ArtikelenDenemarkenDuitslandEuropaKostenoverzichtenZweden

De kosten van onze 18-daagse roadtrip door Denemarken, Zweden en Duitsland!

We hebben inmiddels onze prachtige roadtrip door Denemarken, Zweden en Duitsland al een tijdje achter de rug. Middels de reisverslagen die we regelmatig hebben geplaatst hebben jullie alles kunnen volgen. Vooral voor Zweden en Denemarken kregen we regelmatig de vraag of dit geen dure bestemmingen zijn. In het verleden hebben we bij onze vorige reizen naar bijvoorbeeld Mexico ook een overzicht geplaatst van de kosten die we gedurende deze reis hadden gemaakt. In dit artikel geven we je een overzicht van alle kosten die we hebben gemaakt tijdens onze roadtrip door Denemarken, Zweden en Duitsland!

Budget

Normaal gezien houden we rekening met een bepaald budget. Op die manier kan je mooi kijken of je nog op koers ligt. Voor deze keer hebben we ook een inschatting gemaakt van ongeveer €2500 per persoon. Vooral Zweden en Denemarken zijn natuurlijk vrij dure landen. Je betaalt hier dus al makkelijk wat meer voor activiteiten en eten en drinken. Daarnaast zijn de hotels hier ook duurder dan in andere delen van de wereld. Net als tijdens onze andere reizen hebben we deze reis wel weer gebruikt gemaakt van een van mijn favoriete reisapps; Trail Wallet. Met behulp van deze app hebben we alle kosten netjes bij kunnen houden.

Uitgaven per categorie

Onze kosten voor onze roadtrip door Denemarken, Zweden en Duitsland zijn op te splitsen in 5 categorieën:

Accommodatie; dat zijn dus onze hotels

Vervoer; voor deze reis is dat voornamelijk de benzine, de tol en de kosten voor de ferry van Göteborg naar Fredrikshavn

Souvenirs / Aankopen; Ook hier hebben we souvenirs gekocht, en incidenteel boodschappen zoals zonnebrandcrème.

Activiteit; toegang voor bijvoorbeeld musea of een tour

Eten/drinken; Hier zit al ons eten in. Dit betreft dus de lunch, avondeten, drank en het ontbijt wanneer dit niet bij de hotelovernachting zat inbegrepen.

Het totaaloverzicht per categorie
Accommodatie

Het is logisch om te zien dat het grootste gedeelte van ons budget op is gegaan aan de hotels. De prijs voor een goed hotel ligt vrij hoog in Zweden en Denemarken. In Duitsland konden we voor een mooie prijs overnachten in het PIERDREI Hotel HafenCity Hamburg. Voor de volledigheid is in dit overzicht echter wel de prijs verwerkt die we normaal hadden moeten betalen voor dit hotel. We hebben bewust zo veel mogelijk gekozen voor een overnachting inclusief ontbijt, wat ons wel kosten heeft bespaard op het ontbijt.

Gemiddeld hebben we voor €124,50 (met 2 personen) overnacht. Behalve bij het Copenhagen Marriott Hotel hebben we overal ontbijt gehad. Daarnaast hebben we in Göteborg met het Radisson Blu Riverside Hotel bewust gekozen voor een wat luxer hotel. Toch hebben we via Booking.com ervoor gezorgd dat we deze kosten zo laag mogelijk hebben kunnen houden. Wil je ook zo goedkoop mogelijk een hotelovernachting boeken, lees dan nog eens een van onze artikel terug.

Vervoer

Voor deze roadtrip zijn we met onze eigen auto op pad gegaan. Dit scheelt natuurlijk kosten, want we hebben geen auto hoeven te huren of dure vliegtickets hoeven te komen. Wel hebben we regelmatig moeten tanken, hier zijn we in totaal €220 aan kwijt geweest, dat is ongeveer €12 per dag aan benzine. Bij de hotels hebben we onze auto natuurlijk ook moeten parkeren, en daar hebben we €117 aan gespendeerd.

In verschillende steden hebben we het geluk gehad dat we samenwerkingen hebben gehad met verschillende toeristenbureaus. Hierdoor hebben we in Göteborg, Hamburg en Copenhagen gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. In Malmö stonden er een paar fietsen voor ons klaar. Toch hebben we ook nog zelf fietsen gehuurd en gebruik gemaakt van elektrische stepjes. Tel daar nog een aantal dure tolbruggen bij op en daarmee hebben we gemiddeld ongeveer €18 per persoon aan vervoer per dag betaald, een totaal dus van €645.

Souvenirs / Aankopen

De volgende categorie zijn de souvenirs en aankopen die we tijdens de reis hebben gedaan. Dit is een kleine kostenpost geworden. We hebben al eens eerder verteld over onze verzameling van miniatuurbeeldjes van bekende gebouwen. Hier hebben we er weer 5 van aangeschaft. Ook bij het IKEA museum hebben we nog iets moois gekocht, maar het meeste geld is toch opgegaan aan blikken cider. We zijn enorme liefhebbers van Deens en Zweedse cider en hebben een behoorlijke voorraad ingeslagen voor thuis. Hiermee komt deze kostenpost dan ook nét boven de €100 uit.

Eten/drinken

Tenslotte hebben we de categorie eten & drinken. Hier hebben we €1380 in totaal aan besteed, dat is ongeveer €38 per persoon per dag. Dit betreft de kosten voor al het eten en drinken tijdens onze roadtrip door Denemarken, Zweden en Duitsland. Dit hebben we opgesplitst in de volgende onderdelen:

Extra ontbijtkosten; Bij bijna alle hotels hadden we ontbijt. In Kopenhagen was dit echter niet het geval, dus hier hebben we een keer in het hotel ontbeten, en een aantal keer bij het centraal station. Dit heeft ons €152 gekost.

Lunch; was uiteraard nergens inbegrepen en hebben we vaak ter plekke gedaan. We kozen meestal voor een lekker broodje, maar hebben ook een aantal keer wat uitgebreider geluncht. Wanneer we de natuur ingingen hebben we onze lunch in de supermarkt gekocht, wat natuurlijk veel geld scheelt. Aan onze lunch hebben we dan ook in totaal €260 besteed.

Avondeten; was natuurlijk wel de belangrijkste maaltijd van de dag. Omdat wij grote liefhebbers zijn van streetfood hebben we regelmatig op een foodmarket gegeten. Een 3 gangendiner is voor ons niet nodig, dus kozen we eerder voor een gezellig restaurantje dat vaak wat goedkoper was. We hebben hierdoor in totaal €650 besteed aan het avondeten. Dat lijkt misschien heel erg veel, maar voor 18 dagen is dat gemiddeld maar €18 per persoon.

Drank; We houden wel van een lekker drankje op zijn tijd. We hebben daarom bijna iedere dag afgesloten met een welverdiend glaasje lekkere koude cider. Ook tussendoor hebben we nog wel eens op een terras wat gedronken, wat ons in totaal net iets meer dan €200 heeft gekost. Drank is niet goedkoop in Denemarken en Zweden, dus gemiddeld hebben we per persoon €5,70 per dag betaald.

Boodschappen; Natuurlijk hadden we ook nog wel eens wat lekkers nodig voor in de auto, of voor in de hotelkamer. Vaak ging het dan om een rol koekjes, een zakje chips en wat drinken. Hier hebben we in totaal €39 aan besteed.

Tussendoortje; Dat is echt de allerlaatste post wat betreft eten & drinken. Hierbij ging het vaak om een lekker ijsje na een flinke wandeling, een lekker taartje of zelfs een echt chocolade LEGO blokje in LEGOLAND. Deze post komt neer op €75, en dat is ongeveer €2 per persoon per dag.

De kostenverdeling binnen de categorie eten & drinken.
Gemiddelde kosten per dag per persoon

Het laatste overzicht wat betreft de kosten is waarschijnlijk het meest interessant als je zelf ook een roadtrip naar Duitsland, Denemarken en Zweden wil gaan maken. In onderstaande overzicht kan je namelijk per categorie zien wat wij gemiddeld per persoon per dag hebben uitgegeven. Kort samengevat hebben we dus ongeveer €62 per persoon uitgegeven aan een overnachting, €40 aan eten, €18 aan vervoer en €7 aan activiteiten. Let wel dat we deze reis absoluut niet low budget was. Overnachtingen in deze regio zijn gewoon al wat prijziger, maar we hebben ook niet de goedkoopste hotels uitgezocht. Ook hebben we niet gekampeerd. Dat is niet echt ons ding, maar kan natuurlijk wel de prijs enorm drukken.

Daarnaast moet je als kanttekening plaatsen dat we in Hamburg en Kopenhagen de beschikking hadden gekregen over een Copenhagen Card en een Hamburg Card. Normaal had ons dit €200 gekost voor de Copenhagen Card voor 72 uur, en €47,90 voor de Hamburg Card voor 3 dagen.

Het totaaloverzicht met de gemiddelde kosten per dag per persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.