Artikelen

Onze 5 tips om een lange busreis te overleven

Tijdens onze reis van 4 maanden door Zuid-Amerika in 2018 deden we onze eerste ervaring op met het reizen per bus. Natuurlijk hadden we wel eens eerder in een bus gezeten, maar dan had je het niet over 12 uur aan een stuk. Zowel in Peru, Bolivia, Argentinië, maar vooral in Brazilië hebben we hele lange busreizen gemaakt. Zo nam onze langste busreis maar liefst 14 uur in beslag en deze bracht ons ’s nachts vanuit het Braziliaanse Foz do Iguaçu naar de stad Campo Grande. Het zijn echter niet altijd nachtbussen geweest waar we veel tijd hebben doorgebracht, maar ook bijvoorbeeld een dagrit van 6 1/2 uur in Argentinië van Córdoba naar Rosario. Vooral tijdens die ritten is het de kunst om het jezelf zo prettig mogelijk te maken om deze busreis goed door te komen. In dit artikel geven we je 5 tips hoe je een lange busreis overleeft!

In de verte stonden de bussen al weer op ons te wachten.

1. Download films of series op je tablet

Onze eerst tip is om een tablet mee te nemen. In ons geval zijn dat iPads, die we echt altijd meenemen op reis. Mocht je een ander type tablet hebben dan kan dit natuurlijk ook. Aangezien je in 95% van de gevallen helaas geen wifi in je bus zult hebben is het vervolgens van belang om je tablet te vullen met goede films of series.

Natuurlijk is er de mogelijkheid om voor je vertrek thuis verschillende series en films te downloaden en deze op je tablet te zetten. Hierbij kan je gebruik maken van de standaard videospeler op je tablet, maar VLC player is hiervoor mijn persoonlijke favoriet.

Kies bij een lange busreis voor goed zittende ouderwets bedrade oordopjes.

Hiermee sluit je de kans uit dat na een paar uur je bluetooth koptelefoon of oordopjes al leeg zijn!

Videostreamingdiensten

Een andere optie zijn de verschillende streamingdiensten. Wanneer je hier een abonnement neemt kan je in veel gevallen namelijk via de desbetreffende app ook films en series downloaden op je tablet om ze later offline te kunnen kijken. Helaas geldt vaak dat het downloaden niet voor de hele collectie geldt. Daarnaast heb je wel een goede internetverbinding nodig om het videomateriaal binnen te halen. Het kan dus zeker geen kwaad om voor vertrek al een gedeelte te downloaden met je supersnelle internetverbinding thuis. Tenslotte varieert het aanbod ook per land waarin je je bevindt. Het zou dus zomaar eens kunnen dat je favoriete film niet te downloaden is in het land waar je op dat moment bent, maar dat dit thuis nog wel mogelijk was.

De volgende streamingdiensten bieden de mogelijkheid om content te downloaden en offline te bekijken:

Netflix – €10,99 per maand – beperkt aanbod te downloaden
Videoland – €8,99 per maand – alle kinder- series en films en een groot gedeelte van de volwassen series en films zijn te downloaden
Disney+ – €6,99 per maand – volledige aanbod is te downloaden
Amazon Prime Video – €5,49 per maand – beperkt aanbod te downloaden met een maximum van 25 titels.
Apple TV+ – €4,99 per maand – beperkt aanbod te downloaden.
YouTube Premium – €11,99 per maand (inclusief toegang tot Youtube Music) – onbeperkt aantal downloads.

Het gebeurt overigens ook regelmatig dat de buschauffeur ouderwets een film op zet die voor de hele bus te bekijken is. Zo gebeurde het bij ons dat Hachi: A Dog’s Tale twee keer achter elkaar te zien was tijdens een rit. Ook heb ik een hele film in het Spaans zitten kijken zonder deze taal machtig te zijn.

Met goede oordopjes, een smartphone vol muziek en een iPad vol met films en series kwamen wij onze tijd wel door.

2. Zet je smartphone vol met de lekkerste muziek

Ben je het kijken van films en series moe dan wordt het tijd om een lekker muziekje op te zetten. Zelf ben ik daar een grotere liefhebber van en voordat de bus goed en wel was vertrokken kwam de eerste muziek al door mijn oordopjes. Mijn iPhone staat nog op een ouderwetse manier gevuld met Mp3-bestanden die ik handmatig downloaden en in mijn muziekbibliotheek zet. Waarschijnlijk ben ik daarmee een uitzondering. De meeste smartphonebezitters maken ook hier tegenwoordig namelijk gebruik van streamingdiensten.

Muziekstreamingsdiensten

Spotify is de grootste en bekendste. Je betaalt hiervoor €9,99 per maand en kan zoeken in een database met meer dan 50 miljoen nummers. Bij Spotify geldt een maximum van 10.000 nummers dat je kan downloaden op 5 verschillende apparaten.
Apple Music kost je ook €9,99 per maand en heeft ook een database met meer dan 50 miljoen nummers. Hier geldt echter een maximum van 100.000 nummers dat je kunt downloaden op je iPhone.
Google Play Music is ook €9,99 en heeft een database met meer dan 40 miljoen nummers. Voor Google Play Music geldt een maximum van 50.000 nummers die je offline kan luisterne.
YouTube Music is de laatste aanbieder die we hier bespreken en daar betaal je ook €9,99 voor. YouTube houdt overigens geheim hoe groot hun database is en je zou er maar maximaal 500 nummers kunnen downloaden. Waarschijnlijk gaat dit nog wel uitgebreid worden aangezien YouTube music waarschijnlijk Google Play Music gaat opvolgen.

Voor al deze muziekstreamingdiensten geldt natuurlijk ook dat je er wel tijdig voor moet zorgen dat je de door jou gewenste nummers op je smartphone download. Gelukkig heb je hier een iets minder goede internetverbinding voor nodig. Toch gaat dit thuis waarschijnlijk een stuk sneller dan op reis.

Ben je het beu om naar muziek te luisteren?

Zorg dan dat je bijvoorbeeld wat programma’s van je favoriete cabaretier, een luisterboek,
of een aantal podcasts op je smartphone hebt staan!

Voor een prettige reis kan je in Zuid-Amerika een ruime stoel nemen onder in de bus.

Ben je misschien nog op zoek naar lekkere muziek voor op reis?

Check dan eens onze playlist met meer dan 2 uur aan heerlijke reismuziek!


3. Pak je boek of e-reader erbij

Als je toch een lange busreis moet maken dan kan je er maar maar meteen het beste van maken. Je hoeft je namelijk niet schuldig te voelen als je schaamteloos urenlang series of films zit te kijken, muziek zit te luisteren of een boek zit te lezen.

Dat laatste is natuurlijk een heel goed tijdverdrijf. Het boek wat je altijd al eens had willen lezen neem je mee in je tas. Voor je het weet stopt de bus al bij je eindbestemming. Voor een lange reis is het echter niet zo handig om fysieke boeken mee te nemen. Daarom heeft Judith een paar jaar geleden een e-reader aangeschaft. We kozen destijds voor de Kobo Aura en deze bevalt uitstekend. Met 4GB geheugen is er plek voor ongeveer 3.000 boeken, dus je zal niet snel ruimte tekort komen.

Op zoek naar interessante reisliteratuur?

Check dan eens onze artikelen uit de categorie reisliteratuur!

Niet alleen leesboeken zijn overigens goed om mee te nemen in de bus. Tijdens een lange rit kan je je met een reisgids in je handen uitstekend voorbereiden op je volgende bestemming. Het voordeel van reisgidsen is dat deze ook als e-book worden uitgegeven en je deze dus ook gewoon op je e-reader kan zetten. E-books zijn íets goedkoper dan fysieke boeken. Misschien ben jij (of een vriend van je) wel zo handig dat je ze ergens online nog goedkoper kan vinden…


4. Staar lekker uit het raam

Vroeger als kind gingen wij met heel de familie in de auto naar Zuid-Frankrijk. Vanaf het moment dat we onze straat al uitreden kon ik urenlang naar buiten kijken en de omgeving aan mij voorbij zien trekken. Eigenlijk is dat nooit weg gegaan, en dit is dan ook hetgeen wat ik nog altijd het liefste doe onderweg. Daarom is dit absoluut een van de tips voor een lange busreis.

Je bevindt je immers in een land ver van huis en in een omgeving die je mogelijk voor het eerst ziet. En misschien ook wel voor het laatst. Wanneer je dus lekker naar buiten kijkt zie je de hele wereld aan je voorbij trekken. Oké ik moet eerlijk toegeven dat dit niet altijd even boeiend is. In een land als Bolivia heb ik toch echt mijn ogen uitgekeken. Zo reden we regelmatig door dorpjes waar je als toerist normaal niet zo snel zou komen. Het geeft je een indruk van hoe de mensen écht leven. Dit is iets wat je in de toeristische plekken vaak minder goed meekrijgt.

Wanneer je in Brazilië een lange busreis maakt zal de buschauffeur altijd rond lunchtijd (12:30 uur – 13:30 uur) stoppen bij een restaurant voor een pauze van ongeveer 30 á 45 minuten. Voor een klein bedrag kan je hier vervolgens heerlijk eten!

Zorg dus dat je rond dit tijdstip klaar zit om uit de bus te stappen want je wilt geen tijd verspillen. De gouden regel is namelijk dat de bus vertrekt wanneer de buschauffeur dit wilt!

Het is sowieso handig verstandig om voldoende eten en drinken mee te nemen in de bus om iets lekkers te hebben onderweg!

Uit het raam staren kan voor sommige mensen erg saai klinken. Toch is dit erg goed om regelmatig te doen. Even helemaal niets doen, uit het raam staren of je zelfs vervelen zorgt er namelijk voor dat je een tijdje je hersenen minimaal belast. Het is wetenschappelijk bewezen dat er op deze momenten ruimte ontstaat in je hersenen voor creatief werk. Het is dan ook niet voor niets dat de beste ideeën ontstaan zijn uit verveling!

In Zuid-Amerika nemen de bussen gelukkig regelmatig
een tussenstop om iets te eten en te drinken.

5. Sukkel eens lekker weg

De vijfde en laatste tip is eigenlijk stiekem wel onze favoriete van alle tips voor een lange busreis. Want of we het nu wilden of niet, binnen een half uur werden onze ogen zwaar en sukkelden we weg. Er waren meerdere ritten waarbij ik me had voorgenomen om van de omgeving te genieten en lekker buiten te gaan kijken. Helaas kon ik dit zelden waarmaken. Tijdens een lange busreis hoef je je echter nergens bezwaard over te voelen en dus doe je gewoon met een gerust hart je ogen dicht.

Het heeft natuurlijk ook een aantal voordelen. Zo gaat de tijd een stuk sneller voorbij als je slaapt. Ook kan je net dat beetje extra slaap pakken dat je gemist hebt omdat je halverwege de nacht eruit moest voor die speciale tour die je niet wilde missen. Laten we ook gewoon eerlijk zijn, het is ook gewoon hartstikke lekker!

Tijdens onze reis door Zuid-Amerika kwam het regelmatig voor dat we lekker weg sukkelden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.