11 TipsArtikelenBraziliëZuid-Amerika

Onze 11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro

Tijdens onze reis van 4 maanden door Zuid-Amerika hebben we maar liefst 2 maanden in Brazilië doorgebracht. Naast prachtige stranden en geweldige natuurgebieden heeft Brazilië ook enkele fantastische steden. Zo sloten wij onze reis af in Rio de Janeiro waar we maar liefst 9 dagen hebben doorgebracht. Ben jij ook van plan om Rio de Janeiro te bezoeken en ben je op zoek naar leuke tips? Hier zijn onze 11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro!


1. Maandag- en donderdagavond Pedra do Sal
11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro!
Pedra do Sal

Als je in Rio bent moet er natuurlijk gefeest worden. Rio is bij uitstek een stad waar je iedere avond wel ergens in een stad een wekelijks straatfeest kan vinden en zodoende je hele week vol zou kunnen plannen hiermee. Natuurlijk kan je ook gewoon naar de wijk Lapa gaan om te stappen, maar deze straatfeesten hebben wel een hele relaxte sfeer. Een van die gezellige straatfeesten vindt iedere maandag- en donderdagavond plaats in Pedra do Sal. Op een klein pleintje wordt hier livemuziek gespeeld en op iedere hoek drank verkocht. Het is een gezellig samenzijn voor weinig geld. In eerste instantie lijkt er weinig te beleven in de omringende straten, maar als je het pleintje eenmaal gevonden hebt barst het hier van de mensen.


2. Voetbalwedstrijd bezoeken in het Maracanã stadion
in het Maracanã stadion

Als je in Brazilë bent moet je natuurlijk een voetbalwedstrijd bezoeken, en waar kan je dat beter doen dan in het legendarische Maracanã stadion. Het stadion behoorde altijd tot een van de grootste stadions ter wereld en is gastheer geweest voor 2 WK finales. Momenteel wordt het stadion bespeeld door Flamengo en Fluminense. Via je hostel is het vrij eenvoudig om een wedstrijd te bezoeken, maar ook met eigen vervoer is het simpel om aan aan het stadion een kaartje te kopen. Vanwege de enorme capaciteit is het stadion zelden uitverkocht. Wij waren er tijdens een wedstrijd van Fluminense, de wedstrijden van Flamengo worden echter beter bezocht.


3. Fietstour door Rio
11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro!
Fietstour door Rio

Als rasechte Nederlanders zijn wij altijd een groot liefhebber van een fietstour en mag dit natuurlijk niet ontbreken tussen de 11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro. Wanneer een stad zich leent voor een dergelijke tour houden wij hier van omdat je in een korte tijd veel van de stad kunt zien, in beweging bent en op plaatsen komt waar je met een bus niet snel komt. In Rio de Janeiro hebben we dit ook gedaan en dit is ons erg goed bevallen.

Wij hebben een tour gedaan via Baja Bikes (waardoor we uiteindelijk uitwkamen bij Rio by Bike) met een Nederlandse gids. In 4 uur hebben we veel van de stad gezien en goede uitleg gekregen. Rio de Janeiro is erg uitgestrekt en met de fietstour kom je in veel verschillende wijken. Naast Baja Bikes zijn er ook andere aanbieders die dergelijke tours aanbieden zoals Bike in Rio of Urban Adventures.


4. Bezoek de “Suikerbroodberg”
11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro!
Uitzicht vanaf de “Suikerbroodberg”

Je kan Rio de Janeiro niet verlaten zonder een van de twee uitzichtpunten van de stad te hebben bezocht. De tweede optie lees je op nummer 8 terug in de 11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro en de eerste optie lees je hier; de “Suikerbroodberg”. Pão de Açúcar is een 396 m hoge bergtop die je vanaf de Copacabana altijd ziet. Altijd geldt echter alleen als er geen laaghangende wolken zijn, en dat is nu precies hetgeen waar je op moet letten als je deze bergtop wilt bezoeken. Bekijk dus goed de weersvoorspellingen voordat je deze attractie gaat bezoeken. Bij dichte laaghangende bewolking zie je namelijk echt helemaal niks en dat zou erg jammer zijn.

Je bereikt de bergtop via een 1400 meter lange kabelbaan. Tickets voor de kabelbaan koop je online met 10% korting voor R$99 (ongeveer €22). Je kan ze ook ter plekke kopen, zodat je ook direct kan informeren hoe het zicht vanaf de bergtop is.


5. Dinsdagavond Canastra Bar Ipanema
11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro!
Canastra Bar Ipanema

Waar je op maandagavond naar Pedra do Sal moet gaan is op dinsdagavond een bezoek aan Canastra Bar in de wijk Ipanema een goede optie. Via ons hostel (het uitstekende “Hoshtel”) kregen we de tip om op dinsdagavond hier een drankje te gaan doen. Aangezien wij tussen Copacabana en Ipanema verbleven was dit maar een paar straten wandelen van ons hostel. In eerste instantie was het erg stil op straat. Bij aankomst bleken wij echter niet de enigen te zijn die deze tip ten harte hadden genomen, want de straat stond vol met mensen.

Het draait hier allemaal om de Canastra Bar die zich hier bevindt. Vanuit dit terras stromen mensen samen en kan er drinken besteld worden. Muziek is er nagenoeg niet, maar het trekt wel enorm veel bezoekers die in de late avondwarmte nog even willen genieten van een drankje. Naast de bar lopen er ook veel straatverkopers rond waar je voor een goede prijs een drankje of hapje kan kopen.


6. Bezoek sambaschool “Salgueiro”
11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro!
sambaschool “Salgueiro”

Als je naar Brazilië gaat kan je natuurlijk niet om het grootste volksfeest van dit land heen; carnaval. Wanneer je in de periode van carnaval naar Rio de Janeiro reist zie je het daarom ook overal om je heen. Ook in de overige periodes kan je echter iets meekrijgen hiervan, en dat gaat het makkelijkst door een sambaschool te bezoeken. Wederom kan je makkelijk vanuit je hostel een tour regelen die je hier naartoe brengt. Op eigen gelegenheid is misschien ook wel mogelijk, maar let er wel op dat er relatief weinig toeristen hier zijn en je dus wel je woordje Portugees moet spreken.

Wij zijn met een groepje naar de sambaschool van Salgueiro gegaan. Salgueiro is een van de grootste sambascholen van Rio de Janeiro en je kijkt hier je ogen dan ook uit. In feite zie je hier een groots opgezette repetitie in een enorme hal vol met luide muziek en energieke dans. Onder het genot van een caipirinha krijg je vervolgens een goede indruk van de act die deze sambaschool gaat uitvoeren tijdens het carnaval. Het is een enorme belevenis om dit eens met eigen ogen te aanschouwen en absoluut een van de toppers uit de 11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro.


7. Favela Rocinha tour met Favela Phoenix
11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro!
Favela Rocinha

Rio de Janeiro staat naast zijn prachtige stranden ook bekend om de vele favela’s die de stad kent. Dat is niet zo gek, aangezien de stad in totaal ongeveer 600 van deze sloppenwijken zijn. De grootste favela van Rio de Janeiro is Rocinha, waar ongeveer 70.000 carioca’s (zoals de inwoners van Rio genoemd worden) wonen. Net als andere bekende wijken in de stad zijn ook de favela’s interessant om te bezoeken.

Veel mensen denken bij een tour door een favela direct aan “slum tourism”. Wij hebben echter gekozen voor een favela tour met Favela Phoenix. Deze organisatie wordt gerund door een Engelsman die al jarenlang in Rocinha woont samen met zijn Braziliaanse vrouw. Met het geld dat opgehaald wordt met deze tours runt hij een school in Rocinha waar de inwoners Engelse les kunnen volgen. Centraal in deze tour staat dan ook het leven in een favela, en ik zou dit dan ook zeker niet onder “slum tourism” willen scharen.


8. “Christus de Verlosser”
11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro!
“Christus de Verlosser”

Van boven op de Corcovado berg zie je hem vanaf een groot gedeelte van de stad staan; het standbeeld van Christus de Verlosser. Het beeld waakt al sinds 1931 over de Braziliaanse stad en is een van de iconen van de stad. Een foto bij dit beeld mag daarom uiteraard niet ontbreken bij een bezoek aan Rio de Janeiro. Er zijn verschillende manieren om bij de top van de Corcovado berg te komen. Je kan zowel met de bus als met de trein, of zelfs wandelend naar de top gaan. Wij kozen ervoor om met een Uber naar het station te gaan van de Trem do Corcovado en hier de trein te nemen.

Voor ongeveer €15 in het laagseizoen en €17,50 in het hoogseizoen koop je een retourticket naar de top van de berg. Hier neem je een (roltrap) om vervolgens bij het enorme beeld aan te komen. Het is aan te raden om vroeg in de ochtend of laat in de middag te gaan om de drukte wat te ontlopen. Net als bij de Suikerbroodberg geldt hier overigens ook dat er kans is op laaghangende bewolking waardoor het beeld mogelijk niet zichtbaar is. Let hier dus goed op voor jet het kaartje koopt, hij is immers enkel die dag geldig.


9. De hippie markt van Ipanema
Ipaname Beach

Als je op een zondag in Rio de Janeiro bent moet je zeker de zogenaamde “hippiemarkt” van Ipanema bezoeken. Met spijt kijken we terug dat we hier niet massaal de prachtige souvenirs hebben ingeslagen die je hier kon vinden. Het volledige Praça General Osório is op zondag namelijk bezet met tientallen kraampjes waar je o.a. kleurrijke schilderijen, kleding, sieraden, tassen en andere souvenirs kan kopen. Er worden veel handgemaakte producten verkocht voor leuke prijzen. Tussen 10:00 uur en 18:00 uur kan je hier terecht.


10. Ga eten bij een churasceria
eten bij een churasceria

De laatste twee tips die ik voor je heb zijn heel belangrijk voor de Brazilianen: eten en drinken. Overal in Brazilië kan je uitstekend eten, en Rio de Janeiro is daarop geen uitzondering. Van zeer exclusief en erg prijzig, tot goedkoop en toegankelijk, het is allemaal in Rio te vinden. Als goedkope optie is het “eten per kilo” erg populair in Brazilië. Langs een buffet kan je je bord naar eigen wensen vullen waarna deze bij de kassa wordt afgewogen.

Wanneer je in Rio bent moet je echter ook een iets duurdere optie proberen, en dat is de churasceria. Er zijn verschillende churasceria’s te vinden in Rio, en het principe is overal hetzelfde. Je betaalt een vaste prijs voor het eten en kan gebruik maken van een saladebuffet. Daarnaast lopen er verschillende obers door het restaurant met een spies vol vers gegrild vlees. Middels een kaartje kan je aangeven of je nog vlees wilt en zullen ze bij je tafeltje stoppen en er lapjes voor je af snijden. Het is zeker geen snelle hap, en luchtig is het al helemaal niet. Je zal met een bomvolle maag (en een lege portemonnee) het restaurant verlaten, maar voor de echte vleesliefhebbers moet je hier zeker gegeten hebben.


11. Drink caipirinhas!
2 heerlijke caipirinha’s

De laatste van de 11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro is heel simpel: drink caipirinhas! Caipirinha is een Braziliaanse cocktail die je overal in het land kan verkrijgen. Het mierzoete drankje bestaat uit limoen, ijs, suiker en cachaça. Cachaça is de Braziliaanse variant op witte rum, gemaakt van suikerriet. Caiprinha’s verkopen ze overal in de stad, en in verschillende prijzen. Dus of je nu naar Pedra do Sal op maandag, de Canastra bar op dinsdag, de sambaschool van Salguiero of een voetbalwedstrijd in het Maracanã stadion gaat. Het wordt overal nog leuker met een caipirinha erbij!

[bdotcom_bm bannerid=”3463″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.