ArtikelenCosta Rica

Business class vliegen, een unieke ervaring!

Iedereen heeft er vast wel eens van gedroomd, maar weinig reizigers die wij kennen hebben het daadwerkelijk ook een keer gedaan; business class vliegen. Net zoals vele anderen hebben we regelmatig door dit gedeelte van het vliegtuig gelopen om bij onze eigen krappe stoeltjes in de economy class uit te komen. In 2016 hadden we echter een geluk bij een ongeluk en was onze terugvlucht vanuit Costa Rica overboekt en mochten we business class terugvliegen! In dit artikel een kort verslag van onze ervaring van het vliegen in business class.

Overboeking

Het was vrijdag 19 augustus 2016 toen onze reis door Panama en Costa Rica eindigde in San José, de hoofdstad van Costa Rica. Vanuit hier zouden we om 15:21 uur met Lufthansa naar Panama City vliegen. Daar zouden we vervolgens met een tussenstop van ongeveer 2 uur doorvliegen naar Frankfurt. Vanuit Frankfurt zouden we vervolgens weer 3 uur moeten wachten om door te vliegen naar de eindbestemming Amsterdam.

Die ochtend zou er iemand onze auto op komen halen waarna we naar het vliegveld van San José gebracht zouden worden. Helaas kwam er echter niemand de auto ophalen waardoor we later dan verwacht bij het vliegveld aan kwamen. Eenmaal aangekomen bij het vliegveld bleek er een probleem bij het inchecken; de vlucht was overboekt. De vliegtuigmaatschappijen gebruiken dit systeem om een hogere bezettingsgraad voor hun vluchten te krijgen. Hierbij loop je echter wel het risico om passagiers te moeten weigeren als het vliegtuig vol zit, wat nu bij ons het geval was.

In zo een situatie zijn vliegtuigmaatschappijen verplicht om een alternatief te bieden. Dit kan zowel een financiële compensatie kan zijn als een alternatieve terugvlucht. Omdat de man achter de balie al snel door had dat we door het missen van deze vlucht ook onze volgende vlucht naar Frankfurt zouden missen ging hij direct aan de slag. Al snel kwam hij met een alternatief aan waarbij we vanuit San José naar Madrid zouden vliegen met Iberia. Vervolgens zouden we vanuit Madrid naar Amsterdam vliegen. Dit zou ons dus direct al een extra vlucht schelen, dus waren we hier wel enthousiast over. We werden echter nog enthousiaster toen de beste man ons vertelde dat de vlucht naar Madrid business class zou zijn!

Business Class Iberia Airbus A330-200

We hadden een vlucht van ongeveer 10 1/2 uur voor de boeg. Met de mededeling dat we helaas niet naast elkaar zouden zitten stapten we richting de gate. Voor het eerst hoefden we de ruime stoelen niet voorbij te lopen, maar mochten we plaats nemen in onze eigen stoelen. Stoelen was eigenlijk een bescheiden omschrijving, want we hadden per persoon een hele eigen ruimte ter beschikking.

Deze kleine ruimtes bevatten een zeer ruime stoel met voetenbankje, waaronder je een tas kwijt kon. Middels een knop was de stoel vervolgens helemaal plat te krijgen. Aangesloten met het voetenbankje vormde dit een volledig eenpersoons bed. Met de deken en het kussentje erbij beloofde dit een vlucht te worden waarbij een goede nachtrust zelfs mogelijk was!

Zelden heb ik zo’n grote glimlach gehad met 10 1/2 uur vliegen in het vooruitzicht
Ook Judith was erg blij met haar stoel die zo ruim was dat ze het voetenbankje bijna niet haalde met haar voeten.

Nog nooit hadden we zo relaxed in een vliegtuig gezeten. Met de beentjes gestrekt wachtten we af wat er ging komen. Dat begon met het een glaasje Spaanse cava gevolg met het menu. Hieruit konden we kiezen welke voor-, hoofd- en nagerecht we wilden hebben. Om het wachten iets plezieriger te maken konden we onder het genot van een drankje (in een echt glas!) en een nootje naar ons grote scherm kijken. Het entertainment aanbod was hetzelfde, maar op een groter scherm kijkt het toch net iets prettiger. Ook gingen we niet met lege handen naar huis, want bij iedere stoel lag ook een toilettasje met inhoud. Uiteraard hebben we deze in het vliegtuig gebruikt, maar bij het verlaten van het toestel hebben we deze ook maar snel in de handbagage gestopt.

In volledige luxe konden we genieten van het entertainmentaanbod op het grote scherm.

Gedurende de vlucht hebben we beiden languit genoten van deze ervaring. Het was bijna jammer om te gaan slapen, maar na een vermoeiende reis was dit toch wel de beste optie. Met de stoel volledig gestrekt en onder een dekentje hebben we toch nog mooi een paar uurtjes geslapen. De uren vlogen zo voorbij en voor we het wisten kwamen we aan in Madrid.

Helaas wachtte ons daar in Madrid weer een paar reguliere economy class stoeltjes om de laatste 1.800 kilometer naar Amsterdam af te leggen. Het was een geweldige ervaring om een keer business class te vliegen. Door de veelvoud van een prijs van een economy class ticket zal het waarschijnlijk helaas bij deze ene keer blijven! Gelukkig zijn er meerder blogs met goede tips, zoals 8 perfecte tips om goed te kunnen slapen in het vliegtuig van My Wanderlust Diaries of Hoe overleef je lange vluchten in economyclass? van The Salty Beach Bums. Die zullen we maar weer eens heel goed doornemen voor onze volgende vlucht!

Heb jij ook een leuke ervaring met het vliegen in business class?

Laat hieronder dan een reactie achter met jouw ervaring!

4 gedachten over “Business class vliegen, een unieke ervaring!

 • Wauw wat een enorme bofkonten. Leuk hoor. Ik heb een keer business class gevlogen zo een 10 jaar geleden.

  Beantwoorden
 • En ik was al blij dat we tijdens onze reis naar Nieuw Zeeland een upgrade kregen naar premium class. Ook niet gek maar business-class is nog vetter!

  Beantwoorden
  • Hoi Ingrid, daar zou ik de volgende keer ook al voor tekenen hoor nadat ik de laatste vlucht terug vanuit Brazilië 11 uur lang met mijn knieën tegen de stoel voor me heb gezeten 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.