ArtikelenReisliteratuur

Reisliteratuur: Capitool reisgids Nederland

Het jaar 2020 stond vanwege het coronavirus heel erg in teken van op reis in eigen land. Zoals Tom Waes dit al deed in zijn Reizen Waes Vlaanderen, en waar 3 Op Reis dit ook voornamelijk deed binnen Nederland. Voor ons was dit niet veel anders. In 2020 hebben wij ons helaas moeten beperken tot bestemmingen binnen Nederland. Tot heeft dit een aantal leuke citytrips opgeleverd, zoals naar Rotterdam en Den Haag. Voor 2021 ziet het er voorlopig nog niet heel veel anders uit. Veel reizigers zullen er dus voorlopig voor gaan kiezen om een reis binnen Nederland te maken. Capitool Reisgidsen springt daar heel handig op in. In januari 2021 is namelijk de Capitool Reisgids Nederland uitgekomen, en in dit artikel vertellen we je alles over deze zeer uitgebreide reisgids.

Capitool Reisgidsen

Wie wel eens op reis gaat en daarvoor graag een reisgids aanschaft zal vast en zeker een Capitool reisgids in zijn kast hebben staan. Persoonlijk is het een van mijn favorieten, en dat heeft vooral te maken met de structuur van de reisgids. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Lonely Planet reisgidsen zijn de opmaak en illustraties een belangrijk onderdeel van de opzet. De reisgidsen kenmerken zich dan ook door de uitgebreide beeld- en kleurelementen. Dit is vaak zo sterk doorgewerkt dat tekst en beeld helemaal in elkaar overlopen. Capitool reisgidsen kan je vinden van bestemmingen over de hele wereld, van Nieuw Zeeland tot Bali en van Brazilië tot Kenia. Daarnaast biedt men ook nog reisgidsen aan voor citytrips zoals Rome of Berlijn.

Zoals ze bij Capitool zelf zeggen heb je met een Capitool Reisgids het beste van het beste in handen om je reis, de voorbereiding van je reis, maar ook het nagenieten optimaal te beleven. De reisgidsen richten zich in ieder geval op de volgende 6 pijlers:

– Informatief
– Inspirerend
– Compleet
– Up-to-date
– Foto’s
– Vormgeving

In Capitool Reisgids Nederland worden alle hoeken van ons land besproken.
Capitool Reisgids Nederland

Genoeg over de andere reisgidsen van Capitool, laten we eens verder ingaan op deze speciale Nederland editie. Het is alweer de 16e druk die begin 2021 uitkwam, maar hij heeft een flinke opfrisbeurt gekregen. Vanwege het coronavirus heeft reizen in eigen land enorm aan populariteit gewonnen. Deze Capitool Reisgids Nederland komt dus precies op het juiste moment.

Ook de bekendste evenementen per maand worden doorgenomen bij de start van het boek.
In het begin van de reisgids vind je hele handige overzichten voor bijvoorbeeld 2 dagen in Utrecht.
Ontdekken

Zodra je de reisgids openslaat merk je dat je met een Capitool Reisgids te maken hebt. De herkenbare stijl zie je direct terug. Het eerste wat ook opvalt is de indeling van de reisgids. Die begint met het hoofdstuk “ontdekken”. Hierin vind je de zogenaamde “parels van Nederland”, de verschillende regio’s en een aantal reisroutes. Het betreft 6 reisroutes, maar dit hadden er wat mijn betreft nog wel meer mogen zijn. Het daaropvolgende gedeelte “veelzijdig Nederland” is wel erg leuk uitgewerkt. Hierin wordt namelijk ingegaan op specifieke onderwerpen die je in Nederland terug kan vinden. Wat dacht je van Nederland voor foodies, kunstnijverheid, architectuur, drank en op het water. Met een jaaroverzicht van bijzondere evenementen in Nederland en een kort stukje geschiedenis begint deze reisgids dus met een mooie introductie.

Als je het over Nederland hebt kan je natuurlijk niet om het water heen.
Beleven – Amsterdam

Het volgende hoofdstuk gaat volledig over onze hoofdstad Amsterdam. In maar liefst 108 pagina’s wordt er ingegaan op de bekendste stad van ons land. Heel de stad wordt doorgenomen aan de hand van de hoofdstukken Oude Zijde, Nieuwe Zijde, Grachtengordel, Museumkwartier, Plantage en Buiten het centrum. Natuurlijk is Amsterdam een belangrijke stad en trekken de meeste (buitenlandse) toeristen hierheen, maar 108 pagina’s vind ik zelf wel een beetje te veel van het goede. Ongeveer 1/4 van het boek wordt hier nu aan besteed, terwijl Nederland zo veel meer te bieden heeft.

Inhoudelijk gezien is er weinig op aan te merken. Zoals ik gewend ben van de Capitool reisgidsen zijn ze rijkelijk voorzien van prachtige illustraties en kaarten. De kaarten werken dan ook als een soort van inhoudsopgave, wat ik zelf heel prettig vind werken. Alle informatie is lekker kort en bondig en is voorzien van alle informatie die je nodig hebt zoals het adres, openingstijden, de website en welke tramlijn je moet nemen om er te komen. De getekende doorsnedes van bepaalde musea vind ik erg mooi en geven wat mij betreft een erg goede indruk van wat je er mag verwachten.

In het boek wordt zeer uitgebreid ingegaan op Amsterdam.

In samenwerking met uitgeverij Unieboek / Het Spectrum mochten we een exemplaar van de Capitool Reisgids Nederland weggeven!

De winnaar is inmiddels bekend. Liedeke Kuipers, heel veel plezier met jouw Capitool Reisgids Nederland!

Beleven – Nederland

Na Amsterdam zijn de 12 provincies van Nederland, en de Waddeneilanden aan de beurt. Ook hier krijg je per provincie eerst een overzichtskaart waarop je direct kan zien welke locaties er besproken worden. Wat me direct opvalt is het feit dat het heel vaak om steden en dorpen gaat, en relatief weinig over natuurgebieden die je er kan vinden. Ook in deze hoofdstukken wordt er ingegaan op bezienswaardigheden, musea, culinaire specialiteiten en leuke slaapplekken.

Nederland is natuurlijk veel meer dan de randstad, en daarom verbaast het mij dat er bijvoorbeeld wel 30 pagina’s lang ingegaan wordt op de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland, maar je over Drenthe en Overijssel maar een tiental pagina’s aan informatie kan vinden. De informatie die je er kan vinden is ook hier echter overzichtelijk en zeer informatief. Iedere regio van Nederland komt in ieder geval aan bod in deze reisgids en er is nagenoeg geen enkele toeristische trekpleister in ons kikkerlandje dat je niet in deze reisgids terug kan vinden.

Ook natuurgebieden als De Waddenzee worden uitgebreid bechreven.
Eindoordeel

De Capitool Reisgids Nederland is een van de meest complete reisgidsen over Nederland. Hij is precies zoals je van Capitool gewend bent. Hij is namelijk informatief, overzichtelijk en rijkelijk voorzien van prachtige illustraties. Dat het lastig is om een goede balans te vinden in een reisgids over ons eigen kikkerlandje zie ik er zelf alleen wel een beetje in terug. Er is erg veel aandacht voor de Amsterdam en de rest van de randstad. Alle bekende bezienswaardigheden in Nederland komen echter terug in de reisgids, en dat is natuurlijk precies waar hij voor dient.

De reisroutes in het begin van de reisgids vind ik zelf een groot pluspunt, net als de thema’s die daarop volgen. Ook de tips wat betreft eetgelegenheden en leuke slaapplekken zorgen ervoor dat de reisgids heel compleet aanvoelt. Nu veel Nederlanders er nog altijd voor kiezen om komende zomer in Nederland op reis te gaan kan deze reisgids wel eens heel goed van pas komen. Hij is namelijk uitermate geschikt als je een een rondreis door ons land wil gaan maken, maar ook voor een citytrip, weekendje weg of zelfs een dagje weg. Ben je dus op zoek naar een reisgids over Nederland, dan mag deze zeker niet in je boekenkast ontbreken!

De laatste bladzijdes bieden nog extra praktische informatie per provincie.
Gelukkig wordt ook het mooiste feest van het jaar besproken in deze reisgids, carnaval!

Capitool Reisgids Nederland
Auteur: Capitool
Uitgeverij: Unieboek, Het Spectrum
EAN: 9789000342020
Prijs: € 32,50, hardcover, 408 pagina’s

Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

67 gedachten over “Reisliteratuur: Capitool reisgids Nederland

 • Halina Welboren-van Mullem

  Met De Capitool Reisgids Nederland kun je je eigen land opnieuw ontdekken.

  Beantwoorden
  • Hoi Halina, jij was er wel heeel snel bij haha! Vergeet je niet om aan alle eisen te voldoen om kans te maken?

   Beantwoorden
   • Jonckheere martine

    Wij gaan elk jaar in september een maand naar Nederland zodus zou dit van pas komen om leuke plaatsjes te ontdekken

    Beantwoorden
    • Wat tof! Als frontliniemedewerkers kunnen m’n vriend en ik wel een boost gebruiken. Zin om ons eigen landje te verkennen met dit boek onder de arm! Wedden dat we heel veel moois nog niet gezien hebben? Duimen!

     Beantwoorden
     • De beste tijd om Nederland te ontdekken is nu! En wat is het ook een mooi land gewoon. Ik heb enorm zin om met dit boek nieuwe plekken te ontdekken!

     • Hoi Ismay, leuk dat je aan onze winactie meedoet. Je bent nog precies op tijd!

 • Magda Sermon

  Er zijn nog zoveel mooie plekjes in Nederland die ik zou willen ontdekken. Het zou fijn zijn om extra inspiratie te vinden in dit leuke boek.

  Beantwoorden
  • Hoi Magda, leuk dat je mee wil doen aan onze winactie. Vergeet je niet om onze Facebookpagina te liken en het bericht (openbaar) te delen op Facebook?

   Beantwoorden
  • Hoi Jacqueline, leuk dat je meedoet aan onze winactie. Vergeet je niet om het bericht ook op Facebook te delen om kans te maken?

   Beantwoorden
 • Er zijn nog genoeg door on onontdekte plekjes om te bezoeken, genoeg keus in dit boek

  Beantwoorden
  • Hoi Bep, leuk dat je meedoet aan onze winactie. Vergeet je niet om onze Facebookpagina te liken en het bericht op Facebook te delen?

   Beantwoorden
 • Wat zou het leuk zijn om met dit boek op pad te gaan in ons eigen land

  Beantwoorden
 • Ik pak vaak de trein en neem dan de racefiets mee, om ergens willekeurig door de omgeving te toeren, Met dit boek zou ik vast leuke tips kunnen vinden.

  Beantwoorden
 • Herman Geers

  Wat ’n leuke gids met prima tips voor een dagje uit of een wat langere vakantie.

  Beantwoorden
 • Waarom naar het buitenland. Eer zijn zulke mooie plekken in Nederland. Mijn man, zoontje (4jaar) en ik touren het hele jaar door, door Nederland. Er zijn vast nog wel wat plekjes die wij kunnen ontdekken. Ik doe graag mee.

  Beantwoorden
  • Hoi Annelies, wat een leuke reden om mee te doen aan onze winactie. Vergeet niet om het bericht ook te delen op Facebook om kans te maken 😉

   Beantwoorden
 • Anneliese de Waal

  Ohhh…..dat is echt een prachtig boek om Nederland opnieuw te ontdekken ????????, ik doe erg graag mee, Groetjes Anneliese de Waal

  Beantwoorden
 • In de voorjaarsvakantie zijn we naar Kinderdijk en de Zaanse Schans geweest ipv wintersport. Voor de volgende vakantie kan ik wel wat extra ideeën voor een vakantie in Nederland gebruiken daarom wil ik deze Capitool reisgids graag winnen!

  Beantwoorden
 • Karel Bellen

  Dankzij corona hebben we Nederland terug ontdekt. Het is een topland, je kan er heerlijk fietsen, wandelen, van de natuur genieten,…. Ik wil dit jaar Nederland zeker verder ontdekken.

  Beantwoorden
 • Nederland is echt een heel leuk land, er is zoveel te zien en te beleven. Toen we vorig jaar in Nederland op vakantie waren hebben we ons voorgenomen om veel vaker naar Nederland te gaan. Zo een reisgids zou het ons wel makkelijker maken natuurlijk om onze reis voor te bereiden :-).

  Beantwoorden
  • Wekelijks doe ik een stadswandeling om een stad te ontdekken én de lokale horeca te steunen. Dit boek zal nog extra tips hebben voor een vakantie of een dagje uit in eigen land. Doe daarom graag mee met deze actie

   Beantwoorden
 • Ann Philibert

  Hup Holland hup. Reisideetjes opdoen voor als we weer welkom zijn.

  Beantwoorden
 • Nicole Mommaerts

  Wat een fijne actie. Ideaal voor de “oudere” bezoekers van jullie site. Waaronder ik.
  Ik ben nog van de vorige generatie, heel dat online gedoe is niks voor mij.
  Ik ben nog opgegroeid met een wegenkaart, een “papieren” reisgids.
  Mijn dochter heeft mij ondertussen wel met fb leren omgaan, liken en delen is geen probleem.
  Maar een uitstapje uitstippelen doe ik nog altijd met een reisgids in mijn hand.
  Hopelijk gaan de grenzen vlug terug open, pakt “tante Corona” haar biezen.
  Kan ik met mijn kleinkinderen opnieuw eens naar het sprookjesbos in de Efteling of naar Toverland.
  En dan nog het liefst zonder mondkapje.
  Als Belg komen we graag eens langs bij onze “noorderburen”. Eens een kroketje uit de muur halen. Dat is al zo lang geleden.

  Beantwoorden
 • Leuk om tijdens de verschillende tochten bij de hand te hebben.

  Beantwoorden
 • Omdat Nederland nog zoooooo veel mooie plekken heeft waar ik nog niet geweest ben! ”Lekker weg in eigen land”!

  Beantwoorden
  • Hoi Lottie, leuk dat je meedoet aan onze winactie. Vergeet niet om aan alle eisen te voldoen om kans te maken 😉

   Beantwoorden
 • E van der Haar

  Mooie actie en gezien de andere reisgidsen komt deze heel goed van pas.
  Het wordt weer veel fietsen en wandelen.
  ????????

  Beantwoorden
  • Hoi Evie, leuk dat je meedoet aan onze winactie. Vergeet je niet onze Facebookpagina te liken en het bericht daar te delen om kans te maken?

   Beantwoorden
 • nou ja …… alleen in de voorbeelden staan al dingen die ik niet wist over Nederland. Ik ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig naar de rest van het boek. Dat moet een oase van ontdekkingen zijn!

  Beantwoorden
  • Hoi Bastiaan! Leuk dat je meedoet aan onze winactie. Vergeet niet om ook de acties op Facebook uit te voeren om kans te maken 😉

   Beantwoorden
   • ik heb geen facebook ………
    wel instagram, daar volg ik reisprins.nl al, maar de actie staat daar niet vermeld.

    Beantwoorden
 • Wat heel erg leuk. Die komt zeker van pas. En ook al omdat ik net als vorig jaar weer mooie plekken in Nederland wil bezoeken!

  Beantwoorden
  • Hoi Piet, leuk dat je meedoet aan onze winactie! Vergeet niet om ook aan de andere eisen te voldoen om kans te maken!

   Beantwoorden
 • Wat een leuke winactie! Nu ik zwanger ben, kan ik niet meer backpacken, dus ben van plan om veel in Nederland op pad te gaan! ????

  Beantwoorden
  • Hoi Liedeke, dat is inderdaad nog eens een goede reden om wat meer van Nederland te gaan zien. Leuk dat je meedoet aan onze winactie!

   Beantwoorden
 • We dan niet reizen maar in ieder geval door dit boek

  Beantwoorden
 • Bellen Kris

  Dankzij corona leerden we Nederland vorig jaar beter kennen, het beviel ons zoooo goed dat we besloten hebben om dit jaar nog vaker in Nederland op vakantie te gaan. Er zijn nog heel veel leuke plekken die we nog niet hebben gezien, een goede reisgids zou zeker helpen om onze uitstapjes nog beter voor te bereiden. Ik hoop echt dat ik dit boek win!

  Beantwoorden
 • Mooie gelegenheid om ons eigen Nederland verder te ontdekken!
  Ik loot graag mee naar deze geweldige informatieve reisgids vol mooie plaatjes! Ik ga jullie ook meteen op IG volgen!
  @doortjenicolai

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.