieren om je voor te bereiden op zo een reis en wij grijpen dan ook al die manieren aan. Middels verschillende YouTube kanalen hebben we al behoorlijk wat bewegende beelden gezien. Toch niets boven een goed boek. Natuurlijk hebben we ook al de bekende reisgids over Curaçao binnen. Toch stuitte ik onlangs op het nieuwste boek van Anika Redhed, Cappuccino in Curaçao. Ik was al bekend met haar eerdere werk, maar dit boek kwam op het juiste moment in mijn vizier! In dit artikel geven we je daarom een uitgebreide recensie van dit boek.

Anika Redhed

We hebben hier inmiddels al meerdere boeken van Anika Redhed voorbij laten komen. Een daarvan is Reisdagboek THUIS, op reis door je eigen huis dat eerder dit jaar is uitgebracht. Ook bespraken we eerder haar boek Cappuccino in het Midden-Oosten uit 2019, waarin ze vertelt over haar reis door Iran, Dubai en Oman. Eerder bracht ze ook het boek Cappuccino in Jordanië uit. De “cappuccino-reeks” bevat boeken met reisverhalen in de puurste vorm. Het drinken van een cappuccino op een terrasje is hierbij altijd een vast gegeven.

Anika is een enorme reisliefhebster en heeft inmiddels meer dan 60 landen bezocht. Naast cappuccino houdt ze enorm veel van lezen en is ze enorm geïnteresseerd in de mens. Daarom is ze ook psychologie gaan studeren en heeft ze onder andere in China, Duitsland, Roemenië en de Filipijnen gewerkt. Ze heeft een fascinatie voor bestemmingen die iets minder voor de hand liggend zijn, zoals het Oostblok en het Midden-Oosten. In dit boek trekt Anika Redhed echter naar Curaçao, maar niet op de manier zoals de meeste reizigers dit eiland zullen bezoeken.

De voorkant van het boek in de kenmerkende huisstijl van Anika.
Cappuccino in Curaçao

Laten we eerst maar duidelijk zijn dat Cappuccino in Curaçao geen reisgids is waarin Anika Redhed rooskleurig en informatief alle leuke plekjes van het eiland bespreekt. Toch komen ze voorbij en weet je aan het einde van het boek precies welke plekken op het eiland de moeite waard zijn om te bezoeken, en wat je over mag slaan. Het boek is namelijk een reisverhaal.

In dit reisverhaal vertelt schrijfster over de periode waarin ze samen met haar man Harrie op Curaçao verblijft. Als echte reizigster doet ze dit natuurlijk niet op een van de vele resorts die op het eiland te vinden zijn, maar gewoon in een particulier verblijf. Via een website waar huiseigenaren oppassers zoeken voor hun huis kwam Anika namelijk in contact met de Amerikanen die een huis op het eiland hebben. In ruil voor het onderhouden van het huis, zwembad en de huisdieren kan ze zo kosteloos op het eiland verblijven.

Dat klinkt natuurlijk als een droom. Bij aankomst op het eiland komt Anika er achter dat dit misschien toch niet zo is. Het ommuurde verblijf met tralies voor de ramen en camerabewaking voorspellen al niet veel goeds. Dit maakt Anika op sommige momenten dan ook merkbaar onzeker over de veiligheid op het eiland. Dit alles wordt ook nog eens versterkt door wat zij in het verleden tijdens haar reizen al eens heeft meegemaakt. De vrij heftige gebeurtenissen die ze heeft meegemaakt zorgen er voor dat Curaçao haar nog zal moeten overtuigen.

Met de auto die ze tot hun beschikking hebben trekken ze heel het eiland over. Daarmee gaan ze niet alleen naar de bekende toeristische plekken. Ook bezienswaardigheden die misschien iets minder voor de hand liggen worden bezocht. Zo ondernemen ze samen met Anita een wandeling door Otrabanda. Hierbij krijgen ze uitgebreid uitleg over deze wijk in Willemstad, dat letterlijk “de overkant” betekent. Anita geeft ze uitgebreid uitleg over het leven in deze wijk. Ook wordt er een bezoek gebracht aan een van de vele historische landhuizen die je op het eiland kan vinden. Daarnaast spreekt Anika onder andere Sabine van de Sea Turtle Conservation Curacao over het belangrijke werk dat ze doen.

Toch slaat ze de bekende toeristische plekken niet over. Zo worden de stranden van Daaibooi en Playa Lagun bezocht, en wordt er een geitenburger gegeten bij Williwood. Hoe langer Anika op Curaçao verblijft, hoe veiliger ze zich lijkt te gaan voelen. De stranden zijn zo verleidelijk mooi, de mensen vriendelijk en het eten zo lekker dat het enthousiasme steeds meer de overhand begint te nemen. Dit alles lijkt er voor te zorgen dat Anika aan het einde van het boek zeer aangenaam verrast lijkt te zijn over Curaçao, meer dan ze mogelijk verwacht had aan het begin van de reis. Het boek sluit af met de namen en adressen van de bezochte plekken op het eiland, waarmee het toch nog een beetje de functie van een reisgids heeft gekregen.

Ook bij deze recensie mochten we weer een exemplaar weggeven,
en ditmaal zelfs een gesigneerd exemplaar van Cappuccino in Curaçao van Anika Redhed t.w.v. €14.95!

De winnaar was Evi Millecam geworden, van harte gefeliciteerd met dit boek!

En de achterkant van dit compacte boek!
Eindoordeel

Na het lezen van haar eerdere boek Cappuccino in het Midden-Oosten had ik het gevoel dat schrijfster Anika Redhed niet met een heel positief gevoel terug keek op haar reis door deze regio. In Cappuccino in Curaçao gaf Anika dit idee ook aan het beging van het boek. Nadat ik het stukje las over haar ervaringen in het verleden heeft ze echter alle redenen om een dergelijk avontuur op een andere wijze in te stappen dan de gemiddelde reiziger misschien zou doen.

Het is dan ook extra leuk om te zien dat dat ze gedurende het boek steeds meer los komt van de gedachtes dat er iets kan gebeuren en vooral het aangename van het eiland begint te ontdekken. De gesprekken met de verschillende mensen zijn interessant en geven een mooi beeld van wat er zich allemaal afspeelt op Curaçao. De locaties, activiteiten en gerechten worden zo mooi omschreven waardoor ik zelf ook steeds meer zin krijg om het eiland met eigen ogen te gaan zien. En dat komt goed uit, want voor eind december hebben we onze reis naar Curaçao gepland staan. Met dit reisverhaal over Curaçao zijn er zijn er in ieder geval weer heel wat interessante opties bijgekomen om dan te bezoeken. Wij zijn immers ook geen reizigers die 2 weken lang op een strandbedje kunnen luieren!



Cappuccino in Curaçao
Auteur: Anika Redhed
Uitgeverij: M2C
EAN: 9789082984750
Prijs: € 14,95, paperback, 168 pagina’s


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 comments