ArtikelenEngeland

Onze favoriete food markets in Londen!

Een van onze favoriete bezigheden wanneer we een bezoek brengen aan Londen is het vinden van leuke eetgelegenheden. Natuurlijk vind je in deze wereldstad talloze geweldige restaurants, maar wij zijn erg fan van de zogenaamde food markets. In een food market vind je verschillende kraampjes met een gevarieerd aanbod in eten en drinken die je op een centrale plek kan nuttigen. Overal ter wereld zie je deze food markets als paddestoelen uit de grond schieten, en zo ook in Londen. Wij hebben er inmiddels al heel wat bezocht en in dit artikel geven wij je uitleg over onze favoriete food markets!


Old Spitafields Market

We beginnen in de wijk Spitalfields, waar Old Spitafields Market zich bevindt. Tijdens onze citytrip naar Londen van 2018 hebben we hier voor het eerst een bezoek gebracht en we waren zeer aangenaam verrast. Al meer dan 350 jaar staat er op deze locatie een markt. In 1991 kreeg de markt de naam New Spitafields Market en werd er voornamelijk groene en fruit verhandeld. 14 jaar later in 2005 vond de meest recente verandering plaats en is de markt getransformeerd naar hetgeen zoals wij het nu kennen. 9 jaar geleden in 2011 ontving deze markt nog de prijs voor “Best Private Market”.

Eigenlijk is deze markt niet specifiek een foodmarket, maar een combinatie. Een groot gedeelte van de markthal wordt namelijk gebruikt door kraampjes waar allerlei handgemaakte producten worden verkocht. Ook zijn er op specifieke dagen speciale marketen, zoals een vintage markt op donderdag en een vinyl markt op vrijdag.

Toch is er een ruim aanbod, met meer dan 40 verschillende eetgelegenheden. Het loopt enorm uiteen van Turks, Thais, Mexicaans en Grieks tot traditionele Engelse “fish & chips”.

In de markthal vind je naast eten veel marktkraampjes met allerlei spulletjes.
Het broodje falafel is een absolute aanrader!

Wij gaan erg graag naar Old Spitalfields Market. Dit komt vooral door het feit dat je hier naast eten ook nog lekker kan rondneuzen bij de verschillende kraampjes. Daarnaast heeft de markt een erg gunstige liggen en hoef je geen grote omweg te maken om er te komen. Het aanbod van eten is erg goed en uitgebreid. Deze foodmarket is vooral geschikt om te lunchen, en onze tip is dan een heerlijk broodje falafel van Pilpel. Dit komt voornamelijk door de beperkte mogelijkheden om rustig te gaan zitten en de openingstijden.

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 11:00 uur tot 20:00 uur
Zaterdag van 11:00 uur tot 18:00 uur
Zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur

Website
https://www.oldspitalfieldsmarket.com/


Mercato Metropolitano
De papierfabriek is erg sfeervol ingericht.

Tijdens ons langste bezoek aan Londen in 2019, waarbij we maar liefst 6 dagen in deze stad verbleven, hebben we een bezoek gebracht aan de Mercato Metropolitano. In Londen heb je 2 marktplaatsen zitten die opereren onder deze naam. Wij hebben degene bezocht nabij Elephant & Castle, waar de andere zich in Mayfair bevindt. Mercato Metropolitano was een project dat tijdens de Wereldtentoonstelling van 2015 in Milaan gestart is in een leegstaand treinstation. Dit concept was zo succesvol dat met dit concept sinds 2016 in Londen heeft lopen in een leegstaande papierfabriek.

In een ruimte van meer dan 4000 m2 bevinden zich hier meer dan 40 verkopers, een eigen brouwerij en verschillende gemeenschapsprojecten. Uit alle werelddelen vind je hier eten waardoor er een ruime keuze is met onder andere Italiaans, Argentijns, Colombiaans, Vietnamees, Japans en Duits eten.

Je vindt er zelfs een Italiaan die Japanse okonomiyaki maakt!
Door het gebruik van de banken en tafels kan je gezellig samen zitten.

Wij vonden dit absoluut een van de beste foodmarkets die je in Londen kan vinden. Hij ligt op een wat afgelegen locatie, dus je zal wel de moeite moeten nemen om de Mercato Metropolitano te bezoeken. Deze moeite wordt echter beloond. Het aanbod is zeer uitgebreid en het eten erg goed. De sfeer is erg gemoedelijk en in tegenstelling tot andere plekken (nog) niet te toeristisch. Wij hebben hier erg smakelijk gegeten en vonden het een aangename verrassing die we zeker aan zouden raden!

Openingstijden
Maandag t/m woensdag van 8:00 uur tot 23:00 uur
Donderdag t/m Zaterdag van 8:00 uur tot 00:00 uur
Zondag van 11:00 uur tot 22:00 uur

Website
https://www.mercatometropolitano.com/


Market Hall Victoria

Ook tijdens ons bezoek aan Londen in december 2019 hebben we een bezoek gebracht aan de Market Hall Victoria. Omdat we begin die middag dicht bij deze locatie zouden vertrekken met de bus was dit een goede keuze om onze middagmaaltijd te nuttigen. Market Hall Victoria is in 2018 geopend als onderdeel van de zogenaamde “Markethalls” keten die inmiddels in Londen is gevestigd. Naast de Market Hall Victoria die wij hebben bezocht was destijds ook de Market Hall Fulham geopend. In november 2019 is ook de grootste foodmarket van het Verenigd Koninkrijk geopend met de Market Hall West End.

Market Hall Victoria is zeer gunstig gelegen, recht tegenover Victoria Station. Dit treinstation is zeer centraal gelegen en bevindt zich bijvoorbeeld op wandelafstand van Buckingham Palace. Vanaf het treinstation zie je ook het dakterras van deze foodmarket al, wat absoluut een van de unieke punten is. De foodmarket heeft een totaal van 11 eetkraampjes verdeeld over 2 verdiepingen. Daarnaast zijn er 3 bars en 1 koffieshop.

De markt heeft meer dan voldoende zitplaatsen.
De lekkerste hamburgers van Londen!
Erg pittig….

Eigenlijk waren we per toeval bij deze foodmarket beland. Pas op het laatste moment vonden we deze plek op Tripadvisor en besloten hier te gaan eten. We waren zeer aangenaam verrast. Deze foodmarket is natuurlijk nog vrij nieuw, dus alles ziet er nog erg netjes uit. Er zijn meer dan voldoende zitplaatsen en wat betreft de drukte viel het ons heel erg mee. Dit komt mogelijk ook doordat de ingangen een beetje verstopt zijn. We hebben een broodje hamburger genomen en een naanbrood met pittige stukjes bief. De hamburger was echt verrukkelijk en een absolute aanrader. Het naanbrood met de pittige stukjes bief was ook erg lekker, al zorgde de pittige saus wel voor enkele zweetaanvallen!

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 7:00 uur tot 23:00 uur
Zaterdag van 9:00 uur tot 23:00 uur
Zondag van 9:00 uur tot 22:00 uur
Feestdagen van 9:00 uur tot 22:00 uur

De dagmenu’s starten vanaf 12:00 uur en dat is ook het moment waarop het dakterras open gaat.

Website
https://www.markethalls.co.uk/market/victoria


Greenwich Market

Tijdens onze reis naar Londen eind 2019 hebben we heel wat foodmarkets bezocht. Per ongeluk kwamen we uit bij Greenwich Market. Eigenlijk waren we niet van plan om hier heen te gaan, maar bij het nemen van een verkeerde boot kwamen we hier toch terecht. Volgens verschillende lijstjes is de Greenwich Market een van de leukste marketen van Londen, en deze markt heeft ook een eetgedeelte. De markt bevindt zich overigens op een UNESCO werelderfgoed locatie in het centrum van de wijk Greenwich.

Net als Old Spitafields Market is Greenwich Market niet specifiek gericht op eten. De markt heeft veel verschillende kraampjes, waarvan een gedeelte gericht is op voedsel. Vooral in het weekend vind je hier in totaal 47 eetkraampjes, variërend van kaas en koekjes tot verse maaltijden.

Veel eetstalletjes bevinden zich ook in de open lucht.

Omdat ons bezoek aan Greenwich Market wat onverwachts was hebben we hier niet zelf gegeten. We hebben wel een goede indruk gekregen van wat hier te bieden is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Old Spitafields Market lijkt het aanbod hier vooral afkomstig van kleinere ondernemers. Het eten zag er goed en erg verleidelijk uit. Helaas bevinden de eetkraampjes zich vooral buiten de markt in de open lucht en zijn er weinig zitplaatsen beschikbaar. Voor een snelle hap tussendoor is dit dus wel een goede optie, maar als je even rustig wil gaan zitten voor je maaltijd kan je deze optie beter overslaan.

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 10:00 uur tot 17:30 uur
Maandag gesloten
Feestdagen van 10:00 uur tot 17:30 uur

Website
https://www.greenwichmarket.london/


Borough Market

Een van de bekendste markten in Londen is Borough Market. Deze markt hebben we dan inmiddels al meerdere malen bezocht. Borough Market is gedeeltelijk overdekt en is een van de oudste en grootste voedselmarkten van de stad. Er wordt beweerd dat de markt ontstond on 1014, maar historische bronnen bevestigen een eerste datum van 1276. De huidige gebouwen van Borough Market stammen uit 1851.

Borough Market is een echte ouderwetse voedselmarkt. Zo zijn er in het overdekte gedeelte verschillende kraampjes te vinden waar je kaas, groenten, fruit en flessen wijn kunt kopen. Het onoverdekte buitenste gedeelte van de Borough Market wordt voornamelijk bezet door eetkraampjes. Hier kan je vers bereide maaltijden halen zoals tortillas, vis, falafel en Aziatische specialiteiten.

Drukte voor een broodje falafel.
Alles wordt lekker vers voor je bereidt.

Borough Market is een genot om door heen te wandelen. Het is een prachtig oud gebouw vol met aantrekkelijke kraampjes. Het eten is overal mooi uitgestald en je kijkt je ogen uit. Vooral buiten zijn er voldoende mogelijkheden om ter plekke iets lekkers te eten. Het grote nadeel van Borough Market is de populariteit. Doordat veel mensen deze markt weten te vinden is het er dagelijks enorm druk en valt het niet mee om op een rustig plekje lekker iets te eten. Het is dus zeker de moeite waard, maar bereid je voor op veel bezoekers!

Openingstijden
Dinsdag t/m woensdag van 10:00 uur tot 17:00 uur, beperkte markt
Donderdag en vrijdag van 10:00 uur tot 17:00 uur volle markt
Vrijdag van 10:00 uur tot 18:00 uur volle markt
Zaterdag van 8:00 uur tot 17:00 uur volle markt
Zondag gesloten

Website
https://boroughmarket.org.uk/


Giant Robot

Tijdens onze reis naar Londen van 2019 hebben we wel heel veel foodmarkets bezocht, want we kunnen er nog 1 toevoegen aan het lijstje en dat is Giant Robot. Giant Robot bevindt zich op de bovenste verdieping van Crossrail Place in de wijk Canary Wharf. Dit gebouw kenmerkt zich vooral door de tuin die zich op de bovenste verdieping zit en hier zit ook Giant Robot.

Giant Robot heeft maar liefst 700 zitplaatsen, maar heeft daarentegen maar 4 eetkraampjes en 3 bars. Het aanbod is dus zeer beperkt maar er is wel voldoende ruimte. Dit is logisch te verklaren door de ligging van deze foodmarket, deze bevindt zich namelijk midden in het financiële centrum van Londen. Deze plek is daarom ook voornamelijk populair onder de werknemers van de verschillende bedrijven en wordt veel gebruikt als lunchplek of om na het werk nog even te borrelen.

De ingang van Giant Robot
Giant Robot heeft maar een heel beperkt aantal eetkraampjes.
Heerlijk eten in het kraampje van Raastawala

Wat betreft het aanbod is dit een van de minste foodmarkets in de stad. Het grote voordeel hiervan is echter dat het er lekker rustig is, zeker wanneer je net buiten de lunchpauze gaat. De kwaliteit van het eten is echter wel heel goed. Zo namen wij een heerlijke wrap van Raastawala, die echt verrukkelijk was! Ben je toevallig in Canary Wharf dan zou ik hier zeker heen gaan om lekker te lunchen, maar ben je elders in de stad dan is dit niet een foodmarket om speciaal naartoe te gaan.

Openingstijden
Maandag & dinsdag van 11:00 uur tot 22:00 uur
Woensdag van 11:00 uur tot 23:00 uur
Donderdag t/m zaterdag van 11:00 uur tot 00:00 uur
Zondag gesloten

Website
https://www.streetfeast.com/market/giant-robot


Boxpark Shoreditch

De laatste in het rijtje is Boxpark Shoreditch. Boxpark Shoreditch is in 2011 geopend als het eerste pop-up winkelcentrum ter wereld. Zoals de naam al doet vermoeden is het complex volledig opgebouwd uit containers. De benedenverdieping bestaat daarom volledig uit pop-up winkels. In 2017 is de bovenverdieping geplaatst waar de zogenaamde foodmarket is gevestigd.

Boxpark Shoreditch heeft met maar liefst 21 eetkraampjes een mooi en gevarieerd aanbod. Gezien het vroege tijdstip van ons bezoek hebben we er zelf niets gegeten, maar wel een goede indruk kunnen krijgen.

Wanneer je door het gebouw loopt voel je de aanwezigheid van de containers.
Op een koude winterdag is het niet de beste plek om te gaan eten.

Boxpark Shoreditch maakte op ons een erg leuke indruk als foodmarket. Er was een vrij groot aanbod en op verschillende plekken van de bovenverdiepingen waren er plekken gecreëerd om te zitten. Het aanbod oogde goed en de ruimtes zijn stijlvol aangekleed. Het nadeel wat we wel direct ervoeren was het feit dat veel van de ruimtes open zijn. Vooral in de koudere wintermaanden is deze plek daarom een stuk minder aantrekkelijk. Er hangen wel behoorlijk wat terrasverwarmers in de ruimtes, maar als je hier in de avond lekker wilt gaan zitten zou dit zomaar eens onvoldoende kunnen zijn.

Openingstijden
Maandag t/m donderdag van 11:00 tot 23:00 uur
Vrijdag & zaterdag van 11:00 uur tot 00:00 uur
Zondag van 11:00 uur tot 22:30 uur

Website
https://www.boxpark.co.uk/shoreditch/food-and-drink/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.