ArtikelenPeruZuid-Amerika

Onze gids voor het bezoeken van Machu Picchu!

We hebben inmiddels al talloze keren verteld over onze reis van 4 maanden door Zuid-Amerika uit 2018. Een van de bezienswaardigheden die bovenaan onze bucket list stond was natuurlijk het beroemde Machu Picchu. We hebben er destijds al een reisverslag over geschreven die je natuurlijk ook terug kan vinden op onze website. Toch leek het ons wel goed om alles over een bezoek aan Machu Picchu eens op een rijtje te zetten, en daarom vind je hier onze gids voor het bezoeken van Machu Picchu!

Macchu Pichu

Laten we eerst eens beginnen met een korte uitleg over Machu Picchu. Heel simpel gezegd is het een ruïnestad van de Inca’s in Peru. Deze stad hebben de Inca’s in de 16e eeuw verlaten. Daarna is Machu Picchu lang onbekend gebleven totdat het in 1866 herontdekt werd. Het bijzondere aan Machu Picchu is de afgezonderde ligging van de stad. Daarom wordt verondersteld dat de stad geen reguliere functie had. Er wordt zelfs wel eens gezegd dat Machu Picchu een buitenverblijf had kunnen zijn voor koningen en andere hooggeplaatsten. In de stad was ongeveer plaats voor 750 personen in de stad verblijven. Toen de Spanjaarden het rijk van de Inca’s versloegen, stopte de regelmatige trek van en naar Machu Picchu en raakte de stad verlaten.

In 1866 werd de stad dus herontdekt door de Duitse goudzoeker en houthandelaar August Berns. Hij kreeg toestemming van de Peruaanse regering om de stad te helemaal leeg te halen en de historische schatten aan Europese musea te verkopen. Het was pas in 1983 dat stad opgenomen werd in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sindsdien is het een enorm populaire toeristische bestemming. Honderdduizenden toeristen trekken er jaarlijks heen, wat ook voor problemen heeft gezorgd. Sinds een aantal jaar is het bezoekersaantal dan ook beperkt tot 2500 bezoekers per dag.

Een zicht op Machu Picchu
Vervoer

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen dat je Machu Picchu met eigen ogen wil gaan zien moet je er natuurlijk nog zien te komen. Machu Picchu ligt in Peru, dus de eerste stap is om daar te komen. Vanaf Schiphol gaan er met KLM dagelijks rechtstreekse vluchten naar Lima, de hoofdstad van Peru. Vanaf €528 vlieg je dan in 12 1/2 uur naar deze bestemming. Een vlucht met een tussenstop kan je veel geld schelen. Je betaalt dan zo €250 minder als je bijvoorbeeld via Madrid vliegt. Je doet er dan wel 5 uur langer over.

Eenmaal in Peru moet je in de stad Cusco zien te komen. Cusco ligt in het zuidoosten van Peru en is de hoofdstad van de gelijknamige regio. Ook Cusco was voor de Inca’s een heilige stad en heeft daarom ook als bijnaam “de keizerlijke stad”. Vanwege de ligging op mooie afstand van Machu Picchu is Cusco ook een enorm toeristische stad en benoemen we deze dan ook uitgebreid in deze gids. Vanuit Lima kan je op verschillende manieren in Cusco komen. Voor een prijs tussen de €25 en €60 vlieg je al direct naar Cusco vanuit Lima. Je vliegt dan met maatschappen als Viva Air, Sky Air of Latam Airlines.

Als je wat meer tijd hebt kan je natuurlijk ook met de bus naar Cusco reizen. Wij zouden dan niet aanraden om dit in 1 stuk te doen, want er is nog veel meer moois te zien in Peru. Zo kan je de zandduinen van Huacachina bezoeken of de prachtige stad Arequipa met de nabijgelegen Colca Canyon. Een hele handige website om zelf een geschikte bus te vinden is Rome 2 Rio. Hiermee kan je de beste bus vinden voor jouw gewenste tijd. Wij zouden echter PeruHop aanraden. Met deze hop-on hop off bus kan je jouw reis naar eigen inzicht indelen aan de hand van verschillende voorgestelde routes. Op onze website kan je nog een uitgebreid artikel vinden over de diensten van PeruHop.

Bij aankomst in Peru zal je eerst Cusco moeten bereiken om bij Machu Picchu te geraken.
Machu Picchu bezoeken

Als je eenmaal in Cusco bent moet je zeker de stad zelf en de direct omgeving niet overslaan. Cusco ligt op een hoogte van 3400 meter, dus vertellen we je in deze gids dat het verstandig is om je lichaam hier wat aan te laten wennen voordat je de uitstap naar Machu Picchu gaat maken. Je kan dus het beste een paar dagen in Cusco blijven. Vanuit hier kan je op verschillende manieren naar Machu Picchu toe. Heel grof gezegd zijn er eigenlijk 2 manieren om Machu Picchu te bezoeken. Dat is met de trein of te voet via de Inca Trail.

Inca Trail

Een van de bekendste hikes ter wereld is de Inca Trail. De Inca Trail is een hike over paden die onderdeel zijn van een groot netwerk van wandelpaden die nog door de Inca’s gebouwd zijn. Je hebt hierin twee varianten die je kan lopen. De klassieke Inca Trail loop je in 4 dagen en heeft een totale afstand van ongeveer 45 kilometer. Hierbij loop je ongeveer 7 uur per dag. De tweedaagse versie bevat maar 12 kilometer om te wandelen en is dus een stuk minder intensief.

Het is heel belangrijk om de Inca Trail op tijd te boeken. Per dag zijn hier namelijk maar 500 tickets voor beschikbaar, en die zijn altijd razendsnel uitverkocht. Je moet dus al 6 maanden (!) van tevoren deze hike vastleggen. Daarnaast mag je deze trail ook niet zonder gids lopen. Zo ben je dus aangewezen op het boeken van een georganiseerde hike. Dit kan je al vanuit Nederland doen via Machu Picchu Travel. Lokaal is dit ook mogelijk via een bedrijf zoals Machu Picchu Reservations. Dit zijn natuurlijk niet de enige bedrijven die dit doen. Als je online onderzoek doet vind je talloze bureaus die deze dienst aanbieden.

De trein

Een andere optie om Macchu Picchu te bezoeken is met de trein. Dit was de optie die wij hadden gekozen. We hadden deze keuze gemaakt omdat we een lange hike niet zo zagen zitten. Daarnaast zou het een erg mooie treinreis zijn. Je kan zelf vrij eenvoudig treintickets kopen voor de trein die vertrekt vanuit Cusco of Ollaytantambo naar Aguas Calientes. Aguas Calientes is de plaats die het dichtst bij Machu Picchu ligt en wordt ook wel “Machu Picchu Town” genoemd. Je boekt de treintickets dit via Peru Rail of via Inca Rail.

De treinreis is niet bepaald goedkoop want voor een retourtje ben je zo €100 kwijt. Het voordeel is wel dat je dit niet ruim van tevoren hoeft te regelen. Het nadeel daarentegen dat veel bureaus de treintickets opkopen. Hierdoor zit je bijna gebonden aan het boeken van de treinreis bij een van de bureaus. Wij hebben dit gedaan via Machu Picchu Reservations en hebben een zeer aangename treinreis gehad.

Van Aguas Calientes naar Machu Picchu

Eenmaal in Aguas Calientes aangekomen ben je nog niet bij Machu Picchu. Vanuit deze stad kan je er voor kiezen om naar Machu Picchu te wandelen of om de bus te nemen. Een retourtje met de bus kost je al snel €20. Als je Machu Picchu in de ochtend wil zien moet je al om 5:30 uur (!) in de rij van de bus gaan staan. Je kan dus ook zelf de klim maken en dan ben je ongeveer 1 1/2 uur onderweg. Dit hebben wij gedaan en ondanks dat het een pittige klim was waren we blij dat we als het ware beloond werden met het uitzicht op Machu Picchu. Vanuit daar kan je ook gewoon voor €10 per persoon een enkeltje kopen voor de bus om terug naar Aguas Calientes te gaan.

Rondleiding

Op de officiële website van Machu Picchu kan je zelf tickets kopen om toegang te krijgen. Als je bij een bureau hebt geboekt zit dit bij je pakket inbegrepen. Met dit ticket heb je dan 4 uur de tijd om rond te kijken. Hiervan moet je officieel 1 uur met een gids door moet brengen. In de praktijk pakt dit heel anders uit en is een gids helemaal niet nodig. Als je alle historische uitleg wilt krijgen moet je dit natuurlijk wel doen. Als je net als ons gewoon lekker rond wil kijken en op je eigen tempo wil genieten van alle bezienswaardigheden en uitzichten dan is een gids helemaal niet nodig. Het scheelt je daarnaast ook weer extra kosten. Met een beetje zoeken op het internet kan je de informatie ook zelf vinden. De 4 uur die je hebt om rond te kijken wordt overigens nergens gecontroleerd. Je kan dus eigenlijk net zo lang blijven als je zelf wilt, en overal foto’s maken!

Overnachting

Tenslotte willen we nog een paar tips geven om te overnacht. Cusco is een enorm toeristische stad en er zijn daarom talloze hotels en hostels te vinden. Wij verbleven in het simpele maar goede El Tuco Hotel. Ben je op zoek naar een hostel en bij voorkeur een waar je andere leuke medereizigers kan vinden dan kan je bij Kokopelli Hostel Cusco, Nao Victoria Hostel of Supertramp Hostel Cusco terecht. Je betaalt hier maximaal €30 voor een privékamer voor twee personen inclusief ontbijt.

Wil je toch wat luxer zitten, maar niet al te veel betalen dan zit je in Cusco ook goed. Mooie opties zijn bijvoorbeeld het MOAF Cusco Boutique Hotel, het Casa Matara Boutique Hotel of het Tambo del Arriero Hotel Boutique. Voor €30 tot €50 heb je hier dan een uitstekende overnachting inclusief ontbijt voor twee personen.

Als je op zoek gaat naar een overnachting in Aguas Calientes zal je zien dat het aanbod hier een stuk kleiner is. Je merkt dit ook direct aan de prijzen, want die liggen een stuk hoger dan in Cusco. Wil je toch niet te veel betalen dan zijn het Susanna Inn Machu Picchu Hotel, het Picos House goede opties met een prijs van ongeveer €35 voor 2 personen. Als je bereid bent om iets dieper in de buidel te tasten dan zijn Jaya Suite Machupicchu of het Tierra Viva Machu Picchu Hotel goede opties. Je betaalt dan al wel snel een veelvoud van de eerder genoemde prijs.

Met deze gids kan jij ook je de start maken om Mach Picchu te bezoeken. Heb je nog meer vragen, laat dan gerust een reactie achter onder dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.