ArtikelenBraziliëReisroutes

Reisroute (27 dagen): het zuiden van Brazilië

Zoals al vaker vermeld hebben wij in 2018 een fantastische reis door Zuid-Amerika gemaakt. Op onze website zijn er inmiddels al reisroutes over Bolivia en Argentinië geplaatst. De volgende reisroute die voort komt uit deze reis betreft een reisroute door het zuiden van Brazilië. Tijdens onze reis hebben we maar liefst 2 maanden door dit prachtige land gereisd. Voor deze reisroute hebben we gekozen om het zuidelijke gedeelte van Brazilië te koppelen aan een bezoek aan de Pantanal. Je vindt in deze regio geweldige steden als São Paulo en Rio de Janeiro, prachtige kustplaatsen als Paraty en het geweldige eiland Ilha Grande. Natuurlijk mag ook een bezoek aan de watervallen van Iguaçu niet ontbreken. Misschien ben jij ook wel op zoek naar een route voor deze regio of kan je deze reisroute goed gebruiken als basis voor jouw rondreis door het zuiden van Brazilië.


Rio de Janeiro (Dag 1/2/3/4)

De start van deze reisroute is Rio de Janeiro. Rio de Janeiro ligt in aan de Baai van Guanabara, en was tot 1960 de hoofdstad van Brazilië. Met 6 miljoen inwoners is het een van de grootste steden van Zuid-Amerika, en de grootste stad van Brazilië na São Paulo. Rio de Janeiro is vooral bekend om zijn beroemde stranden zoals Copacabana en Ipanema, carnaval, het wereldberoemde beeld Christus de Verlosser en de favela’s.

Dag 1

In Rio de Janeiro verbleven wij maar liefst 7 dagen in het geweldige Hoshtel , wat een perfecte mix is tussen een hostel en een hotel. Wanneer je voor een lange tijd op reis gaat kan dus je makkelijk meer dan een week doorbrengen in Rio de Janeiro. Voor een kortere reis raden we echter toch wel minimaal 4 dagen aan.

Voor Rio de Janeiro (en eigenlijk heel Brazilië) is het enorm handig om Uber op je smartphone te hebben geïnstalleerd. Op de eerste dag kan je namelijk goed een Uber naar de Suikerbroodberg nemen. Na wat relaxen op het strand van Ipanema kan je die avond naar de wijk Lapa gaan. Dit is de bekendste uitgaanswijk van Rio de Janeiro waar je heerlijk kunt eten, drinken en dansen.

Het beroemde Carioca Aquaduct in de wijk Lapa.
Dag 2

De volgende dag kan je met een Nederlandse gids een fietstour door de stad maken met Rio by Bike. Deze tour bracht ons door een heel groot gedeelte van de stad, zoals de wereldberoemde Escadaria Selarón. Die avond zijn we naar Pedra do Sal gegaan waar iedere vrijdag- en maandagavond een straatfeest wordt gehouden. Deze activiteiten zou je mooi kunnen combineren op je tweede dag in Rio de Janeiro. Komt dit wat betreft je schema niet goed uit, dan is er misschien wel de mogelijkheid om naar het Maracanã Statdion te gaan. Je kan hier bijvoorbeeld een wedstrijd van Fluminense of Flamengo bezoeken.

Een kenmerkende foto op de Escadaria Selarón.
Dag 3

De derde dag in Rio de Janeiro kan je goed gebruiken om het beroemde beeld van Christus de Verlosser te bezoeken. Met een Uber rijd je zo naar de kabeltrein waar je naar de top van de berg wordt gebracht. om het beeld te bezichtigen. Ook eten bij een churascaria hoort er echt bij, wat je bijvoorbeeld kan doen in de wijk Ipanema. Die dinsdagavond zijn we naar de Canastra Bar Ipanema gegaan, waar dan een groot straatfeest losbarst. Met deze activiteiten is jouw derde dag in Rio de Janeiro goed besteed.

Een bezoek aan Christus de Verlosser mag natuurlijk niet ontbreken.
Dag 4

Op de vierde dag in Rio de Janeiro kan je met Favela Phoenix een rondleiding maken door de grootste favela van Rio de Janeiro; Rocinha. De middag kan je doorbrengen aan het strand van Ipanema of je kan met de metro naar de Uruguaiana markt gegaan. Deze enorme markt biedt heel veel koopjes en veel (namaak) merkkleding en elektronica. Die avond kan je met een busje vanuit je hostel naar een repetitie gaan van een sambaschool, zoals van Salgueiro

Dit was een geweldige afsluiting van ons verblijf in Rio de Janeiro. Afhankelijk van welke dagen je in Rio de Janeiro zal zijn kan je je verblijf uitstekend vullen met een groot aantal van de activiteiten die wij in deze 7 dagen gedaan hebben.

De repetitie van de sambaschool van Salgueiro

Voor meer informatie, lees hier onze 11 tips voor jouw verblijf in Rio de Janeiro

Vervoer

Vanwege een gunstige verbinding met Europa is Rio de Janeiro een goede plek om je reis te beginnen. Voor rond de €500 heb je al een ticket naar deze geweldige stad. Bij een directe vlucht leg je de afstand af in iets minder dan 12 uur. Wanneer je echter voor een goedkope optie gaat zal je meerdere keren moeten overstappen en kan je heenreis zomaar 17 uur in beslag nemen. Let dus goed op welke keuze je hierin wilt maken.


Ilha Grande (Dag 5/6/7)

Ilha Grande betekent letterlijk groot eiland, en het eiland heeft dan ook een oppervlakte van maar liefst 193 km². Het hoogste punt van het eiland ligt op 1031 meter. Waar het eiland tegenwoordig bekend staat om de prachtige stranden en het jaarlijks duizenden toeristen trekt stond er vroeger nog een gevangenis op het eiland waar de zwaarste criminelen van Brazilië zaten opgesloten.

Dag 5

Op Ilha Grande verbleven wij 2 nachten in de Acoradouro Flats. We hadden een heel net appartementje heel dicht bij het water. Omdat het bij aankomst niet heel goed weer was hebben we een wandeling door het dorpje Abraão gemaakt en heerlijk wat gegeten en gedronken aan het strand. Is het wel goed weer dan is het eiland perfect om lekker te chillen en van een van de mooie stranden te genieten.

Uitzicht vanaf het haventje van Abraão
Dag 6

De tweede dag kan je de boot nemen naar Praia do Pouso. De avond ervoor kan je heel makkelijk kaartjes kopen voor deze boottocht van 45 minuten. Vanaf is het ongeveer 20 minuten lopen zijn naar het prachtige Praia Lopes Mendes. Dit strand staat bekend als een van de mooiste stranden van Brazilië. Je kan geen bedjes huren aan dit prachtige witte strand, maar er zijn wel verschillende verkopers te vinden die eten en drinken aanbieden. Die avond kan je de dag afsluiten met een geweldige barbecue op het strand bij Café Do Mar Bar e Restaurante.

Het was genieten aan het prachtige strand van Praia Lopes Mendes.
Dag 7

De laatste dag op Ilha Grande kan je gebruiken om door te reizen naar je volgende bestemming. Je zal die dag namelijk op tijd weer de boot moeten nemen en de bus naar je volgende bestemming moeten pakken.

Voor meer informatie, lees hier ons reisverslag over Ilha Grande

Vervoer

Vanuit Rio de Janeiro zijn er een aantal mogelijkheden om naar Ilha Grande te gaan. Je zal hoe dan ook eerst naar Conceicao de Jacareí moeten gaan om hier de boot naar het eiland te nemen. Wij maakten destijds gebruik van de busdienst van Easy Transfer. In nette busjes wordt je voor R$110 (+/- €20) in 5 uur hier gebracht. Het voordeel hiervan is dat je recht voor je hotel of hostel wordt opgehaald. Een ander mogelijkheid is om de busdienst van Costa Verde Transporte te gebruiken die je in ongeveer de helft van het geld er heen zal brengen. Houd rekening met een langere reistijd aangezien het veel tijd in beslag zal nemen voordat je Rio de Janeiro daadwerkelijk hebt verlaten.


Paraty (Dag 8/9/10)

Na de prachtige natuur kom je in Paraty terecht in een echt koloniaal stadje gesticht in 1667. De stad heeft ongeveer 40.000 inwoners en staat sinds 2019 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het oude centrum is autovrij en wordt gekenmerkt door de witte huisjes met de kleurrijke deuren en raamkozijnen.

Dag 8

In Paraty hebben we 3 nachten in het geweldige Carpe Diem Boutique Hotel overnacht. De kamer was erg netjes, met een uitstekend bed en een erg lekker ontbijt. De eerste dag hebben we een wandeling gemaakt door de oude straten van Paraty. We hebben bij de lokale Tourist Information geïnformeerd naar de mogelijkheden in de regio en die avond wat gegeten en gedronken.

Onze eerste avond in Paraty.
Dag 9

De volgende dag kan je een bus nemen naar de watervallen van Toboggan. Deze natuurlijke glijbaan ligt verscholen in het bos maar is een heerlijke plek om te glijden en te zwemmen onder het genot van een hapje en een drankje. Aan de overkant van de straat zit een cachaça stokerij waar je ook nog een kijkje kunt nemen. Naast de uitleg die je er krijgt kan je hier verschillende soorten cachaça proeven en kopen.

De natuurlijke glijbaan is spectaculair om vanaf te glijden.
Dag 10

De laatste dag in Paraty hebben we doorgebracht in het nabijgelegen Trindade. Dit kleine plaatsje heeft enkele prachtige stranden en heeft een ruim aanbod van leuke restaurants en winkeltjes. Helaas troffen wij het niet zo met het weer en bleef het dus bij een maaltijd aan het strand. Bij goed weer kan je hier echter heerlijk van het strand genieten. Terug in Paraty kan je het verblijf in dit plaatsje afsluiten met een heerlijk diner, of een echte Braziliaanse pastel. Afhankelijk van je schema kan je ook aan het begin van de avond al een bus nemen naar je volgende bestemming; São Paulo.

De prachtige stranden van Trindade

Voor meer informatie, lees hier ons reisverslag over Paraty

Vervoer

Ook vanuit Ilha Grande is de makkelijkste optie om via Easy Transfer naar Paraty te reizen. Je zou hiervoor zelfs vanuit Rio de Janeiro al een combiticket (Package Blue Ocean) kunnen kopen waarbij de transfer naar Ilha Grande is inbegrepen. Dit zou je dan R$175 (+/- €32) kosten in plaats van de R$95 (+/- €17,50) bovenop de R$110 (+/- €20). Er zijn overigens ook andere maatschappijen die vergelijkbare transfer aanbieden. Dit is logisch omdat er helaas geen goede busverbinding is die er voor zorgt dat je geheel op eigen gelegenheid deze afstand af kan leggen. De rit naar Paraty is overigens ongeveer 120 kilometer en zal ongeveer 2 uur in beslag nemen.


São Paulo (Dag 11/12/13)

São Paulo is de volgende bestemming in deze reisroute en is de grootste stad van heel Zuid-Amerika. De stad is gesticht in 1554, maar vanaf 1870 is de ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. Op dit moment heeft São Paulo meer dan 12 miljoen inwoners en heeft een van de hoogste concentraties woontorens ter wereld. Deze betonnen jungle heeft trouwens de grootste concentratie Japanners buiten Japan met meer dan 1,5 miljoen inwoners met een Japanse achtergrond.

Dag 11

Tijdens ons verblijf in São Paolo hebben we 4 nachten doorgebracht in het Royal Jardins Boutique Hotel dat maar een paar straten verwijderd was van de levensader van de stad; de Avenida Paulista. De eerste dag in São Paulo kan je direct de Free Walking Tour São Paulo doen die op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag om 11:30 uur begint op Praça da República. Dit was een van de beste free walking tours die we gedaan hebben en is een uitstekende start van je verblijf. Vanaf het eindpunt van de route kan je vervolgens naar de Mercado Municipal de São Paulo gaan. Je kan de dag mooi afsluiten in de levendige Rua Augusta, waar je heerlijk kan eten en drinken.

De uitstekende Free Walking Tour van São Paulo.
Dag 12

Na onze goede ervaringen met Free Walking Tour São Paulo besloten we om de tweede dag opnieuw aan te sluiten bij een van hun tours, wat dus een goede start kan zijn voor je volgende dag in deze stad. Op dinsdag, donderdag en zondag gaat de tour namelijk door de wijk Vila Madalena. Deze tour richt zich vooral op de street art die je hier vindt. Rond de middag zijn we naar de wijk Liberdade gegaan. In deze Aziatische wijk is op zaterdag een zeer drukbezochte markt. Je kan hier geweldig Aziatisch eten vinden. Mocht je er op een zondag zijn dan kan je die middag naar de Avenida Paulista gaan die op zondag helemaal afgezet is van verkeer en gevuld is met hardlopers, fietsers, verkopers en straatartiesten.

De prachtige straatkunst in de wijk Vila Madalena.
Dag 13

De derde dag in São Paulo kan je gebruiken voor een bezoek van het Ibirapuera park. Veel bezienswaardigheden zijn op een maandag gesloten dus dit kan een goede alternatieve optie zijn mocht je er op een maandag zijn. Je kan in dit park uitstekend wandelen en fietsen. De middag kan je goed gebruiken om eens te shoppen, en enkele echte Havaianas in te kopen. Je kan de middag echter ook goed gebruiken om verschillende musea te bezoeken. We begonnen bij het voetbalmuseum Museo de Futebol. Hierna zijn we naar het Museu de Arte de São Paulo gegaan, oftwel het MASP. Net als het voetbalmuseum is ook dit kunstmuseum op dinsdag gratis te bezoeken, een dinsdag is dus een goede dag om musea te bezoeken in deze stad.

We keken onze ogen uit in het MASP.

Voor meer informatie, lees hier onze 11 tips voor jouw verblijf in São Paulo

Vervoer

De afstand van Paraty naar São Paulo is ongeveer 270 kilometer, wat met de bus ongeveer 6 uur in beslag neemt. Er gaan ongeveer 7 bussen per dag, waarvan busmaatschappij Reunidas Paulista een directe verbinding heeft. Deze busmaatschappij rijdt 4 keer per dag en een kaartje kost tussen de €7 en €19 per persoon. In São Paulo zelf kan je weer heel goed gebruik maken van Uber. Een andere optie is om de metro te pakken, maar deze kan soms duurder zijn dan een Uber rit.


Curitiba (Dag 14/15)

De volgende bestemming in deze route is Curitiba. Deze bestemming is gekozen omdat wij dit een zeer aangename plek vonden als tussenstop richting de watervallen van Iguaçu. Curitiba is met 1,8 miljoen inwoners de grootste stad van het zuiden van Brazilië. Door de hoge ligging van de stad is het er niet altijd even warm. De stad heeft een klein oud centrum en kenmerkend voor de stad is de bijzonder busdienst die je door de hele stad ziet.

Dag 14

We verbleven 2 nachten in een nette privékamer in het Motter Home Hostel. Na een lange busrit kan je lekker gaan eten in de Fresh Live Market, een verrassend leuke foodhal met livemuziek.

Dag 15

De volgende dag zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je een wandeling maken naar de Mercado Municipal van Curitiba. Ook kan je vanuit de Torre Panorâmica over de stad uitkijken. Vanaf 100 meter hoogte heb je een 360º zicht over de stad. Vanaf dat punt viel ons pas op hoe groot deze stad was. Ook de botanische tuin van Curitiba is absoluut de moeite waard. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad en is gratis toegankelijk. Het is een goede plek om rustig wat te zitten en foto’s te maken. Mocht je in de gelegenheid zijn om nog een avond acticiteit te doen dan moet je zeker een tour te boeken bij de Tour Comida de Boteco. Op donderdag- en zaterdagavond organiseren ze een tour waarbij er 4 bars worden bezocht en je bij iedere bar wat te eten krijgt. We hebben hier een geweldige avond gehad.

Het was een erg leuke avond met Tour Comida de Boteco!
De botanische tuin van Curitiba.

Voor meer informatie, lees hier ons reisverslag over Curitiba

Vervoer

De busreis van São Paulo naar Curitiba is ongeveer 420 kilometer en neemt met de bus 6 uur in beslag. Let er overigens wel op dat buschauffeurs in Brazilië rond de middag altijd een stop maken bij een restaurant waardoor je reis altijd een extra uur in beslag neemt. Er zijn behoorlijk wat busmaatschappijen die een dienst aanbieden op deze route. Zo rijdt Viação Cometa ieder uur, Kaissara iedere 2 uur, Auto Viação Catarinense iedere 3 uur, en Eucatur 3 keer per dag. Kosten voor een kaartje liggen tussen de €14 en €25.


Foz do Iguaçu (Dag 16/17/18)

De volgende bestemming is een absolute must als je deze regio van Brazilië gaat bezoeken: Foz do Iguaçu. Foz is een stad met ongeveer 250.000 inwoners en ligt aan de drielandenpunt met Paraguay en Argentinië. De stad zelf is niet zo heel interessant, maar de nabijgelegen watervallen van Iguaçu zijn dat absoluut wel. Dit prachtige natuurgebied heeft tussen de 270 en 300 watervallen verspreid over 2,7 kilometer met een maximale hoogte van maar liefst 82 meter.

Dag 16

Wij verbleven niet aan de Braziliaanse kant van dit gebied, maar in het nabijgelegen Puerto Iguazú in Argentinië. Het Amerian Portal del Iguazú Hotel was hier 4 dagen onze thuisbasis. In Foz do Iguaçu zijn echter meer den voldoende hotels en hostels om te kunnen overnachten. Afhankelijk van of je met de bus of het vliegtuig arriveert is het in ieder geval verstandig om zowel de Braziliaanse als de Argentijnse kant van de watervallen te bezoeken. Na een lange rit vanuit Curitiba zal je waarschijnlijk vooral lekker willen chillen in je hotel of hostel en je voorbereiden op de komende dagen.

Dag 17

De volgende dag kan je volledig gebruiken om de Argentijnse kant van de watervallen te bezoeken. Middels de bus kan je hier vrij eenvoudig heen vanuit Foz do Iguaçu. Het is een aanrader om ook de boottocht te doen waarbij je heel dicht bij de waterval komt. Ook kan je verschillende wandeltochten maken langs en over de watervallen. Het uitgebreide aanbod van wandelpaden zorgt er voor dat het Argentijnse gedeelte zelfs moeilijk in 1 dag volledig te bezoeken is. Wij zouden dan ook aanraden om hier nog een dag extra door te brengen. Wanneer je dit doet kan je trouwens voor de volgende dag een kaartje kopen met 50% korting!

Het zicht op de watervallen vanaf de Braziliaanse kant.
Dag 18

De laatste dag van je bezoek aan Foz de Iguaçu kan je het beste de Braziliaanse kant bezoeken. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de watervallen. Je maakt hier een korte wandeling waarbij je continu zicht hebt op de watervallen. De Braziliaanse kant is minder uitgebreid en neemt dus minder tijd in beslag. Het is dus best mogelijk om deze zelfde middag nog door te reizen naar je volgende bestemming.

Aan de Argentijnse kant kom je nog dichter bij de watervallen.

Voor meer informatie, lees hier een uitgebreid artikel over de watervallen van Iguazú.

Vervoer

De 640 kilometer afstand tussen Curitiba en Foz do Iguaçu neemt al snel 9 tot 11 uur in beslag met de bus. Auto Viação Catarinense biedt rechtstreekse bussen aan op deze route voor een prijs tussen de €22 en €55. Je kan er echter ook voor kiezen om het vliegtuig te nemen, en dan ben je in ongeveer 1 uur vliegen in Foz doe Iguacu. Dit is natuurlijk wel een stuk duurder met een prijs van rond de €120 per persoon met Azul Air. Mocht je meer informatie willen over het vervoer ter plekke dan moet je zeker het artikel eens lezen wat wij hebben geschreven over het bezoek van de watervallen van Iguazú.


Campo Grande (Dag 19)

Na het bezoek aan de prachtige watervallen van Iguaçu staat er wederom een prachtig natuurgebied op het programma, de Pantanal. Om de Pantanal te bereiken vanuit Foz do Iguaçu is het verstandig om eerst naar Campo Grande te reizen. Dit is de dichtstbijzijnde grote stad vanwaar verschillende aanbieders tours regelen naar de Pantanal. Campo Grande is sinds 1970 de hoofdstad van de staat Mato Grosso do Sul en heeft ongeveer 860.000 inwoners.

Dag 19

Wij verbleven 1 nacht in het uitstekende Bahamas Suite Hotel. Het hotel heeft een gunstige ligging om in de directe omgeving bijvoorbeeld eens je was te laten doen en om in de avond iets te gaan eten. Mocht je ook boodschappen willen doen dan kan dat bij het nabijgelegen Park Shopping Campo Grande waar je werkelijk alles kunt vinden. Hiermee hebben wij dan ook onze dag besteed, naast het regelen van de tour door de Pantanal bij Gil van Pantanal Discovery.

Het uitzicht over Campo Grande.

Voor meer informatie, lees hier ons reisverslag over Campo Grande en de Pantanal.

Vervoer

Omdat een directe verbinding naar de Pantanal bijna niet mogelijk is zal je eerst met de bus naar Campo Grande moeten reizen. Je legt hier een afstand af van maar liefst 700 kilometer, waar je bijna 14 uur over doet. Eucatur biedt hiervoor nachtbussen aan waarbij je om 7:00 uur in de ochtend in Campo Grande aankomt voor een prijs van ongeveer €45. Voor ongeveer €105 vlieg je echter met 1 tussenstop in 4 uur vanaf Foz do Iguaçu naar Campo Grande, dat zomaar eens een betere optie kan zijn.


De Pantanal (Dag 20/21/22)

Vanuit Campo Grande reis je verder naar de Pantanal. Dit is het grootste draslandgebied ter wereld en is verspreid over een gebied van maar liefst 150.000 km². De Pantanal ligt dan ook niet alleen in Brazilië, maar beslaat ook gedeeltes van Bolivia en Paraguay. In het regenseizoen overstroomt maar liefst 80% van het gebied wat voor een enorme collectie van waterplanten zorgt. Naast de verschillende plantensoorten kent de Pantanal ook honderden soorten vogels, vissen, zoogdieren en reptielen. De meest opvallende dieren die je in het gebied kan aantreffen zijn onder andere ara’s , jaguars, kaaimannen, gordeldieren, capibara’s en de tapirs.

Dag 20

Op de eerste dag word je rond 8:30 uur opgehaald in Campo Grande en na 4 uur rijden kom je in Passo de Lontra aan. Je begint je bezoek eerst met een prachtige boottocht waar je de eerste kaaimannen, capibara’s en brulapen al zal zien. Hier krijg je ook nog de gelegenheid om hier wat te zwemmen. Je overnacht in de Fazenda Pousada São João waar je e een goede maaltijd krijgt voorgeschoteld en twee nachten zal verblijven.

Tijdens de boottocht konden we de eerste kaaiman al zien.
Het verblijf was uitstekend diep in de Pantanal.
Dag 21

De tweede dag in de Pantanal moet je wel vroeg uit de veren want om 7:30 moet je klaar staan voor de ochtend wandeling. De ochtendwandeling brengt je door moerassig gebied waarbij je tot aan je middel in het water kan staan. Je krijgt hier veel dieren te zien waaronder toekans, jabiru’s, chachalaca’s ,caracara’s , en blauwe ara’s. Bij terugkomst kan je nog even ontspannen en lunchen. Die middag staat er een rondrit te paart op het programma. Wij kozen echter voor een alternatief programma en konden gaan piranha vissen. Met een simpel stukje rauw vlees hapten de piranha’s al snel toe. Terug bij de pousada krijg je de zelf gevangen piranha’s als avondeten geserveerd. Die avond wordt er ook nog een avondwandeling door het donker gemaakt. Tijdens deze wandeling kan je tarantula’s, vossen en andere nachtdieren spotten.

Het piranha vissen was een geweldige ervaring.
Dag 22

De derde en laatste dag in de Pantanal begin je met een tocht in de jeep. Je rijdt een flinke afstand met de jeep om onderweg allerlei verschillende vogels te kunnen zien. Je eindigt de tocht bij een meertje waar je samen met de andere bezoekers die een dag eerder waren gaan paardrijden opnieuw gaat piranha vissen. Hierna keer je terug naar de pousada voor een lunch en vertrek je weer uit de Pantanal. Het zijn echt een paar geweldige dagen in dit prachtige natuurgebied.

De jeep stopte onderweg regelmatig voor foto’s.

Voor meer informatie, lees hier ons reisverslag over Campo Grande en de Pantanal.

Vervoer

Campo Grande is een goede uitvalsbasis voor je vertrek richting de Pantanal. Wij kozen ervoor om met Pantanal Discovery een tour te boeken. Zij regelen dan ook het vervoer vanuit Campo Grande naar de eindbestemming in het hart van de Pantanal. Ook andere aanbieders zijn bereid om voor een meerprijs het vervoer te verzorgen. Je moet hierbij rekenen op een afstand van ongeveer 335 kilometer, waar je ongeveer 4 1/2 uur over zal doen.


Bonito (Dag 23/24)

Na de Pantanal trokken we dus verder naar Bonito. Bonito is een vrij toeristisch plaatsje in deelstaat Mato Grosso do Sul en telt ongeveer 18.000 inwoners. We kozen voor deze bestemming omdat Bonito vooral bekend staat om de grote hoeveelheid activiteiten rondom het ecotoerisme. Bonito is dan ook een uitstekende uitvalsbasis om in de directe omgeving te gaan snorkelen, duiken, suppen en zwemmen in de kraakheldere rivieren en prachtige watervallen.

Dag 23

We verbleven in het prima Che Lagarto Hostel. De sociale contacten waren hier erg aangenaam, maar de voorzieningen waren vrij basic. Het is verstandig om de avond ervoor direct bij aankomst al een aantal tours te boeken bij Bonitour in het centrum van de stad. Zodoende kan je de volgende dag direct gaan snorkelen bij de Rio Sucurí. Rond 10:15 uur wordt je dan opgehaald en hoef je enkel met een zwempak aan op je buik te gaan liggen in het water. Je drijft vervolgens vanzelf door de heldere rivier die vol met vissen zit. Die avond kan je afsluiten met een diner bij een van de vele restaurants in het centrum van het stadje.

De heldere rivier zat vol met vissen.
Dag 24

De tweede dag in Bonito werden we al om 7:30 uur opgehaald. We gingen zwemmen tussen de watervallen van Serra de Bodoquena. Samen met een groep vol 60-plussers liepen we over allerlei loopbruggen langs verschillende watervallen. Bij verschillende watervallen kreeg je de gelegenheid om lekker te zwemmen en foto’s te maken. Hierna wordt de groep in tweeën gesplitst en vaar je twee rubberbootjes richting een waterval, wat waarschijnlijk net als bij ons uitmond in een groot watergevecht. De tour wordt afgesloten met een heerlijke lunch en relaxtijd in de hangmatten van de tuin. Mocht je er op een woensdagavond zijn dan moet je zeker naar de markt van Bonito gegaan die iedere woensdagavond plaats vindt. Er is dan livemuziek en voldoende te eten en drinken. Ook wordt er volop gedanst, wat dus een uitstekende afsluiting van je bezoek aan Bonito is.

Het was heerlijk zwemmen bij de prachtige watervallen.

Voor meer informatie, lees hier ons reisverslag over Bonito

Vervoer

Vanuit de Pantanal zijn er uiteraard weinig mogelijkheden om met het openbaar vervoer naar Bonito te reizen. Wij hadden daarom met Pantanal Discovery afgesproken om ons in Bonito af te zetten. Dit was immers een korte afstand dan naar Campo Grande, en we wilden hier graag onze reis vervolgen. Vanuit de Pantanal is het ongeveer 260 kilometer reizen naar Bonito, dus je bent al wel snel 3 1/2 uur onderweg.


Campo Grande (Dag 25)
Dag 25

Als laatste bestemming in deze prachtige reisroute keer je weer terug in Campo Grande. Campo Grand heeft namelijk een eigen vliegveld en geeft je dus de mogelijkheid om vanuit deze stad huiswaarts te keren.

Voor meer informatie, lees hier ons reisverslag over Campo Grande en de Pantanal.

Vervoer

Vanuit Bonito kan je gewoon weer met de bus naar Campo Grande reizen. Met Cruzeiro do Sul leg je in ongeveer 4 1/2 uur de afstand van bijna 300 kilometer af. De bussen vertrekken 3 maal per dag en een kaartje kost je ongeveer €12 per persoon.

Eenmaal in Campo Grande kan je het vliegtuig terug naar Nederland nemen. Er gaan geen directe vluchten naar Nederland dus je zal wel altijd minimaal 1 keer moeten overstappen. De meeste vluchten vanuit Campo Grande gaan via São Paulo. Vanuit São Paulo kan je vervolgens direct een vlucht naar Amsterdam nemen, maar je kan ook nog een tussenstop in bijvoorbeeld Lissabon of Londen nemen wat je een aanzienlijk bedrag kan schelen. De terugvlucht zal je hierdoor wel tussen de 17 1/2 en 21 uur gaan kosten.


Veel plezier met deze reisroute door het zuiden van Brazilië, mogelijk biedt dit een goede basis voor jouw reis door dit gebied!

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.