ArtikelenBraziliëZuid-Amerika

Onze gids voor jouw bezoek aan Christus de Verlosser in Rio de Janeiro

Een tijdje terug hebben we al eens verteld over onze gids voor jouw bezoek aan Chichén Itzá, een van de zeven nieuwe wereldwonderen. We hebben er al meerdere op ons lijstje staan. Zo hebben we tijdens onze reis door Zuid-Amerika van 2018 ook Machu Picchu in Peru bezocht. Ook voor Machu Picchu hebben we al eens een uitgebreide gids geschreven vol met tips. De prachtige reis door dit bijzondere continent sloten we begin november 2018 af in Brazilië, in Rio de Janeiro om precies te zijn. In Rio de Janeiro hebben we natuurlijk ook het immense beeld van Christus de Verlosser bezocht. In dit artikel vertellen we je alles wat je nodig hebt om dit wereldwonder te bezoeken.

Christus de Verlosser

Laten we eerst maar weer eens beginnen met wat algemene informatie over het beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro. Het idee voor dit standbeeld stamt al uit 1850, maar toch duurde het tot 1921 voordat er gestart kon worden met de bouw. Het beeld werd gebouwd in Frankrijk en verscheept in stukken van 16 ton. Uiteindelijk heeft de bouw 9 jaar geduurd voordat president Getúlio Vargas het beeld kon inwijden. In 2010 heeft het standbeeld nog een flinke renovatie ondergaan.

Het beeld heeft een totale hoogte van 38 meter en de spanwijdte tussen de beiden armen betreft 28 meter. In totaal weegt het monument maar liefst 1145 ton. Het beeld staat boven op de Corcovado berg in Rio de Janeiro en vangt daarom behoorlijk wat wind. Hij is daarom dan ook zo gebouwd dat hij bestand is tegen windsnelheden van 250 kilometer per uur. Sinds 2007 staat het standbeeld ook op de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het standbeeld is een symbool van Rio de Janeiro en trekt jaarlijks ongeveer 1,8 miljoen bezoekers.

Christus de Verlosser kijkt mooi over Rio de Janeiro uit.
Locatie

Het standbeeld van Christus de Verlosser bevindt zich boven op de Corcovado berg. Deze berg is 710 meter hoog en bevindt zich in het Nationaal Park Tijuca in de stad Rio de Janeiro. De berg ligt in het westen van de stad. Er zijn verschillende manieren om op de top van de berg te komen.

De meest populaire manier is via de Corcovadospoorlijn. Dit is een tandradspoorlijn die je over een route van 3,8 kilometer in ongeveer 20 minuten naar de top van de berg brengt. Je komt niet helemaal tot de top, want het laatste gedeelte moet je via een aantal trappen (of via vier roltrappen) nog naar boven lopen. De route loopt dwars door het Nationaal Park Tijuca en geeft je daarom een heel mooi uitzicht. Een kaartje is niet goedkoop en kost je in het hoogseizoen R$ 109,50 (ongeveer €21). Dit is wel inclusief toegang tot het beeld van Christus de Verlosser.

Om bij het station te komen kan je misschien nog wel het beste een Uber nemen. Met het adres Rua Cosme Velho, 513 Cosme Velho – Rio de Janeiro – RJ zal je er het snelst en voor een hele goede prijs gebracht worden. Een andere optie is om de metro te nemen. Je stapt uit bij station Largo do Machado en hier gaat de metro over in de buslijn die naar de wijk Cosme Velho gaat en stap uit bij de halte Igreja São Judas Tadeu / Trem do Corcovado.

Met de bus kan je er als volgt komen:

  • Vanuit het centraal station neem je lijn 117 – Troncal 7 (Die gaat via het Central – Cosme Velho en Santa Bárbara Tunnel)
  • Reis je vanuit Presidente Vargas neem je ook lijn 117 richting de zuidelijke zone.
  • Als je vanuit Leblon komt neem je lijn 581, 582, 583 of 584.
  • Vanuit de Copacabana kan je ook lijn 583 nemen.
  • Kom je vanaf het Novo Rio Bus Station neem dan lijn 118. Je reist dan via het Mauá plein.
Praktische informatie

Je hebt nu informatie over de historie van het beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro en de informatie hoe je er moet komen. Tenslotte zetten we nu nog een aantal praktische zaken voor je op een rijtje.

De openingstijden zijn dagelijks van 8:00 uur ’s ochtends tot 19:00 uur ’s avonds. De trein via de Corcovadospoorlijn gaat ieder half uur.

De toegangsprijs met de tandradtrein betreft R$ 109,50 (ongeveer €21) voor een volwassene in het hoogseizoen. In het laagseizoen betaal R$ 87,50 (ongeveer €17). Kinderen tussen de 5-11 jaar betalen maar R$ 60 (ongeveer €11,50)

Je kan ook op eigen kracht naar de top van de Corcovadoberg lopen. In het hoogseizoen betaal je dan R$ 49,50 (ongeveer €9,50 ) en in het laagseizoen R$ 27,50 (ongeveer €5). Naast een leuke fysieke uitdaging kan het je dus ook nog eens veel geld schelen.

Ga zo vroeg mogelijk als je op de top mooie foto’s wil nemen. Het standbeeld trekt gemiddeld ongeveer 5.000 bezoekers per dag dus het kan erg druk zijn op de top. Als je dus zelf graag met het beeld op de foto wil zal het zeker dringen zijn. Door vroeg in de ochtend op pad te gaan kan je de grote drukte zeker voor zijn.

Geniet van het uitzicht want nergens in Rio de Janeiro ga je zo’n prachtig uitzicht over de stad vinden. Zo kijk je aan de ene kant uit op het Lagoa Rodrigo de Freitas met daarachter de wijk Ipanema en daarnaast kan je zo de Copacabana zien liggen. Ook de Suikerbroodberg en het prachtige Estádio Maracanã kan je van de top zien liggen.

Check van tevoren of het helder is. Wij hebben er destijds voor gekozen om ons bezoek met een dag uit te stellen. Bij het station kregen we namelijk al te horen dat er enorm veel mist en wolken waren op de top van de berg. Hierdoor heb je nauwelijks een uitzicht en met een beetje pech kan je zelf een gedeelte van het beeld niet eens zien. Let hier dus goed op voordat je gaat!

Ben je op zoek naar nog meer tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro?

Check dan eens dit artikel met onze 11 tips voor jouw trip naar Rio de Janeiro!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.