ArtikelenMexicoNoord-Amerika

Zwemmen met walvishaaien met Underwater Mexico

Op dinsdag 6 augustus 2019 hadden we een prachtige activiteit op het programma staan. We zouden gaan zwemmen met walvishaaien, de grootste vis ter wereld. In dit artikel vertellen we je precies hoe het zwemmen met walvishaaien is gegaan met Underwater Mexico en wat onze ervaringen zijn.

De Walvishaai

Voordat we precies gaan vertellen hoe deze bijzondere dag is verlopen wil ik je toch eerst kort wat informatie geven over de walvishaai omdat dit toch een beest is wat niet bij iedereen bekend is.

De walvishaai (Rhincodon typus) is de grootste bestaande kraakbeenvis. Walvishaaien vormen een bedreigde diersoort. In de hele wereld zijn er slechts 1000 geregistreerde exemplaren.

De gemiddelde walvishaai meet ongeveer 8 m, maar er zijn er gevonden die wel 15 m lang waren. Zo’n groot exemplaar weegt ongeveer 15 ton. Vrouwtjes zijn gemiddeld groter dan mannetjes.

De walvishaai heeft een brede en platte kop. De bek bevindt zich vooraan, niet onderaan de kop zoals bij veel andere haaien, en is net zo breed. Hij bevat 300 rijen kleine tanden, in totaal zo’n 3000.

De walvishaai voedt zich door met zijn bek open te zwemmen en na de bek weer gesloten te hebben het water te filteren met speciale structuren bij zijn kieuwen. Hierin blijven plankton, krill, kleine vissen en pijlinktvissen hangen. Het zeewater verlaat het lichaam weer door de kieuwen. De walvishaai kan per uur ongeveer 6000 liter water verwerken.

Walvishaaien zijn voor mensen relatief ongevaarlijk. Het grootste gevaar bestaat uit de gigantische staart waarmee wel mensen gewond raakten als ze te dichtbij kwamen.

Met deze informatie (afkomstig van Wikipedia) ben je in ieder geval al iets bekender met de walvishaai. Kort gezegd is het de grootste vis ter wereld en is hij (gelukkig) ongevaarlijk voor de mens. Die combinatie maakt de walvishaai heel interessant om als toerist te ontdekken.

Underwater Mexico

Het seizoen om met walvishaaien te zwemmen loopt van eind mei tot midden september. Omdat onze reis door Mexico plaats vond tijdens deze periode waren we er al snel uit dat we dit wilden gaan doen. Voor onze reis hadden we al verschillende bedrijven bekeken die deze activiteit aanbieden. Via Tripadvisor en verschillende Facebookgroepen kwamen we uiteindelijk uit bij Underwater Mexico en besloten we tijdens onze reis met deze partij (letterlijk en figuurlijk) in zee te gaan.

Underwater Mexico wordt gerund door Rolien en haar partner Antonio. Rolien is afkomstig uit Nederland en besloot jaren terug haar hart te volgen en voor haar Mexicaanse liefde te kiezen. Vanuit Mexico is zij het aanspreekpunt van dit bedrijf en heeft ze contact met de klanten. Antonio wisselde een aantal jaren geleden zijn kantoorbaan in voor een carrière als duikinstructeur en begeleid zodoende de klanten in het water.

Underwater Mexico biedt naast de zogenaamde Whale Shark Experience ook verschillende duikcursussen, duiktrips, een trip naar Holbox en de zogenaamde Bull Shark Experience (van November-Maart) aan.

De kosten voor de Whale Shark Experience zijn €190 per persoon. Deze prijs is inclusief vervoer naar de haven (vanuit de directe omgeving van Cancún of Playa del Carmen), ontbijt, lunch, snacks, drinken, eco-tax en huur van snorkeluitrusting. Daarnaast zal je in een boot plaatsnemen van maximaal 10 personen en worden er de hele dag foto’s en video’s gemaakt die je later kosteloos per email toegestuurd krijgt.

Alle foto’s die je in dit artikel ziet zijn dan ook gemaakt door Underwater Mexico.

Onze Whale Shark Experience met Underwater Mexico

Op dinsdagmorgen 6 augustus was het zover en gingen wij de tour doen. Omdat wij vanuit Tulum moesten komen en na de tour in Playa del Carmen zouden verblijven hadden we met Rolien afgesproken dat we op een parkeer plaats in Playa del Carmen om 6:30 uur opgehaald zouden worden.

Naar de haven

Om 5:30 zaten we dus in de auto en zagen we langzaam de zon opkomen. Mooi op tijd stonden we op de afgesproken plek. Uit voorzorg werd al onze bagage meegenomen in het busje om er zeker van te zijn dat onze auto bij terugkomst niet leeggehaald zou zijn.

De dag begon heel vroeg en op de weg naar Playa del Carmen zagen we langzaam de zon opkomen.

In het busje werden we verwelkom door een Belgisch stel en de familie van de chauffeur die achterin de bus hadden plaats genomen. In de bus kregen we uitgebreid uitleg over wat er ons stond te wachten. Ook kregen we een ontbijt uitgedeeld bestaande uit brood, yoghurt en fruit. In combinatie met de zeeziektepillen die we uitgedeeld kregen zou dit een goede basis moeten zijn. Later haalden we nog 2 Nederlandse meiden op en in de haven stond een Nederlandse man met zijn zoontje te wachten waarmee de groep compleet was.

De boot op

Aangekomen bij de haven was het tijd om de boot op te gaan. We werden allemaal voorzien van de nodige armbandjes en konden plaats nemen. De boot was van goede kwaliteit dus we zaten comfortabel voor de tocht naar de walvishaaien die ongeveer 1 uur in beslag zou nemen. In de boot kregen de later aangesloten deelnemers nog de benodigde uitleg en kregen we zogenaamde “Buffs” en de (verplichte) zwemvesten uitgedeeld.

De eerste poging

Na ongeveer 1 uur varen (de tijd is moeilijk in te schatten op het water) kwamen we aan op een plek waar de walvishaaien zich bevonden. Er lagen hier verschillende boten dus het was duidelijk dat de walvishaaien zich hier bevonden. We zagen de eerste vinnen ook al boven het water uit komen dus werd het tijd om het water in te gaan. We lieten start over aan het Belgische koppel en daarna waren wij aan de beurt. Zittend op de rand van de boot gingen we op aangeven van de medewerkers het water in en volgden we instructeur Antonio.

Zelf was ik de eerste keer in het water nog wat onwennig en daardoor wat onrustig. Judith had gelukkig wat meer rust maar beiden konden we de walvishaai al goed zien. Hij zwom mooi voorbij en van korte afstand konden we de eerste keer onze ogen uitkijken.

De eerste keer leek als een film die snel voorbij kwam. Het leek allemaal behoorlijk onwerkelijk, maar enorm indrukwekkend. Ook anderen aan boord hadden dit gevoel en iedereen was razend enthousiast. We hadden enkele minuten in het water gelegen en lichtjes mee gezwommen met de walvishaai. Vanwege de open zee was het echter behoorlijk intensief waardoor we op de boot weer even goed tot adem konden komen.

De volgende pogingen

Nadat iedereen aan de beurt was geweest mochten we voor de tweede keer het water in. Dit ging een stuk rustiger waardoor ik ook zelf in de gelegenheid was om beter te kijken. Het enorme beest maakte grote indruk en was enorm goed te zien onder water. Vooral wanneer hij zijn gigantische bek opende kon je zien hoeveel water hij naar binnen slurpte.

Doordat een van de familieleden van de chauffeur ook mee op tour was gegaan hadden we een oneven aantal deelnemers. Hierdoor mochten er een aantal van ons een keer extra het water in, waaronder Judith. Zij waren ook getuige van het moment dat de walvishaai een verticale houding aan nam in het water.

De laatste keer het water in

Waar de meeste partijen het maar toestaan om maximaal 2 keer het water in te gaan om met de walvishaaien te zwemmen is dit bij Underwater Mexico anders. Zij geven je de gelegenheid om ook een derde keer de walvishaai van dichtbij te zien. Natuurlijk gingen wij hier ook voor en misschien was dit voor mij wel de keer waarin ik het beste zicht had.

YouTube

Naast de prachtige foto’s hebben we ook nog fantastische videobeelden toegestuurd gekregen van Underwater Mexico. Check snel onderstaande YouTube video voor de spectaculaire compilatie.

Met de boot naar Isla Mujeres

Nadat iedereen voor een derde keer gezwommen had namen we afscheid van de walvishaaien. Iedereen kreeg een lekker broodje uitgereikt en we vaarden weer terug richting Cancún.

Op de terugweg stopten we echter aan de kust van Isla Mujeres. Aan het noordelijk gelegen strand van dit eiland legden we aan en konden we (eindelijk) het water in met zand onder onze voeten. Persoonlijk was dit voor mij een enorme opluchting aangezien mijn blaas inmiddels op knappen stond. In het water kregen we drinken en ging de crew ons eten voorbereiden.

De crew had inmiddels een heerlijke maaltijd klaargemaakt waarbij we konden kiezen uit vis of kip. Wij kozen voor de vers gemaakte ceviche met guacamole en tortillachips. Dit alles geserveerd op het water met een lekker glas koel drinken erbij maakte de dag helemaal af.

Nadat we nog ruime tijd van het water hadden mogen genieten werd het toch echt tijd om terug te gaan. Terug in de bus kregen we nogmaals wat drinken en een snack en konden we heerlijk wegdromen met de walvishaaien vers in het geheugen.

We hadden een geweldige dag hadden we met het zwemmen met walvishaaien met Underwater Mexico

Volledig uitgeput kwamen we aan op de parkeerplaats waar gelukkig onze auto nog in dezelfde staat op ons stond te wachten.

Conclusie

Terugkijken op deze dag kunnen we alleen maar zeggen dat het volledig aan onze verwachtingen heeft voldaan. Alles was uitstekend geregeld en Rolien zorgde er op alle manieren voor dat je niets tekort kwam. Zowel de zorg en informatie op de boot als in het water waren perfect en er werd alles aan gedaan om ons een mooie dag te bezorgen. We hoefden ook geen honger te lijden en binnen een paar dagen kregen we kosteloos alle foto’s en video’s (honderden foto’s en en tientallen video’s!) toegestuurd.

Eigenlijk kunnen we heel kort en duidelijk zijn: ga je in deze periode naar Mexico en wil je graag met de walvishaaien zwemmen? Neem dan eens contact op met Underwater Mexico. Natuurlijk is dit geen goedkoop tripje, maar ze zullen er alles aan doen om je de dag van je leven te bezorgen!


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

[bdotcom_bm bannerid=”6187″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.