ArtikelenMaleisiëReisroutes

Reisroute (17 dagen): Maleisië (inclusief Borneo)

Azië is een werelddeel wat bij veel reizigers populair is, en voornamelijk bij backpackers. Een van de meest ontwikkelde landen van zuidoost Azië is Maleisië. In 2015 hebben wij dit prachtige land bezocht. Gelukkig hebben we destijds de keuze gemaakt om hierin ook een bezoek aan het Maleisische deel van Borneo mee te nemen. Grote aanbieders zoals ANWB Verre Reizen bieden georganiseerde reizen aan naar Maleisië, maar het land leent zich uitstekend om op eigen houtje te ontdekken. Zo kan je op Reismonkey een voorbeeld vinden van een reisroute door Maleisië en Borneo in 2 weken. In ons artikel geef ik je uitleg over de reisroute die wij destijds in 17 dagen hebben uitgevoerd, en misschien biedt dit wel een goede basis voor jouw reis door Maleisië.

Kuala Lumpur (Dag 1/2/3/4)

De meest logische start van een reis naar Maleisië is natuurlijk Kuala Lumpur. De hoofdstad heeft bijna 1,8 miljoen inwoners en is echt een typische grote Aziatische stad. De stad heeft enorme wolkenkrabbers, maar ook oude koloniale gebouwen, een Chinatown en een Little India.

Dag 1

Wij verbleven de eerste 4 dagen van onze reis in Kuala Lumpur, of KL zoals het ook genoemd wordt. De eerste dag waren we direct kwijt aan de vliegreis en dus bleven er nog 3 dagen over. We verbleven 3 nachten in het prachtige en centraal gelegen Swiss-Garden Hotel Bukit Bintang Kuala Lumpur Hotel.

Dag 2

Een van de bekendste gebouwen in KL zijn de Petronas Towers, wat tijdens de bouw in 1998 de hoogste gebouwen ter wereld waren. Deze zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Dag 3

Ook kan je in KL gebruik maken van een hop on hop off busdienst waarmee je heel de stad kan verkennen.

Dag 4

De laatste hebben we de monorail naar KL Sentral genomen om daar de Komuter Train naar Batu Caves te nemen. De Batu Caves is bekend van zijn tempelgrot die te bereiken is via een enorme trap en voorzien is van een enorm gouden beeld. Het barst hier overigens van de brutale apen, let hier dus heel goed op je eten!

De Petronas Towers bieden een mooi (maar duur) uitzicht over de stad.
Met de hop on hop off bus kom je op de mooiste plekken in KL.
Ondanks de drukte en vervelende apen zijn de Batu Caves zeker de moeite waard.
Vervoer

Een directe vlucht vanuit Nederland naar Kuala Lumpur neemt ongeveer 12 uur in beslag. Andere mogelijkheden zijn om via Dubai te vliegen met Fly Emirates, maar dan heb je wel een tussenstop van enkele uren. Het vervoer in KL is als toerist makkelijk te doen via taxi’s en met gebruik van de hop on hop off bus. Deze dienst brengt je ook naar Chinatown and Little India. Natuurlijk blijft de beste optie om veel te lopen door de stad, maar let wel dat bepaalde wijken vrij ver uit elkaar liggen. Om bij de Batu Caves te komen moet je de monorail naar KL Sentral nemen. Daar kan je vervolgens de Komuter Train naar de Batu Caves nemen.


Cameron Highlands (Dag 5/6)

De Cameron Highlands is een hoogvlakte binnen Maleisië die zich op ongeveer 1.500 meter boven zeeniveau bevindt. De temperaturen liggen hier dan ook tussen de 10 en 25 graden celcius. Deze regio wordt veel gebruikt voor theeplantages. Hier bevindt zich dan ook een van de grootste theefabrikanten van heel het land; BOH. Deze regio is zeer dunbevolkt en heeft maar ongeveer 40.000 inwoners op een gebied van ongeveer 700 km2.

Dag 5

De Cameron Highlands is een prachtig gebied om met de auto te verkennen. Onderweg naar dit gebied kan je onder andere stoppen bij de Lata Iskander waterval en genieten van een high tea bij het Lakehouse Hotel in Ringlet. Het is ook de moeite waard om de Chinese markt in Brinchang te bezoeken, waar je voor een klein prijsje de meest wonderbaarlijke hapjes kan proeven. We verbleven hier 1 nacht in het Strawberry Park Resort.

Dag 6

Vanuit ons hotel hebben we de volgende dag de Gunung Brinchang Tour gedaan. Deze tour bracht ons onder andere naar de prachtige uitzichten over de theeplantages, het mossy forrest en naar het BOH Tea Centre. Helaas werden we ook nog naar andere bezienswaardigheden gelokt waar we vriendelijk van af hebben gezien.

Er viel heel wat lekkers te smullen op de Chinese markt in Brinchang
De uitzichten over de theeplantages waren werkelijk adembenemend.
Het mossy forrest was een sprookjesachtig onderdeel van de tour.
Vervoer

Vanuit Kuala Lumpur hebben wij de auto genomen naar de Cameron Highlands. Het verhuurbedrijf kwam de auto afleveren bij het hotel zodat we op deze manier vrij eenvoudig de stad konden verlaten. In Maleisië wordt er aan de linkerkant van de weg gereden, maar dit went snel. De wegen zijn er goed, en met uitzondering van een oude vrachtwagen voor je kan je goed doorrijden. In ongeveer 3 uur rijden kom je in de Cameron Highlands aan. Met de auto kan je vervolgens makkelijk de omgeving verkennen en bijvoorbeeld naar Brinchang of Tanah Rata rijden.


Penang (Dag 7/8)

De volgende bestemming tijdens deze reis door Maleisië is Penang, en dan om nog specifieker te zijn de hoofstad van dit eiland; Georgetown. Deze stad heeft maar liefst 1,7 miljoen inwoners en bevindt zich aan de westkust van Maleisië. Penang is een eiland, maar is perfect met de auto te bereiken via de Penang Bridge van maar liefst 13,5 kilometer lang. Mocht je op zoek zijn naar nog meer leuke dingen die je kand oen op Penang, check dan eens de website van That One Time waar je een mooi overzicht kan vinden met 10 dingen die je kan doen op Penang.

Dag 7

Onderweg naar Penang vanuit de Cameron Highlands zijn er interessante stops zoals de Sam Poh Tong tempel. In deze tempel bevindt zich ook een erg grappige “schildpaddenvijver”. Aangekomen in Georgetown kan je genieten van de vele leuke restaurantjes en cafés. We verbleven hier in het uitstekende Bayview Hotel Georgetown Penang.

Dag 8

De volgende dag zijn we met de auto naar de Kek Lok Si tempel gegaan, de grootste boeddhistische tempel van Maleisië. Dit was een erg indrukwekkend tempelcomplex. Daarnaast moet je zeker de Clan Jetties bezoeken. Dit is een dorp dat compleet op palen boven water gebouwd is. Vanuit hier kan je een prachtige wandeling maken langs de beroemde muurschilderingen in Georgetown.

De Kek Lok Si tempel had een enorm beeld van Kuan Yin.
Bij de Clan Jetties kan je mooi kijken hoe deze mensen hier nog altijd boven het water leven
Georgetown is beroemd om de vele prachtige muurschilderingen, waarvan deze misschien wel de bekendste is.
Vervoer

In ongeveer 3 1/2 uur rijden ben je vanuit de Cameron Highlands in Georgetown, Penang. Als je de tussenstop neemt bij de Sam Poh Tong tempel doe je er uiteraard iets langer over. De laatste 13,5 kilometer ga je over de Penang Bridge. Hier betaal je ongeveer €2 voor. De Kek Lok Si tempel bevindt zich op ongeveer 7 kilometer van Georgetown en is dus ook uitstekend met de auto te bereiken. Let wel dat de het bij de laatste kilometers tot de tempel behoorlijk druk kan zijn met voetgangers.


Kuching (Dag 9/10/11)

De volgende bestemming in onze reisroute door Maleisië is Kuching. Kuching is een stad in Sarawak op het Maleisische deel van Borneo. Deze stad ligt aan de Sarawak rivier en heeft ongeveer 325.000 inwoners. De stad is een uitstekende uitvalsbasis voor verschillende activiteiten en nationale parken in de directe regio. Daarnaast is het ook het perfecte startpunt voor een tour naar de jungle van Maleisisch Borneo.

Dag 9

Wij hebben onze dagen in Kuching goed benut. We verbleven 3 nachten in het prachtige Hilton Kuching Hotel, met een geweldig grote kamer. Wat je zeker eens moet doen is gewoon een bootje naar de overkant van de Sarawak rivier nemen. De boottocht is leuk en aan de overkant zitten enkele leuke “layercake” winkeltjes, of spekkoek zoals wij het in Nederland kennen. Eten moet je ’s avonds absoluut doen in het Topspot Foodcourt. Het foodcourt ligt goed verstopt op de bovenste verdieping van een parkeergarage in het centrum van de stad. Je kan er spotgoedkoop zeer uitgebreid eten halen bij de verschillende kraampjes. We hebben nergens meer zo goed en goedkoop gegeten als daar!

Dag 10

Een dag later hebben we het Semenggoh Wildlife Center bezocht. Hier worden orang-oetans opgevangen die gewond of wees zijn. Als je tijdens voedertijd hier bent kan je de orang-oetans goed zien. Mocht je ze niet in het wild gespot hebben dan is dit de beste optie om orang-oetans te zien. Hierna zijn we een kayak tour gaan doen. Na ongeveer 4 kilometer varen kregen we ook een lunch aangeboden, waarna er nog 7 kilometer gevaren moest worden. Als afsluiting kon er ook nog gezwommen worden in de rivier.

Dag 11

De laatste dag in Kuching zijn we naar het Bako National Park geweest. Met een busje werden we naar het park gebracht waar we vervolgens met een bootje naar de ingang vaarden. Begeleid door een gids werden we gewezen op de aanwezige apen en slangen. De tour bracht ons naar een prachtig strand en door een mangrove. Een bezoek aan Bako National Park is absoluut de moeite waard.

Kuching ligt aan de Sarawak rivier waar je voor een klein prijsje met een bootje naar de overkant kan varen.
Een absolute must is het Topspot Food Court in Kuching waar je heerlijk kan eten.
Kuching is ook een uitstekende uitvalsbasis om een kayaktour te doen in de regio.
Vanuit Kuching kan je ook het Bako National Park bezoeken dat bekend staat om de aanwezigheid van de zogenaamde “Neusapen”.
Vervoer

Het vervoer vanuit Penang naar Kuching moet per vliegtuig gebeuren. AirAsia vliegt dagelijks deze route voor een prijs van ongeveer €50 per persoon. Je huurauto kan je inleveren bij het vliegveld in Kuching. In de rest van je reis zal je ook geen gebruik meer hoeven te maken van een huurauto. Eenmaal in Kuching is er veel te voet te doen binnen de stadsgrenzen. Het vervoer naar de andere activiteiten is meestal inbegrepen bij de tour, wat ook de beste optie is.


Borneo Jungle (Dag 12/13/14)

Vanuit Kuching is het mogelijk om de jungle van Borneo in te trekken, en wij hebben dat gedaan. Borneo is het op 2 na grootste eiland ter wereld en is opgedeeld in een Maleisisch deel en een Indonesisch deel. Ook ligt de onafhankelijke staat Brunei op dit eiland. Borneo herbergt de oudste regenwouden ter wereld en is daardoor ook een van de rijkste natuurgebieden ter wereld. Ook is Borneo bekend door de zogenaamde “koppensnellers”. Deze naam kregen de stammen omdat ze de hoofden afsneden en meenamen van de personen die ze gedood hadden.

Dag 12

Een meerdaags bezoek aan de jungle van Borneo is (bijna) niet zelf te regelen. Gelukkig zijn er meerdere bedrijven die dergelijke tours aanbieden. Wij hebben destijds gebruik gemaakt van Borneo Adventure. Zij haalden ons op bij het hotel en brachten ons met een busje naar een plaats waar we met een bootje werden opgehaald om te overnachten in het Batang Ai Longhouse Resort.

Dag 13 & 14

Een dag later werden we opgehaald door een longboat die ons naar de Nanga Sumpda lodge bracht. Dit is een verblijf van Borneo Adventure dat diep in de jungle ligt naast een authentiek dorpje van een iban stam. Hier bleven we 2 nachten en hebben verschillende hikes gemaakt, gezwommen bij een waterval, en gevaren met een longboat. We kregen er heerlijk eten, waaronder een barbecue in de open lucht.

Met een authentieke longboat werden we diep de jungle van Borneo in gebracht.
Er werd gezorgd voor uitstekende maaltijden, waaronder deze barbecue tijdens het bezoek aan een waterval.
De Nanga Sumpa Lodge ziet er op het eerste oog eenvoudig uit, maar is van alle gemakken voorzien zoals goede douches, toiletten en bedden met klamboes.
Vervoer

Het vervoer naar de jungle van Borneo is (bijna) niet zelf te regelen, vandaar dat het verstandig is om een tour te boeken. In ongeveer 4 1/2 uur rijden wordt je naar de boot gebracht vanwaar je vrij snel in het Batang Ai Longhouse Resorts bent. Een dag later is het ongeveer 1 1/2 uur varen met de longboat om bij de Nanga Sumpa Lodge uit te komen. Bij terugkomst is het in totaal 6 uur (boot en bus) om vanuit de jungle waar naar Kuching te komen.


Kuching (Dag 15/16/17)

De laatste dag(en) worden doorgebracht in Kuching, in het zeer relaxte The Village House.Dit geeft de gelegenheid om rustig bij te komen van alle inspanningen en met een uitgerust gevoel naar huis te gaan.

Dag 15 & 16 & 17

Let wel dat Dag 15 in het teken staat van de terugreis vanuit de jungle naar Kuching, en dat Dag 17 in het teken staat van de terugvlucht. Uiteraard is het ook mogelijk om vanuit het hotel nog naar de stad Kuching te gaan om daar enkele souvenirs te kopen of heerlijk te dineren.

Vervoer

Vanuit het hotel kan er gezorgd worden voor vervoer naar het vliegveld van Kuching. Vanuit Kuching zijn er dagelijks verschillende opties om terug te vliegen naar Amsterdam. Wij hadden destijds een overstap in Kuala Lumpur. Je moet in totaal rekenen op een vliegtijd van ongeveer 16 uur.

Op de laatste dag voor je terugvlucht is het heerlijk om in een luxe hotel te genieten van het zwembad en uit te rusten van de inspannende dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.