EuropaNederlandONZE FAVORIETE TIPS

Op vakantie in Nederland: het prachtige Wouwse Plantage

De zomer van 2020 komt er voor veel mensen anders uit te zien dan ze hadden verwacht. Verre reizen lijken geen optie te zijn en daarom kiezen veel mensen nu voor een vakantie in Nederland. Natuurlijk kaart dit ook een belangrijk punt aan, want voor een mooie reis hoef je niet altijd ver weg te gaan. Daarom neem ik je in dit artikel (niet geheel objectief) mee naar mijn prachtige geboorteplaats Wouwse Plantage, aan de rand van de Brabantse Wal in het zuidwesten van Noord-Brabant.


Wouwse Plantage

Wouwse Plantage stamt als nederzetting al uit de tweede helft van de 19e eeuw. Later kreeg het de naam Wouwsche Plantage, vernoemd naar het nabijgelegen landgoed Wouwse Plantage. Rond 1920 kende het ook de naam Pindorp, Pindurp of de Pin, waarmee men verwees naar de mastepinnen (boomstronken van dennenbomen) die in het bos te vinden waren en waarmee in de winter de kachels gestookt werden. Vanaf 1958 werd deze naam officieel afgeschaft en 10 jaar later kreeg het dorp officieel zijn huidige naam; Wouwse Plantage.

In de volksmond wordt er overigens nog regelmatig gesproken over de Pin, zoals het dorp in de omgeving nog altijd bekend staat. Met carnaval heet het dorp dan ook nog altijd Mastepinnelaand, en het jaarlijkse wielerevenement draagt al vanaf 1953 de naam Hel van de Pin. Tegenwoordig kenmerkt het dorp zich voornamelijk als een rustig gelegen woonplaats in een bosrijke omgeving. Wouwse Plantage heeft 1.130 inwoners waarvan bijna 60% ouder dan 46 jaar is. Het dorp heeft een aantal actieve verenigingen die zorgen voor de leefbaarheid in het dorp.


Activiteiten

Daarnaast zijn er gedurende het jaar een aantal openbare activiteiten die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Voor het jaar 2022 zijn dit de grootste evenementen die voor iedereen gratis toegankelijk zijn en erg leuk zijn om te bezoeken.

Carnaval

Traditiegetrouw worden in de 2 weekenden voorafgaan aan de officiële carnavalsperiode carnaval gevierd in Wouwse Plantage. Dit wordt gedaan door de Stichting Kindercarnaval de Mastepinne. Zij zijn verantwoordelijk voor alle carnavalsactiviteiten in het dorp. Twee weken voor de reguliere carnaval vindt de kindermiddag plaats, en een week later volgt de eerste optocht van Brabant met die avond aansluitend het altijd gezellige Mastepinnebal.

Hel van de Pin

Ieder jaar organiseert Stichting Wielercomité Wouwse Plantage op de 1e dinsdag na het 1e weekend in augustus de kermisronden de Hel van de Pin. Deze unieke wielerronde kenmerkt zich door “de Kolenbaan”, een onverhard gedeelte van het parcours. Daarnaast mogen er geen versnellingen en geen clips op de pedalen zitten van de fietsen. Ook is er voldoende entertainment met live muziek en een afsluitend feest waarbij een DJ tot in de late uurtjes de bezoekers zal vermaken.


De bossen van het Landgoed Wouwse Plantage bieden ruime hoofdpaden.

Landgoed Wouwse Plantage

Ondanks de activiteiten en de vriendelijke bevolking is er een andere reden waarom je naar Wouwse Plantage moet komen. Dit is namelijk de natuur. Wouwse Plantage is namelijk gelegen aan een prachtig groot bosgebied van maar liefst 900 hectare groot. Dit bosgebied draagt de officiële benaming Landgoed Wouwse Plantage, wat tussen 1839 en 1895 een particulier bezit was van de Familie de Caters. Dit was ook de periode waarin er bebouwing plaats heeft gevonden op het landgoed. Zo ontstonden er enkele boerderijen, een houtzagerij, het appelhuisje en het sleutelgathuis en het jachthuis. In de loop van de jaren is het landgoed in handen gekomen van Paul Emsens, die het na zijn overlijden in 1927 heeft overgedragen aan zijn kinderen. Nog altijd is het landgoed familiebezit en is het landgoed in beziet van de achterkleinkinderen van Paul Emsens.

Het bebouwde gedeelte staat ook wel bekend als Plantage Centrum. Aangezien dit privébezit is van de eerder genoemde achterkleinkinderen is dit gebied niet vrij toegankelijk. Enkele woensdagen per jaar in juli en augustus worden er echter rondleidingen gegeven door een gids door dit gebied. Dit geeft je de unieke gelegenheid om hier eens rond te kijken en te genieten van de prachtige rijksmonumenten op deze unieke locatie.

Op landgoed Wouwse Plantage is wandelen alleen toegestaan op de aangegeven wegen en paden.
De paden zijn goed bewandelbaar en de kans is groot dat je de boswachter van het landgoed eens voorbij ziet komen.

Natuurpoort
Brabantse Natuurpoorten

De zogenaamde Brabantse Natuurpoorten is een initiatief van de provincie Noord-Brabant. Het zouden de startpunten voor een fiets- of wandeltocht moeten zijn door de Brabantse natuur. Ze zijn gelegen aan natuurgebieden door de hele provincie. De natuurpoort kenmerkt zich doordat er altijd een horecapunt is, leuke fiets- en wandel-routes, voldoende parkeergelegenheid en informatie over de natuur en de routes.

Op dit moment zijn er in totaal 31 natuurpoorten in de gehele provincie Noord-Brabant. Je herkent een natuurpoort al van ver door de grote stalen sleutel van 4 meter hoog. Dit is dan ook het symbool van een Brabantse Natuurpoort. Alle 31 Natuurpoorten hebben deze sleutel bij de entree staan.

De kenmerkende sleutel die bij de entree van de Brabantse Natuurpoorten staat
Natuurpoort Wouwse Plantage

Op zaterdag 21 september 2019 vond de officiële opening plaats van de Natuurpoort Wouwse Plantage. Na een jarenlange voorbereiding knipte die dag wethouder Toine Theunis eindelijk het lintje door. De natuurpoort Wouwse Plantage bestaat eigenlijk uit drie gedeeltes: zo heb je er een ruime parkeerplaats, een gedeelte dat is ingericht voor kunst en een evenementenweide. Vanuit de natuurpoort loopt een wandelpad achter drie leemputten, via het Nieuwe Wereld Bos naar het Landgoed.

Op de natuurpoort is een informatiezuil aanwezig met informatie over onder andere de wandelroutes. De natuurpoort wordt beheerd door de stichting Natuurpoort Wouwse Plantage. Meer informatie vind je op de website van de Natuurpoort Wouwse Plantage.

De natuurpoort is ook voorzien van verschillende informatiezuilen en is ook nog toegankelijk middels een brug.
Wandelroutes

De natuurpoort is dus een perfecte startplaats voor het maken van een wandeling door het landgoed Wouwse Plantage. Het grote voordeel is dat deze wandelingen uitstekend staan aangegeven middels paaltjes. Deze paaltjes zijn voorzien van gekleurde vakjes met daarin een pijl zodat je precies kan zien welke kant je op moet gaan voor de door jou gekozen route. Er zijn 7 officiële wandelroutes:

Donkerblauwe route: hiervan heb je een route van 9,5 kilometer, en een langere versie van 12 kilometer.

Lichtblauwe route: hiervan heb je een route van 9 kilometer, en een langere versie van 13 kilometer.

Groene route: hiervan heb je een route van 9 kilometer, en een langere versie van 12,5 kilometer.

Gele route: deze route is 5,5 kilometer lang.

Grijze/zwarte route: deze route is 5 kilometer lang.

Rode route: deze route is 12 kilometer lang.

Groen/Witte route: hiervan heb je een route van 6,5 kilometer, en een langere versie van 12 kilometer.

Deze 7 routes vormen de basis van alle mogelijke wandelingen die je kan maken door het landgoed Wouwse Plantage. Middels deze routes zorg je er namelijk voor dat je op gebied loopt waar dit ook is toegestaan. Ze vormen de basis omdat er talloze mogelijkheden zijn om de verschillende routes te combineren. Op deze manier zijn er enorm veel verschillende routes mogelijk. Ook zijn er nog een aantal kleinere routes zoals de bloem route en de salamander route. Sinds kort is er zelfs een rolstoelvriendelijke route te vinden.

Op de website van de natuurpoort vind je daarom ook nog een aantal extra routes die gebaseerd zijn om de officiële wandelroutes. Wij hebben zelf inmiddels al een aantal van de routes gelopen. Wat ons betreft mag je de groene route zeker niet overslaan. Je komt bij deze route namelijk over de Borgvlietse Duinen. Dit is een gebied van 10 hectare midden op landgoed Wouwse Plantage dat bestaat uit levend stuifzand.

Ben je op zoek naar een overzichtelijke wandelroutekaart? Deze vind je hier!

De donkerblauw en groene route starten over het vernieuwde wandelpad achter de leemput.
De paaltjes met routes staan heel duidelijk aangegeven door het bos.
Midden in het bos vind je een grote zandverstuiving; de Borgvlietse Duinen.
Fietsroutes

De natuurpoort Wouwse Plantage is ook een uitstekend startpunt voor verschillende routes door de omgeving. Er zijn verschillende fietsroutes die u door het prachtige landschap van de Brabantse Wal brengen. Al deze fietsroutes gaan over degelijke verharde wegen en goed aangelegde fietspaden. Veel van deze fietsroutes maken gebruik van de zogenaamde fietsknooppunten die duidelijk op bordjes staan aangegeven. Via verschillende websites zijn er talloze fietsroutes te vinden, zoals de website van de Natuurpoort Wouwse Plantage, Bezoek Roosendaal, en Fietsnetwerk.nl. Dit zijn echter de bekendste routes:

Route van de Turf. Dit is een route van in totaal 54 kilometer die te volgen is via de fietsknooppunten. De route staat in het teken van de historische turfvaart, en op verschillende plekken van de route staan informatiezuilen die het verhaal vertellen van 5 eeuwen turfwinning in dit gebied.

De Slag om de Schelde. Deze route is een onderdeel van de zogenaamde Liberation Route die in het kader staat van 75 jaar bevrijding. De geallieerde Sherman-tank en de tankgracht van de Duitsers zijn zichtbare herinneringen op deze route. Deze route heeft een lengte van ongeveer 40 kilometer en volgt de bekende fietsknooppunten.

Spoorroute Zuid. Deze fietsroute staat in het teken van de verschillende spoorwegen in de regio. Deze route neemt je dan ook mee langs het spoor en langs plaatsen met een verleden gelinkt aan het spoor. Deze route is ook in totaal 38 kilometer en is te volgen via de fietsknooppunten.

De Plantage Route West. Deze route staat echt in het teken van Wouwse Plantage en is dan ook de kern van deze route. Ook deze route is 35 kilometer lang en maakt gebruik van de fietsknooppunten.

De Smokkelroute West. Aangezien Wouwse Plantage dicht bij de grens gelegen is vind je hier ook een ouderwetse smokkelroute. Deze route neemt je mee over de Belgische grens die voorzien is van de mooie kenmerkende grenspalen. De route is te volgen via de fietsknooppunten en is 37 kilometer.


Swing door de Pin

Ben je het fietsen en wandelen een beetje beu dan is er ook nog de mogelijkheid om zogenaamde e-choppers te huren. Via het bedrijf Swing door de Pin kan je vanaf €37,50 per persoon 3 uur lang de omgeving gaan verkennen middels deze stijlvolle elektrische scooters. Wil je langer dan 3 uur genieten van de omgeving dan kan je voor €69 per persoon van 10:00 uur tot 17:00 uur op pad. De elektrische scooters zijn zeer comfortabel en erg stil. Ook hoef je er geen helm op de tdragen. Hierdoor is het een heerlijke manier om wat te zien zonder anderen daar last van hebben.

Op de website van Swing door de Pin staan 6 uitgebreide routes die je kan doen. De routes maken gebruik van het bekende knooppunten netwerk en zijn ongeveer 40 kilometer lang. Natuurlijk passeren ze voldoende terrasjes zodat je onderweg een ruime keuze hebt van leuke stops om iets te eten of te drinken.


Omgeving

Naast het feit dat Wouwse Plantage een mooie bestemming is, ligt het ook nog eens in een interessante omgeving. Het is namelijk dicht bij de Belgische grens gelegen, en tussen steden die ook een bezoekje waard zijn. Als je dus eens zin hebt in een citytrip of je eventjes in een stadse omgeving te wanden dan behoort dit zeker ook tot de mogelijkheden.

Roosendaal

Op ongeveer 10 kilometer afstand vind je de stad Roosendaal. Deze stad heeft ongeveer 67.000 inwoners en barst van de voorzieningen. Zo vind je in de binnenstad een ruim aanbod van cafés en restaurants, winkels, een theater en een bioscoop. Daarnaast vind je aan de rand van de stad Designer Outlet Roosendaal, wat voorheen bekend stond als Rosada. Sinds 2006 staat hier het derde outletcentrum van Nederland waar artikelen van meer dan 100 merken worden verkocht.


Bergen op Zoom

Een paar kilometer dichterbij vind je de stad Bergen op Zoom. Met een vergelijkbaar inwonersaantal als Roosendaal vind je hier vergelijkbare voorzieningen, maar in een hele andere setting. Bergen op Zoom heeft in tegenstelling tot Roosendaal namelijk een ruimer aanbod aan bezienswaardigheden in de historische binnenstad. Een goed voorbeeld hiervan is het stadspaleis “het Markiezenhof”.

Antwerpen

Ietsje verder weg vind je de tweede stad van België: Antwerpen. In ongeveer 30 minuten rijden of 2 uur fietsen ben je er echter al. Nog makkelijker is om net over de grens vanuit Essen de trein naar Antwerpen te nemen. Het is de goedkoopste optie, en je komt ook nog eens in het centrum van Antwerpen uit. Antwerpen heeft een prachtige historische binnenstad, een groot aanbod aan musea en bezienswaardigheden, een ruime keuze aan cafés en restaurants en je kan er ook naar hartenlust winkelen!


Overnachten

Als je meerdere dagen wilt genieten van Wouwse Plantage en haar omgeving dan zijn er verschillende mogelijkheden om hier te overnachten. Het dorp kent maar liefst 4 camping’s waar je voor een mooie prijs een staanplaats kunt reserveren. Daarnaast vind je in het buitengebied ook nog een Bed en Breakfast mocht je dit een betere optie vinden.

Camping Getaway is een van de mogelijkheden om te kamperen in Wouwse Plantage.
Campings

Wouwse Plantage heeft de beschikking over verschillende campings die hier worden beschreven.

Camping ’t Schouwke

Net buiten de dorpskern bevindt zich Camping ’t Schouwke. Ooit begonnen als minicamping in 2009 heeft de camping inmiddels de beschikking over 45 ruime plaatsen die allemaal voorzien zijn van stroom en wifi. Daarnaast beschikt de camping ook over een sanitairgebouw, een gemeenschappelijke ruimte en een jeu de boules baan. De familie van Meer heeft niet stilgezeten de afgelopen tijd want vanaf 2020 zijn er ook de camperplaatsen “in de wei” toegevoegd. Hier vind je 10 verharde camperplaatsen die van alle gemakken voorzien zijn. Meer informatie vind je op de website van Camping ’t Schouwke.

Camping Getaway

In 2015 heeft Camping Getaway haar deuren geopend, waar op dezelfde locatie in het verleden Camping Wouwse Plantage enkel vaste staanplaatsen had. De camping ligt in het hart van het dorp en heeft de beschikking over een sanitairgebouw, stroom wifi. Kenmerkend aan deze camping is dat men ook de beschikking heeft over een zwembad. Daarnaast is het zelfs ook mogelijk om een plaats met privé sanitair te huren. Helemaal mooi is dat er iedere zaterdag- en zondagochtend een warme bakker is die op locatie brood en banket vers uit de oven bakt! Meer informatie vind je op de website van Camping Getaway.

Camping Zoomland

Net buiten het dorp ligt al jarenlang Camping Zoomland. Deze camping heeft een rijk verleden en wordt voornamelijk gebruikt als camping met vaste staanplaatsen. Dit zie je ook aan de voorzieningen zoals een frituur, een zwembad en verschillende activiteiten die georganiseerd worden. De camping biedt echter ook kampeerplaatsen met stroom, wifi en een sanitairgebouw. Meer informatie vind je op de website van Camping Zoomland.

Bed & Breakfast

Ben je niet zo’n kampeerder, dan kan je ook terecht in een van de Bed & Breakfasts die er zijn in Wouwse Plantage.

Bed & Breakfast Ouwerveldezicht

Ben je niet zo van het kamperen dan kan je altijd nog kiezen voor een overnachting bij Bed & Breakfast Ouwerveldezicht. Op 2 kilometer van de dorpskern af kan je daar logeren in een deels gerestaureerde woonboerderij. De B&B beschikt over 3 kamers met een gemeenschappelijke badkamer en keuken/ontbijtkamer. Op dit moment is men druk bezig om de B&B uit te breiden met externe kamers. Meer informatie vind je op de website van Bed & Breakfast Ouwerveldezicht.

Bed & Breakfast Op De Vleet

Een Bed & Breakfast starten lijkt populair, want in 2020 is er de nieuwe B&B Op de Vleet geopend. In een vrijstaand huisje naast hun woning heeft de familie die aan de Schouwenbaan woont in Wouwse Plantage hun eigen B&B gecreëerd op ongeveer 3 kilometer van de dorpskern aan de rand van het bos. Je kan hier helemaal tot rust komen. Je hebt de beschikking over je eigen huisje met eigen sanitair en kitchenette. Daarnaast kan je in je eigen tuin ontspannen, of in de koude wintermaanden lekker bij je eigen houtkachel zitten.


Eten & Drinken

Wouwse Plantage is erg beperkt in haar faciliteiten. Zo vind je er geen supermarkt of winkels en heeft het dorp ook geen geldautomaat. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om iets te eten, of wat te drinken op het terras.

Naast de Natuurpoort Wouwse Plantage vind je tegenwoordig Restaurant Kiwzien in het oude pand van Bistro Douwe Schuur waar je heerlijk kan lunchen en dinneren.
Restaurant Kwizien

Schuin tegenover KPO Basisschool Heilig Hart net binnen de dorpskern van Wouwse Plantage kan je Restaurant Kwizien vinden. Het hele jaar door is dit de perfecte plek voor een uitgebreide lunch of diner van zeer goede kwaliteit. Er worden veel lokale specialiteiten geserveerd en het restaurant heeft ook een uitgebreid terras om gewoon iets te drinken. Op woensdag en donderdag is Kwizien gesloten, maar op alle andere dagen kan je er van 11:30 uur tot 15:00 uur en 17:00 uur tot 23:00 uur terecht.

Tijd voor IJs

Met een stralend zonnetje en een goede temperatuur is het altijd Tijd voor IJs. Midden in het dorp tegenover de kerk vind je op de hoek sinds een aantal jaar de ijssalon met deze toepasselijke naam. Deze ijssalon is in het zomerseizoen dagelijks geopend van 13:00 uur tot 20:00 uur. Houd echter de Facebookpagina van Tijd voor IJs goed in de gaten voor de meest actuele openingstijden!

Chinese Indisch restaurant / Cafetaria Funny

Ben je meer op zoek naar een snelle hap? Dan moet je bij Cafetaria Funny langs gaan. Dit restaurant ligt midden in het dorp en heeft binnen zitplaatsen, een terras en de mogelijkheid om af te halen. Men heeft een ruime keuze uit friet en snacks. Je kan hier terecht van dinsdag t/m zondag van 11:00-21:00 uur.

Dorpshuis de Spil

Ben je op zoek naar een simpel kopje koffie of een ander drankje? Dan is er tenslotte ook nog de mogelijkheid om dit in Dorpshuis de Spil te doen. Het dorpshuis beschikt over een foyer die voor iedereen toegankelijk is en in de zomer kan je ook plaats nemen op het terras.


6 gedachten over “Op vakantie in Nederland: het prachtige Wouwse Plantage

    • Hoi Natiza! Dat kan ik me goed voorstellen, maar als je een beetje een natuurliefhebber bent kan je hier helemaal tot rust komen!

      Beantwoorden
      • Esther de Bruin

        Nu woon ik al ruim 10 jaar in Wouw, kom regelmatig in de Pin, maar zie nu een hoop dingen voorbij komen die ik ook niet wist.
        Misschien toch niet alleen voor de carnaval en familiebezoek naar de pin komen! ????

        Beantwoorden
        • Hoi Esther! Bedankt voor je leuke reactie, zo zie je maar weer dat er meer te zien is in Wouwse Plantage dan je denkt 😉

          Beantwoorden
  • Sinds vorig jaar is er ook een ijswinkeltje te vinden in de wouwse plantage. Beperkt open, leuk plekje

    Beantwoorden
    • Hoi Madelon, zeker weten! Tijd voor IJs heet het en zit op de hoek van de Plantagebaan en Kerkstraat, moet ik zeker snel eens toevoegen aan het artikel 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.