ArtikelenBoliviaKORTING

Downhill mountainbiken over Death Road in Bolivia met Barracuda Biking (incl. 10% kortingscode)

In augustus 2018 hebben wij een van de vetste dingen activiteiten gedaan die wij ooit tijdens een reis hebben gedaan. Op vrijdag 3 augustus 2018 hebben we namelijk in Bolivia vanuit La Paz downhill mountainbiking gedaan over de wereldberoemde Camino de las Yungas, beter bekend als “Death Road”. In dit artikel geven we je uitgebreide uitleg over deze activiteit die wij destijds met het bedrijf Barracuda Biking hebben gedaan.

Een deel van de Camino de las Yungas
De route brengt je langs diepe dalen.

Camino de las Yungas

Eerst even een korte uitleg over de zogenaamde Camino de las Yungas. De weg loopt van La Paz naar Coroico en ligt op ongeveer 55 kilomter ten noorden van La Paz in de Boliviaanse regio Yungas. De weg is ongeveer 65 kilometer lang en is in de jaren ’30 aangelegd door Paraguayaanse gevangenen. Het is een van de weinige wegen die de Boliviaanse Amazone verbindt met La Paz. Na La Paz gaat de weg eerst een beetje omhoog om daarna ongeveer 3300 meter te dalen. Hierbij ga je van de koele hoogvlakte van Bolivia naar het klamme en warme regenwoud.

Gedurende de jaren zijn er een ongekend aantal dodelijke ongelukken gebeurd, waardoor deze weg de lugubere bijnaam “Death Road” heeft gekregen. In 2006 werd dan ook de schatting gemaakt dat er jaarlijks 200 tot 300 weggebruikers om het leven zijn gekomen. Het bekendste ongeval vond in juli 1983 plaats waarbij er 100 personen om het leven kwamen nadat er een bus in het ravijn was gestort. Dit ongeval is nog altijd Bolivia’s bekendste verkeersongeval.

Vanaf de jaren ’90 werd de weg een toeristische trekpleister voor de zogenaamde thrillseekers. Ongeveer 25.000 mountainbikers per jaar dalen sindsdien af. Het blijft nog altijd gevaarlijk, aangezien er sinds 1998 dertien van hen zijn omgekomen. Na 20 jaar bouwen werd in 2006 echter een nieuwe (verharde) weg van La Paz naar Coroico geopend waardoor de Camino de Las Yungas amper nog door gewoon verkeer wordt gebruikt. Tegenwoordig wordt deze beroemde weg in Bolivia dus voornamelijk nog gebruikt voor de mountainbike tochten over Death Road, zoals ook door Barracuda Biking.

Death Road, zoals het ook staat aangemerkt langs de weg.

Barracuda Biking

Al voor ons vertrek richting Bolivia hadden we deze activiteit hoog op ons lijstje staan. Toch waren we er niet helemaal zeker van of we dit moesten gaan doen, zeker vanwege het feit dat wij geen getrainde mountainbikers zijn. Omdat wij met PeruHop reisden en met dit bedrijf in La Paz waren aangekomen hadden we al een bedrijf voorgeschoteld gekregen. Toch besloten we zelf de verschillende aanbieders te bezoeken en zodoende een eigen inschatting te kunnen maken welke optie ons het beste leek.

In het oude centrum van La Paz bevinden zich rondom Santa Cruz verschillende aanbieders. Zo stapten we binnen bij Gravity Bolivia, Vertigo Biking en tenslotte Barracuda Biking. Op dat moment zijn er een aantal zaken waar je op leg om de vergelijking te kunnen maken en je keuze op te baseren. Zo vonden wij het belangrijk dat het bedrijf beschikte over goede fietsen, goede uitrusting, een aanvullende lunch en dit alles natuurlijk bovenal voor een goede prijs. Die combinatie vonden bij bij Barracuda Biking, waar we zelfs na afloop nog een t-shirt zouden krijgen. Vooral tijdens een lange reis is dat natuurlijk altijd meegenomen. Gezien het groot aantal aanbieders kan je vrij eenvoudig ter plekke nog deze tour boeken, maar wil je zeker zijn van een plekje en met korting een boeking doen dan raden we zeker aan om online te boeken.


Boek nu de full suspension Death Road mountainbike tour Bolivia bij Barracuda Biking en vul de unieke kortingscode REISPRINS bij Additional information in!

Barracuda Biking zal je daarmee een rekening toesturen met 10% korting en zo betaal je maar $76,50 in plaats van $85!


Tijdsplan

Als je eenmaal de tour geboekt hebt ben je vast benieuwd hoe de dag eruit zal komen te zien. Daarom hier een korte beschrijving van het tijdsplan.

7:30 uur – ’s ochtends vroeg om 7:30 uur wordt je opgehaald. Dit kan bij je hostel zijn, maar zoals bij ons kan er ook verzameld worden in het centrum van de stad.

8:30 uur – Na een uur rijden in de bus kom je aan op de top die zich op 4.700 meter hoogte bevindt. In de bus krijg je de kleding uitgereikt en wordt er verteld hoe de dag er uit komt te zien. Bij ons werd dit gedaan door de gids Jubert, een hele vriendelijke kerel die zeer goed Engels sprak.

Volledig aangekleden genoten we in de bus van een broodje chips.


9:00 uur – Eenmaal op de top krijg je een uitgebreide uitleg over de fietsen. De zadels worden op de goede hoogte gezet en iedereen moet uitgebreid zijn remmen testen. Ook kan je ter plekke al een beetje aan je fiets wennen. Daarna wordt er een ritueel uitgevoerd om Pachamama (Moeder Aarde) gunstig te stemmen. Eigenlijk neemt iedereen een slok pure (!) alcohol en gooi een beetje over de fiets heen. Deze slok kan je ook goed over je angst heen helpen trouwens!

Jubert gaf ons uitleg over de fietsen en hoe we “Pachamama” goedgezind konden krijgen.

10:30 uur – De eerste 20 kilometer gaan over een hele goede verharde weg. Dit geeft je de mogelijkheid om je fiets goed onder controle te krijgen. De snelheid loopt overigens enorm op, de gidsen hadden het zelfs over 80 km/uur. Dit gedeelte is dus goed om aan de snelheid te wennen en aan het feit dat je enkel bergafwaarts gaat. Hierna ga je even kort terug de bus in aangezien de volgende afstand 10 kilometer bergopwaarts gaat.

Het eerste gedeelte ging over verharde wegen.
Op de verharde wegen maakte je enorme snelheid
die volgens onze gids op kon lopen tot 80 km/uur

11:00 uur – Om 11:00 uur wordt het tijd om de echte Death Road af te rijden. We kregen nogmaals een korte uitleg waarbij duidelijk werd aangegeven waar je moet rijden en dat je de begeleider niet in mag halen. Zowel aan de vooraan als achteraan rijdt een begeleider mee. Aan de achterste begeleider heb je de mogelijkheid om aan te geven dat je de rest van de route in de bus mee wilt rijden mocht dit het geval zijn. De bus rijdt ten alle tijden achter de groep aan om achterblijvers mee te nemen.

Er is altijd wel iemand in de groep waarbij je in de buurt kan blijven.

12:30 uur – Na ongeveer 1 1/2 uur rijden stoppen we even. De groep komt dan weer samen en er volgt een foto moment. De begeleiders maken van iedereen individueel foto’s en ook van de volledige groep. Gedurende de rit neemt de voorste begeleider overigens ook regelmatig foto’s. Er wordt goed gezorgd dat iedereen op de foto’s staat en na afloop krijg je per e-mail de foto’s toegestuurd.

Ondanks het beperkte zicht toch een mooie foto!
Ook als volledige groep ga je meerdere malen op de foto.
Als groep beleef je die dag een unieke ervaring.

14:30 uur – Rond 14:30 uur moet je heel de weg hebben afgereden en zal de laatste ook de finish hebben bereikt. Dit laatste gedeelte bevat enkele riviertjes waardoor je heen moet gaan en je merkt steeds beter dat je in de jungle terecht komt.

De route eindigt met enkele lekkere natte stukken!
Ook Judith ging als een speer naar beneden!

15:00 uur – De rit eindigt bij een locatie waar je jezelf lekker kan opfrissen. Er zijn toiletten en douches en zelfs een zwembad waar je een heerlijke frisse duik kan nemen. Het is beneden een stuk warmer dan bij het starten van de rit dus dit is erg aangenaam. Er zijn handdoeken die je kan gebruiken en er staat drinken voor je klaar. Na de frisse duik kan je aanschuiven voor het uitstekende buffet wat klaargezet wordt.

17:30 uur – Tegen de avond stapt iedereen weer goed gevuld, maar volledig uitgeput in de bus. In ongeveer 3 uur rijden sta je weer bij de deur van je hostel teruggebracht. Je handen zullen zeer doen van het remmen, maar je hebt een geweldige en avontuurlijke dag achter de rug!


Boek nu de full suspension Death Road mountainbike tour Bolivia bij Barracuda Biking en vul de unieke kortingscode REISPRINS bij Additional information in!

Barracuda Biking zal je daarmee een rekening toesturen met 10% korting en zo betaal je maar $76,50 in plaats van $85!


Materiaal

Als je bij Barracuda Biking boekt voor de Death Road in Bolivia heb je de keuze uit verschillende fietsen. Goede kwaliteit fietsen zijn essentieel voor een leuke dag, en daarom kozen wij voor de zogenaamde “full suspension bike”. Deze heeft betere vering en een sterker frame. Dit zou dus voor een veiligere fiets moeten zorgen. Binnen onze groep waren er mensen die niet voor een dergelijke fiets hadden gekozen. Het verschil was echter goed zichtbaar en we waren blij dat we hier dan ook niet op bezuinigd hadden.

De “full suspension bike” van Barracuda Biking

Naast de fiets wordt je ook volledig van veilige kleding voorzien. Zo krijg je een winddichte jas en broek. Hiermee blijf je warm. Mocht je vallen dan is deze kleding ook sterk genoeg om schade aan je eigen kleding en huid te voorkomen. Daarnaast krijg je ook handschoenen en een helm. Wat betreft kleding en je fiets zit je dus zeker goed!

De veilige kleding die je draagt bij Barracuda Biking.

Conclusie

Voordat we naar Bolivia gingen stond Death Road hoog op onze lijst. Vanwege de verhalen die je echter leest over deze route is het begrijpelijk dat je twijfelt of het wel een goed idee is om dit te gaan doen als ongetrainde fietser. Wij hadden daarom ook veel twijfels en hebben daarom bij verschillende partijen gekeken. Uiteindelijk kijken we met enorm veel plezier terug op deze speciale dag, en wel vanwege de volgende redenen:

– Het vervoer was uitstekend geregeld. Je wordt met een bus vanuit La Paz naar de top gebracht en aan het einde van de dag voor het hostel afgezet
– De fietsen waren van goede kwaliteit. Ze hadden goede vering, zaten comfortabel en hadden degelijke remmen. Het belangrijkste was dat de fietsen veilig aan voelden.
– De gids Jubert was enorm aardig en zorgde voor een ontspannen sfeer.
– Er wordt gezorgd voor voldoende drinken, snacks, en een heerlijk buffet aan het einde van de rit
– Aan het einde van de rit konden we een frisse duik nemen in het zwembad en kregen we zelfs nog een t-shirt

Voldoende redenen om dus een mountainbike tour te doen, en onze ervaringen met Barracuda Biking zijn erg goed. Als enige nadeel kan ik noemen dat het een vrij prijzige dag is voor een backpacker, maar dat is bij alle aanbieders van deze activiteit. Natuurlijk is deze rit ook niet zonder risico’s, dus blijf altijd je verstand gebruiken!


Boek nu de full suspension Death Road mountainbike tour Bolivia bij Barracuda Biking en vul de unieke kortingscode REISPRINS bij Additional information in!

Barracuda Biking zal je daarmee een rekening toesturen met 10% korting en zo betaal je maar $76,50 in plaats van $85!


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.