ArtikelenPeruReisroutesZuid-Amerika

Reisroute (21 dagen): Peru

We hebben inmiddels met reisroutes van Argentinië, Bolivia en Brazilië bijna alle landen gehad die wij tijdens onze reis door Zuid-Amerika van 2018 hebben bezocht. Toch ontbreekt er nog een, en dat is natuurlijk het land waar we onze reis waren begonnen; Peru. Voor deze reisroute door Peru hebben we gekozen voor de bekendste toeristische hoogtepunten op de route van Lima naar Cusco. Na de hoofdstad Lima komen bekende plekken als Paracas, Huacachina, Nazca en Arequipa voor in deze reisroute. Natuurlijk ontbreken een bezoek aan Machu Picchu en de Colca Canyon niet in deze reisroute die je misschien wel eens goed zou kunnen gebruiken als basis voor jou rondreis door Peru.

Lima (Dag 1/2/3)

Logischerwijs beginnen we deze reisroute in Lima. Lima is de hoofdstad van Peru en met meer dan 10 miljoen inwoners ook direct de grootste stad van het land. Door de ligging aan de kust is de luchtvochtigheid erg hoog in de stad waardoor er in juni veel mist is. De grootste bezienswaardigheid van deze stad is het historische centrum wat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Je hebt hier bezienswaardigheden zoals de Plaza de Armas en het klooster van Iglesia San Francisco.

Dag 1

Na een lange vlucht kwamen aan bij het Family Club Backpackers House, een net hostel in de wijk Miraflores.

Dag 2

De volgende dag was onze eerste echte dag in Lima en na het ontbijt namen we we deel aan een Free Walking Tour. Met een uitstekende gids Franco werd deze rond de middag afgesloten met een échte Peruaanse maaltijd. Die middag hebben we op eigen gelegenheid het San Francisco klooster bezocht. Op de terugweg naar het hostel zijn we nog gestopt bij het Parque Reserva, een park vol met fonteinen.

Het oude centrum van Lima.
Dag 3

De volgende dag in Lima hebben we langs de kustlijn gewandeld. Je hebt hier uitstekende fiets en wandelpaden waarbij je kan genieten van het prachtige uitzicht. Ook bezochten we hier het Parque del Amor. Na een lunch bij La Lucha aan het Kennedy Park in de wijk Miraflores zijn we doorgewandeld naar Huaca Pucllana. Dit is een oude piramide midden in de stad waar je voor ongeveer €4 naar binnen kan en een rondleiding krijgt van ongeveer 1 uur. Lima is een mooie stad, maar niet de mooiste van Peru. Na 2 dagen zijn we dan ook weer verder gereisd.

De oude piramide Huaca Pucllana die midden in de stad staat.

Voor meer informatie over Lima, lees hier het reisverslag van ons bezoek aan deze stad.

Vervoer

Om in de hoofdstad Lima te komen moet je natuurlijk het vliegtuig nemen. KLM biedt dagelijks directe vluchten aan met een vliegtijd van ongeveer 12 1/2 uur, maar voor deze directe vlucht kan de prijs soms wel oplopen tot €1200 per persoon voor een enkele reis. De kans is daarom groot dat het gunstiger is om met een tussenstop te reizen in bijvoorbeeld Madrid of Houston waardoor de prijs kan zakken naar €400. Het nadeel is dan wel dat je ongeveer 19 uur onderweg zal zijn voordat je in de hoofdstad van Peru bent.


Paracas (Dag 4/5)

Paracas is een rustig en zonnig badplaatsje ten zuiden van Lima. Er is een ruim aanbod aan hotels, hostels en restaurants. Dit plaatsje dient vooral als uitvalsbasis voor excursies naar het Nacional Reserve de Paracas en de Ballestas Eilanden.

Dag 4

Doordat wij gebruik maakten van PeruHop stopten we onderweg naar Paracas nog bij Casa Hacienda San José. Hier hebben we een 17 kilometer lang gangenstelsel gezien waarmee vroeger de slaven illegaal Peru mee werden binnen gebracht. Bij aankomst zijn we ingecheckt in het erg nette Residencial Los Frayles. Daarna hebben we op onze eerste dag in Paracas een wandeling langs de kust gemaakt en een heerlijke glaasje Pisco Sour gedronken.

Het eenvoudige dorpje biedt een mooi uitzicht.
Dag 5

De volgende dag hebben we een de Ballestas eilanden bezocht. Om 8:00 uur namen we de boot voor een tocht langs deze eilanden waarbij we verschillende vogels, pinguïns en zeeleeuwen wisten te spotten. Je hebt vervolgens de middag nog tot je beschikking voor het bezoeken van het Nacional Reserve de Paracas. Dit nationale park bestaat uit eem boomloze zandwoestijn met prachtige stranden en rotsformaties. Wij bezochten dit gebied echter pas een dag later op de weg naar onze volgende bestemming. Wil je het echter wat uitgebreider bezoeken dan kan je het beste op je tweede dag in Paracas hier een middag voor uittrekken.

Nacional Reserve de Paracas

Voor meer informatie over Paracas, lees hier het reisverslag van ons bezoek aan deze bestemming.

Vervoer

De afstand van Lima naar Paracas is ongeveer 260 kilometer. Er zijn verschillende busmaatschappijen waarmee je deze route af kan leggen. De bekendste is Cruz del Sur, en deze brengt je iedere 4 uur voor een prijs tussen de €8 en €19 in ongeveer 3 uur naar Paracas. Ook het minder bekende PeruBus rijdt deze route en hier betaal je €8 voor een rit. Wij hadden er echter voor gekozen om een pakketreis te boeken bij PeruHop. Voor een totaalprijs van ongeveer €180 per persoon kan je onbeperkt op- en afstappen bij alle genoemde stops van deze reisroute.

Het bezoeken van het Nacional Reserve de Paracas kan je georganiseerd doen vanuit Paracas. Er is echter ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld mountainbikes of quads te huren en daarmee naar dit gebied te rijden. Wij hebben het Nacional Reserve de Paracas bezocht middels een tussenstop van PeruHop.


Huacachina (Dag 6/7)

Huacachina is een klein dorpje met ongeveer 150 inwoners. Het ligt op korte afstand van Ica, een stad met 244.000 inwoners. Ica is omgringd door woestijn, en in dezee woestijn ligt de prachtige kleine oase Huacachina. Het dorpje is dan ook volledig gericht op toerisme en heeft daardoor een ruim aanbod van hotels, hostels en restaurants. In het water van de oase kan je waterfietsen, maar de meeste activiteiten vinden plaats op de enorme zandduinen.

Dag 6

We verbleven 2 nachten in het nette Carola Lodge Hotel aan de buitenste rand van het dorpje. De eerste dag hebben we besteed met een wandeling door het dorp om na een lunch de duinen te beklimmen. Vanaf de duintoppen heb je een prachtig zicht op de oase en kan je prachtige foto’s maken. Die avond hadden we ons via PeruHop ingeschreven voor een barbecue die in ons hotel plaats vond. Met een flinke groep reisgenoten hebben we toen een erg leuke avond gehad die nog voortgezet werd in de aanliggende discotheek.

Het prachtige uitzicht vanaf een van de duintoppen.
Dag 7

De volgende dag begonnen we rustig, wat wel nodig was na de voorgaande avond. We hebben de dag besteed aan het zwembad om aan het eind van de middag klaar te staan voor de befaamde Buggy Tour van Huacachina. Deze hadden we wederom geboekt via PeruHop, maar ook in het dorpje zelf is dit makkelijk te regelen via je hotel. Met een volle buggy rijd je met een enorme snelheid door de duinen. Ook zijn er meerdere stops om foto’s te maken en krijg je de gelegenheid om te sandboarden. Hiermee kwam ons bezoek aan Huacachina tot een geslaagd einde.

De Buggy Tour was een hele belevenis.

Voor meer informatie over Huacachina, lees hier het reisverslag van ons bezoek aan deze bestemming.

Vervoer

Vanuit Paracas is het maar 75 kilometer rijden naar Huacachina. Met de bus doe je hier dan ook ongeveer 1 uur over en Cruz del Sur brengt je voor tussen de €5 en €18 naar Ica. Vanuit Ica is het vervolgens 4 kilometer naar Huacachina. Deze afstand kan je het beste afleggen met een taxi of een lokale busdienst. De eerder besproken busdienst van PeruHop doet er dezelfde tijd over, maar deze stopt onderweg nog wel bij de Nacional Reserve de Paracas dus deze tijd moet je er wel bij optellen. Voordeel is echter wel dat PeruHop helemaal doorrijdt naar Huacachina.


Nazca (8/9)

Als je interesse hebt om met een vliegtuigje de Nazcalijnen te bezichtigen, dan moet je zeker de stad Nazca bezoeken. De Nazcalijnen zijn geogliefen, tekeningen in het zand van de pampa’s van Jumana en Nazca in Peru. Nacza zelf is een klein stadje en heeft voldoende eetgelegenheden. Wij hebben de stad zelf niet uitgebreid bezocht omdat we hier enkel waren voor een vlucht over de Nazcalijnen.

Dag 8

We verbleven 2 nachten bij de vriendelijk Juan in zijn Hospedaje El Telar. Hij kon voor ons een vlucht regelen over de Nazcalijnen die de andere dag plaats zou vinden. Ook kon hij onze kleding wassen waardoor dit om meerdere redenen nog een nuttige stop was.

Dag 9

Doordat we de eerste dag laat aankwamen hebben we eigenlijk maar 1 volle dag gehad in Nazca. Het vliegen over de Nazcalijnen was een enorme ervaring. Je zit met maximaal 8 personen in een klein vliegtuigje en deze maakt een vlucht boven de wereldberoemde Nazcalijnen. Dit is de enige manier op de lijnen overigens goed te aanschouwen. Diezelfde avond namen we alweer de nachtbus naar onze volgende bestemming.

Vanuit het vliegtuigje had je een prachtig zicht over de Nazcalijnen.

Voor meer informatie over Nazca, lees hier het reisverslag van ons bezoek aan deze bestemming.

Vervoer

Vanuit Huacachina is het ongeveer 150 kilometer rijden naar Nazca. Met Cruz del Sur, Oltursa of Grupo Palomino reis je in ongeveer 2 1/2 uur naar Nazca. Cruz del Sur biedt zelfs ieder uur een rit aan op deze route. Je betaalt hier tussen de €3 en €19 voor. Omdat wij hier nog altijd gebruik maakten van PeruHop duurde onze rit beduidend langer. Dit kwam voornamelijk door het feit dat we een tussenstop hadden bij een Pisco proeverij.

Wij hadden de vlucht laten regelen door Juan van Hospedaje El Telar. Hij zorgde ook dat er vervoer was naar het vliegveld. In Nazca stad zijn er ook verschillende bedrijven die dit voor je kunnen regelen. Wij vlogen met Aeroparacas, maar naast dit bedrijf bieden ook bedrijven als Movil Air en Aeronasca vluchten aan. Een vlucht kost je ongeveer €75 per persoon (exclusief €7,50 luchthavenbelasting), en de vlucht duurt ongeveer 30 minuten.


Arequipa (Dag 10/11/12/13)

Arequipa is de volgende bestemming op deze reisroute en absoluut een waar je ruim de tijd voor moet nemen. Na Lima is het de grootste stad van Peru met maar liefst 870.000 inwoners. Arequipa ligt op een hoogte van 2325 meter en ligt maar 300 kilometer ten noorden van Chili. De stad is rijk aan koloniale gebouwen die onder andere het prachtige centrale Plaza de Armas plein sieren. Vanaf dit plein kan je in de verte ook de Huaynaputina vulkaan zien. Naast de stad zelf is Arequipa vooral bekend als uitvalsbasis voor trips en trekking naar en door de wereldberoemde Colca Canyon waar je onder andere de condor met eigen ogen kan aanschouwen.

Dag 10

De eerste echte dag in Arequipa kan je het beste benutten door de stad wat te verkennen. Ook kan je deze gebruiken voor het boeken van een tour door de Colca Canyon. We verblijven in het uitstekende Casona Plaza Hotel Colonial met heerlijke bedden en op loopafstand van het centrale plein. Op de eerste dag bezochten we onder andere de Mercado San Camilo, de grote overdekte markt. Ook genoten van vanaf een balkon van het Plaza de Armas waar op dat moment een parade plaats vond. Na de lunch zijn we naar het Museo Santuarios Andinos gegaan, wat vooral draait rond het ingevroren Incameisje Juanita.

Op het Plaza de Armas was op dat moment net een parade bezig.

Hierna boekten we voor een erg scherpe prijs een 2 daagse tour door de Colca Canyon bij Colonial Tours die de volgende dag zou vertrekken. Wij kozen hier voor een bustour inclusief 2 keer lunch, 1 diner en een overnachting wat ons nog geen €60 per persoon kostte. Je kan hier echter ook kiezen voor een trekking die meestal 3 dagen in beslag nemen.

Dag 11

De volgende dag werden we ’s ochtends bij het hotel opgehaald voor onze tour. We kregen uitleg wat we konden doen tegen de hoogteziekte en stopten onderweg op het hoogste punt van de tour. De bus stopte regelmatig voor mooie uitzichten en eindigde de eerste dag in Chivay. In dit kleine plaatsje in de Colca Canyon kregen we de gelegenheid om lekker naar wat thermale baden te gaan. Die avond kregen we een diner met live Peruaanse dans en muziek. De overnachting was erg basic, maar dit past ook precies bij een dergelijke tour.

Het hoogste punt van de tour werd bereikt op bijna 5 kilometer hoogte!
Dag 12

De volgende ochtend gingen we na een simpel ontbijt weer vroeg op pad. Na een klein eindje rijden bracht de bus ons op een plek waar dit moest gaan gebeuren. We hadden geluk en binnen enkele minuten zagen we de eerst indrukwekkende condors al uit het dal naar boven vliegen. Hierna werd de terugreis ingezet. Onderweg stopten we regelmatig om foto’s te maken van de omgeving en voor een lunchbuffet. We hadden een erg goede ervaring met Colonial Tours met uitstekend eten voor een goede prijs.

Dag 13

Wij zijn de volgende dag meteen doorgereisd, maar het is aan te raden om nog een dag langer in Arequipa te blijven. Op deze manier kan je nog iets meer zien van de stad en even bijkomen van de tour.

De machtige condor.

Voor meer informatie over Arequipa, lees hier het reisverslag van ons bezoek aan deze bestemming.

Vervoer

Met de route van Nazca naar Arequipa heb je een flinke rit voor de boeg. De afstand is ongeveer 570 kilometer, dus daar doe je in Peru ongeveer 9 tot 11 uur over. Ook op deze route kan je de bus van Cruz del Sur nemen, maar ook Tepsa en Oltursa behoren tot de mogelijkheden. Dit zijn overigens allemaal nachtbussen, alleen Cruz del Sur biedt ook dagelijks een bus aan die om 14:30 uur vertrekt. Je betaalt hier tussen de €12 en €40 per persoon voor. Ook hier maakten wij gebruik van PeruHop en zat deze rit dus in ons totaalpakket verwerkt.


Puno (Dag 14/15)

De volgende bestemming is Puno. Puno ligt aan het Titicacameer. Het Titicacameer is niet alleen het grootste meer van Zuid-Amerika, maar met een ligging op 3812 meter hoogte ook nog eens het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld. Puno telt ongeveer 140.000 inwoners en de grootste bezienswaardigheid is natuurlijk het Titicacameer. Hierop kan je onder andere de drijvende eilanden van de Uros bekijken en een bezoekje brengen aan Isla Taquile. Puno zelf beschikt zelf nog over een mooie kathedraal om te bezoeken.

Dag 14

De eerste dag kwamen we aan bij het NAK Hoteles waar we 2 nachten verbleven. Het hotel was erg simpel, maar voor de budgetreizigers een goede optie want voor maar €30 per nacht hadden we een tweepersoonskamer met ontbijt. We gingen Puno te voet verkennen en bezochten het Plaza de Armas waar op dat moment een trouwerij gaande was in de Basilica Menor. Nadat we de immense weekmarkt hadden gepaseerd kwamen we bij een boulevard aan die zich aan het Titicacameer bevond. Hier was een ruimschoots aanbod aan restaurants en dus besloten we iets te gaan eten. In de middag zijn we naar het uitzichtpunt Cerrito Huasjapata gegaan om foto’s van de stad te maken.

Bij ons bezoek aan het Plaza de Armas vond op dat moment net een bruiloft plaats.
Dag 15

Op de tweede dag in Puno gingen we een tour doen die we een dag eerder hadden geboekt bij Kollasuyotravel. Hiermee zouden we de drijvende eilanden van Uros en het eiland Taquile gaan bezoeken. Na ongeveer een half uur varen kwamen we bij de eilanden van de Uros aan. Dit zijn drijvende eilanden gemaakt van riet. Het was een interessant bezoek, maar wel heel toeristisch opgezet. Vanaf hier was het 1 1/2 uur varen naar het eiland Taquila. Na een flinke wandeling kregen we hier een uitstekende lunch en kregen we nog wat meer te zien van het eiland. We werden in het centrum van Puno afgezet en konden na het avondeten weer terug naar het hotel. Hiermee kwam ons bezoek aan Puno ten einde. 2 dagen voor deze bestemming is zeker voldoende.

De drijvende eilanden van de Uros zijn interessant om te zien, maar wel erg toeristisch.

Voor meer informatie over Puno, lees hier het reisverslag van ons bezoek aan deze bestemming.

Vervoer

Vanuit Arequipa is het ongeveer 315 kilometer rijden naar Puno, waar je met de bus ongeveer 6 uur over doet. Transportes Reyna rijdt 4 keer per dag deze route en Cruz del Sur 3 keer per dag. Daarnaast heb je nog busmaatschappijen als Expreso Turismo San Martin Nobleza, Tour Peru, Transzela en 4M die ook één keer per dag naar Puno rijden. De prijzen lopen uiteen van €8 tot €33 per persoon. Ook hier maakten wij gebruik van PeruHop, maar wij kwamen vanuit Cusco, omdat we na Puno doorreisden naar Bolivia.


Cuzco (Dag 16/17/18/19/20/21)

We sluiten deze reisroute af in de populairste toeristische stad van Peru, Cuzco dat ook wel de keizerlijke stad genoemd wordt. Cuzco dankt zijn naam aan Quechua-woord dat navel (van de aarde) betekent. De stad telt ongeveer 425.000 inwoners en ligt op een hoogte van 3.360 meter. Cuzco is zo populair onder toeristen omdat de stad het startpunt is om Machu Picchu te bezoeken. Er is echter nog veel meer te zien, zoals de heilige vallei waar je verschillende Inca ruïnes kan vinden. Ook de stad zelf heeft veel bezienswaardigheden zoals verschillende musea, het Plaza de Armas en de San Pedro markt. Om deze redenen hebben we dan ook 6 dagen uitgetrokken voor Cusco in deze reisroute.

Dag 16

We kwamen in de avond aan bij Hostel El Tuco. Het was een rustig en net hostel onder leiding van de behulpzame Coco.

Dag 17

De eerste dag in Cusco zijn we naar het Plaza de Armas gegaan waar toevallig op dat moment een parade voorbij kwam. Na een lunch hebben we deelgenomen aan een free walking tour. Deze worden in grote getalen aangeboden rondom de fontein op het plein. Onze gids had erg gladde praatjes en bracht ons in eerste instantie vooral langs erg commerciele plekken. Gelukkig bracht de tour ons ook nog naar de wijk San Blas. In de lokale markt konden we een lekker sapje drinken en uitkijken over de stad. Later die middag bezochten we ook de San Pedro Markt en probeerden we een echte Peruaanse specialiteit: cavia.

Het prachtige Plaza de Armas.
Dag 18

De tweede dag zijn we op aanraden van Coco de heilige vallei gaan bezoeken. Met een lokale bus gingen we voor een klein bedrag naar het plaatsje Chincero. Deze argeoligische vindplaats wordt niet zo massaal bezocht en we konden er dus rustig rondkijken. Vanuit hier werden we aangesproken door José, een oude man die ons wel naar Moray wilde brengen. Moray is een cirkelvormig amfitheater wat vaak overgeslagen wordt door toeristen, maar wat zeker een bezoekje waard is. We werden door José weer netjes bij een busstation afgezet waar we de bus naar Cusco namen.

Het amfitheater Moray.
Dag 19

De volgende dag zijn we op pad gegaan naar Machu Picchu. De bekendste ruïnestad van de Inca’s is de grootste toeristische bezienswaardigheid van heel Peru. Er zijn daarom talloze aanbieders voor tours en reizen te vinden in Cusco. Wij kozen uiteindelijk voor Machu Picchu Reservations dat midden in Cusco is te vinden. Ook kozen wij voor een 2-daagse reis waarbij het vervoer naar Aguas Caliente per trein plaats vond. De populairste manier is echter een 4 daagse trektocht over de Inca Trail, waardoor je zeker de 6 dagen wel nodig zult hebben in Cusco. Let wel goed op dat je deze excursie ruim op tijd boekt aangezien er jaarlijks maar een beperkt aantal groepen zijn toegestaan.

Wij werden om 3:30 uur opgehaald bij ons hostel zodat we om 6:40 de trein van Ollantaytambo naar Aguas Caliente konden nemen. Aguas Caliente wordt ook wel “Machu Picchu Town” genoemd en vanuit hier kan je er met de bus of te voet heen. Wij kozen ervoor om te lopen en na 2 uur stevig klimmen kwamen we eindelijk aan. Ondanks dat men probeert wijs te maken dat een gids verplicht is zijn we volledig op eigen houtje de bekende ruïnestad gaan verkennen. Na een paar uur namen we de bus terug naar Aguas Caliente en namen we nog een hamburger.

Dag 20

Het hotel was erg basic waar we verbleven, maar het bed was verrassend goed. De volgende dag hebben we na het ontbijt dan ook de trein terug genomen naar Ollantaytambo. Vanuit hier stond er weer een bus voor ons klaar die ons naar Cusco zou brengen. Laat op de middag kwamen we in Cusco aan en hebben we de dag afgesloten met avondeten in de stad.

De indrukwekkende ruïnestad Mach Picchu.
Dag 21

De volgende dag heb je nog de gelegenheid om in Cusco door te brengen, er is immers nog genoeg te zien en te beleven. Hier zal ook deze reisroute ten einde komen en kan je het vliegtuig nemen voor de terugreis naar Nederland.

Voor meer informatie over Cuzco, lees hier het reisverslag van ons bezoek aan deze bestemming.

Vervoer

De rit van Puno naar Cuzco is ongeveer 385 kilometer en neemt ongeveer 7 1/2 uur in beslag. Zoals alle andere keren namen wij PeruHop, maar er zijn veel aanbieders voor deze route. De bekendste is wederom Cruz del Sur, en dan kan je er voor kiezen om een dag- of nachtrit te nemen. Turismo Mer biedt zelfs 3 ritten per dag aan, maar ook Transzela, Transportes 6 de Junio, Titicaca Bolivia, Turismo San Luis, Peru Tour Bus, Cusela, Wonder Peru Expedition en Inka Express bieden bussen aan. Er is nogal een ruim aanbod dus voor deze route en prijzen varieeren van €10 tot €44.

Vanuit Cuzco kan je de terugvlucht nemen naar Nederland. Direct terugvliegen is helaas geen optie, dus je zal altijd minimaal 1 tussenstop moeten nemen in de hoofdstad Lima. Als je dit doet ben je ongeveer 19 uur onderweg. Dit is echter wel de meest prijzige optie waar je zo €1300 voor een ticket betaald. Neem je nog een tussenstop in bijvoorbeeld Madrid dan kan je zo de helft van de prijs betalen en kan je met een beetje geluk maar 1 uur langer onderweg zijn. Als je echt op je budget let kan je zelfs met 3 (!) tussenstops naar huis vliegen, en dan kan het zomaar eens zijn dat je maar €350 betaalt.


Veel plezier met deze reisroute door Peru, mogelijk biedt dit een goede basis voor jouw reis door dit gebied!

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.